Världsrekord av Atlanta – slog till med 1.07,9

Atlanta är världens genom tiderna snabbaste sto. Det sedan hon efter en rykande avslutning fångat in Six Pack på linjen – och vunnit på 1.07,9.

Världsrekord bjöds på Meadowlands när finalen av Graduate Series kördes under lördagsaftonen. Stoet Atlanta, förra årets Hambletonian-vinnare, har haft en makalös start på säsongen som fyraåring – det här var hennes sjätte raka seger i år.

Åke Svanstedt bakom Six Pack satte färg på loppet. Efter att ha inlett i dödens övertog man ledningen efter knappt halva distansen, klockorna visade då på 07,4. Yannick Gingras låg placerad som tvåa i andraspår, gick till attack vid utgången av den sista kurvan men såg fortsatt ut att ha långt fram till den undflyende Six Pack när bara upploppsrakan återstod.

Fast Atlanta svarade för en flygande finish – och fångande in Six Pack precis på linjen. Segern var värd 125 000 dollar för stoet som alltså ännu är obesegrat i Ron Burkes regi.

Segertiden stannade vid 1.07,9a/1609 meter. Det snabbaste lopp som körts i Meadowlands historia och Atlanta putsade också, med en tiondel, det världsrekord för ston som Hannelore Hanover travade för två år sedan. Även Six Pack, stor i nederlaget, klockades till samma tid vilket är en tangering av hästens personbästa, tillika gällande världsrekord för treåringar.

Det absoluta världsrekordet på 1.07,6 innehas av Homicide Hunter.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Zeta Wise As hela vägen i Stosprintern

Zeta Wise As hela vägen i Stosprintern

Full gas mot ledningen och sedan stanna där hela vägen. Det var receptet när Zeta Wise As ordnade en stor seger åt tränaren Fredrik Linder i Stosprintern på Halmstadtravet.

Efter ett par års uppehåll från travet är Fredrik Linder tillbaka som tränare med Romme som bas. Och resultaten har inte låtit vänta på sig. När finalen av Stosprintern avgjordes såg läckra Maharajah-dottern Zeta Wise As till att ordna en klassisk seger – värd 800 000 kronor.

”Hon har den där explosiviteten”
Fredrik Linder i ATG Live

– Så jävla coolt! Det var nervigt så in i bomben…men vad läckert. Hon har ju det mesta den här hästen, styrka, speed och den där explosiviteten i sig, sa en rörd Fredrik Linder som tillsammans med sambon Magdalena Eriksson tränar vinnaren.

Kevin Oscarsson satt i segersulkyn och var fast besluten från början. Zeta Wise As kördes till ledningen i kamp mot Miss Golden Wine och öppnade första halvvarvet efter 09,3. Strax efter kom loppets favorit Fanny Chenal fram i dödens. Men varken den eller någon annan skulle kunna utmana den här dagen.

Zeta Wise As ryckte in över upploppet och höll kommandot säkert hela vägen till mål för att vinna på 1.11,3a/1609 meter. Andrapriset tillföll Roger Walmann-tränade Aleppo Pine som gick en formidabel avslutning i vida spår för Örjan Kihlström. Bronspengen till Maggie Cash, också det efter en god spurt.


Härlig uppvisning i Gulddivisionen av Cyber Lane. Den tidigare Derby-vinnaren visades upp i fint skick inför hemmapubliken och visade sig vara helt ensam på banan i loppet.

Cyber Lane kom tidigt fram i dödens på ledande Coktail Fortuna som fått öppna varvet efter blyga 14,5. Avsevärt fortare gick det på slutvarvet – Cyber Lane svarade för en kraftig tempoväxling och övertog täten redan 500 kvar. Återstoden av upploppet var i praktiken en förlängd segerdefilering – Johan Untersteiner tog upp segergest redan 100 kvar och kunde gå över mål som vinnare på 1.11,8a/2140 meter efter sista varvet i trakterna av 1.09.

– Det var jävligt skönt att få ett kvitto på att han är så bra som han känns. Jag hade känslan av att han skulle göra ett kanonlopp i dag och det var skönt att han levererade, sa Untersteiner i ATG Live.


Björn Goop inledde i Klass 1. Efter en resa i tredje utvändigt sändes Royal Navy Neo iväg först i spåren och kom i sista kurvan upp utvändigt om Nero Maximus som från dödens övertagit täten. Det var dock Royal Navy Neo som hade mest krafter kvar till slut och avgjorde på rejält sätt till seger på 1.14,3/2640. Det här var hästens andra seger i andra starten för året.


Riktigt fin hemmavinnare i Klass 2. Peter H Sjöberg hittade andra utvändigt med Eppur Si Muove som kunde avvakta till 400 meter kvar i det höga tempot, före det vreds i högertömmen. Ledande favoriten Nolimitjimmit hade inget att sätta emot över upploppet då femårige Eppur Si Muove bara brisade ifrån till seger på 1.12,0a/1640. Vinnaren tränas av Anna-Lena Waldén.


Pia Jakobsson körde Fantasia Sisu till seger i finalen av Wången Cup. Det efter ett riktigt delikat lopp. Fantasia Sisu hittade andra par utvändigt och kunde där bida sin tid till 300 meter kvar innan det blev full gas i tredje spår. Ledande Emmylou avväpnades enkelt sista biten. 1.13,3a/2140 var segertiden för hästen tränad av Robert Bergh.


Comanche Moon hämtade guldet i Silverdivisionen. Joakim Lövgren höll till som fyra i andraspår i ett lopp som inleddes i överljudstempo, 1.07 första 500. Det passade Love You-sonen prima, som följde i ryggar 700 kvar och skickades på för fullt in mot upploppet. Sedan blev det lätt – 1.11,4a/1640 stannade uret på.


Pastor Power var hästen i Bronsdivisionen. Carl Johan Jepson rattade valacken som tränas av Peter Untersteiner och gav full maskin från start för att nå ledningen. När man väl funnit den positionen kunde man dämpa farten – och så var loppet över. Pastor Power var helt ohotad då han i läcker stil vann på 1.12,8a/2140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ruskig insats av Hillary B.R. - vann på 1.10,4
Nästa nyhet
Ruskig insats av Hillary B.R. – vann på 1.10,4

Ruskig insats av Hillary B.R. – vann på 1.10,4

Talangen hos norska jättesnackisen Hillary B.R. tycks helt obegränsad. I Jarlsberg Grand Prix demolerade hon motståndet – och vann på 1.10,4a över engelska milen.

Team Gundersen har kanske Norges nästa världsstjärna i stallet. Fyraåriga stoet Hillary B.R. (e. Muscle Hill) kom till lördagens stoupplaga av Jarlsberg Grand Prix med tolv segrar på lika många starter. Äventyret skulle sluta i ytterligare en seger – efter en total utklassning.

Magnus Teien Gundersen skötte som vanligt tömmarna bakom Hillary B.R. som via dödens tog sig fram mot ledningen med lite mer än varvet kvar. Redan då var loppet avgjort; monstertalangen började öppna upp med flera längder och efter att ha varvat på 11,2 utökades bara försprånget.

Med närmare femtio meter tillgodo på övriga motståndare tog Magnus Teien Gundersen emot publiken ovationer över upploppet, medan Hillary B.R. med som det såg ut, gott om krafter kvar, passerade mållinjen på magnifika 1.10,4a/1609 meter.

Hillary B.R. tjänade här 200 000 norska kronor och tar nu närmast, som obesegrad i tretton starter, sikte mot uttagningarna till det norska Stoderbyt.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gundersen-dominans i Jarlsberg Grand Prix
Nästa nyhet
Gundersen-dominans i Jarlsberg Grand Prix

Gundersen-dominans i Jarlsberg Grand Prix

Det blev total dominans av Geir Vegard Gundersen när Jarlsberg Grand Prix avgjordes. Tränaren tog en dubbelseger – och vann själv finalen med Max Brady.

Jarlsberg Grand Prix kan sägas vara norrmännens svar på Sprintermästaren, när försök och final i fyraåringsloppet kördes under fredagskvällen – kom allt att handla om far och son Gundersen.

Magnus Teien Gundersen satt nämligen bakom de båda försöksvinnarna, Noble Superb och Max Brady. När det senare var dags för finalen föll valet på att köra Noble Superb vilket betydde att pappa Geir Vegard Gundersen fick ta hand om Max Brady. Det var ett tillfälle som tränaren skulle förvalta väl.

Max Brady smällde till ledningen från innerspåret och öppnade första 500 efter raska 07,5. Strax senare klev Catherine’s Chevy fram i dödens, men denna var ett slaget byte när Gundersen återigen stod på gasen genom sista sväng och skaffade Max Brady några längders försprång. Stallkamraten Noble Superb tog upp jakten – men kunde inte närma sig mer än till andrapriset.

Geir Vegard Gundersen sträckte pisken i luften över mål då han konstaterat att stallet tagit en dubbelseger inför Jarlsbergs månghövdade publik. Max Brady vann finalen på 1.11,7a/1609 och tjänade på den segern 300 000 norska kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Darling Mearas supertid - vann på 1.08,2
Nästa nyhet
Darling Mearas supertid – vann på 1.08,2

Darling Mearas supertid – vann på 1.08,2

Så har Darling Mearas presenterat sig också i USA. Tillsammans med Åke Svanstedt blev det på Meadowlands seger på magiska 1.08,2 – den snabbaste tid ett svenskfött sto någonsin travat.

I våras flyttades Darling Mearas från Stefan Persson till USA och Åke Svanstedts regi. Den sexåriga svenskan gjorde vid fredagens tävlingar på Meadowlands sin andra start i det nya hemlandet – och slog direkt till med ett historiskt segerlopp.

Svanstedt kom tidigt fram utvändigt om ledaren och körde efter halva distansen avverkad på snabba 1.08 till spets med Darling Mearas. Tempot hölls dock fortsatt högt, när loppets favorit Joey Bats kom upp utvändigt och pressade på. Men inget stoppade det svenska stoet den här kvällen – Darling Mearas stegade undan med ett par längders marginal över upploppet till seger.

Klockorna i mål stannade vid 1:49.4 över 1609 meter, vilket i kilometertid betyder 1.08,2a. Tiden är två tiondelar från det absoluta världsrekord för ston på 1.08,0 som Hannelore Hanover innehar, men är den snabbaste tid som ett svenskfött sto någonsin travat. Darling Mearas förbättrade därmed den notering på 1.08,5 som Giant Diablo satte 2007, som då också var gällande världsrekord.

Förstapriset i fredagens segerlopp var 11 500 dollar.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fort Knox tillbaka - i Juliloppet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson