Umåker 25 december: Julen fortsätter med ett par Dunder-vinnare

Juldagens trav hämtas enligt traditionen från Umåker. Så även i år. Robert Dunder, tidigare tränare vid banan men numera hemmahörande på Bergsåker återvänder till sina gamla jaktmarker och har riktigt fina chanser. Jag spelar hans hästar i tre av loppen och tror allra mest på tuffe Albert Zonett. Två race för kallbloden ryms också på programmet – jag tar det säkra för det osäkra och förordar Öystein Tjomsland i båda. God fortsättning!

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

5 Umåker – Spelstopp 16.20

Spetsstriden:

Bara tre hästar på volten kvar och det är osäkert om någon vill köra i spets. 10 Mellby Guava är mycket kvick ur volten och från springspår talar mycket för att det blir laddning direkt. Kan sitta i spets före 500 meter.


Loppanalys:

10 Mellby Guava har haft en väldigt bra säsong, även om segern ännu fattas. Hon har matchats på rikstoton frekvent och bör stå sig mycket bra i det här gänget. I senaste starten kördes hästen offensivt fram till ledningen och därifrån gav hon sig högst motvilligt. Mellby Guava öppnar bra i volten och med springspår och Magnus Djuse vid tömmarna har jag svårt att tro något annat än att det blir offensivt igen. Sitter Mellby Guava i spets tidigt blir hon svårslagen, men det är verkligen inget måste för att vinna det här loppet.

5 Nikita Sunrise kommer också från Roger Nilssons stall och är tveklöst svåraste motståndaren. Hon gör här sin andra start för tränaren och i debuten senast var hästen överlägsen efter att ha kastat runt fältet över sista bortre, låt vara för att det var ett enklare motstånd. Det handlar om en treåring med väldigt hög potential som ju var finalist i Oaks tidigare i år och även om det alltid är tufft för en treåring mot de äldre, måste hon räknas mycket tidigt här.

11 Darling Laser har gjort det bra i år, även om hon inte glänst av form i de senaste starterna. Läget är dock intressant med springspår på tillägg och med rätt ryggar är hon tänkbar. 7 Gatelink spelar lite i samma division; ser inte ut att ha toppform men duger normalt en bra bit här. 8 Lollipop Girl och 6 Shiver W.F. är två andra rysarbud.

Rank: 10-5-11-7


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 10 Mellby Guava till oddset 2.65 hos Unibet.

6 Umåker – Spelstopp 16.42

Spetsstriden:

1 Shut Up And Dance lär nog testas, men kan troligen inte svara 2 Maxi och framför allt 4 Lupin Håleryd som är effektiv i spets. Favorit på ledningen för den sistnämnda.


Loppanalys:

Ett mycket jämnt lopp där 4 Lupin Håleryd får mitt tips. Robert Dunder har två hästar i loppet och jag väljer hans egen styrning. Var förvisso struken senast, men det ska inte vara någon fara för formen som hästen visat varit på topp i starterna före. Nu är läget väldigt intressant då det handlar om en startkvick typ som växer minst en klass med tätkänning. Jag tror det blir full laddning mot spets och kommer Lupin Håleryd dit är det en mycket bra chans.

1 Shut Up And Dance är stallkamraten och rankas tvåa. Hade matchats flitigt i hårdare gäng före den senaste starten där han tog mycket på vinnaren den sista biten. Hade stått över en del inför det loppet varför den insatsen var mycket positiv. Omöjligt är det inte med spets, men här blir man troligen över från start, men det behövs inte mycket flax för att det ska bli seger.

10 Kryptonite Zon vann från spets i Gävle och var nära att följa upp med ny seger senast efter en mycket vass avslutning. Intrycket andades toppform. Får jobba bakifrån den här gången, men det behöver inte vara helt fel och med Ohlsson i sulkyn ges bästa förutsättningarna.

2 Maxi gör det bra varje gång och kommer från spetsseger i Skellefteå, där hon öppnat raskt och sedan anförde hela vägen. Det är mycket möjligt att man väljer samma taktik nu, alternativet är vinnarhålet på min tipsetta, vilket inte heller är något att fnysa åt.

6 Just Celebration kommer med tre segrar på fyra senaste starterna och formen kan knappast vara bättre. Räknas även om motståndet är hårdare emot i dag. 9 Keiron Nalan kom tillbaka på bra sätt efter galopp senast och det här kan bli en helt perfekt smyglöpning, glöm inte bort. 7 Fox Star är en trevlig treåring men som kanske inte visat samma toppform på sistone. Vidöppet lopp som sagt, ingen i fältet kan avskrivas helt.

Rank: 4-1-10-2


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Lupin Håleryd till oddset 3.90 hos Unibet.

7 Umåker – Spelstopp 17.05

Spetsstriden:

2 Moepilen provar, 3 Rote Lin kan öppna helt okej och har perfekt läge men snabbast är nog 5 Rappjerv som spetsade från sjundespår näst senast. Gäller som spetsfavorit här. Utifrån är 7 Wild Donnan och 8 Nordsjö Vinni tänkbara i en andravåg.


Loppanalys:

9 Grude Bambi stod för några riktigt starka insatser tidigt i somras och visade då farter som platsade bland de främsta stona i kullen. Fick ett litet uppehåll och var ute som favorit i Romme senast; slog då i dödens på en kort galopp halvvarvet kvar och var nog lite störd över upploppet. Det var inget direkt fel på insatsen och man kan gissa att formen flyttats fram till nu. Som sagt, är det här ett sto med väldigt hög kapacitet och Skoglund ska kunna ge henne en fin resa från det här läget. Det lär bli ett jämnspelat lopp och jag tycker definitivt det här är bästa hästen i fältet. Bra spel.

8 Nordsjö Vinni har stärkt sin position och var särskilt för två starter sedan väldigt läcker. Avgjorde hur lätt som helst via fjärdespår sista 400 då och följde upp senast med en helt okej prestation. Har förstås ett problematiskt läge här men hon öppnar bra och kan nog hitta ned i fint slagläge.

11 Pyckolina stod för en riktigt svettig comeback senast. Började med en galopp, blev sedan hängande ute i tredjespår hela loppet, men pressade sig till spets i sista kurvan och vann lätt. Med tanke på att det var första starten på ett halvår måste hon räknas väldigt tidigt också i dag även om läget är svårt.

5 Rappjerv högg i galopp i sista kurvan senast, men hittade travet igen och kom tillbaka för att vinna enkelt. Det var en positiv insats och visar hästen samma startsnabbhet som i loppet före det bär det nog av mot ledningen här. Det gör valacken till ett vinstbud.

12 Zenit kommer från seger och är med där framme och harvar i stort sett varje start. Mycket nyttig variant som trots sämsta läget verkligen inte ska räknas bort. 2 Moepilen och 3 Rote Lin visar båda form och har angenäma lägen, två outsiders liksom 7 Wild Donnan som besitter mycket kunnande.

Rank: 9-8-11-5


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 9 Grude Bambi till oddset 3.75 hos Unibet.

8 Umåker – Spelstopp 17.27

Spetsstriden:

3 Ants In the Pants öppnar bra och är nog sugen på spets. 6 Lugo är den snabbaste och borde ta sig till ledningen, men inte alls säkert att man vill köra där. Omöjligt är det inte alls att någon av 10 Chestnut Bojje eller 11 Albert Zonett kliver på tidigt och får överta.


Loppanalys:

11 Albert Zonett har varit väldigt fin i höst och har vunnit tre av de fyra senaste och då ska man ha i beaktan att galoppen för tre starter sedan kom med alla krafter kvar. Näst senast gick han merparten av loppet i dödens och det är en position som fuxen närmast trivs i. Hilda Zonett-sonen är urstark och kommer till sin fördel över dagens långa distans; det är mycket som talar för att Dunder sänder iväg tidigt för att låta sin häst göra jobbet själv. Trots bakspåret är det toppchans.

10 Chestnut Bojje har hittat stilen i ett par starter för Robert Bergh och kommer till den här uppgiften med toppform. Avgjorde från dödens näst senast och gick i ledningen senast, då med till synes gott om krafter kvar över mål. Det är nog lite tuffare emot den här gången, men så fint som hästen uppträtt är han tidig igen.

6 Lugo har svarat för två riktigt fina lopp efter ett litet uppehåll. Visade 12,5 sista 700 från dödens för två starter sedan och senast stretade han emot starkt från spets, efter just Albert Zonett. Lugo öppnar raskt och kan nog säkert ta spets här, däremot är det inte alls säkert att man väljer att köra där den här gången. På den form hästen visat är han given i striden.

3 Ants In the Pants är en annan fin treåring. Kommer med två raka och kontrade sig tillbaka senast på ett väldigt positivt vis. Läget i dag är helt perfekt och jag tror det kan bli ledningen; i annat fall är han säkrad en trevlig resa. Ska räknas.

De som vill ha en skräll kikar lite mer på 9 Know My Name som var väldigt rejäl senast, om än i ett lite enklare sällskap. Samma gäller för 5 Galak Beji som var överlägsen senast och har styrkan. 4 Boston Flip vinner inte särskilt ofta, men ser väldigt formstark ut.

Rank: 11-10-6-3


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 11 Albert Zonett till oddset 2.85 hos Unibet.

9 Umåker – Spelstopp 17.50

Spetsstriden:

4 Zooropa är förvisso inte oäven ut men ska troligen inte kunna svara 5 Walther På G. som är mycket snabb då han laddas. Utmanas i så fall av stallkamraten 6 Fabian B.R. men troligen inte.


Loppanalys:

4 Zooropa tycker jag gör väldigt bra prestationer varje gång och nu känns det väl som om det skulle kunna bli seger igen. Har varit ute i två raka V75-starter och såg fin ut senast då hon aldrig riktigt gav slaget förlorat trots dödens. Zooropa kan öppna helt okej och även om jag knappast tror det blir spets här, kommer hon hitta en fin position. Hästen står sig väldigt bra i det här gänget och känslan är att hon ska vara tämligen så svårslagen.

7 Minnestads Ecuador håller också hög klass och det här är inget motstånd som ska skrämma valacken. Gjorde lill-comeback i Gävle senast; kördes då lugnt men såg väldigt alert ut när han fick sträcka ut över upploppet. Har förvisso varit struken efter det, men det verkar inte ha varit någon större fara med hästen varför han är en given segerkandidat här även om läget blev väl långt ut.

5 Walther På G. gjorde comeback och regidebut senast, men fick se sina chanser gå upp i rök direkt efter en galopp. Fick i vilket fall loppet i kroppen och han är intressant här, även om han står hårt inne på pengarna. Hästen kan öppna väldigt fort och jag är ganska säker på att han tar sig till ledningen nu. Över kort distans kan det mycket väl bli spets och slut.

6 Fabian B.R. från samma stall är inne i en bra period; hade två raka inför en V75-start näst senast där visade 1.10-tempo sista 800 utan att räcka. Drog i spets senast men blev infångad kort före mål, jag tycker ändå den insatsen var godkänd. Är snabb ut och är möjlig på ledningen. Ett motbud.

10 Caraway var hästen som slog Fabian B.R. senast efter en riktig kvick spurt. Det är fin form på den här fronten och skulle hästen på en resa på rulle, är inget omöjligt. 8 Lexington Tooma är en stabil sort men blev bortlottad, 3 Lukas Zaz såg laddad ut i comebacken men har inte sett lika fin ut efter det. Två riktiga rysare den här gången.

Rank: 4-7-5-6


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Zooropa till oddset 2.25 hos Unibet.

10 Umåker – Spelstopp 18.20

Spetsstriden:

3 Ripkin Joe är alltid snabb ut men ska nog inte köras i spets. Från ett ensamt springspår borde 6 Willmer Gel ta hand om ledningen. Missar den är det inte otänkbart att någon från tillägg kör till direkt, företrädelsevis 11 Mr Sånna.


Loppanalys:

4 Tasteofchocolatier är mitt drag i ett rätt så öppet stayerlopp. Valacken trivs utmärkt över den långa distansen och har visat fin form en länge tid. Mötte flera av dagens hästar i den senaste starten och höll då väldigt bra trots ett offensivt upplägg. Står bra till i det här loppet och borde skaffa sig ett bra slagläge direkt och är heller inte rädd för att göra jobbet själv. Mitt tips.

6 Willmer Gel har två raka andrapriser på bra sätt och segern kommer när som helst nu. Gick hela vägen i dödens senast, pressade på och höll mycket bra. Formen är så bra den kan bli med andra ord och uppgiften är högintressant. Från ensamt springspår talar väl det mesta för att Ulf Ohlsson letar sig till ledningen här och då blir han såklart inte enkel att plocka ned.

15 Digital Ink är en ärrad veteran men som senast fick sätta nosen först igen, välförtjänt. Sköt till vasst när luckan kom och brukar alltid gå fint vintertid. Det är förstås många att runda i dag och jag tror kanske inte ”Inken” bara kliver runt fältet, men med en trevlig rygg in på slutvarvet kan man knappast bli förvånad om han fäller alla.

11 Mr Sånna vann direkt senast efter ett kortare uppehåll och det var klart positivt. Är gissningsvis än bättre till den här starten och även fast han står hårt inne i propositionen, tycker jag inte man ska räkna bort honom. Kan öppna bra i volten och kanske hämta in försprånget snabbt. Den första av flera outsiders i loppet.

Bland övriga bud får verkligen inte 10 Casanova Sisu glömmas. Det var länge sedan han vann nu, men han har visat strålande form på sistone. Kan slå till. 13 Zorro Swing duger i de flesta gäng och kan bli riktigt farlig i fall tempot hålls högt. 14 Vic de Luxe är också en häst som samlat ihop till seger snart; gick fint efter galopp senast och är en av många som kan överraska om loppet blir förmånligt.

Rank: 4-6-15-11


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Tasteofchocolatier till oddset 8.75 hos Unibet.

  • 4 tasteofchocolatier, vinnare

11 Umåker – Spelstopp 18.42

Spetsstriden:

1 Åstas Marcus är nog snabbast ut men långsökt köra i spets efter långt uppehåll. 3 Stjerne Tor borde ta hand om taktpinnen. Möjligen vill 6 Calle Cornelius från springspår ha ett ord med i laget.


Loppanalys:

Öystein Tjomsland har ett helt gäng hästar i loppet och jag tror mest på 7 Tangen Elvira som följaktligen också får tipsnicken. Senast testade hon monté men försvann i galopp direkt och man ska nog inte dra alltför stora växlar på den insatsen. Hon hade gjort väldigt starka prestationer före det och näst senast tågade hon utvändigt om Åsrud Vilja och höll övriga motståndet på behörigt avstånd. Det är en tuffing som kommer landa i en bra position här och jag tror hennes rutin kan fälla avgörande när det drar ihop sig.

3 Stjerne Tor har utvecklats kraftigt på sistone och kommer till loppet med ett strålande facit. Hade tre raka inför senast men avslutade riktigt bra och var inte långt från segern då heller. Det här läget talar väldigt mycket för ledningen här och även om femåringen fått snabba pengar på sig, borde han duga mycket långt i den positionen.

2 Spik Loke är segerlös i år, men fullträffen kan komma nu som avslutning på året. Har haft krafter kvar i två starter inför senast, då han höll starkt med nästan sista 900 ute i tredjespår. Formen är riktigt fin och han står bra inne i loppet.

15 Vestpol Gladiator har bara gjort bra lopp en längre tid och var senast ute mot bästa tänkbara gäng. Kördes då offensivt fram till spets varvet kvar, släppte men höll trots allt bra även om han tidigt var slagen. Motståndet i dag är enklare och då det rör sig om en startsnabb häst kan han hamna bra på det direkt. Måste räknas på toppformen.

För vidare bud är 12 Guli Storm än rysare. Vinner sällan men står tjugo meter bättre till den här gången än senast. 8 Norheim Borka räknas också från Tjomslands-stallet; svagare senaste men normalt långt fram här. 9 Kong Henry vann väldigt lätt senast och kan hugga till igen med en smygare. 14 Forspärla är väldigt ärlig och en sort som aldrig kan räknas bort helt. 11 Hallsta Vinnex är en annan med form. 1 Åstas Marcus har hög kapacitet men har varit borta väldigt länge.

Rank: 7-3-2-15


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 7 Tangen Elvira till oddset 5.25 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson