Just nu:
13.27 Boden 12 augusti: Jag räknar med att Gällerstedts stjärna vinner!
12.02 Årgångstoppar möts i Paris
11.18 Toppkusken i karantän – för att få köra i Kanada
10.40 Trio svenskar utmanar Polara
08.18 ”Rödluvan” toppar inför Sto-EM
15.36 Jägersro 11 augusti: Nu sitter hon inte fast
14.59 Empire mot Derby-kval
11.01 Lunch-draget Eskilstuna: Hreggvidur låter confident
10.06 Racing Mange gästar Tingsryd
09.27 Dubbel glädje för Svanstedt

Vikingens världsrekord!

Kungen av stayerdistans. Norske Moni Viking stod för en förkrossande insats när han plockade hem segern i Harper Hanovers lopp under Solvallas Elitlopps-lördag. Den fenomenala segertiden 1.11,9 betydde ett nytt världsrekord.

Norske Moni Viking hade haft en stark säsong i Frankrike och presenterade sig på allvar för den svenska publik när han stod för en strålande insats på Åby under Paralympia-travs-dagen. Det gjorde honom till stor favorit i Harper Hanovers lopp på Solvalla och det var ett förtroende som sjuåringen skulle förvalta väl. Det slutade i ett nytt världsrekord.

– Jag är jätteglad. Det är en jättefin häst det här och han levererade och på en fantastisk tid. Han är som en Ferrari; hästen kan gå 3000 meter men har ändå kvar en extrem speed att plocka fram, sa Björn Goop i ATG Live.

”Han är som en Ferrari”
Björn Goop i ATG Live

Moni Viking, tränad och körd av Björn Goop, var belagd med dubbla tillägg och inledde förklarligt i de bakre regionerna. Där framme var det Ivory di Quattro som anförde fältet, efter att ha övertagit 1800 meter från mål. Men när Björn Goop gav sin häst signalen ut på sista bortre långsidan kom svaret. Fuxen tog i något enormt, accelererade hastigt framåt mot ledaren, smög ned en kort bit i ryggen – och satte in den slutliga stöten när upploppet nåddes.

Putsade världsrekordet med en tiondel

Moni Viking försvann ifrån i mäktig stil den sista biten för att bärga segern på 1.11,9 över 3180 meter. Den tiden innebar nytt världsrekord över distansen på tusenmeters-bana, då det förbättrade Sauveurs notering från 2017 i samma lopp med en tiondel. För Björn Goops del var det hans tredje inteckning i stayerklassikern. Förstapriset i år var en halv miljon kronor.

Ivory di Quattro kunde inte värja sig mot sin baneman, men stod för en stark insats i nederlaget och klockades till 1.13,0. Franska inslaget Ble du Gers provade att följa vinnare i rygg, kunde inte följa, men avslutade starkt för att knipa bronsmedaljen på tiden 1.12,4/3180.


Stoeliten: Lätt, lätt för Double Exposure

För två år sedan vann hon Lady Snärts lopp, i fjol fanns hon med i Elitloppet och i år var hon tillbaka i stoeliten. Då kunde det bara sluta på ett sätt. Double Exposure var en av omgångens största favoriter och infriade med eftertryck. Örjan Kihlström eldade på bakom det sjuåriga stoet som susade till spets för att öppna 1.09 första 500. Ledarinnan höll tempot högt och släppte aldrig motståndet i närheten. Mycket enkel och imponerade seger för Double Exposure på 1.09,9a/1640. Bakom gick Mellby Free en lysande avslutning i årsdebuten för att norpa silvret.


Silver: Bra dag på jobbet för Man at Work

Finalen av Silverdivisionen höll hög klass, men när favoriten Very Kronos återigen fick ge vika för sina nerver och galopperade bort alla chanser i starten, öppnades det upp för en överraskning. Den ständigt rikstoto-aktuelle Man at Work såg sin chans. Jorma Kontio körde valacken till ledningen ur den första svängen och det blev vinstgivande. Timo Nurmos-travaren gick inte att stoppa med taktpinnen i hand – och lättade enkelt undan över upploppet till seger på skarpa segertiden 1.11,0a/2140.


Brons: Femte raka för Seismic Wave

Timo Nurmos-tränade jänkaren Seismic Wave är en travare med enorm potential. Femåringen var ensam på banan när Bronsdivisionens final skulle avgöras. För Örjan Kihlström höll valacken enkelt upp ledningen från innerspåret och fick snart segermaskinen Vikens High Yield utvändigt om sig. Men den här gången hade Bergh-travaren ingen chans; ur sista sväng tänjde Seismic Wave på steget och bara stegade undan till överlägsen seger. Mycket imponerande vinnare på 1.11,5a/2140.


Klass 2: Lysande fin Don Fanucci Zet

Knappt slagen tvåa i Kungapokalen och sedan en Klass 2-final – det kunde väl bara sluta på ett sätt? Men någon enkel resa mot favoritsegern kan man inte påstå att Don Fanucci Zet fick. Daniel Redéns högkapable fyraåring fick jobba första 700 meterna ute i tredjespår före han tog sig ned till ledningen. Men sedan var det spel mot ett mål. Med Örjan Kihlström i jollen svävade Don Fanucci Zet undan med många längder över upploppet. Mycket imponerande viktoria på 1.12,5a/2140 meter.


Diamantstoet: Drömvinnare från Puro

Peter Ingves kunde ge Petri Puro-tränade Sharp Dream en prima resa i Diamantstoets final. Ingves hittade fram i andra utvändigt, vilket också var liktydigt med rygg på loppets favorit Karamell Hill och det blev också vinnardraget. Karamell Hill skaffade sig in på upploppet greppet om ledande oddsaren And Stitch, men Sharp Dream hade spurtkrutet snustorrt och avgjorde väldigt enkelt den sista biten. Det sjuåriga stoet tog segern på skarpa 1.12,5/2160 – ett tangerat svenskt rekord.


Klass 1: Forss valack tapprast av alla

Klass 1-finalen blev en fartfest i den högre skolan. Tempot blev skyhögt från början där första varvet avverkades i 1.10-tempo. Det borgade för hästarna som inlett i kön. Mika Forss gjorde sitt schackdrag varvet från mål, körde framåt med Valiant Dream som pressade sig till spets med 600 kvar. King of Everything var den som tog upp jakten på den undflyende ledaren, tog meter för meter men Valiant Dream vägrade att släppa sin uppvaktare förbi sig. Knappt men tappert undan på 1.12,3a/2140.


Speedrace: Jefferson – punkt och slut

Kungen av extremsprinter M.T. Insider har mött sin överman. När Speedrace inledde tävlingsdagen presenterade sig Jefferson Dotcom. Norrmannen, tränad av Stian Eilefsen och i dag framförd av Johan Untersteiner, visade sig överlägsen i kortlopps-matchen. M.T. Insider, vinnare av Speedrace de senaste två åren, testade vad som gick men kunde aldrig ta sig förbi innerspårets Jefferson Dotcom som över upploppet växlade undan med flera längder. De 640 meterna avverkades på 1.05,4a. Tredjepriset i finalen gick till överraskningen Precious Lord.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
onsdag 12:02, 12 augusti

Årgångstoppar möts i Paris

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 11:18, 12 augusti

Toppkusken i karantän – för att få köra i Kanada

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:40, 12 augusti

Trio svenskar utmanar Polara

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:18, 12 augusti

”Rödluvan” toppar inför Sto-EM

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 14:59, 11 augusti

Empire mot Derby-kval

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 10:06, 11 augusti

Racing Mange gästar Tingsryd

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 09:27, 11 augusti

Dubbel glädje för Svanstedt

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Vägrar att förlora – 27:e raka för Lesja Odin

Vägrar att förlora – 27:e raka för Lesja Odin

Lesja Odin är hästen som bara vägrar att förlora. Öystein Tjomslands kallblodiga vinstmaskin gjorde comeback i Jarlsberg – och noterades för karriärens 27:e raka.

Segerföljetongen fortsatte på Jarlsberg under fredagskvällen. Efter ett uppehåll på fyra och en halv månad var Lesja Odin tillbaka i tävlingsselen – men resultatet blev det samma som det brukar bli. Den sjuårige valacken är alltjämt obesegrad genom karriären – det här var hästens 27:e raka seger.

Vägrar att förlora

Öystein Tjomsland som tränar och körde Lesja Odin hittade igenom till tredje par utvändigt och blev kvar där till drygt 600 meter kvar när anfallsordern gavs. Storfavoriten kom kvickt fram utvändigt om ledande Ramstad Balder som bjöd upp till kamp, men när bara upploppet återstod blev det tydligt vem som var starkast. Lesja Odin avgjorde enkelt för att passera mål på nya rekordet 1.22,0a/1609. Förstapriset i loppet var 14 000 norska kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ruskig Antonio
Nästa nyhet
Ruskig Antonio

Ruskig Antonio

Det blev en veritabel uppladdning för Elitlopps-helgen. Åttaårige Antonio Tabac var på sitt allra bästa löphumör när han i ensamt majestät bombade 1.09,5 på Hagmyren. Årets snabbaste segertid i Sverige – hittills.

I sin fjärde start i år och för Jörgen Westholm visade Antonio Tabac att han verkligen är tillbaka på topp. Grållen stod för en enorm prestation då han i Mack Clowns Minne på Hagmyren under fredag kväll från ledningen travade 1.09,5a/1640. Segertiden putsade inte bara banrekordet med en halv sekund, utan var också den snabbaste som travats i Sverige i år.

Mika Forss hade uppdraget att lotsa Antonio Tabac i loppet med 50 000 kronor till vinnaren, och sparade inte på krutet. Antonio öppnade vindsnabbt, höll ut Zack’s Zoomer och klockade första 500 meterna efter 08,3. Sedan ledaren varvat på 09,7 – började Mika Forss elda på igen. Det fanns ingen som kunde komma i närheten av Antonio Tabac den här kvällen och de avslutade 500 meterna gick i underkant 1.09. En femstjärnig segrare som vann med sex tiondelar till godo på Going For Gold Zaz.

Kallblodsdubbel för Solberg

Tom Erik Solberg var mannen att räkna med i kallblodsuppgörelserna. I Roger N Olssons Minneslopp för femåringarna vaktade han Öystein Tjomslands fine Våler Nikolai. Norrmannen tryckte sig till tät ut på sista bortre långsidan, bakom tog Eld Rask upp jakten. Men även om svensken avslutade starkt, utgjorde det aldrig någon fara för Våler Nikolai som komfortabelt segrade på 1.22,6/2180.

I Lassas Lavins Minne var Tom Erik Solbergs segervapen Steinfaks, som stod för en riktigt tapper insats här vid sin första seger för året. Steinfaks avancerades fram i dödens efter 800 meter och skaffade sig greppet om ledande Järvsöodin in på upploppet. Smedheim Solan avslutade emellertid starkt och såg ut att gå mot segern – men då kontrade Steinfaks. Knappt vunnet på 1.23,5/2160 meter. Det är Stian Eilefsen som tränar vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Östre hetast på Solvalla
Nästa nyhet
Östre hetast på Solvalla

Östre hetast på Solvalla

En fyraåring med styrkan som främsta vapen. Ole Johan Östre kom från Norge i angeläget ärende. Med tuffe Elmo Ice släppte han aldrig konkurrenterna in på skinnet i ”Lilla Harpers” när Elitlopps-helgen inleddes på Solvalla. Av bara farten tog norrmannen också hem Speedrace med Särpefanten.

Fyraårige fuxen Elmo Ice har bjudit på några vassa insatser på svensk mark den senaste tiden och när Elitlopps-helgen startade upp med traditionsenligt lunchtrav på fredagen, var norrmannen på hugget igen. Ole Johan Östre körde resolut Gift Kronos-sonen till spets efter ett drygt halvvarv och fortsatte att hålla jämn fart. Hästarna från kön gjorde sig aldrig gällande när det väl drog ihop sig. Segergesten kom på beställning när Elmo Ice passerade mållinjen på 1.15,1/3160 meter.

Särpefanten speedigast – trots galopp

Ole Johan Östres trevliga fredag fortsatte i den första upplagan av Speedrace för kallbloden. Det var den femtonårige hedersmannen Särpefanten som gick segrande ur striden – trots en galopp under vägen(!). Ledande Lysjö Mocca såg ut att gå mot segern, men när Särpefanten väl fått ordning på benen gick det riktigt fort – och hann förbi till Speedrace-segern. Vinnaren klockades till 1.16,7a över 640 meter. Trea i finalen slutade Finnskog Sjefen.


Hans-Owe har ett riktigt ämne

Selected News har haft ögonen på sig sedan den lysande debuten och att Hans-Owe Sundberg har ett riktigt ämne i Maharajah-treåringen råder det inga tvivel om. I ASVT Trottex-loppet blev det åka av från början när Hector Sisu höll ut Önas Prince, varpå den senare galopperade. Torbjörn Jansson gav Selected News marschorder 700 kvar och det var en riktigt snabb avslutning man bjöd på. Hector Sisu gav sig motvilligt, men på linjen hann Selected News fram. 1.14,7a/2140 var vinnartiden.


M.T. Perette läcker i tredje raka

Elitlopps-helgen inleddes med en riktigt läcker vinnare från Mattias Djuse. I ASVT Trottex-loppet drog Henriette Sisu till ledningen och öppnade 09,5 första 500. Det tuffa tempot gynnade M.T. Perette (e. The Bank) som skuggade som trea i andraspår, men skickades direkt ut i fjärde spår till attack genom den sista kurvan. M.T. Perette avgjorde på några få steg och tog härmed sin tredje raka på totalt fyra starter genom att passera mål på 1.13,8a/2140.


Äntligen fullträff för Malva Ha

Dagens tredje ASVT Trottex-lopp, för treåriga ston, fick se Malva Ha (e. Maharajah) ta en efterlängtad första seger i sin nionde start. Och det var knappast något som Markus B Svedberg-stoet behövde be om ursäkt för. Malva Ha öppnade rysligt fort bakom bilen och kom aldrig att lämna ifrån sig täten. Quantal Quetzal gick en mycket rapp avslutning över upploppet, men Malva Ha hade ryckt undan och höll säkert till mållinjen för seger på 1.14,4a/2140.


Dream Cash starkast till slut

Favoritseger i Guldklockan. Staro Mojito svarade för en kraftfull sista långsida, svepte till ledningen 500 kvar och gick undan med flera längder. Men Marcus Lilius tog upp jakten med Dream Cash som hade sparat krutet till avgörandet. Det blev säkert vunnet till slut för Jörgen Westholm-adepten.


Tungt slutvarv av Melkkos fuxa

Katja Melkko-tränade fyraåringen Love No Pain imponerade. Efter en inledning i låg fart fick Jorma Kontio sända iväg först i tredjespår efter ett varv. Där blev fuxan kvar, men behöll modet hela vägen till mål för att avgöra på styrka. J.J. Another Vinn avslutade sylvasst, men mållinjen frälste Love No Pain som noterade karriärens fjärde viktoria.


Dixie Brick från ledningen

Timo Nurmos fina femårssto Dixie Brick är tillbaka som vinnare. När favoriten Alhambra Mail högg i galopp i startögonblicket, tog Jorma Kontio chansen och körde till tät. Ledarinnan fick förvisso inte sitta i fred; Digital Class pressade på utvändigt, men över upploppet tänjde Dixie Brick på steget och gick enkelt undan på trevliga 1.12,6a/2140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trio till Hall of Fame
Nästa nyhet
Trio till Hall of Fame

Trio till Hall of Fame

En fyrfotad hjälte och två tvåbenta gentlemän. Travsportens Hall of Fame presenterar tre nya invalda. Jim Frick, Erik Berglöf och Moe Odin tar plats bland travets stora.

Under fredagen kunde Travsportens Hall of Fame presentera tre nya namn i den exklusiva samlingen som utgörs av några av Nordens främsta aktörer inom sporten. Det är representanter från de svenska och norska travsportjournalistklubbarna som utser vilka som väljas in. Den här gången blev det två mycket meriterade tränare – och ett av våra största kallblod.

Erik Berglöf

Erik Berglöf går för evigt till historien som kusk bakom och tränare till Copiad. Tillsammans vann de Elitloppet två gånger (1994-1995) men Berglöf har också fyra klassiska vinnare i form av Sans Rival och Utini som överraskande vinnare i Svenskt Travderbyt, Treasure Ås som vann det danska – och dessutom seger i Stochampionatet med Brilana.

Jim Frick

Jim Frick är en av våra mest framgångsrika tränare och kuskar genom tiderna. I sulkyn tog han över 5000 segrar och som tränare har han noterats för fler än 3000. Segrar har tagits i Derbyt med Frej Nalan, Uppfödningslöpning med Keba Way och dubbla triumfer i Oaks med Johannita och Kimbee San. Frick kan också skryta med att ha vunnit flest lopp i landet 1985 och 1986, totalt 51 championat och dessutom Sveriges enda seger hittills i Kusk-EM.

Moe Odin

Moe Odin var ett av de bästa kallblod som vi skådat. Norrmannen gick genom säsongerna både som tre- och fyraåring som obesegrad och tog hem både Kriteriet och Derbyt. Som fjortonåring lade han tävlingsskorna på hyllan och kunde då sammanfatta karriären med 92 segrar på 109 starter samt över 10 miljoner kronor intjänat. Därefter har han fortsatt lämna stort avtryck som avelshingst och är far till bland andra Tekno Odin och Odd Herakles.

Läs mer om motiveringarna till Hall of Fame här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
🎙️Spelpodden Trav: "Topptrav hela helgen - Örjan vinner på fälgen"

Travtips

Boden 12 augusti: Jag räknar med att Gällerstedts stjärna vinner!

Travtips
onsdag 13.27, 12 augusti
Inga framgångar i lördags och det är sällan enkelt att spela V75-dagar på Åby. Nu blev det otrolig körning i loppen och häftiga lopp minst sagt! Jag trodde nog att Örjan satt på leken med min vinnare Who’s Who men Moni Viking var för snabb/bra för dagen oc...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.36, 11 augusti

Jägersro 11 augusti: Nu sitter hon inte fast

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.01, 11 augusti

Lunch-draget Eskilstuna: Hreggvidur låter confident

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.34, 10 augusti

Solvalla 10 augusti: Bra start efter semestern – Redén och Bergh ikväll

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.06, 10 augusti

Lunch-draget Hagmyren: Spets på Myren är hårdvaluta – Jimmy fixar pengarna

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.35, 7 augusti

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson