Just nu:
14.16 Mantorp 1 juni: Engwerda och Ebbinge med två vettiga chanser
13.58 Vivid Wise återvänder till Italien
11.30 Gimpanzee glänste – travade 1.10 i kvallopp
10.34 Efter triumfen: Propulsion vill fortsätta tävla
10.03 Lunch-draget Visby: Nu tar han revansch
09.33 Campo Bahia i Östersund
21.22 Propulsion – den störste
19.58 Elitlopps-dagen: Flygande avslut av Oblivion
18.20 Toppinsats av Cokstile
17.55 Perfekt för Earl Simon

Umåker 18 oktober: Kul fredag med Jens

Mot Umåker och fredagskvällens övningar. Hemmatränaren Ingemar Hultqvist har läge för en trevlig kväll då han mönstrar tuffe treåringen Dante Godiva och stallets stora stjärna Selmer I.H. Båda ska ses med mycket bra möjligheter – men jag testar att spela emot den senare och håller i stället Skellefteås Jens Eriksson i handen. Han får för övrigt spel i ytterligare två lopp.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

4 Umåker – Spelstopp 19.28

Spetsstriden:

1 Black Out är väldigt osäker men spetsar felfri då han är ensam på start, men körs nog inte där. Jag är inne på att 2 Empty the Tanks kan komma till ledningen tidigt, utmanas i första hand av 4 Lover Bac och 8 Highly Lovely.


Loppanalys:

Att 11 Dante Godiva är fältets bästa häst, finns det inga tvivel om. Up And Quick-sonen har övertygat stort hittills med fem segrar på sju starter. Senast åkte man till Solvalla och hade stora förhoppningar på att kvala in till Kriteriet, men Dante Godiva var slagen redan varvet kvar och att allt inte stod rätt till var uppenbart. Nu har hästen fått en månad på sig och återkommer i god vigör. Trots fadäsen senast, har jag svårt att se han förlora det här loppet, med tanke på vad hästen visat tidigare.

2 Empty the Tanks slog Jelmer Boshoeve (som strukits) när de möttes på Umåker för tre starter sedan och då stod på lika start. Svante Båth-valacken försvarade sig då fint i spets och min känsla är att man kanske vill dit så fort som möjligt igen. Tänkbar att leda runt om.

8 Highly Lovely vann på bra sätt senast och är snabb ut, har springspår nu. 4 Lover Bac vann på Åby för två starter sedan och duger en bit i det här gänget. 1 Black Out är vansinnigt osäker men vid sin felfria start, vann han. Har en tuff uppgift nu dock, ska sägas.

Rank: 11-2-4-8


Spelförslag:

11 Dante Godiva är mycket svårslagen här, men 1.55 kanske är i minst laget för att spela. Står över.

5 Umåker – Spelstopp 19.50

Spetsstriden:

3 Krutov Sund kan öppna mycket bra bakom bilen och är spetsfavorit, även om 4 Kathedral Zon lär utmana från början.


Loppanalys:

3 Krutov Sund tycker jag känns mycket intressant här. Det är en rätt så fin sort i grunden som skulle kunnat ha mer pengar på sig än han har. Senast gjorde han comeback efter över ett halvårs frånvaro och gick rakt ut i Klass 2-hetluften. Femåringen höll klart godkänt till fjärdepriset och det lär ha fört honom framåt rejält. Krutov Sund är mycket snabb då det laddas och här är det perfekt läge för att ta ledningen. Om den analysen stämmer blir han svår att passera. Ett bra vinnarspel.

4 Kathedral Zon är den främste utmanaren, både vad det gäller ledningen och segern som det känns. Var ute i rikstoton för tre starter sedan och därefter fått jobba bakifrån; näst senast forcerades hästen snabbt framåt för spets och höll klart godkänt. Jag tror inte att man tar sig förbi Krutov Sund från start nu, men skulle man lyckas är det en bra chans. Och det är det förresten även från andra positioner.

8 Ornstein måste också räknas tidigt. Valacken har gjort två mycket rejäla insatser på sistone. Pressade i dödens i Östersund och höll starkt som tvåa. Senast hade han långt fram men gick en tung avslutning i spåren sista varvet i ett stayerlopp. Är ingen häst som är rädd för att sätta spaden i jorden direkt och dödens finns nog ledigt.

Outsiders finns det flera. 14 Hunter Dillon är segerlös i år men har gjort flera bra prestationer, möjlig om det flyter under vägen. 11 Lisa S.E. såg ut att ha mycket kvar när hon galopperade vid utgången av sista sväng senast, kul rysare med Forss nu. 15 Get Lucky D.E. var finfin vid segern och är liksom 12 Mycrazydream och 5 Whispering Pines riktiga kantbollar.

Rank: 3-4-8-14


Spelförslag:

Jag tror 3 Krutov Sund spetsar och sedan ska det vara bra chans att sitta där till mål. Vinnare till oddset 3.85 hos Unibet.

6 Umåker – Spelstopp 20.12

Spetsstriden:

Det borde vara svårt att ta en längd på 1 Sambucus P.R. från innerspåret.


Loppanalys:

Ett rätt så öppet lopp där jag finner min vinnare i 6 Mellby Emeralds. En stabil travare som gjort flera goda insatser under året och som senast var klart positiv i ett V75-lopp i Skellefteå. Efter en invändig resa var han då knappt slagen om tredjepriset och det gick fort den sista biten. Det loppet var säkert stärkande för sexåringen, särskilt som han inte startat på två månader inför den insatsen. Kvällens motstånd känns enklare och hittar kusken ett fint slagläge här, kommer han vara långt framme på målfotot.

1 Sambucus P.R. har gjort två helt okej insatser efter ett uppehåll och kanske är nära toppformen igen nu. Den här uppgiften är intressant då hästen är mycket kvick ut och jag hittar inte någon som ska ta sig förbi honom från start. Får han trolla bort det minsta över den korta distansen säljer han sig dyrt.

12 Anaheim Kemp var femma i samma lopp som Mellby Emeralds senast och det var godkänt. Gången före avslutade han sylvasst till segern på ett riktigt trevligt sätt. Läget nu är egentligen iskallt, men det är som sagt en spurtare av rang och med lite överpace kan han sätta dit den till slut.

4 Desuper Filius vinner väldigt sällan numera men är nog i klart bättre form än raden ger intryck av. Felade till slut senast och gick med godkänt som tvåa i en snabb avslutning senast. Bra läge nu och inte helt avskriven. 7 Odin Töll var bra vid spetssegern för tre starter sedan, men har sett lite mer ljummen ut i starterna efteråt. Om form kan han blanda sig i striden.

Rank: 6-1-12-4


Spelförslag:

6 Mellby Emeralds var positiv senast och har gått framåt med det loppet. Bra uppgift nu. Vinnare till oddset 2.70 hos Unibet.

7 Umåker – Spelstopp 20.34

Spetsstriden:

1 U. Boat är nog kvickast från start och har ett bra spetsläge från innerspåret. Tänkbart är att 5 Uncertain When laddas direkt och kan få överta.


Loppanalys:

5 Uncertain When lär få favoritskapet här och det är inte något konstigt med det; hästen har varit ute i rikstoto-sammanhang flera gånger på sistone och går ned i klass nu. På Solänget för tre starter sedan var hästen bra som tvåa, i starten efter det tröttnade han tidigt efter en resa delvis i dödens och attack varvet kvar och senast höll man farten över upploppet i ett Klass 1-försök. Den här gången är motståndet, som sagt, enklare och det är inte alls otänkbart att Uncertain When kommer till spets tidigt här. I så fall blir han svårpasserad, men jag känner mig samtidigt inte jättesugen på spel.

Jag provar i stället 10 Tigerfeet Dynamite som var ute i samma Klass 1-försök som Uncertain When senast och var jämsides med den samma, om än i det slagna fältet, när galoppen kom hundra kvar. Valacken har visat fin form före det och var riktigt rejäl näst senast när han vann trots sista varvet i tredjespår och sista 600 utan rygg. Behöver förstås lite tempo här för att det ska klaffa, det är ett chansspel, men mer lockande än favoriten.

9 Hamilkar Boko är också ett bud. Har bara en seger i år men är en fin sort som kommer att vinna igen när som. Gick en fin avslutning senast och var inte långt från att hinna fram. Tidig om det stämmer på vägen.

3 Fragolini Am ska givetvis också räknas. Stoet har stor grundkapacitet och är meriterad mot tuffa årgångsgäng; i fjol var hon exempelvis finalist i en E3-final. På kunnande är det nog inte många som slår henne på fingrarna här, men då hon gör comeback efter fem månaders tävlingsfrånvaro känns hon inte stekhet.

1 U. Boat bör heller inte avskrivas helt. Höll fullt okej från spets senast och då det rör sig om en startsnabb variant talar mycket för ledningen eller vinnarhålet här.

Rank: 5-10-9-3


Spelförslag:

Tar en chans här och går på 10 Tigerfeet Dynamite. Vinnare till oddset 9.75 hos Unibet.

8 Umåker – Spelstopp 20.54

Spetsstriden:

1 Spang Celin ensam på start, men kommer troligen inte köras i spets. Såväl 2 Spik Loke, 3 Spang Viktor och 4 Forspärla lär laddas direkt för ledningen, litet plus för den senare.


Loppanalys:

Försök i Dubbelcupen där jag tycker att 4 Forspärla har lysande förutsättningar, hon står bättre till i loppet än de tuffaste konkurrenterna då det är fördel ston. För två starter sedan avslutade hon mycket bra och visst såg det ut som hon skulle greja segern då hon olyckligt flög i galopp precis i slutstriden. Då fajtades hon med såväl Husnäs Elving och Norrlands Scott som till den här starten står tjugo meter bakom. Forspärla var ute i Sto-SM senast och höll då godkänt på nytt rekord. Läget nu är mycket intressant, Forspärla kan kliva iväg bra i volten och lyckas hon komma till ledningen tidigt får motståndet det jobbigt. Ett bra vinnarspel.

12 Husnäs Elving är första motbudet. Han vann nämnda lopp där Forspärla galopperade och var sedan ute i på rikstoton igen, blev fastlåst då och såg ut att ha rubb och stubb sparat i mål då Don Viking vann. Formen går inte att klaga på, med andra ord.

9 Norrlands Scott, som sagt, är meriterad i klassen och gör nästan alltid bra lopp. Han vann i sin start efter det nämnda loppet på bra sätt men kunde inte segerstrida senast efter att ha jobbat utan rygg sista 700. Normalt en häst som duger riktigt långt här.

2 Spik Loke måste också räknas. Han har vunnit 8 av 16 starter i år och det berättar förstås en del om hästens kapacitet. Näst senast vann han komfortabelt från spets och från det här läget är det troligt att det är dit man vill igen. 3 Spang Viktor är en annan outsider. Höll strålande mot tufft motstånd i Linje 5 på Hagmyren i somras, men har efter det inte fungerat helt. Är han lika bra nu som då, handlar det här absolut om en vinnarkandidat. Loppets stänkare är 11 Bonaldo som galopperade på frammarsch senast, men sedan återkom på mycket rejält sätt för att bli tvåa.

Rank: 4-12-9-2


Spelförslag:

Förutsättningarna ser mycket bra ut för 4 Forspärla. Vinnare till oddset 3.15 hos Unibet.

9 Umåker – Spelstopp 21.13

Spetsstriden:

5 Euro Keeper är nedstruken till spår tre och är förste kandidat på ledningen, men kanske körs lugnt och då är 2 Topnotch Liss spetshästen. Stallkamraten 6 Jack Zon är kvick iväg och tänkbar trots tillägg.


Loppanalys:

Umia-mästaren är aftonens clou och ser 11 Selmer I.H. som storfavorit. Det här är som bekant ett ämne för eliten, vi minns till exempel honom från i fjol då han spurtade ned Perfect Spirit till segern i Breeders Crown. Hittills i år har det dock inte stämt helt för den högkapable femåringen, men senast var det är klart fall framåt då han visade de rätta takterna igen. Selmer I.H. gjorde då loppet i dödens men kunde kontrollerat vinna ändå. Det lovar gott för framtiden. Kvällens motstånd är inte något som ska avskräcka och det går inte att sticka under stol med att det här är en mycket bra chans.

Så spelmässigt handlar det om tre val: att spela Selmer I.H. till lågt odds, att stå över helt eller ändå försök fälla favoriten. Självklart går jag på det senare. Petri Salmelas 12 Hesiod är också en häst med väldigt hög kapacitet; han vann ju Grosser Preis von Deutschland för ett år sedan. Den här säsongen har femåringen dock varit segerlös och inte sett lika bra ut. Efter ett kortare uppehåll verkar det emellertid som att toppformen är i antågande. Näst senast avslutade han mycket snabbt efter en sen lucka och senast gjorde han ett klart positivt lopp bakom just Selmer I.H., utmanade, men kunde inte ta sig förbi. Det krävs förvisso att Selmer I.H. inte är absolut på topp, och lite klaff med resan, men Hesiod är ett intressant motspel till favoriten.

Vill man hitta en annan utväg ligger Per Linderoths duo bra till. 2 Topnotch Liss höll väldigt bra från dödens senast och med två hästar strukna på startvolten lär han kunna komma till ledningen nu. En rejäl travare som i så fall kan leda länge. 6 Jack Zon vann med krafter kvar från spets senast och är i mycket bra form. Borde kunna komma bra till direkt från det här läget. Rysaren är 13 Höwings Star som håller form och spurtar bra, men normalt kanske inte ska rå på stallkamraten Selmer I.H.

Rank: 11-12-2-6


Spelförslag:

Selmer I.H. är normalt svårslagen, men har han en dålig dag ligger 12 Hesiod mycket bra till. Vi skojar till det med vinnare till oddset 7.25 hos Unibet. Det är ju ändå fredag.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Mantorp 1 juni: Engwerda och Ebbinge med två vettiga chanser

Travtips
måndag 14.16, 01 juni
Steinfaks och Antonio Tabac var två bra träffar i min senaste text och nu försöker vi dra igång juni månad med några vettiga spelförslag. Mantorp heter banan och herrarna Eggwerda/Ebbinge med filial i Sverige heter de tvåbenta nyckelfigurerna. Den duktiga ...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 10.03, 1 juni

Lunch-draget Visby: Nu tar han revansch

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
lördag 19.00, 30 maj

Solvalla 31 maj (Elitloppet): Känslan säger Cokstile

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 14.16, 29 maj

Solvalla 30 maj: Speldraget fäller jättefavoriten!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.08, 29 maj

Hagmyren 29 maj: Han kan nog vara Stein-klar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 10.27, 29 maj

Solvalla 29 maj: Förfest-feeling med Jorma

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:43, 27 maj 2020

Flera Elitloppshästar med dunkel form

STRÄNGNÄS: Härligt med lite sommarvärme. Väderprognosen talar om fint väder över helgen. En smula kluven gällande kommande Elitloppshelg. Att köra utan publik är naturligtvis inte alls roligt. Dock vill jag tro att ändå köra Elitloppet väger över jämfört m...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson