Just nu:
17.37 Dubbelt Redén i STL Open
17.34 Ecurie D. utan problem
11.02 Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!
10.44 Positivt dopningsprov för franske storloppsvinnaren
09.55 Venerate vass vinnare i Mohawk Million
19.09 Brambling Kriterie-kung
18.03 Knall av Eagle Eye
16.10 Omöjligt stoppa Mascate Match
15.48 Gimpanzee slog till
15.24 Sleipnerdagen: SM-guld på rekordtid för Don Viking

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Norrländska Elitstoet sticker ut som sportslig höjdpunkt vid Umåkers fredagssport och det ser ut som kapabla Granetta är hästen att slå – men jag testar att gå emot. Jag sätter nämligen hoppet till en stark kväll för Mats E Djuse som får tre av mina spel. Ingen av dem är favorit.

Tips till Danneros tävlingar på söndag kommer tyvärr utgå den här veckan. Vi beklagar det. Nästa tips är till Solvalla omgång på måndag.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

4 Umåker – Spelstopp 19.30

Spetsstriden:

3 Ävja Palema är sugen på ledningen, men kan få svårt svara 5 Kattis Palema som öppnar fort från alla lägen. 6 Devs Daredevil utmanar från ett springspår.


Loppanalys:

11 Pretty Boy Floyd är svår att gå emot i den här omgivningen trots ett inte alldeles delikat utgångsläge. Svante Båth-travaren är van tuffare motstånd och nog ganska säkert fältets bästa häst. Var mycket fin vid senaste segern i raden och höll helt okej från dödens senast det begav sig, vilket gav bevis för fortsatt form. I Ulf Ohlssons trygga händer ska det vara bra chans att runda fältet.

5 Kattis Palema har galopperat i de två senaste så det är lite osäkert på dagsformen. Annars är det här en given motkandidat då hon är väldigt snabb iväg från alla öppna spår och definitivt kan sitta i spets från bricka fem i volten. Som allra bäst i spets över kort distans, farlig om tät.

3 Ävja Palema stod för en kraftfull insats för tre starter sedan då hon vann ett montélopp efter rejäl press inledningsvis. Bör hävda sig väl i det här sällskapet; ledningen är en möjlighet, annars är hon tuff nog att ha chans också från dödens.

6 Devs Daredevil kommer från vinst i ett lite billigare lopp, men intrycket var klart positivt där han stack undan i ledningen med en snabb avslutning. Också det här är en spetskandidat och prickar kusken springspåret kan det här vara hästen att besegra i första hand.

2 Darling Laser höll bra efter att kört hårt i spets senast och är tillsammans med 1 Digital Flash två tänkbara rysare från passande lägen.

Rank: 11-5-3-6


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 11 Pretty Boy Floyd till oddset 3.35 hos Unibet.

5 Umåker – Spelstopp 19.52

Spetsstriden:

7 Finalizer har spetsat tidigare och borde, felfri, ha bra chans att nå täten igen då det nog inte är så många andra som är sugna på att svara.


Loppanalys:

7 Finalizer är en i grunden bättre häst än den klass han befinner sig i för närvarande och borde normalt ha en bra segerchans här. Valacken har bara gjort två starter i år och i comebacken senast blev det tidigt galopp, så vi fick inte riktigt se vad han stod. Om man ser till vad hästen visat tidigare duger han dock väldigt långt här och står han på benen ligger nog vägen till ledningen öppen. Mitt val i ett lite klurigt lopp.

10 Entre är också en häst som har mycket fart och styrka, men visar inte upp en helt klockren aktion. Tappade travet på frammarsch senast, men var i gengäld riktigt duktig gången före vid enkel seger från ledningen. Håller han sig i rätt gångart är Entre given i segerstriden.

5 Socarets Face har plockat två segrar i enklare omgivning, men han ser rejäl ut och vann överlägset vid senaste Umåkers-besöket. Det är en stark sort som säkert kommer väl till pass över den långa distansen, abret här är, liksom med tidigare nämnda hästar, att han inte är helt travsäker och spåret skulle kunna sätta käppar i hjulen. Given där framme felfri.

Om inte alla tre här ovan gör bort sig blir det nog svårare för övriga att slåss om segern. Men vi får ändå ta med oss franskstammade 9 Galak Beji som gjort några bra lopp och återkommer efter ett litet uppehåll. 6 Somebody’s Promise har avslutat positivt två gånger på raken och borde rimligen få vinna inom kort.

Rank: 7-10-5-9


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 7 Finalizer till oddset 3.50 hos Unibet.

6 Umåker – Spelstopp 20.14

Spetsstriden:

1 Vik Jet tar nog säkert spets men sedan är väl frågan om man vill försvara den. 3 Faks Nils lär nog vara på hugget direkt och glida fram för att överta.


Loppanalys:

3 Faks Nils har faktiskt ingen seger ännu i år på sexton starter men nu ser det upplagt ut för att spräcka segernollan. Faks Nils avslutade snabbt näst senast och blev inbakad mellan hästar med väldigt mycket sparat senast. Det är toppform på valacken som har sina värsta konkurrenter tjugo meter bakom sig. Min tro är att Ulf Ohlsson styr framåt för att överta så snart som det är möjligt och då får konkurrenterna nog vara bra för att hindra Faks Nils från sin välförtjänta seger.

8 Galielo är lika klar andrahäst. En mycket grundkapabel sort som ju vann Kriteriet en gång i tiden. Nu är han åtta år och gjorde senast årsdebut efter långt uppehåll. Gick invändigt då och var utan chans på segern, men gick ändå i mål på 1.21,7/1660 och det loppet lär nog ha fört fram honom ordentligt.

10 Guli Storm vinner inte så ofta numera men stånkar på duktigt och höll mycket positivt från dödens senast. Han är tänkbar om favoriterna kommer bort sig. 7 Mel Odin är också en topptravare, men har varit mycket skadad och nu är det första starten över ett år. Lär behöva det här loppet, men man kan kanske inte avskriva honom helt. 4 Delsbofaks har fått lopp i kroppen och 9 Bro Viking har mött några riktigt tuffa hästar under säsongen. Två platskandidater.

Rank: 3-8-10-7


Spelförslag:

Vi bjuds 1.70 på 3 Faks Nils. Aldrig ett odds som lockar direkt, även om det borde vara toppchans.

7 Umåker – Spelstopp 20.36

Spetsstriden:

3 Blackie Lawless spetsade senast och vill göra det igen men kan få svårt hålla ut 6 Big Future som är snabb iväg och har springspår. Möjligt att denne vill överlämna, varför 3 Blackie Lawless kan vara första att överta, alternativet är 7 Global Vertigo.


Loppanalys:

3 Blackie Lawless gjorde en positiv debut för John Östman senast då han spetsade och spårade runt om för att landa på en låg 1.16-tid full distans vilket bör duga lång väg i kväll. Det var inget märkvärdigt motstånd då, men det är det inte den här gången heller, ska sägas. Magnus Djuse är en riktigt vass kusk i de här sammanhangen och siktet är nog ställt mot ledningen. Oavsett om det blir så eller ej, är hästen motiverad favorit.

Det är ett tämligen så lågklassigt lopp och därmed svårtippat, men då tipsettan kan få lite väl mycket spel på sig tycker jag 10 Gala Shadow är ett lämpligt alternativ. Hon började året med två raka på fint vis och har visat kapacitet som räcker väldigt långt i det här gänget. Har inte visat samma form i de senaste starterna men lever hon upp till sin kapacitet kan hon definitivt vara vinnaren i kväll.

7 Global Vertigo var inte på topp senast, men har fått en liten pust efter det och när han nu är tillbaka får man tro att formen är på väg upp igen. Vid sin hittills enda seger, i maj, var valacken mycket rejäl och kommer långt med en sådan insats igen.

6 Big Future är också en kandidat. Mycket tack vare sin startsnabbhet som lär föra hästen mot spets eller vinnarhålet från ett springspår. Såg klart positiv ut senast även om krafterna sinade sista biten. Det var dock första starten på tre månader så det kan ha fört hästen framåt ytterligare.

8 Vicomte d’Inverne vann ett billigt lopp senast, men var rejäl och har visat fin form även före det. 4 Superman K.R. var helt okej i sin comeback senast, fältets luring med bra kusk.

Rank: 3-10-7-6


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 10 Gala Shadow till oddset 8.25 hos Unibet.

8 Umåker – Spelstopp 20.56

Spetsstriden:

1 Höstbolillemor ensam på startvolten men jag är skeptisk till att hon ska köras hela vägen i spets. 3 Haga Bruden och 4 Alf Ann är snabbast ut från andra volten och lär vara framme snabbt. 6 Thess Vilja kan tänkas köra offensivt och sitta tidigt i spets.


Loppanalys:

10 Granetta är nog hästen att slå i Norrländska Elitstoet trots att hon står med sextio meters tillägg på grunddistansen. Hon är ett verkligt bra sto som i toppförfattning kan utmana de flesta. Senast hade hon lite lekstuga när han lätt svepte runt flera av dagens motståndare för en lätt seger i Skellefteå. Samtidigt får man tänka på att hon före det hade haft fyra raka galopper och helt enkel är hon inte. Felfri tror jag dock hon blir mycket svårstoppad.

6 Thess Vilja är tveklöst det mest intressanta motbudet till favoriten, trots det faktum att hon står hårt inne i propositionen. Var ute i samma lopp som Granetta senast, tappade då tjugo meter på galopp direkt och orkade sedan inte till slut efter en offensiv styrning. Har gjort flera bra race före det och man kan tänka sig att Djuse vill snabbt fram för att skaffa sig försprång på favoriten här. Skulle Granetta göra bort sig, är Thess Vilja en het kandidat.

11 Alfie är en hedermärr som alltid hävdar sig väl i sådana här sammanhang, även fast det var länge sedan nu det blev en seger. Gick en väldigt pigg avslutning senast bakom Åsrud Vilja och någon sådan finns trots allt inte med nu. Kan räcka med klaff.

3 Haga Bruden var ute och vann så sent som i måndags och det var mycket positivt. Nu är det förstås ett annat motstånd men läget, adderat med Ohlsson i sulkyn gör henne spännande.

Om Granetta kommer bort blir ju loppet öppet. Vi tar också med oss alltid tuffa 14 Torpa Olea, 4 Alf Ann som mött bra motstånd på sistone och 1 Höstbolillemor som vann direkt efter två års uppehåll senast och nu står ensam på start.

Rank: 10-6-11-3


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 6 Thess Vilja till oddset 7.50 hos Unibet.

9 Umåker – Spelstopp 21.15

Spetsstriden:

6 Digital Engine är måhända kvickast iväg och kan spetsa. Min gissning är dock att 7 Empire Garbo laddas framåt per omgående och tar spets/får överta. Given spetsfavorit.


Loppanalys:

4 Te Queiro Grif blir mitt chanstips i en ganska så öppen avslutning. Nu har hästen inte vunnit på två år, men står verkligen på tur för en fullträff. Valacken har matchats i tuffare gäng än det här på sistone och gjort fina insatser i skymundan. För tre starter sedan travade han en 1.11-tid i Lycksele och det är starka papper. Senast var han ute på rikstoton och hade nog lite sparat invändigt, inte överdrivet långt från vinnaren. Jag hoppas Djuse reder ut starten här, hittar en fin rygg och avgör till slut. Kul avslutning på fredagskvällen.

7 Empire Garbo får man förmoda blir loppets favorit. Var mycket rejäl vid segern på Dannero där han fick en tung väg framåt, övertog spets och höll urstark undan i en tät slutstrid. Gången efter det blev det alldeles för långt fram men en avslutning på 1.11 sista 800 gav prov på fortsatt form. Ulf Ohlsson vill nog fram och försöka överta ledningen så snart det går här. Då är han förstås hästen att betvinga.

13 Selmer I.H. var väldigt vass som fyraåring men har inte riktigt kunnat leva upp till vad han lovade därefter. Nu har han fått tre starter i år och höll helt okej senast även om han sjabblade lite med travet till slut. Det är ingen jättekul uppgift, men har formen infunnit sig kan han dra runt fältet.

5 Zorro Swing har fått ett kortare uppehåll men visade fina takter före det och är oftast ett pålitligt kort i de här sammanhangen. Mycket effektiv om det blir en spurtuppgörelse och räknas tidigt om tempo.

12 Sheriff Bi var godkänd i Norge senast, är knappast gynnad av läget men är på gång och är lite spännande med Magnus Djuse i jollen. 1 Vic de Luxe är en fin häst för klassen men gör comeback efter en lång frånvaro nu, körs nog på chans. 3 Corroded har dunkel form, men är kapabel.

Rank: 4-7-13-5


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Te Queiro Grif till oddset 6.75 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!

Travtips
söndag 11.02, 27 september
Efter en lördag med Kriteriet och Oaks öppnar Solvalla portarna för en ny toppklassig tävlingsdag den här söndagen där STL Open-finalen utgör det sötaste russinet i kakan. Loppet ser mycket ut att handla om två stjärnor från Daniel Redéns stall – jag välje...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 13.15, 25 september

Solvalla 26 september: Barbro krossar dem i Oaks!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 13.14, 25 september

Bergsåker 25 september: Välkommen tillbaka, Ängsborken

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.38, 25 september

Lunch-draget Åmål: Positiva tongångar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.03, 24 september

Boden 24 september: En finsk flirt som är svår att stå emot

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.01, 24 september

Lunch-draget Hagmyren: Här snackar vi nytändning

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:18, 17 september 2020

”Bergharn” gillar grabbar mest

STRÄNGNÄS: Fint väder förvisso denna torsdagmorgon, men ack så kalla nordliga vindar som sveper in mot oss. Hösten är definitivt här. Bergh gillar grabbar mest. Tarzan uppskattar tjejerna. Roade mig att titta på de 10 vinstrikaste tränarna i Sverige detta ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson