Just nu:
11.01 Lunch-draget Eskilstuna: Hreggvidur låter confident
10.06 Racing Mange gästar Tingsryd
09.27 Dubbel glädje för Svanstedt
08.39 Robert Bergh missar Derby-kval
08.16 Galopp i genrepet
15.34 Solvalla 10 augusti: Bra start efter semestern – Redén och Bergh ikväll
11.08 Dags för korta E3-finaler
11.06 Lunch-draget Hagmyren: Spets på Myren är hårdvaluta – Jimmy fixar pengarna
09.56 Cleangame siktar mot ny seger
09.28 Elitloppshästar i möte på Romme

Zolly gör en unik satsning

STRÄNGNÄS: Många varma dagar även denna sommar. Skillnaden mot ifjol är dock att det i år även regnar skapligt. Växtkraften är säkerligen enorm sommaren 2019. Skönt.

Det blev några riktigt varma arbetsdagar i Skåne denna vecka. ”Lite” bättre temperatur i Mälardalen vill jag tycka.

E3

E3-finaler idag/ikväll på hemmabanan Sundbyholm.

Inte så många av de deltagande treåringarna har fått känna på maximal-balans ännu.

En som gått fullt riggat på slutet är Aetos Kronos, det vill säga barfota runt om samt jänkarbike. Ännu bättre resultat blev det på en gång. Vi får se om någon konkurrent till Jerry Riordans Aetos Kronos väljer samma upplägg i dagens finallopp?

Zolly

Zola Boko-dottern Zolly får känna på ett klart annorlunda upplägg gentemot sina kullsystrar de närmaste dagarna.

Zollys tränare och delägare Mattias Djuse väljer nämligen att starta henne dels idag sen kommer hon även ut redan på tisdag på Solvalla i Margareta-serien.

”Kan inte minnas ett liknande upplägg”

Ett minst sagt annorlunda upplägg för ett treårigt sto kan tyckas. Kan faktiskt inte minnas ett liknande upplägg för en treårig travare någonsin i Sverige. Vi får nog gå tillbaka till travsportens begynnelse för att kunna hitta ett liknande fall som Zollys.

Kalmar/Midsommarhelgen

Det var verkligen magert med folk på Kalmartravet i söndags eftermiddag när V75 gästade staden.

Drygt 4800 personer hittade ut till Kalmartravet i söndags. Så här blir det när inte kunderbjudandet är vasst nog. Vi skall komma ihåg att det inte var så länge sedan Kalmar tillsammans med V75 under Midsommarhelgen nådde upp till nästan 10 000 personer.

ATG/ST/Kalmartravets kunderbjudande numera är alldeles förskräckligt dåligt. Att köra igång V75-tävlingarna kl.16.20 en söndag borde vem som helst förstå att det är att skjuta sig själv i foten.

”Som att skjuta sig själv i foten”

Ingen (läs ansvarig för travsporten i Sverige) verkar bry sig ett dugg längre. Tuta och kör bara, verkar vara melodin. Skriv något positivt i styrd travmedia och allt kommer att fungera.

Den politiken duger inte längre. Kunderna är smartare än så. Det är naturligtvis sunt att kunden genomskådar kunderbjudandet när erbjudandet inte är tillräckligt attraktivt. De enda som inte verkar förstått detta är ATG/ST och de svenska travbanorna.

Förvisso sorgligt, men oerhört sant.

Halmstad/Sprintermästaren

Sprintermästaren på Halmstad kommande torsdag. Numera har Sprintermästaren och faktiskt även Kungapokalen på Åby blivit ett eldorado för utländska importer. Så även i år.

Av totalt 27 anmälda till uttagningsloppen i årets Sprintermästare är 14 importer. Jag går inte riktigt igång på det längre.

Möjligtvis är det roligt för storhästägarna?

Låt oss hålla tummarna för de svenskfödda hästarna i årets Sprintermästare.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste krönikorna

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti

Hästägarbristen som störst i Skåne?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
fredag 09:48, 31 juli

Information om Propulsion innan 18 augusti?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:26, 22 juli

Svenska smörgåsbordet öppet för alla

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 14:22, 09 juli

Tre månaders avstängning eller 2000 kronor i böter?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 15:09, 04 juli

Fullt ös på Tylösand

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:39, 24 juni

Snart kommer beslut om Propulsions Elitloppsseger

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:26, 16 juni

Bättre kunderbjudande med ljus anmälan

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
En alldeles fantastisk tävlingskväll

En alldeles fantastisk tävlingskväll

STRÄNGNÄS: Vilken makalös fin tävlingskväll det var på Solvalla i går kväll. Inte ofta jag besöker Solvalla en tävlingsdag numera. Dock blev det ett undantag igår. Det ångrar jag inte.

Vilka tävlingsdjur.

Främst måste man framhålla hästarna. Vilka djur som tävlar på de svenska travbanorna. Antalet riktigt bra hästar är enormt. Vill nästan tro att en vass ”Bronsdivisionare” kan välta en bra snabbloppshäst.


Click Bait

Stefan Melanders treåriga Cantab Hall-hingst verkar minst sagt ha speed i benen. Direkt till front, sedan släpp till favoriten Acciaio, därefter plockade han ner Gocciadoros storfavorit precis innan mållinjen. Segertid för treåriga Click Bait blev 1.11,2a/1640m!

”Skär som en varm kniv genom smör”

Mellby Free

Jisses vilken Mercedes hon är Muscle Hill-dottern Mellby Free. Hon skär som en varm kniv genom smör. Hennes beslutsamhet i loppen är unik. Roligt också att hitta Mack Lobell i mödernet på detta fina sto. Mellby Frees segertid i går kväll enorma 1.11,4a/2140m. Hennes tränare Björn Goop verkar väldigt nöjd med henne. Det förstår jag.


Who’s Who

Örjan Kihlström testade Who’s Whos kortspeed igår. Den bet enormt. Segern i Icelands lopp (Första Jubileumstestet) togs med en säker halv längd. Who’s Who går en intressant framtid till mötes.

Hankypanky Peyton

Going Kronos-dottern Hankypanky Peyton kom ut till start efter sju månaders bortavaro. Det syntes ingen direkt frånvaro av lopp i Timo Nurmos märr när hon verkligen dansade runt ovalen på snygga 1.13,9a/2140m. Hankypanky Peyton kan vara en Stochampionats-vinnare i juli på Axevalla.


Attraversiamo

Herregud, vad bra han var Attraversiamo när han vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2140m tillsammans med Erik Adielsson. Attraversiamo är sprungen ur Ah Sos fantastiska möderne. Detta kryddat med en fransk pappa i Kiss Francais verkar ha gjort susen för Attraversiamos kapacitet. Detta kan bära hur långt som helst för Svante Båths enorma fyraåring.

”Herregud, vad bra Attraversiamo var”

Publik igår på Solvalla, 1524 personer. Ledsamt att inte fler tog sig till Solvalla. Jag var i alla fall oerhört nöjd att jag tog mig dit.

Trevligt också vill jag tycka att Solvalla lyckats med att öppna upp området (vid upploppet) för att kunna ta sig en pilsner på plats. Det såg trivsamt ut.

Ännu trevligare var det också att se en fin Readly Express igen. Elitloppsöndagen blev ju som bekant en skuffelse. I går kväll syntes i alla fall ingen hälta på Ready Cash-sonen.


E3-kval i söndags

Belker tyckte jag imponerade mest trots allt. Ofräschast var nog Fort Knox, måste medge att hans löphuvud är enormt. Vilken inställning Fort Knox har. Tänk när han blir fräsch så småningom.

Boden i lördags kväll

Norrbottens Travsällskap fortsätter att imponera med sitt V75-midnattstrav. I lördags kom det dryga 10 000 personer ut till Torpgärdans travbana. Unikt minst sagt.

Propulsion var återigen som vanligt. Det vill säga beslutsam. Fjärde raka i Norrbottens Stora Pris. Riktigt duktigt gjort utan Muscle Hill-sonen. På topp under fyra säsonger är få förunnat.


Greenshoe

Father Patrick-sonen Greenshoe verkar minst sagt snabb. Hur många 1.50-heats finns det i honom detta år? På lördag kväll är det dags igen. Denna gång försök på Pocono Downs inför finalen av Earl Beal Memorial till nästa helg.

Fråga 1, någon som har koll på var Love Matters tagit vägen?

Fråga 2, 27 miljoner i ATG-omsättning på V86 igår måste väl vara okay?

Fråga 3, någon som har koll på var Villiam tagit vägen?

Glad Midsommar!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Många slitna topphästar
Nästa nyhet
Många slitna topphästar

Många slitna topphästar

KOLDING: Några arbetsdagar i Danmark denna vecka står på schemat. Det ser ut som hö/ensilage-skördarna denna sommar är och kommer bli goda. Skönt för alla djurägare som ifjol hade det oerhört tufft med att hitta vettigt hö till sina djur.

Norge

Tittade på stortävlingarna från Oslo i söndags. Har svårt att ta till mig travtävlingarna från Norge. Tycker att det är mycket riv och slit i hästarna från körsvennerna. Detta beror ju naturligtvis på att det inte är tillåtet att få använda körspöet i Norge.

De norska drivningsreglerna är för mig kontraproduktiva.

Storloppen

Hann också med att se några lopp från Vincennes från i lördags. En gemensam nämnare från storloppen i helgen var nog trots allt att redan nu (trots allt är vi bara i juni-månad) så var det många slitna hästar som startade i de högsta klasserna.

En smula oroväckande vill jag tycka att så många aktiva startar fina hästar i tämligen dåligt skick. En trist ”utveckling”

Låt oss hoppas att storloppet Norrbottens Grand Prix (heter det så?) på Boden på lördag blir ett fint lopp.

E3

E3-kval på söndag i Gävle. Möjligt är det så att det aldrig varit så få treåringar som tar chansen att kvala in till finalerna på Sundbyholm sista helgen i juni?

Säkerligen är det klokt av många tränare att välja bort långa E3 för sina hästar. Säsongen är lång och med maxad balans redan i juni så löper de aktiva en stor risk att bränna sin treåring tidigt på säsongen.

Kanske borde det vara läge för centralförbundet att införa vissa utrustningsrestriktioner för våra treåringar, kanske skulle det då bli fler anmälda till försöksloppen av långa E3?

Ecurie D.

En treåring som imponerat på mig är den danskregistrerade Infinitif-sonen Ecurie D.

Senaste segern på Åby förra veckan var minst sagt imponerande. Ecurie D. är sprungen från det urstarka mödernet signerat av travnestorn Jean-Pierre Dubois (som också äger hästen).

Ecurie D. blir intressant att följa under året.

Sverige övertolkar penningtvättsdirektivet

En oerhört trist ”utveckling” av svensk travsport är det obligatoriska registreringskravet av allt totalisatorspel. Tänker främst då på banspelet.

Pratade med en Solvalla-anställd förra veckan som då berättade om att det inte hade varit helt problemfritt under Elitlopps-helgen med bl a de utländska gästerna och även från”vanliga” kunder.

Typiskt att vi svenskar och våra myndigheter ”alltid” måste utmärka oss och övertolka i detta fall penningtvättsdirektivet så som vi gör det.

Hur många penningtvättare finns det i segmentet ”kunder som spelar ett par hundringar under en tävlingsdag”?

Oerhört trist och oerhört farligt för svensk hästsport framgent vill jag både tro och tycka.

Nej, detta kunderbjudande och kundupplevelsen är inget att skryta om för svensk trav och galoppsport.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppshästarna fick snällt vänta
Nästa krönika
Elitloppshästarna fick snällt vänta

Elitloppshästarna fick snällt vänta

STRÄNGNÄS: Upplevde ett väldigt mycket annorlunda Elitlopp i söndags jämförelsevis mot de andra jag sett på Solvalla.


Readly Express

En märkbart halt Readly Express kom ut till finalen efter sin försöksseger någon timme tidigare.

Efter flera trista provstarter från den totalt genomärlige Readly Express gav kretsen kring honom upp. Det blev ingen sista start, så att säga utan nu verkar det som om Readly Express sista travlopp blev försökssegern i Elitloppet 2019.

”Aldrig sett en lika märklig final”

Har sett många finaler av just Elitloppet men aldrig en lika märklig final som i söndags.

Att en häst avtackas medan de andra Elitloppsfinalisterna snällt får vänta efter sina provstarter är minst sagt ett annorlunda upplägg vill jag tycka.

Proceduren med Readlys alla provstarter och avtackning tog cirka 4-5 minuter. Som sagt jag har aldrig varit med om något liknande.


Dijon

Dijon, denna flyfotade Ganymede-hingst flög till ledningen i finalen. Där fick i princip husera som han ville och segern blev knapp men säker till slut.

Tycker fortfarande inte att det var passgång till slut för Dijon, utan enbart riktigt dåligt trav. Måldomarnämnden handlade rätt enligt mig.


Joseph Verbeeck

Den tredje stora snackisen från årets Elitlopp var givetvis Joseph Verbeecks styrning med Aubrion du Gers. Knappa varvet före mål så kom Verbeeck/Aubrion du Gers ut i andraspår.

”Ger du Verbeeck lillfingret, tar han hela handen”

Kan bara säga så här. Ger du Verbeeck lillfingret tar han hela handen av dig i sådana är ögonblick. Den finländske körsvennen Iikka Nurmonen kunde definitivt hållit emot bättre gentemot Verbeeck vill jag tycka. Det verkar som Solvallas måldomarnämnd tyckte likadant.

Många av de kontinentala (finns även nordiska) körsvennerna kör med väldigt små marginaler i större lopp. Det är inte bara Jos Verbeeck som gör det utan de finns många fler exempel. Tror att vi nordbor får tugga i oss det.

Annars var det som vanligt under en Elitloppshelg. Det vill säga massor av fenomenala prestationer av de deltagande hästarna.

De sista 10 åren har bredden gällande mycket bra hästar markant ökat. Det är inte längre så stor skillnad mellan en Gulddivision-häst jämfört med en Brons-dito.


Solvalla

Solvalla verkar numera ha det kämpigt med sin Elitloppshelg. Väldigt många och väldigt dyra restaurang-koncept skall säljas till förhoppningsvis hugade spekulanter. Just nu verkar den försäljningen inte längre vara lika lätt att genomföra som tidigare.

Många och tidskrävande visiteringar skall genomföras på publiken/restaurang-gäster. Jag vet inte exakt vad väktarna letar efter faktiskt.

Konstigt nog var det ingen visitering vid stallbacksentrén.

Tror att Solvalla behöver ta sig en allvarlig funderare på hur de vill att deras Elitloppshelg skall se ut de kommande åren.

Nu känns det som om Stockholms Travsällskap är ute på ett villospår.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Propulsion vinner nog trots allt på söndag
Nästa krönika
Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Norrtälje
Högsommar i Mälardalen i skrivande stund. Härligt naturligtvis. Dock ser väderprognosen inför Elitloppshelgen bara sådär ut. Regn på lördagen över Stockholm. Söndagen ser en smula bättre ut just nu.


Bra jobb av Malmrot
Tycker att Elitloppsgeneral Anders Malmrot fått ihop på förhand ett slagkraftigt startfält.
Visst saknas det givetvis en vass jänkare, men de kom ju inte ens hit när det gick direktflyg till Norrköping. Det var väl enbart Åke Svanstedt och Resolve som utnyttjade den chansen?

En knepighet från Anders Malmrots sida kan tyckas är att han puttat in alla (3 st) franskflaggade hästar i samma försöksheat. Borde ha varit bättre att skifta plats på Jean-Michel Bazires hästar vill jag tycka.

Ja, det är få träningsstall representerade i årets Elitlopp. Det är naturligtvis synd att inte bredden på stallen där Elitloppshästarna hittas är större. Det kan vi dock inte lasta Solvallas sportchef för.


De tre huvudfavoriterna för mig är i nedanstående ordning:

1 Propulsion, tycker att han imponerat stort i år. Trots att han numera är åtta år och med den långa tävlingskarriär som han haft verkar Propulsion inte alls mätt på att tävla. Tycker han ser riktigt stark ut i år. Det negativa som kanske kan hittas är väl säkerligen att han fortfarande inte är speciellt snabb ut från start. En positiv egenskap som Muscle Hill-sonen har är att två heat inte verkar bekymra honom alls.
Propulsion är min vinnare av Elitloppet 2019.

2 Readly Express, hästen med det enorma löphuvudet. Han startar inte ofta men när han får chansen att göra det tar han den ordentligt. Readly Express kan se ganska tråkig ut innan lopp men när det väl gäller är han en tiger. Det vi inte vet ännu är hur Readly Express tar två heat samma dag. Just att gå två superheat samma dag är få travhästar förunnat.

3 Aubrion du Gers, ”världens bäste valack” Memphis du Rib-sonen har under flera år varit en av Frankrikes absolut bästa hästar. Kan se lite trög ut vissa stunder. Låt er inte luras av det. Tillsammans med den ytterst oberäknelige Joseph Verbeeck kommer Aubrion du Gers sälja sig dyrt i årets Elitlopp.

– Looking Superb är Elitloppets bubblare

Elitloppets bubblare tycker jag definitivt är Orlando Vici-sonen Looking Superb. Hans tränare Jean-Michel Bazire har gjort ett fenomenalt bra jobb med den Norge-födda hästen. Looking Superbs körsven Åke Svanstedt vet hur man vinner stora lopp, och jag tror att detta ekipage kommer bli en obehaglig överraskning för de övriga hästarna/körsvennerna.

Efter att ha sett Elitloppet ”live” mellan åren 1973-2010 och därefter hållit mig hemma blir det nog en comeback på söndag. Stallbacksbiljetterna är fixade och jag ser fram emot söndagen. Årets Elitloppshästar attraherar mig.


Mina tre största Elitlopp genom åren:

1988, som så många andra tycker jag upplagan från 1988 är det vassaste Elitloppet genom tiderna. Att sedan min absoluta favorithäst genom tiderna Mack Lobell vann gjorde inte den dagen sämre. Jisses vilken häst han var Mack Lobell. Den ”storyn” som var med Mack Lobell och delvis John Campbell var alldeles fantastisk.

1985, har något Elitlopp varit varmare än 1985? Och vilka hästar vi fick se då. Franska giganterna Mon Tourbillon och Minou du Donjon gick världsrekord i respektive försöksheat. Meadow Road som kvalade in till finalen trots att han tappade en sko i försöket. Meadow Roads finallopp var alldeles underbart och vilken fin häst han var Meadow Road.

1973, var inte gammal då men minns ju givetvis skiljeheatet mellan Ego Boy och Flower Child. Ego Boy vann ju men jag var helt såld på Flower Child och Joe O’Brien. Det rörelseschema Flower Child hade är fortfarande bland de bästa jag sett (undantaget möjligtvis Victory Tilly). Elitloppet 1973 var min inträdesport till ett livslångt travintresse.

Med hopp om ett fint Elitlopp 2019

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Campo Bahia – en guldkalv

Travtips

Lunch-draget Eskilstuna: Hreggvidur låter confident

Travtips
tisdag 11.01, 11 augusti
Tisdag Eskilstuna Lopp: 3 Klockrent lunchdrag igår och det är bara att skjuta vidare med ny ammunition. 4 Titania I.S. är en fin modell som nu dessutom kommit i storform. Nära segern för fyra starter sedan och sparat i mål därefter. Efter dessa två starter...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.34, 10 augusti

Solvalla 10 augusti: Bra start efter semestern – Redén och Bergh ikväll

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.06, 10 augusti

Lunch-draget Hagmyren: Spets på Myren är hårdvaluta – Jimmy fixar pengarna

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.35, 7 augusti

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.34, 7 augusti

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 15.05, 6 augusti

Åby 6 augusti: Spets och slut receptet för Bodybuilder

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson