Vitruvio vass i jobb – laddas mot Prix de Belgique

Förra året slutade Vitruvio femma i Prix d’Amérique. Tidigare i höstas gick italienaren i träning hos Jean-Michel Bazire och efter ett vasst jobb inne på Vincennes verkar det nu som om stjärnan är redo för en intressant comeback.

Italienske Vitruvio (e. Adrian Chip) med cirka 15 miljoner kronor på kontot fanns under en period i somras i Björn Goops regi och vann då Kymi Grand Prix. Senare återvände den i dag sjuårige stjärnan till Alessandro Gocciadoro i Italien, men de senaste månaderna har hästen tränats i Frankrike av Jean-Michel Bazire. Nu kan han dyka upp som en outsider i Prix d’Amérique.

Laddas mot Prix de Belgique

Vitruvio, som gjorde sin senaste start den 8 november, har varit aktuell för både Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne men ännu inte startat. Efter ett skarpt jobb inne på Vincennes under tisdagen verkar hästen redo och tar därmed sikte mot det sista B-loppet Prix de Belgique den 17 januari. Sedan återstår två veckor till Prix d’Amérique; ett lopp som Vitruvio i fjol slutade femma i.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ens Snapshot avelschampion i Danmark – igen

Ens Snapshot avelschampion i Danmark – igen

När det kommer till den danska travsport behåller Ens Snapshot sin dominans som landets gigant bland avelshingstar. Liksom 2019 blev han avelschampion med bred marginal.

Maharajah blev precis som 2019 den fadershingst vars avkommor tjänade mest i Sverige. I dansk travsport är det Ens Snapshot (e. S.J.’s Photo) som fortsätter att dominera. Siffrorna för förra året är sammanställda av travservice.dk och visar att den i dag 22-årige Ens Snapshot för andra året i rad och för fjärde gången totalt blev vinstrikaste hingst i Danmark.

Ens Snapshot hade 171 startade avkommor vilka tog 164 segrar och travade in strax över 4,6 miljoner danska kronor, ett resultat som var nästan dubbelt det som tvåan Great Challenger lyckades med. Dansk avelschampion ”all time” är dock fortfarande Pay Dirt som under hela 16 år (1978-1993) toppade listan.

Avelshingstarnas fem i topp Danmark 2020:

1 Ens Snapshot, 164 segrar, 4 625 710 dkr
2 Great Challenger, 126 segrar, 2 782 200 dkr
3 Wishing Stone, 40 segrar, 2 614 600 dkr
4 From Above U.S., 43 segrar, 1 450 450 dkr
5 Chocolatier, 15 segrar, 1 328 400 dkr

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lösningen för Tusenklubben
Nästa nyhet
Lösningen för Tusenklubben

Lösningen för Tusenklubben

Svensk Travsport beslutade att ”skrota” anrika Tusenklubben. Den massiva kritiken lät inte vänta på sig särskilt länge. Nu presenteras lösningen – Tusenklubbens tas över av Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Sedan Gösta Nordin 1956 blev den förste svenske kusken att ha vunnit tusen segrar har Tusenklubben funnits. Just den milstolpen har därefter alltid varit prestigefylld och för närvarande är det hundra kuskar i Sverige som lyckats.

Travmuseet tar över facklan

I förra veckan meddelande Svensk Travsport att Tusenklubben skulle avvecklas. Anledningen till det beslutet var bland annat att kuskar i dag oftare uppnår tusen segrar, samtidigt som ett ökat antal starter i andra länder försvårar att hålla redan på antalet segrar. Det beslutet möttes av skarp kritik från flera håll i trav-Sverige – men nu kan en lösning presenteras som gör att den anrika klubben lever vidare.

Det blir Nordiska Travmuseet, beläget på Årjängstravet, som tar över efter en överenskommelse med Svensk Travsport. Nordiska Travmuseet har sedan tidigare redan ansvaret för Hall of Fame och tar över Tusenklubben med omedelbar verkan.

Tycker att det passar perfekt

– Vi tycker att Tusenklubben passar perfekt att tas hand av oss på muséet och är väldigt glada för att vi fått förtroendet att ta över ansvaret. Vi kommer sätta oss ned för att se över hur vi exakt ska arbeta med detta och vilka ändringar som kan behövas göras. Men grunden i Tusenklubben, att vi vill lyfta fram och bevara den enskilda prestationen att nå tusen segrar, kommer att finnas kvar. Vi ser fram mot att välkomna nästa medlem och hoppas det sker inom kort, säger Marita Arvidsson, museichef på Nordiska Travmuseet i ett pressmeddelande.

Läs även: Beslutet: Tusenklubben skrotas

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nytt lopp i Frankrike - ska köras med försök och final
Nästa nyhet
Nytt lopp i Frankrike – ska köras med försök och final

Nytt lopp i Frankrike – ska köras med försök och final

Försök- och finallopp körs av tradition praktiskt taget aldrig i Frankrike, men till sommaren blir det ändring på det. Hippodromen i Vichy annonserar ett nyinstiftat lopp.

Det är franska Paris-Turf som berättar att ledningen för travbanan i Vichy, i centrala Frankrike, ämnar att köra ett nyinstiftat lopp under sin högsäsong i juli månad. Loppet är tänkt att köras med försök och final under samma meeting, något som av tradition är ovanligt för fransk travsport.

Ska avgöras genom försök och final

Den exakta utformningen och aktuella prissummor i loppet är ännu inte definierade, men uppgifter till Paris-Turf menar att varje försök ska innehålla tolv hästar ur vilka de sex främsta avancerar till final. Loppet ska köras över en engelsk mil på Vichys 1300-metersbana och ska vara öppet för sexåringar och äldre i skiktet strax under eliten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Läget inför PdA
Nästa nyhet
Läget inför PdA

Läget inför PdA

Prix d’Amérique ligger knappt fyra veckor fram i tiden. Tio hästar är inkvalade till loppet, men ytterligare åtta platser står till förfogande. Så här är läget för närvarande.

Det är den 31 januari som Prix d’Amérique avgörs på Vincennes. Fem av sex lopp, vilka ger möjlighet att kvala in till superloppet, har avverkats och kvarstår gör Prix de Belgique den 17 januari. Även där hämtar de topp tre-placerade hästarna var sin biljett.

Face Time har vunnit två kval

Tio hästar har för närvarande platser i Prix d’Amérique till sitt förfogande. Face Time Bourbon, som ju är titelförsvarare, är förstås den stora förhandsfavoriten och har själv ”lagt beslag” på två platser efter segrar i såväl Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne i söndags. Både Féerie Wood, som segrade i Prix Ténor de Baune och Gu d’Héripré som kammade hem Critérium Conintental, aviseras att också vara med i PdA. Den sistnämnde väntas göra en start i Prix de Croix den 16 januari före.

Förutom de tre hästar som kvalar in via Prix de Belgique, fördelas övriga platser enligt vad de anmälda har på kontot. Billie de Montfort, med över 2,3 miljoner euro, lär till exempel siktas mot en fjärde raka start i PdA. Fjolårets tvåa Davidson du Pont fick förvisso nöja sig med att bli fyra i Prix de Bourgogne, men är också given en plats. I Jean-Michel Bazires stall hittas också italienske stjärnan Vitruvio som ännu inte startat i tränarens regi men är tänkt att vara med i Prix de Belgique. Fjolårets femma är klar för PdA-start på pengar, oavsett resultat.

Ett PdA utan svensktränade?

Bland hästarna ”på gränsen” att kvala in på startprissumma finns Chica de Joudes, som i fjol slutade som överraskande fyra och som varit med i samtliga tre B-lopp den här vintern utan att ha lyckats att knipa en biljett. Pierre Vercruysse, som redan har Moni Viking klar, kan också få med Drôle de Jet. En annan aspirant är Fakir du Lorault som var svindlande nära att kvala in i Prix de Bretagne, men som sedan blev struken ur Prix de Bourbonnais och senast galopperade i Prix Ténor de Baune.

Björn Goop sitter upp bakom den stora favoriten Face Time Bourbon, men svensktränade hästar lyser troligen med sin frånvaro i årets Prix d’Amérique. Det skulle i så fall bli första gången sedan 1986 som loppet körs utan en svensktränad häst. Aetos Kronos spände bågen i Critérium Continental och skulle kunna komma med i PdA på vinstsumma, men tränaren Jerry Riordan avsierar i stället start i det nya femåringsloppet Prix Bold Eagle under samma dag.

Inkvalade till Prix d’Amérique:

Bahia Quesnot (trea Prix de Bretagne)
Délia du Pommereux (trea Prix de Bourgogne)
Diable du Vauvert (etta Prix de Bretagne)
Face Time Bourbon (etta Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne)
Féerie Wood (etta Prix Ténor de Baune)
Feliciano (tvåa Prix de Bretagne)
Gu d’Héripré (etta Critérium Continental)
Moni Viking (trea Prix du Bourbonnais)
Victor Ferm (tvåa Prix du Bourbonnais)
Vivid Wise As (tvåa Prix de Bourgogne)

Potentiella hästar i Prix d’Amérique:

Billie de Montfort, 2,3 miljoner euro
Vitruvio, 1,4 miljoner euro
Davidson du Pont, 1,3 miljoner euro
Carat Williams, 1,1 miljoner euro
Feeling Cash, 1,08 miljoner euro (plus 10%)
Tony Gio, 1,05 miljoner euro
Valokaja Hindö, 0,75 miljoner euro
Chica de Joudes, 0,71 miljoner euro
Drôle de Jet, 0,62 miljoner euro
Fakir du Lorault, 0,52 miljoner euro (plus 10%)
Feydeau Seven, 0,32 miljoner euro (plus 10%)
Valzer di Poggio, 0,28 miljoner euro
Go On Boy, 0,25 miljoner euro (plus 20%)

*Fyraåringar får sin vinstsumma uppskriven med 30%, femåringar med 20% och sexåringar med 10%.

  • vem vinner prix d’Amérique?
Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ron Burke toppade bland tränarna i Nordamerika - igen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson