Uza Josselyn slutar

Sjättepriset i Grand Critérium de Vitesse på söndagen blev det sista framträdandet för Uza Josselyn. Nu lägger det schweiziska toppstoet skorna på hyllan – för att i stället bli avelssto.

Efter det att Uza Josselyn inte räckt till i Prix de France berättade stoets ägare och tränare René Aebischer att en start i Grand Critérium de Vitesse skulle få avgöra hästens framtid. Och på söndagen kom svaret i Cagnes-sur-Mer – Uza Josselyn kunde aldrig blanda sig i segerstriden och slutade sexa.

Välmeriterad i storloppen

Därmed blev det också nioåringens sista start. Något som Aebischer bekräftade för Equidia en stund efter loppet. Uza Josselyn kan därför summera sin tävlingskarriär med cirka 13 miljoner kronor intravat. Bland meriterna märks till exempel segrarna i Gran Premio delle Nazioni, Årjängs Stora Sprinterlopp, Prix de Washington och Sto-EM, samt silvret i förra årets Prix de France.

Nu väntar en fortsättning för Uza Josselyn som framtida mamma. Till Travronden säger Aebischer att det kan bli antingen USA och Muscle Hill – eller svenske Maharajah som blir stoets första partner.

Läs även: Lätt för Vivid Wise As

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Umåker: Guli Roy avgjorde i sista steget

Umåker: Guli Roy avgjorde i sista steget

Rygg på stallkamraten hela vägen, fritt först hundra kvar – och en sylvass avslutning. Jan-Olov Perssons femårige Guli Roy visade snabba takter på ett regntungt Umåker.

Förhållanden var inte direkt ypperliga vid Umåkers tävlingar på söndagen; snöblandat regn gjorde underlaget tungt och svårbemästrat, men en som såg ut att trivas var Jan-Olov Persson-tränade Guli Roy. Fjolårets norska Derby-finalist gjorde årets andra framträdande – och avgjorde till seger i sista stegen.

Guli Roy, som kördes av Rikard N Skoglund, bjöds ett gynnsamt race i andra utvändigt, hela vägen i rygg på stallkamraten och favoriten Demex. När denne trots sin tunga resa slog klorna i ledaren in på upploppet såg det ”klart” ut men hundra meter från mål fick Guli Roy slutligen fritt – och fångade in kompisen på linjen efter en rapp slutspeed. 1.26,0a/2140 visade kronometern.

Grått var färgen för dagen

Att skimlar syns i vinnarcirklarna är inte allt för vanligt, på Umåker skedde det dubbelt. Först ut i den grå segerparaden var Redhot Tap Dancer från Mika Haapakangas stall som anförde varje meter av sitt lopp för Magnus A Djuse.

Några lopp senare var det Roger Nilssons sexåriga Queen of Knights som noterades för sin andra raka. Det efter att ha kommit till ledningen ur första sväng sedan den initiala ledaren felat. Queen of Knight förvaltade pundet väl och sågs gå undan mycket lätt över upploppet.

Westerholms fina nyförvärv

Nicklas Westerholm presenterade en intressant nykomling i form av Let’s Go Ernie som här gjorde sin årsdebut. Sexåringen anförde fältet, men blev överrumplad av en kraftigt forcerad So Chic mitt på den sista bortre – fast gav inte upp för det. Let’s Go Ernie tog förnyat upp jakten och tog till slut enkelt ned sin konkurrent.

…Ove Ander Lindqvist rattade in Gabriella Laestander-tränade Digital Asset som spetsade men släppte till B.W.T. Devil och sedan säkert jobbade ned den samma över upploppsrakan.

…Bang Boomerang, som tränas av Ola Åsebö, hade visat mycket galopper på sistone men höll sig nu i rätt gångart och visade sina kvaliteter. För Jimmy H Andersson var hästen starkast till slut, trots en resa utvändigt utan rygg.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lätt för Vivid Wise As
Nästa nyhet
Lätt för Vivid Wise As

Lätt för Vivid Wise As

Det blev italiensk triumf i den franska sprinterklassikern Grand Critérium de Vitesse som utspelade sig på hippodromen i Cagnes-sur-Mer på söndagen. Från ledningen höll Vivid Wise As och Alessandro Gocciadoro enkelt ifrån sig Earl Simon i striden.

Vivid Wise As var tillbaka i sin första start sedan Prix d’Amérique och visade att han bemästrar sprinterdistansen till fullo. För den italienske sexåringen, tränad och körd av Alessandro Gocciadoro och med samma ägare som Face Time Bourbon, blev det en enkel affär sedan man fått överta spets.

Billie de Montfort var som så många gånger förut kvickast ut och gick till ledningen, men överlämnade strax till Délia du Pommereux som i sin tur överlät taktpinnen till Vivid Wise As efter knappt 700 meter körda. I det läget lämnades Jarmo Niskanens hopp Earl Simon utan rygg och kom att trava återstoden av loppet i dödens på den favoritspelade italienaren.

Earl Simon höll starkt

Earl Simon, som senast var trea i styrkeprovet Prix de Paris, svarade här i sin debut över den engelska milen, återigen för en mycket bra insats – men var utan chans att kunna hota ledarhästen. Vivid Wise As stegade lätt undan över upploppet och passerade ohotad mållinjen på 1.09,7a/1609 meter. Vinnaren belönades med ett förstapris om 76 500 euro.

Earl Simon således tvåa i mål, på en tid två tiondelar efter vinnaren. Billie de Montfort stod återigen för en fin insats då hon efter lucka ur den sista svängen avslutade piggt ute i banan för tredjepriset på 1.10 blankt. Délia du Pommereux (10,2) fyra från vinnarens rygg, utan chans att haka på i slutstriden. Jean-Michel Bazires bidrag, norske Looking Superb, ledde anfallet i tredjespår med kilometern kvar men mattades något till slut för att bli femma.

Olycklig galopp för Dijon

Elitlopps-vinnaren Dijon bjöds av Romain Derieux ett trevligt lopp i andra utvändigt, i rygg på Earl Simon, och var med i platsstriden när hästen rullade över i galopp mitt på upploppet. För Uza Josselyn kan det här ha varit karriärens sista race; hon travade som fyra på innerspår men kunde inte förbättra sig till slut utan gick i mål som sexa.

Grand Critérium de Vitesse räknas ofta som en viktig första värdemätare inför Elitloppet och Solvallas sportchef Anders Malmrot befann sig på plats på Rivieran. Några rosa biljetter har inte ännu delats ut men samtliga i topptrion har tidigare bekräftat sitt intresse för en eventuell start i Elitloppet.


Angle of Attack slog till igen

Det blev också en svensktränad seger i Cagnes-sur-Mer under dagen. Robert Bergh-tränade Angle of Attack slog till igen; det här var valackens andra seger på banan i år. Dominik Locqueneux satt i sulkyn bakom svensken som spetsade initialt, men sedermera landade som trea invändigt. Då en konkurrent galopperade vid utgången av sista sväng, blev det fritt spelrum för Angle of Attack som spurtade ettrigt förbi ledande Christo kort före mål. 1.13,8/2925 var vinnartiden – prischecken på 19 800 euro.

Här kan du se Grand Critérium de Vitesse:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mäktig årsdebut av Zacon Gio
Nästa nyhet
Mäktig årsdebut av Zacon Gio

Mäktig årsdebut av Zacon Gio

Första starten sedan triumfen i VM-loppet i höstas – blev till seger på en supertid. Zacon Gio stod för en mycket imponerande årsdebut i Neapel.

Zacon Gio slog igenom med dunder och brak förra året då han först betvingade självaste Face Time Bourbon och senare på hösten tog hem guldet till Italien i International Trot, eller VM-loppet. När den nu femårige travaren på fredagen gjorde årsdebut – lämnade han direkt ett mäktigt besked.

I ett lopp på Agnano-banan i Neapel gjorde Zacon Gio sin första start sedan just segern på Yonkers i oktober och jagade här sin trettonde raka. Roberto Vecchione i sulkyn lät inte vänta särskilt länge, utan sände iväg sin häst som börjat med fyrtio meters tillägg, mot dödens efter ett varv. Efter en rejäl tryckare över den sista bortre övertog Zacon Gio spets och kunde därefter starkt gå ifrån mot segern i ohotad stil.

Ställer siktet mot Lotteria

Segertiden stannade vid 1.11,6/2100 meter, vilket är en tiondel över det gällande världsrekordet i voltstart över tusenmetersbana. Årets första stora mål för Zacon Gio blir Gran Premio della Lotteria som körs den 3 maj och dessförinnan kan Gran Premio Costa Azzura den 20 april bli aktuellt.

Normalt hade förstås Zacon Gio varit en het kandidat inför Elitloppet, men då hästen tränas av den kontroversielle och flera gånger dopningsdömde Holger Ehlert, har Solvalla varit tydliga med att man inte kommer att bjuda in hästen.

Här kan du se loppet:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Delicious har blivit mamma
Nästa nyhet
Delicious har blivit mamma

Delicious har blivit mamma

På lördagen kom guldklimpen. Den folkkära hjältinnan Delicious blev mamma för första gången. Allt har gått bra med såväl mamma som föl.

Sommaren 2017 avslutade Delicious sin framgångsrika tävlingskarriär, som inneburit flertalet storloppssegrar, 6,5 miljoner kronor insprunget och tre noterade världsrekord. Under lördagen blev det populära stoet mamma för första gången. Något som ägaren och den tidigare tränaren Daniel Redén stolt kunde meddela via Twitter.

Hingstföl efter Daley Lovin

Lycklig pappa till hingstfölet är Daley Lovin. Samtliga inblandade verkar må väl efter nedkomsten.

– Tomt just nu, bara glad att allt gått bra så här långt. Delicious mår bra och som det ser ut mår lillkillen bra. Inga namn än, nu fokuserar vi på att de mår bra, säger Daniel Redén till Svensk Travsport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gareth fortsätter övertyga

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson