Just nu:
14.01 Åby 2 april: Westergård med chanser men Peter har skrälldraget till 20 ggr
13.37 Så körs Paralympiatravet
10.05 Lunch-draget Rättvik: Jag gillade intrycket och jag gillar infon
09.50 Slopad totoskatt i Norge – sparar 80 miljoner
09.12 Readly Express syster – glänste i kvalet
23.53 ”Rödluvan” på promenad
13.41 Bergsåker/Solvalla 1 april: Vi lirar en Quick vinnare!
11.12 Finske toppkusken till Sverige
10.34 Skoglund fortsatt i täten
10.33 Lunch-draget Axevalla: Segervägen för Victory Road – mot spets

Vainqueur R.P. – nu i USA

Ett nytt kapitel har påbörjats för den tidigare norske kullstjärnan och trefaldige miljonären Vainqueur R.P. Numera är hästen hos Nancy Takter i USA.

Sexårige Vainqueur R.P., med cirka 3,5 miljoner kronor på kontot, har hunnit med flertalet tränare under sin karriär. Den norskfödde Infinitif-sonen inledde hos Svante Båth före han flyttades till Norge och Frode Hamre där han tillhörde sin kulls bästa. I sommras fanns han hos Björn Goop – och i vintras tävlade han i Frankrike för William Bigeon.

Tog sig över till USA

Nu väntar nästa äventyr för Vainqueur R.P. – nämligen i USA. Det är via sitt stalls Twitter-konto som Nancy Takter kan meddela att hästen nu ankommit hennes träning – efter att de senaste veckorna vistats i karantän i Frankrike. Den senaste starten gjordes på Vincennes i slutet av februari.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
torsdag 13:37, 02 april

Så körs Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 09:50, 02 april

Slopad totoskatt i Norge – sparar 80 miljoner

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 09:12, 02 april

Readly Express syster – glänste i kvalet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 23:53, 01 april

”Rödluvan” på promenad

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 11:12, 01 april

Finske toppkusken till Sverige

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:34, 01 april

Skoglund fortsatt i täten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:17, 01 april

Stekhet Sorbet

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistik: Fler hästar hos proffs än B-tränare

Statistik: Fler hästar hos proffs än B-tränare

Antalet B-tränare i Sverige har stadigt minskat de senaste åren. Under förra året fanns för första gången ett större antal hästar i proffsregi än hos amatörtränare. Det visar Svensk Travsports årsstatistik.

Amatörer i den svenska travsporten har gradvis sjunkit i antal under de senaste tio åren. Den nyligen av Svensk Travsport publicerade årsstatistiken visar att antalet hästar som tränas av A-tränare för första gången är fler till antalet än de hästar som tränas av andra licenstyper.

7861 hästar fanns under 2019 i A-träning medan samma antal i B- eller F-träning var 7791 hästar. Det kan jämföras med siffrorna från 2010, då 11 396 hästar återfanns i B- eller F-träning medan antalet hos proffstränare var 8600. Det totala antalet hästar i svensk träning har från 2010 sjunkit med cirka 22 procent.

Antalet B-licenser minskar

Vid 2010 års mätning fanns 394 aktiva A-licenser, siffran för 2019 års statistik är marginellt lägre: vi hade 384 A-tränare under fjolåret. Minskningen för antalet aktiva B-licenser under samma period är emellertid cirka 35 procent – från 4947 år 2010 till fjolårets 3181. Noterbart är också ett markant lägre antal montélicenser; från 686 under 2010 till 198 förra året.

Totalt kördes det på svenska banor 8371 lopp (989 för kallbloden) under förra året och antalet hästar som startat uppgick till 11 899 (1679 kallblod), siffror som ligger i paritet med föregående år. Totalt delades det ut 889,6 miljoner kronor i prispengar.

Ta del av hela Svensk Travsports årsstatistik här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
John Campbell: "Förändringar måste ske"
Nästa nyhet
John Campbell: ”Förändringar måste ske”

John Campbell: ”Förändringar måste ske”

Tidigare i mars avslöjade FBI en gigantisk dopningshärva i amerikansk trav- och galoppsport där ett trettiotal personer varit inblandade. Hambletonian Societys president John Campbell hoppas att sporten ska komma stärkt ur skandalen.

Den 9 mars avslöjades att ett stort antal tränare inom trav- och galoppsporten, samt veterinärer, varit inblandade i systematisk dopning som bland annat orsakat flera hästar död. Avslöjandet skedde efter en omfattande utredning av FBI. Ett trettiotal personer riskerar nu fängelsestraff.

Förändringar måste ske

John Campbell, tidigare legendarisk kusk, numera president i Hambletonian Society, säger nu i ett uttalande att uppgifterna som kommit fram är skrämmande – och att travsporten i USA är i ett starkt och snart behov av ett bättre system för att upptäcka och bestraffa fuskare.

– Förändringar måste ske, eftersom det är uppenbart att de nuvarande regelverken och systemen som är till för att försäkra oss om fair play och lika villkor inte är tillräckliga, säger John Campbell och fortsätter:

”Uppebart att de nuvarande systemen inte är tillräckliga”
John Campbell, Hambletonian Society

– Man kan bara hoppas att de ansvariga kommer få hårda straff och inte tillåts komma tillbaka till vår bransch, eller ha något annat med hästar att göra. Smärtan som det här orsakat vår sport kommer att finnas kvar en längre tid, men de ändringar av regelverket som påskyndas av de här händelserna gör att vi kan komma tillbaka starkt, säger John Campbell.

Läs även: Dopningsskandal i USA

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bollnäs: Jätteskrällen mosade motståndet
Nästa nyhet
Bollnäs: Jätteskrällen mosade motståndet

Bollnäs: Jätteskrällen mosade motståndet

Segerlös i två och ett halvt år och spelad till över hundra gånger pengarna. Då gick Elsas Faks ut och mosade motståndet från utvändigt ledaren på Bollnästravet.

Kvällens mest oväntade vinnare i Bollnäs på tisdagen signerades Rättviks-amatören David Nylander. Sjuårige kallblodsvalacken Elsas Faks var obefintligt betrodd i sitt lopp – men grundlurade spelarna. Och det var knappast någon lyckosam seger då hästen återvände till vinnarcirkeln för första gången sedan hösten 2017.

Elsas Faks kom igenom bra från sitt bakspår och landade i dödens. Från den positionen skulle han sedan göra loppet. Efter att ha småpressat hela vägen övertog jätteskrällen ledningen i sista sväng – men gav aldrig slaget vika. Segern togs lika överraskande som imponerande på 1.28,4a/2640.

Idun direkt efter frånvaro

En snygg comeback levererade Svante Båth-tränade femårsstoet Idun A’lir som här gjorde sin första start på femton månader – och vann direkt. Ulf Ohlsson bytte andra utvändigt mot dödens efter ett varv och plockade därifrån ned länge ledande Bus kort före mål. Hästens fjärde seger i åttonde starten.

…Aftonens andra kallblodsuppgörelse till Årdals Snuppa, körd av Stefan Rosén och tränad av Tomas Rosén. Segerreceptet vilket användes var spets och slut. När utmanade Månfröken ägnade sig åt en galopp in på upploppet lämnades ledaren ensam för karriärens första fullträff.

Överlägsen Chris Crystal

Kvällens mest överlägsna segrarinna kom från Katja Melkkos stall. Jorma Kontio körde fram Chris Crystal mot dödens, satte obarmhärtig press och övertog täten med halvvarvet från mål. Femåringen lämnade därefter fältet med åtskilliga längder för seger på rekordnoteringen 1.13,6/1660.

…Per Lennartsson var i segertagen med stallets Young da Vici. Hingstens andra seger för året kom efter attack i tredjespår 900 meter kvar varifrån han på linjen tog ned en tapper Ippon Futura.

…Bone Hard Flash tog sin första seger – i debuten för Björn Röcklinger. Med Ulf Eriksson i sulkyn blev fyraåringen avlöst från dödens av Sugar Beans som också blev den som besegrades efter en attack insatt 200 meter från mål.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jörgen Sjunesson över 2000 segrar
Nästa nyhet
Jörgen Sjunesson över 2000 segrar

Jörgen Sjunesson över 2000 segrar

Jörgen Sjunnesson är ett välkänt ansikte på svenska travovaler, men också en flitig gäst i både Danmark och Tyskland. En sammanställning av karriären – visar att han redan passerat 2000 segrar.

Jörgen Sjunnesson klev in den exklusiva skaran av svenska kuskar som hunnit med att segerdefilera vid 2000 tillfällen – redan den 21 oktober i fjol. Det då han vann med Olivia Cheri i Halmstad. Det visar en utredning från Nordiska Travmuseet, efter en avstämning med de danska och tyska travförbunden, skriver Svensk Travsport.

2000 vinster ett mål

– Jag har haft 2000 vinster som mål under en period och jag är bara glad att man lyckats samman-ställa alla segrarna. Jag passar på och skickar ett tack till alla tränare och andra hästmänniskor. Det är tack vare er jag kunnat köra så många fina hästar och fått uppleva så mycket glädje, säger han till Svensk Travsport.

Jörgen Sjunnesson, som för närvarande har 2024 segrar som kusk, tog steget in i Tusenklubben 2005. Bland de största segrarna märks Sundsvall Open Trot med Triton Sund 2008, en häst som han också varit femma i Elitloppets final med. Bland meriterna kan också nämnas seger med Maharajah i Rättvik samt med Revenue i uttagning till Maple Leaf Trot i Kanada.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trippelmiljonär till Björn Goop

Travtips

Åby 2 april: Westergård med chanser men Peter har skrälldraget till 20 ggr

Travtips
torsdag 14.01, 02 april
Åby kväll och gäster i form av Westergård och Hamre-hästar i listan. Bo Westergård har laddat och han har ett par fina chanser. Roligaste spelet är emellertid Beluga West i lopp åtta. Tränas och körs av Peter Untersteiner.
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 10.05, 2 april

Lunch-draget Rättvik: Jag gillade intrycket och jag gillar infon

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.41, 1 april

Bergsåker/Solvalla 1 april: Vi lirar en Quick vinnare!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 10.33, 1 april

Lunch-draget Axevalla: Segervägen för Victory Road – mot spets

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.02, 31 mars

Eskilstuna 31 mars: Min häst är i alla fall bättre än favoriten

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 10.39, 31 mars

Lunch-draget Romme: En Falcon till lunch men draget blir Ivanovs

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:44, 25 mars 2020

Självmål av Sundbyholms nya vd

FAGERSTA: Trots alla tråkigheter mänskligheten kämpar med för stunden så gläds jag åt att våren är på intågande. Allt varmare väder den närmaste tiden går att skönja. Enligt expertisen kommer även värmen göra att coronaviruset får stå tillbaka en smula. Lå...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Redaktionen Travnet

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson