En Oslo Grand Prix-dag späckad av topplopp. I Alm Svartens Äreslopp såg Tekno Odin strålande ut. Edward Ale lekte hem Europamatchen och en holländare var starkast i dagens längsta lopp.

OGP-dagens godbitar i sammandrag:

I stayerloppet blev det vinst för Nederländerna. Det i form av Bill Stardust som tog sin fjärde seger på lika många starter i år. Den femårige Revenue-sonen körs och tränas av Hugo Langeweg J:r.

Bill Stardust gick i andra utvändigt, kom fram utvändigt om ledande favoriten Rebellion med halvvarvet kvar och kopplade enkelt greppet in på upploppet. I spåren attackerade skrällarna Zahier Charisma och Barifant men Bill Stardust höll undan på fint vis och vann på 1.16,6 över 3140 meter.

Quarcio du Chene var med i loppet, kom fram i dödens efter 1300 meter körda men kastade handduken helt på sista bortre långsidan och slutade långt ner i det slagna fältet.

***

I Alm Svartens Äreslopp för kallblodseliten blev det bejublad hemmaseger för Tekno Odin som visade sig ostoppbar även denna gång.

Femåringen kunde inte svara upp snabbstartande Moe Brage som spetsade från åttondespåret, men Öystein Tjomsland kom ut direkt och övertog kommandot med varvet kvar. Första 500 hade då öppnats efter hastiga 18,5 på en långtifrån perfekt Bjerkebana.

De två senaste årens vinnare Hallsta Lotus kom snart fram i dödens, kämpade fint men kunde aldrig rubba Tekno Odin som mycket enkelt sprintade undan över upploppet och vann på 1.21,5a över en engelsk mil.

Hallsta Lotus mattades sista biten och Moe Brage fick andrapriset från vinarhålet medan trea i mål blev Stjernejerven som kom fint tillbaka efter tidig galopp. Faksen J:r hamnade som fyra i andraspår och kunde aldrig ta något i slutstriden.

***

V75-3 var ett fint lopp för fyra- och femåriga ston där fyraåriga Varenne-dottern Princess Grif stod i en klass för sig. Stoet gjorde andra starten i regi Fabrice Souloy. Matthieu Abrivard kom fram i dödens tidigt och övertog täten med varvet kvar. Över upploppet stack Princess Grif undan i mycket lätt stil.

***

V75-4 var ett försök i svenska Bronsdivisionen som bjöd på ett högst rafflande upplopp där hästar kom från alla håll. Bäst avslutade Steen Juul-tränade Please Perfect som efter en resa i femte invändigt och fritt ur sista sväng, vann för Thomas Uhrberg och tog femte raka segern.

***

I Treåringseliten skrällde det då Lars Anvar Kolle satte dit Frode Hamre-tränade USA-födde Single Sock som vann direkt i årsdebuten. Det efter en fin resa i rygg på ledande Tumble Dust som drog rätt så friskt. Single Sock fick fritt i sista sväng och tog ner ledaren kort före mål. Den franske favoriten Atlas de Joudes låg som femma utvändigt men kom aldrig in i matchen.

***

I Europamatchen för fyra- och femåringarna blev det enkelt för Petri Puros Edward Ale, som vanligt styrd av Peter Ingves. Edward Ale höll upp täten enkelt och fick öppna varvet efter behagliga 14,9. När i ryggen travande Fawkes fick fritt i sista sväng galopperade densamme och vägen låg öppen för Edward Ale som gäspade hem tillställningen på 1.14 jämnt över full distans.

***

I Fyraåringseliten stod Lutfi Kolgjini-tränade Barracuda River för en fantastiskt fin insats. Erik Adielsson körde hästen resolut till täten och öppnade 500 efter 09,5 och varvet på 11,3. Genom sista sväng kom favoriten, fjolårets italienska Derbyvinnare, Pascia’ Lest fort fram via spåren men denne kunde aldrig få rätsida på Barracuda River som svarade ut på synnerligen fint vis. Slutiden på 1.12,2a över 1609 meter var bra.

***

I Montéloppet gick det precis som det brukar. Den på nordisk mark omöjlig Prince de Montfort var överlägsen och Sebatien Guarato-träningen tog hem sin fjärde raka seger i loppet. Matthieu Abrivard red, låg lugn som tvåa i andraspår för att forsa över fältet genom sista sväng och sedan bara dra undan. Vinnatiden blev 1.12,1a över 1609 meter.

Rätt Extra V75-rad:

2 Bill Stardust – Hugo Langeweg J:r 4,91
1 Tekno Odin – Öystein Tjomsland 1,84
10 Princess Grif – Matthieu Abrivard 3,33
7 Please Perfect – Thomas Uhrberg 7,98
2 Single Sock – Lars Anvar Kolle 14,43
4 Sebastian K. – Åke Svanstedt 3,57
1 Edward Ale – Peter Ingves 2,07

7 rätt: 19 005 kr (2682 system)
6 rätt: 161 kr
5 rätt: 19 kr

Läs även: Sebastian K. ohotad i Oslo Grand Prix

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sebastian K. ohotad i Oslo GP

Sebastian K. ohotad i Oslo GP

Sebastian K. behövde inte förta sig då han enkelt tog hem segern i Oslo Grand Prix. Efter att ha fått ledningen direkt ville ingen utmana Svanstedts stjärna. Nästa uppgift: Elitloppet.

Ett av de bästa startfälten genom tiderna bjöd Oslo Grand Prix på. Men när allt kom till kritan var det få som verkligen kunde bjuda på fartfest. Sebastian K. stack till spets direkt och var sedan helt ohotad loppet igenom.

– Han är väldigt startsnabb och jag behövde inte ens köra för att få ledningen. Det var ett tufft motstånd men det kom ju ingen och tryckte på så det blev enklare än vad jag hade trott på förhand. Allt gick enligt planerna och hästen kändes väldigt fin, sa en nöjd Åke Svanstedt i segerintervjun.

Sebastian K. var alltså klart snabbast direkt då bilen lämnad fältet och Svanstedts sjuåring stack direkt till täten. I vinnarhålet placerades Viking Frecel och fram i dödens kom Raja Mirchi efter en fin start. Kolgjini-hästen, som i dag kördes av Erik Adielsson, rullade dock över i galopp in i första sväng. Men Adielsson dock sats direkt i tredjespår och återanslöt till positionen utvändigt om ledaren.

Favoritspelade Maharajah fick en dålig start och backades sist av Örjan Kihlström. Men 1400 kvar påbörjades ett avancemang i tredjespår. Detta avbröts emellertid abrupt strax senare då Matthieu Abrivard direkt också sände ut Commander Crowe i tredjespår.

Fjolårssegraren Commander Crowe landade så i dödens med lite mer än varvet kvar att trava och Maharajah backades åter allra sist i fältet.

De första 500 meterna avverkades efter 12,2 och varvet hade nu passerats på måttliga 13,5. Något som givetvis gynnade ledaren väldigt.

Det var först mitt på sista bortre långsidan som det började stötas bakifrån. Torbjörn Jansson skickade ut Save The Quick i tredjespår från sin position som trea i andraspår. Bakom följde direkt Finlandia-Ajo-vinnaren Nesta Effe.

Det var också den sistnämnde som skulle avsluta bäst. Riktigt bra, dessutom. Samtidigt som Sebastian K. började lämna fältet med någon längd ur sista sväng kom Nesta Effe snabbt via fjärdespår för Roberto Vecchione. Den av Holger Ehlert tränade Naglo-sonen spurtade vasst men mot Sebastian K. fanns absolut inget att göra.

Ledaren gick undan sista biten i förträfflig stil och kunde bärga förstaprisets 1,5 miljon norska kronor med vad som såg ut att vara en hel del krafter kvar. Något som kommer komma väl till pass om fjorton dagar då Sebastian K. är en av huvudfavoriterna i Elitloppet.

Segertiden stannade vid 1.12,8a över 2100 meter. Svanstedt tog här sin fjärde triumf i Oslo Grand Prix, det efter att tidigare vunnit med Zoogin 1997 och Gidde Palema både 2003 och 2004.

Silvermedaljen tillföll alltså Nesta Effe som åter visade strålande form och kommer bli spännande i det stundande Elitloppet.

Tredjeplatsen gick till Maharajah som avslutande riktigt fort längst ut i banan över upploppet och såg fin ut det misslyckade loppet till trots. Maharajah spurtade där förbi Raja Mirchi som slutade fyra, vilket var mer än godkänt efter galopp på vägen.

Commander Crowe var slagen redan ur sista sväng, tröttnade över upploppsrakan och tycks långt från fjolårsformen.

Läs även: V75 Bjerke: Ingen kan rubba Tekno Odin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Salmelas Champion tog hem Bjerke Cup
Nästa nyhet
Salmelas Champion tog hem Bjerke Cup

Salmelas Champion tog hem Bjerke Cup

Petri Salmela hade en förträfflig dag i Oslo. B.W.L. Champion har aldrig varit bättre än nu. Åttaåringen lekte hem både försök och final av Bjerke Cup.

I det första försöket blev det en smått överlägsen seger för Petri Salmelas B.W.L. Champion till slut. Körd av Björn Goop kom han loss i sista sväng, anföll i fjärdespår och avslutade strålande till seger.

Det före Västerbo Paradise som i sin tur tog ner favoriten O’Grady som fått öppna tufft för täten. Sista finalplatsen till Winmecredit. Segertiden: 1.12,2a över 1609m.

I den andra uttagningen fick Flemming Jensen revansch och satte dit Montgomery Hill som spurtade riktigt fint från positionen sist utvändigt och hann fram till segern. Det trots att Joke Face fått öppna 14,6 på varvet i täten.

I’m The Answer tvåa före just Joke Face och sista platsen till final till Acolyte Hanover. Segertiden: 1.13,6a över 1609m.

*

När det var dags för final hade B.W.L. Champion fått innerspåret och det var något som åttaåringen skulle förvalta väl. Björn Goop laddade för fullt och valacken höll upp ledningen.

Den andra försöksvinnaren Montgomery Hill tog vinnarhålet och Joke Face kom fram i dödens efter ett halvvarv på 12,1 och då varvet avverkats efter 14,2 förstod man att B.W.L. Champion skulle bli svårfångad. Särskilt så fantastisk fin som hästen såg ut då han började gå ifrån med någon längd i sista sväng.

O’Grady, som i finalen kördes av Åke Svanstedt, fick fritt över upploppet och kom väldigt fort fram men bröt nedåt i banan och gick över i galopp. Det lämnade B.W.L. Champion helt ensam mot triumfen den sista biten.

– Han var jättebra; när vi kunde hålla upp ledningen var mycket vunnet. Det gick långsammare i finalen än i försöket men han var minst lika fin, kommenterade Björn Goop i segerintervjun.

Förstapriset var 200 000 norska kronor och segertiden skrevs till 1.12,8a över 1609 meter. Tvåa blev Montgomery Hill medan Acolyte Hanover fick bronset efter en resa som trea på inner. Joke Face mattades över upploppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
1.09,0 av Modern Family på Meadowlands
Nästa nyhet
1.09,0 av Modern Family på Meadowlands

1.09,0 av Modern Family på Meadowlands

Wishing Stone och Modern Family. Så heter de båda vinnarna i försöken till Arthur J. Cutler Memorial. Den senare noterade årets hittills snabbaste vinnartid: 1.09,0.

Riktigt vassa hästar gjorde upp om finalbiljetterna i två försök till nästa lördags Arthur J. Cutler Memorial på Meadowlands under lördagen.

I det första elimineringsheatet slog Wishing Stone till igen. Han spetsade för Yannick Gingras men släppte täten efter den första quartern till Sevruga. Fram utvändigt kom Opening Night.

De båda verkade slåss om segern över upploppet när en sen lucka uppenbarade sig för Wishing Stone som sköt till med en pilsnabb avslutning och hann precis fram till segern. Samtliga de tre första i mål noterades för 1.09,6a över 1609 meter.

Jimmy Takters Guccio avslutade riktigt bra i spåren till fjärdepriset.

SE LOPPET HÄR!

I det andra försöket gick det undan ordentligt. Även var rygg på ledaren vinstgivande. Tim Tetrick körde Modern Family till spets men släppte tidigt till Googoo Gaagaa.

In över upploppet kom så Modern Family, som tränas av Daryl Bier, loss och kunde avgöra enkelt då Googoo Gaagaa tröttnade något sista biten. Årsdebuterande tidigare Elitloppspåtänkte Mister Herbie levererade en härlig slutkläm i spåren och närmade sig hela vägen mot mål.

Modern Family vann på 1.09,0a över 1609 vilket är den snabbaste vinnartiden i världen i år. Mister Herbie klockades till en tiondel långsammare sluttid.

SE LOPPET HÄR!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Säkert i Silverörnen för Panne de Moteur
Nästa nyhet
V75: Säkert i Silverörnen för Panne de Moteur

V75: Säkert i Silverörnen för Panne de Moteur

Panne de Moteur är ett hett namn i Elitloppsdiskussionen. Då V75 avgjordes på Solänget tog den Stefan Hultman-tränade femåringen en säker seger i Silverörnen och tog ett kliv närmare Solvallas storlopp.

Efter en högst imponerande årsdebut föll Panne de Moteur överraskande då han var tvåa bakom David Sisu senast. Men vid Solängets V75-tävlingar under lördagen var fjolårets Derbytvåa tillbaka i vinnarcirkeln. Tillsammans med Örjan Kihlström tog han en fin seger i klassiska Silverörnen.

– Han gick bra på baksidan utan att jag behövde ladda för fullt, han kändes okej. Det är en häst som alltid gör det man begär av honom. Det är ju inte jag som bestämmer om han platsar i Elitloppet, så vi får avvakta med det, kommenterade segerkusken i vinnarcirkeln.

Ledningen i loppet tog Francais du Gull, i dag körd av Erik Adielsson. Panne de Moteur hamnade som tvåa i andraspår vilket efter ett halvvarv förbyttes till tredje ytter då Parkin avancerades fram i dödens.

Ledaren fick öppna första kilometern efter 1.14 och när fältet styrde in över sista bortre långsidan ökade Francais du Gull tempot betydligt – och gick ifrån med några längder.

600 kvar sände så Örjan på favoriten via tredjespår och Panne de Moteur gick då fort fram och landade i dödens genom slutsvängen.

Francais du Gull kämpade emot fint men mitt på upploppet fick Stefan Hultmans möjliga Elitloppskandidat greppet och höll säkert undan även för fint avslutande Monster Drive.

Segertiden blev 1.13,0a över 2148 meter och förstapriset var på 150 000 kronor.

***

Klass 1 inledde V75-spelet och här blev det seger enligt modellen spets och slut. Örjan Kihlström spetsade med Roger Walmann-tränade Adam’s Eve och hade sedan full kontroll. Adams Hall-dottern gick lätt undan över upploppet till seger.

***

Spetsseger även i V75-2, ett försök i Diamantstoet. Ulf Ohlsson körde den av Magnus Wallin tränade fyraåriga Penny Garline och tog hand om ledningen direkt. Efter ett första varv på 17,5 blev stoet sedan omöjligt att fånga in även om det blev en tät slutstrid mot flera hästar.

***

Bergsåkers Henrik Svensson fick en seger i Klass 2, den fjärde V75-avdelningen. Det med favoritspelade Zertex som kunde komma ut och överta ledningen med två varv kvar av långloppet. Över upploppet kom vinnarhålets Jerns Wilmer loss och närmade sig hastigt men fyraårige Zertex höll undan efter målfotogranskning. Stort plus även för trean Cash’Em som avslutade starkt trots galopp.

***

Säterbests Minne för kallbloden var V75-5. Här blev det norsk seger genom Pondus och Arne Nilsen. I loppet gick Granessa i spets men Friskus N.O. pressade och övertog ledningen på sista bortre. Bakom låg segerstaplande Algot Ålj fint placerad som tvåa i andraspår men denne hade ingen chans då Pondus (från tredje ytter) fick full marschorder. Den sexårige Lome Elden-sonen kopplade segergreppet en bit in på upploppet och gick ifrån till imponerande seger på nya rekordet 1.25,2 över 2168 meter.

***

I Bronsdivisionen hade Caddie Gallant smärre uppvisning. Timo Nurmos Love You-femåring kördes av Jorma Kontio fram i dödens på Global Mazarine efter halva distansen. På bortre långsidan lades det press på ledaren och med 500 meter kvar övertog Caddie Gallant ledningen och stack ifrån direkt. Segern togs sedan mycket enkelt på 1.14,7a över 2650 meter.

***

Stenhårt i mål var det i Silverdivisionen som knöt ihop V75-säcken. Cao Dai fick greppet om ledande Joker Stursk ur sista sväng men bakom kom både Stay The Night och Kaka A.T. forsande och dessa två gick ifrån över upploppet. De båda sexåringarna stred sida vid sida och var omöjliga att skilja åt vid målgång. Och det faktumet kvarstod även efter målgång. Således dött lopp mellan Robert Berghs Stay The Night och Stig H-tränade och Erik Adielsson-körde österrikaren Kaka A.T.

Rätt V75-rad:

7 Adam’s Eve – Örjan Kihlström 4,97
3 Penny Garline – Ulf Ohlsson 3,44
8 Panne de Moteur – Örjan Kihlström 1,75
1 Zertex – Henrik Svensson 2,94
7 Pondus – Arne Nilsen 3,00
8 Caddie Gallant – Jorma Kontio 1,64
9 Stay The Night – R. Bergh 2,49 /11 Kaka A.T. – E.Adielsson1,74

7 rätt: 248 kr (74 943 system)
6 rätt: jackpot
5 rätt: jackpot

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Soleil du Fossé fin på Vincennes

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson