Vivid Wise återvänder till Italien

Vivid Wise As var en av favoriterna i Elitloppet – men det blev galopp i försöket. Nu lämnar den italienske stjärnan Björn Goops regi för att återvända till Italien.

Det blev två starter i regi Björn Goop. Vivid Wise As kom till den svenske tränaren i början av maj sedan ägarna då valde att flytta hästen från den tidigare tränaren Alessandro Gocciadoro. Det som en följd av den uppmärksammade händelsen där en lärling anställd hos Gocciadoro använde enhandare i en värmning på Örebrotravet.

Ny galopp i Elitloppet

Vivid Wise As debuterade hos Goop med en galopp i slutstriden av Meadow Roads lopp. När han på söndagen gick ut som en av favoriterna i Elitloppet – slutade äventyret med en ny galopp, kort efter start. Nu ska den italienske stjärnan återvända till hemlandet.

Det är för den italienska sajten Corriere dello Sport som hästens ägare Antonio Somma berättar att Vivid Wise As, sedan hästen först godkänts för avel i Sverige, kommer återvända till Alessandro Gocciadoros stall.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Gimpanzee glänste – travade 1.10 i kvallopp

Gimpanzee glänste – travade 1.10 i kvallopp

Marcus Melander-tränade Gimpanzee var tänkt som ett starkt kort i årets Elitloppet – men då kom corona-pandemin emellan. I helgen som gick glänste fyraåringen i ett kvallopp på Meadowlands.

Meadowlands har inte kört tävlingar sedan i början av mars, men till nästa helg är USA:s största bana tillbaka i matchen. Det var man förresten redan i helgen som gick då ett maratonpass med kvallopp, hela 26 stycken, avverkades under lördagen samtidigt som Elitlopps-helgen rullade på Solvalla.

En häst som var högaktuell för Elitloppet var Gimpanzee. Marcus Melanders fyraåring tillhörde de absolut bästa i kullen förra året och hade siktet ställt mot en resa till Solvalla. Att amerikanen hade blivit ett spännande inslag i Elitloppet råder det inga tvivel om. Chapter Seven-sonen såg ut att trivas riktigt fint i lördagens kvallopp. Med Brian Sears vid tömmarna svepte han över motståndet på sista bortre långsidan och kom i överlägsen stil hem som ”vinnare” på 1.10,0a/1609.

Manchego snabb i sitt kval

Även Nancy Takters världsrekordssto Manchego var aktuell för en eventuell start i Elitloppet, också hon var ordentligt på hugget i lördagens kval på Meadowlands. Det femåriga stoet gjorde hela loppet i ensamt majestät i ledningen för Dexter Dunn och kom efter en snabb avslutning i mål på 1.10,2a över 1609 meter. Noterbart här var att Åke Svanstedts nyförvärv, svenska Felicity Shagwell, blev tvåa klockad till 1.11,1.

Nämnas från Meadowlands kvallopps-pass ska också Hypnotic Am. Marcus Melanders treåriga sto var kullens självskrivna drottning i fjol och visade spänstiga takter när hon spurtade hem sitt kvallopp på 1.10,9a/1609 meter.

Se Gimpanzees kval här. Se Manchegos kval här. Se Hypnotic Ams kval här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter triumfen: Propulsion vill fortsätta tävla
Nästa nyhet
Efter triumfen: Propulsion vill fortsätta tävla

Efter triumfen: Propulsion vill fortsätta tävla

Så fick han äntligen sin efterlängtade seger i Elitloppet, Propulsion. Men betyder det att han slutar tävla nu? Knappast – Daniel Redén vill låta honom fortsätta i sommar.

Hjälten reste sig på nio efter ett omöjligt försöksheat – och fick slutligen sin seger i Elitloppets final. Frågan har varit om ett sådant scenario möjligen skulle kunna markera slutet på tävlingskarriären för Propulsion. Nej, så verkar det inte bli. Tränaren Daniel Redén vill gärna se ”Proppen” på banan ett tag till.

Han älskar att vara kung

– Det hade varit en fantastisk saga att avsluta här i dag, men att ta ifrån ”Proppen” glädjen av att springa, jag vet inte om jag vill göra det. Han älskar att åka till Boden, han älskar att åka till Hugo Åbergs och han älskar att vara kung överallt. Jag tycker travsporten är värd att se honom så länge han vill, säger Daniel Redén till Trav 365.

Norrbottens Stora Pris körs nästa helg, den 13 juni, och kan alltså bli hästens nästa start. Det är ett lopp som Propulsion vunnit de fyra senaste åren. Hugo Åbergs Memorial körs på Jägersro den 28 juli och såg Propulsion som vinnare tre år i följd 2016-2018; i fjol blev han tvåa bakom Ringostarr Treb.

Läs även: Elitloppet: Propulsion – den störste

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Campo Bahia i Östersund
Nästa nyhet
Campo Bahia i Östersund

Campo Bahia i Östersund

Elitloppet gick nyss i mål – men det vankas toppsport redan nästa helg. Campo Bahia i comeback möter bland andra Double Exposure i Jämtlands Stora Pris.

Förstapriset i Jämtlands Stora Pris är i år sänkt till en halv miljon kronor men det hindrar inte loppet från att kunna visa upp en riktigt vass startlista, när det avgörs på lördag i Östersund. Mest spännande är ändå kanske Campo Bahias comeback.

Det här blir första starten sedan Vincennes i januari för Campo Bahia som nu inleder tävlingssäsongen där bland annat Hugo Åbergs och Jubileumspokalen är framtida tänkbara lopp. Conrad Lugauers häst möter ett starkt gäng på lördag.

Cyber Lane från innerspåret

Här finns Double Exposure som kommer från segern i Lady Snärts lopp under Elitlopps-helgen, här finns också Timo Nurmos pilsnabba sto Une Etoile Gar i sin andra start för året. Ett trevligt innerspår bakom bilen drog årets Paralympiatravs-tvåa Cyber Lane och fältet rymmer även Handsome Brad som stod för en strålande comeback då han var tvåa efter Mindyourvalue W.F. – en annan av lördagens kandidater.

Här är startlistan:

Jämtlands Stora Pris, 2140 auto:

1 Cyber Lane – Johan Untersteiner
2 Very Kronos – Erik Adielsson
3 Handsome Brad – Carl Johan Jepson
4 Minnestads El Paso – Rebecca Dahlén
5 Angle of Attack – Per Lennartsson
6 Velvet Gio – Ulf Ohlsson
7 Campo Bahia – Conrad Lugauer
8 Double Exposure – Örjan Kihlström
9 Une Etoile Gar – Jorma Kontio
10 Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsion - den störste
Nästa nyhet
Propulsion – den störste

Propulsion – den störste

Det blev ett historisk Elitloppet på fler än ett sätt. Propulsion gjorde det omöjliga möjligt. Trots ett försök harvande hela vägen i tredjespår avgjorde han till seger i finalen. ”Proppen” skulle bara ha den där Elitlopps-segern.

Fyra gånger tidigare har han varit med i Elitloppet. Varje gång i final, varje gång stolpe ut. Men i det femte och sista försöket var det dags. Propulsion fick till slut sin så hett eftertraktade seger att toppa en ojämförbar tävlingskarriär med.

– Det finns bara en ”Proppen” och han står i mitt stall. Det är så skönt. Det är många som har frågat mig under veckan, men jag känner hästen. I år har både Missle Hill och Sorbet varit med i snacket och jag har känt att Propulsion varit bättre. He loves the game, helt enkelt. Jag vill bara krama om hästen, sa en rörd Daniel Redén efter segern i ATG Live.

”Det finns bara en ”Proppen”
Daniel Redén i ATG Live

Sättet som Propulsion vann Elitloppet på, var ett närmast omöjligt sådant. I försöket fick han göra hela loppet ute i tredjespår och det i sin första start sedan Prix d’Amérique, för fem månader sedan. Men hjälten klarade inte bara att ta sig till final – utan att också resa sig ytterligare en gång till finalen.

– Jag hade ändå en fin feeling efter försöket. Men hade det varit Missle Hill eller Sorbet som fått göra det loppet i försöket, hade vi nästan kunnat lasta in dom på bilen och åkt hem.

Ingen fartfest i finalen

Finalen blev ingen fartfest. Missle Hill var den som öppnade kvickast och tog sig före Racing Mange till ledningen. I den positionen öppnade han 1.11,2 första 500. I det läget bytte Racing Mange vinnarhålet mot dödens och gav därmed spelfavoriten Earl Simon andra par utvändigt. Bakom lurade Cokstile – som 700 meter från mål tog initiativet och anföll först i tredjespår.

Tredjespår förbyttes dock till fjärdespår genom sista sväng när Franck Ouvrie sent sände ut Earl Simon. Örjan Kihlström hade dock hittat den perfekta ryggen med Propulsion, smygande bakom Cokstile och ur svängen blev det full attack. Missle Hill orkade inte värja sig över upploppet, Cokstile tog kommandot, men det var bara temporärt. Det här var Propulsions lopp att vinna – superstjärnan stormade fram i spåren och segrade till slut enkelt.

Äntligen blev det stolpe in

Propulsion klockades i finalen till 1.10,2a/1609 meter och ökade på sitt redan mycket stinna konto med tre miljoner kronor. Stall Zets nioåring fick alltså slutligen den där riktigt stora segern – i karriärens elfte timme. Tråkigt nog inför ett Solvalla utan någon publik på plats.

– Det här har varit en tagg i hjärtat på mig. Men jag har känt att det funnits i honom. Det har varit stolpe ut i vartenda stort lopp, det har varit jobbigt, men det finns en mening med allt verkar det som. Jävla corona, att det inte finns någon publik på plats, han hade varit så värd det här, sa Daniel Redén.

Kihlström rörd efter segern

För Daniel Redén var det den första segern i Elitloppet. För kusken Örjan Kihlström var det hans fjärde. Men att segern betydde mycket för sulkygiganten, var märkbart.

– Fantastiskt skönt. Det var väl sista chansen för honom att få vinna det här och han har verkligen gjort sig förtjänt av det här. Helt underbart, han har gjort så många fantastiska lopp. Han fick ett omöjligt lopp i försöket men han bara springer…hästen har ett hjärta av guld, sa Örjan Kihlström och hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

”Har ett hjärta av guld”
Örjan Kihlström i ATG Live

Daniel Redén hade alla sina tre hästar i finalen. Men det gällde också för skötaren Ellinor Wennebring som äntligen fick se sin älskade Propulsion passera mållinjen som vinnare i det största loppet.

– Äntligen! Så skönt, så roligt! Det går inte att beskriva det här. Jag vet inte om det är en häst ens… Han fick gå ett så otroligt tungt lopp i försöket men han var inte tom. Det gick ändå, jublade Ellinor Wennebring.

Earl Simon fråntagen bronset

Bakom svarade Cokstile för en liksom i försöket, strålande insats och tog silverplatsen på 1.10,4. Earl Simon klev över mål som trea, men diskades för trängning när han tog sig ut mot Cokstile. Earl Simon blev därmed av med sitt tredjepris medan kusken Franck Ouvrie fick totalt 60 000 kronor i böter, dels för trängningen, men också för felaktig drivning.

Bronspengen gick nu i stället till Attraversiamo (10,4) som svarade för en svettig spurt i spåren. Sorbet (10,5) slutade som fyra, Milliondollarryhme (10,5) blev fastlåst i rygg på ledaren och fick aldrig brukat sina krafter som femma. Ledande Missle Hill (10,6) kom i mål som sexa medan Racing Mange (10,7) intog sjundeplatsen i finalen.


Läs mer om Elitlopps-helgen:

Läs även: Elitloppet försök: Perfekt för Earl Simon
Läs även: Elitloppet försök: Toppinsats av Cokstile
Läs även: Fyraåringseliten: Magiskt, Ecurie D.
Läs även: Breeders Course: Hell Bent For Am imponerar
Läs även: Elitkampen: Lekstuga för Odd Herakles
Läs även: Fyraåringseliten: Äntligen klaff för Golden Tricks
Läs även: Elitlopps-dagen: Flygande avslut av Oblivion
Läs även: Elitlopps-lördag: Vikingens världsrekord!
Läs även: Elitlopps-fredag: Östre hetast på Solvalla

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitlopps-dagen: Flygande avslut av Oblivion

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson