Ulf Ohlsson till 6000

Ulf Ohlsson uppnådde en eftertraktad milstolpe på lördagen. Kuskens seger 6000 kom på Östersundstravet och han kvalificerar därmed för en högst exklusiv klubb av sulkystjärnor.

Det var med Ulf Stenströmer-tränade Vien Ici som jubileumssegern kom under nationaldagens sport på Östersundstravet. Endast sex kuskar födda i Sverige har tidigare uppnått den sällsynta siffran. Björn Goop har hunnit med 7000 segrar, medan 6000 eller fler är tagna av Olle Goop, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström, Stig H Johansson – och nu också Ulf Ohlsson. I Sverige verksamma Jorma Kontio toppar dock med över 11 000 segerdefileringar.

Segern i VM den största

Ulf Ohlsson tog sin första seger 1982 och 20 år senare trädde han in i Tusenklubben. Den 5000:e segern kom förresten så sent som i maj 2017 – ett bevis på kuskens frekventa tävlande på merparten av landets banor. Han har varit den körsven som vunnit flest lopp i landet de senaste fyra åren och totalt han har kunnat räkna in 112 banchampionat (hittills).

Ulf Ohlssons största framgång i karriären får segern i VM-loppet 2015 med Papagayo E. räknas som, men från den digra meritlistan får också nämnas segrar i både det norska och svenska Kriteriet – både på varmblods- och kallblodssidan, Derby-segrar med kallblod, Jubileumspokalen, Sprintermästaren, S:t Michel-Ajo och Svenskt Mästerskap.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Handsome Brad slog till

Handsome Brad slog till

Handsome Brad är tillbaka med ordentligt besked. I andra starten för året kom stor-loppssegern. Ulf Stenströmers kämpe hade bäst fart till slut i Jämtlands Stora Pris.

Handsome Brad gick en härlig avslutning senast på Mantorp i sin första start på nio månader och visade att han var redo för en ny stor säsong på banan. Den tunga titeln lät inte vänta på sig särskilt länge – när Jämtlands Stora Pris avgjordes på Östersundstravet slog han till direkt.

– Helt fantastiskt. Jag var jättenöjd med honom senast men hade inte trott att han skulle ha superform i dag. Men han gjorde ett makalöst lopp; jag har inte ord för det. Vi har inget speciellt lopp som vi tar sikte mot, utan det blir ju i de här stora loppen framöver, sa Ulf Stenströmer i ATG Live.

”Han gjorde ett makalöst lopp”
Ulf Stenströmer i ATG Live

Carl Johan Jepson satt i sulkyn bakom Handsome Brad och kunde ge sin häst en trevlig resa. När den initiala körningen hade bedarrat fann man sig i andra utvändigt. Cyber Lane anförde programenligt fältet och fick efter en bit Velvet Gio i dödens. Den senare såg till att ledaren inte fick många lugna stunder och pressade ordentligt genom sista svängen.

Handsome Brad kunde dröja till 300 meter kvar före Jepson drog i högertömmen. I det läget började Cyber Lane leta efter den vita flaggen, men Velvet Gio hade fortfarande krafter kvar och stretade emot tappert. Handsome Brad var dock den som hade mest krafter sparade till slut och tog säkert ned sin motståndare den sista biten. 1.12,3a/2140 var segertiden, förstapriset en halv miljon kronor.

Campo Bahia inte i segerstriden

Campo Bahia gjorde intressant comeback i loppet, men sågs aldrig med chans. Conrad Lugauer hittade femte utvändigt och sände till attack 800 kvar; Campo Bahia gick snabbt en bit men kunde aldrig ta sig in i tätstriden utan slutade som oplacerad på 1.12,9.

Bronspengen gick till Very Kronos som svarade för en jättefin insats här i sin debut i högsta klassen; sexåringen sköt till knivskarpt mellan hästar över upploppet. En tung avslutning stod också Double Exposure för som efter en invändig resa gick allra snabbast till slut ute i vida spår. Cyber Lane mattades sista biten och belade femteplatsen.


Ohlssons skräll – 6000:e segern

Klass 1 blev en klang- och jubelseger för Ulf Ohlsson. Landets flitigaste kusk noterades här för sin 6000:e seger i kuskkarriären. Som sitt segervapen begagnade han Ulf Stenströmer-tränade Vien Ici. Valacken gjorde loppet i rygg på ledande Redhot Tap Dancer och därifrån blev det sent fritt, mitt på upploppet när Pleasure For Cash felade. När väl luckan uppenbarade sig svarade Vien Ici med en sylvass avslutning – och hann fram till segern på linjen. Det på 1.13,8a/2140.

– Det är fina kuskar in den klubben så det är kul att komma med där. Ulf Stenströmer och jag har varit kompisar i tjugo år så det var extra kul att den här segern kom med hans häst. Största segern? Den med Papagayo E. i VM-loppet var en höjdare, så det är nog den största, sa jubilaren i ATG Live.


Armagnac ledde varje meter

Lätt seger i Klass 1-försöket för Björn Goop och Armagnac. Femåringen visade prov på sina mycket startsnabba kvaliteter och satt från springspår i spets på ”kör”. Egentligen var det inte så mycket svårare än så; genom sista sväng skakade ledaren ifrån sig eventuella motståndare och avslutade över upploppet mot en mycket enkel seger på 1.15,3/2640.


Viktor vann efter vacker resa

Spang Viktor, körd av sin tränare Björn Karlsson, tog hem Sjunga Best Minne efter en härlig resa. Från tredje invändigt blev det fritt med halvvarvet från mål och attacken kom via tredjespår vid utgången av sista svängen. En tät upploppsstrid väntade men Spang Viktor skaffade sig ett knappt grepp före en duktig Alma Prins och spurtande Bokli Teddy. 1.24,0/2140 var vinnartiden.


Hosianna höll hela vägen

Ledningen från start till mål nyttjade även Jörgen Westholm bakom Hosianna Boko i Bronsdivisionen. Stoet hade Global Winner utvändigt om sig, men när denne ägnade sig åt fel gångart vid början av upploppet försvann vad som såg ut som den tuffaste konkurrenten. Höwings Unbeatable kom med en fin spurt, men ledarinnan höll säkert undan på 1.12,9a/2140.


Femstjärnigt av Dixie Brick

Timo Nurmos femåring Dixie Brick har verkligen träffat formen. Insatsen i Diamantstoet var av bästa märke. Andreas Lövdal körde offensivt fram mot dödens, lade över sista bortre långsidan ordentlig press på ledande Award Kronos som fick ge vika 400 kvar. Belle Godiva kom med en riktigt snabb rökare ute i banan och det hårdnade till den sista biten men mållinjen kom som en frälsare för Dixie Brick som noterade 1.14,2a/2140.


Bara en vinnare i Silver

Björn Goop hade en stark dag i Östersund och tog också hem Silverdivisionen. Egentränade Only One Winner var vapnet. Den tioårige valacken kom till ledningen i första sväng och tvingades till 08,7 de första 500, men fick lugna ned farten en bit. Full gas blev det igen inför sista svängen och det blev en vinstgivande manöver. Skrällen Highspirit kom med en flygande avslutning – men då var redan Only One Winner i mål. 1.11,6a/1640 klockades vinnaren till.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Enino du Pommereux fick Cleangame på fall
Nästa nyhet
Enino du Pommereux fick Cleangame på fall

Enino du Pommereux fick Cleangame på fall

Enino du Pommereux fick Cleangame på fall. Den stora favoriten kunde aldrig fånga in Sylvain Rogers sexåring som stod för en riktigt fin prestation i lördagens Prix Chambon P.

Efter att ha galopperat senast i Prix des Ducs de Normandie var Cleangame ute efter att återuppta sin segerrad när Grupp 2-loppet Prix Chambon P. avgjordes – i år på ovalen i Laval. Men den uppgiften visade sig inte bli så enkel när det kom till kritan. Jean-Michel Bazires mästare fick återigen erkänna sig besegrad.

Ledaren gick aldrig att fånga

Favoritens baneman var Enino du Pommereux, som tränas av Sylvain Roger och som den här dagen hade Matthieu Abrivard vid tömmarna. Enino du Pommereux kom tidigt till ledningen medan loppet för Cleangame inleddes i tredje utvändigt. Efter en snabb sista långsida tog sig favoriten fram utvändigt om ledaren – men sedan tog det stopp. Över det långa upploppet i Laval kunde Enino du Pommereux hitta ytterligare en växel och lämnade sin konkurrent med flera längder till slut.

Enino du Pommereux tog segern, värd 38 250 euro, på segertiden 1.12,4/2875 meter. Cleangame tvåa i mål på en tre tiondelar långsammare notering. Bronset till vinnarens syster och stallkamrat Délia du Pommereux.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Redéns ord om Propulsion
Nästa nyhet
Redéns ord om Propulsion

Redéns ord om Propulsion

Två dagar efter att Propulsion vunnit Elitloppet vändes trav-världen upp och ned. Nu berättar tränaren Daniel Redén själv på Stall Zets hemsida om hur de senaste dagarna upplevts och sin syn på händelserna.

”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut. Framförallt lider jag med hästen om det nu visar sig att det är sant att han faktiskt utsatts för en nervsnittning i USA. Hästen – Propulsion – är det viktigaste för mig i allt detta.

Vi har brutit ihop i omgångar och haft svårt att sortera i tankarna. Men en sak tycker jag är viktig och det är att ni alla får läsa min story, skriven av mig själv. Samtidigt har vi inlett en egen utredning för att bringa klarhet om vad som hänt. Vi kommer självklart också bistå, med det vi kan, Svensk Travsport i deras utredning”. inleder Daniel Redén sin berättelse på Stall Zet och fortsätter, i utdrag:

”När en häst exporteras så är det förbunden i de olika länderna som sköter pappersarbetet. Vi har importerat väldigt många hästar genom åren och det är ofta som vi inte ens får en kopia på exportcertifikatet som skickas till Svensk Travsport. Hur som helst verkar det inte ha varit några problem när hästen registrerades i Sverige. Det var klart på några veckor och det färdiga passet kom i november 2015”.

”På själva auktionen fanns det ingen information om det här ingreppet vilket också budgivarna vittnar om. Ärligt talat tror jag inte att någon europé skulle vara så dum så de köper en nervsnittad häst från USA som de vet att de inte får tävla med i de flesta europeiska länder. Hade vi vetat om det hade vi såklart inte ens bjudit på Propulsion och hade vi fått reda på det i samband med att hästen registrerades i Sverige (eller inte kunde registreras som en tävlingshäst) hade vi krävt pengarna tillbaka och skickat tillbaka hästen”.

”För ganska precis ett år sedan fick jag höra talas om det vi nu är i för första gången. Jag kom ihåg att jag skrattade när en representant för Svensk Travsport kom fram till mig på en stallbacke och sa att det gick ett rykte om att Propulsion var nervsnittad. Han kom ut till gården strax därefter och en veterinär kollade på Propulsion när han var där. På honom hittade de ingenting, men eftersom jag köpt fler hästar från samma tränare i USA så bad jag också veterinärerna kolla på dessa när Svensk Travsports representant var där. Inte heller där hittade de något konstigt.

Med det trodde jag den historien var över. Vi funderade länge över Prix d’Amérique i vintras och beslutade oss sent för att åka ned. Sen gjorde vi en femte start i Elitloppet efter nytt sent beslut. Ni vet hur det gick. Det var en fantastisk dag på så många sätt”.

Daniel Redén skriver att man anlitat advokat Jesper Arvenberg som företrädare och att han väljer att inte kommentera ärendet ytterligare under den pågående utredningen.

Du kan läsa texten i sin helhet på Stall Zet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
🎙️Spelpodden Trav: "Hazard och Hosianna i höjden - tysktvåorna rena fröjden"
Nästa nyhet
🎙️Spelpodden Trav: ”Hazard och Hosianna i höjden – tysktvåorna rena fröjden”

🎙️Spelpodden Trav: ”Hazard och Hosianna i höjden – tysktvåorna rena fröjden”

Podcast med tips till helgens travfest i Östersund.

Lyssna på tipsen här: SPELPODDEN TRAV

Här spelar ni på loppen!

redaktionen@travnet.se
Nästa nyhet
Elitloppshästar till Boden

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson