Ulf Ohlsson blev under måndagen champion på Rättvik för första gången. Samtidigt passerade han Olle Goop som landets meste banchampion genom tiderna.

Ulf Ohlsson brukar ta hem ett antal banchampionat varje år. I fjol blev han den kusk som vunnit flest lopp på hela åtta banor i landet. När han vid måndagens säsongsavslutning på Rättvikstravet bärgade championatet för första gången på den banan, var det hans andra för i år (Hagmyren sedan tidigare).

Ohlsson hade tre segrar upp på de två senaste årens Rättvikschampion, Leif Witasp och då de båda tog var sin seger under årets sista tävlingsdag kunde han säkerställa titeln. Det här är den 14:e enskilda banan som Ulf Ohlsson tagit hem kuskchampionatet på. Samtliga Norrlandsbanor (utom Lycksele) plus de båda Dalabanorna.

Därmed blev den 50-årige kusken historisk. Han noterades för sitt 67:e banchampionat i karriären och passerade Olle Goop som mäktat med 66 championat.

Här är alla banchampionat Ulf Ohlsson vunnit (hittills):

Bergsåker : 6, Boden: 2, Bollnäs: 7, Dannero: 9, Gävle: 3, Hagmyren: 11, Hoting: 4, Oviken: 2, Romme: 1, Rättvik: 1, Skellefteå: 2, Solänget: 8, Umåker: 4, Östersund: 7.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Franske stjärnan kan komma missa PdA

Franske stjärnan kan komma missa PdA

Univers de Pan har räknats som ett av de hetaste namnen inför Prix d’Amérique. Men en skada har försenat förberedelserna och nu finns risken att stjärnan måste stå över superloppet.

På lördag inleds jakten på platserna i Prix d’Amérique, när det första ”B-loppet” Prix de Bretagne avgörs på Vincennes. En som emellertid inte kommer vara med i det loppet är sexårige Univers de Pan, som tidigare i år vunnit Critérium de Vitesse, Finlandia-Ajo och Oslo Grand Prix och som haft Prix d’Amérique 2015 som det stora målet.

Univers de Pan ådrog sig en, förvisso smärre, skada i en has då han gick i hagen i tidigare i höstas, men Kenya du Pont-sonen har tagit längre tid på sig att än väntat att återkomma och tränaren Philippe Daugeard tycks nu tveksam om det blir någon start i Prix d’Amérique 2015.

– I tre veckor tog han det bara lugnt och gick i hagen. Nu har vi fått klartecken att börja träna igen, men även om han är lätt att få i form, tror jag det blir för kort tid för att bli redo för Prix d’Amérique. Jag föredrar att låta sådant här få ta sin tid. Naturligtvis är inget avskrivet, men det kommer bli svårt och jag vill inte stressa hästen och ta några risker, säger han till Paris-Turf.

Startlistan till Prix de Bretagne blir definitiv på onsdag. Anmälda till loppet är bland andra stjärnnamn som Timoko, Un Mec d’Héripré, Texas Charm och Up And Quick.

Läs även: Fransoser förbereds för Prix de Bretagne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Maven såldes för 5 miljoner - flyttas till Takter
Nästa nyhet
Maven såldes för 5 miljoner – flyttas till Takter

Maven såldes för 5 miljoner – flyttas till Takter

Vid lördagens auktion i Harrisburg gick Elitloppsfinalisten Maven under klubban. Priset stannade vid 5,5 miljoner kronor. Ny tränare blir: Jimmy Takter.

Den amerikanska femåriga toppstoet Maven, som bland annat tävlade i Elitloppet i år, har genom hela sin högst framgångsrika karriär tränats av Jonas Czernyson. Men för några veckor sedan flyttades hon till Ron Burke och samtidigt deklamerades att Glidemaster-dottern skulle gå under klubban vid Harrisburg-auktionen.

Så blev också fallet under lördagen. Och intresset för Maven var naturligtvis stort. Efter ett första bud på 300 000 dollar stannade budgivningen till sist på 750 000 dollar, en summa som motsvarar cirka 5,5 miljoner svenska kronor. Köparen är kanadensaren Herb Liverman.

Den nye ägaren flyttar också Maven från Burke, där hon alltså bara hann med en start, till Jimmy Takter. I svenskens regi laddas nu stoet mot start i Breeders Crown som körs den 21 november på Meadowlands. Maven har vunnit Breeders Crown de två senaste åren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prussia tog hem Nationernas Pris - från dödens
Nästa nyhet
Prussia tog hem Nationernas Pris – från dödens

Prussia tog hem Nationernas Pris – från dödens

Elitloppsdeltagaren Prussia stod för en riktigt stark insats då hon på söndagen tog hem Nationerans Pris – från dödens.

Klassiska italienska storloppet Gran Premio delle Nazioni, eller Nationernas Pris, var till i år flyttat till Agnano-banan utanför Neapel. Under söndagseftermiddagen kördes racet. Det slutade i en härlig uppvisning från det av Harri Rantanen tränade femåriga stoet Prussia.

Napoleon Bar, körd av Enrico Bellei, var favoritspelad och det hela började mycket bra för ekipaget. Napoleon Bar kunde enkelt överta täten från Linda di Casei. Detta innebar att Prussia fick anta utmaningen från dödens där hon skulle bli kvar resten av loppet.

Den tunga resan avskräckte emellertid inte Ken Warkentin-dottern. I stället började hon pressa på rejält över sista bortre långsidan och vid utgången av sista sväng hade Prussia fått greppet om Napoleon Bar. Och bakom kunde ingen göra sig gällande. Prussia försvann ifrån med några längder, vann mycket lätt och körande Pietro Gubellini kunde unna sig att kasta spöet i segergest i god tid före mål.

Segertiden stannade vid 1.11,8a över 2100 meter och förstapriset var värt 109 480 euro. Bakom spurtade Pace del Rio in som tvåa före Napoleon Bar som fick se sig nöjd med bronspengen. För loppets enda svensk, Lutfi Kolgjinis El Mago Pellini körd av Andrea Guzzinati, tog äventyret slut i en galopp direkt efter att bilen släppt fältet.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

V64 Färjestad 10/11

Omgången: Färjestad inleder veckans V64-spel och som vanligt sitter Björn Goop i förarsätet på värmlandsbanan och rattar fyra av favoriterna. Vi försöker fälla några av dem och spikar ett kallblod med fart utöver det vanliga! 

Bästa spiken: 12 Bellfaks (V64-4) har imponerat i Norge på slutet och att han fick stryk senast tar jag inte så hårt på då han mötte en annan skjutare. Han vinner detta även med en galopp!

Andraspiken: 2 Traveling Man (V64-6) har en fin uppgift då han lottats till spetsläge, och Jorma upp känns kul och han borde sticka undan till slut.

V64-förslaget är på 1.764 kronor (enbart för alla rätt):

2,3,4,5,6,10,11 (9-1)

1,2,3,5,6,7,11,12 (4-8 )

1,2,3,5,6,8,9 (7-4)

12 Bellfaks (6-1)

5,6,9,10 (4-8 )

2 Traveling Man (8-5)

7x8x7x1x4x1 = 1.568 kronor

 

DD-förslag:

6 – 2 x 500

10 – 2 x 400

5 – 2 x 100

Totalt: 1000 kr

V64-1:

Ranking: A: 3-2-6 B: 5-11-10-4 C: 9-1-7 

Spetsanalys: Snabba hästar, King Cobol har tagit spets tre senaste med framspår, men nu borde det inte maxas utan Careful Victory tar sig till ledningen. Denne ska kunna svara Pave the Way, som kanske inte går med stängt nu?

Loppanalys: Favorit är 6 Queen’s Delight som är en rejäl typ, men formen är ändå svårbedömd då det var ett tag sedan han levererade. Senast kördes han fram i dödens men surnade där Venkatesh övertygade i snabb avslutning. Efter det har han inte startat på en månad, har spår långt ut och känns bara som en av flera och han blir överspelad på Björn Goop.

Jag tippar 3 Quantanamera som haft knallform en tid och senast var hon ursäktad i spåren där Roxie Lavec vann. Gången före som hon jättefin ut och spurtade vasst mellan hästar med 10,5 sista 700 metrarna då hon kom loss. Hon tar ingen ledning, men kommer fälla de flesta sista 700

Spetsfavorit är 2 Careful Victory som fick öppna tufft senast utan att nå ledningen då det var 09 första halvvarvet och han fullföljde fint bakom Codebreaker. Dalborg är inne på att köra i ledningen nu och det är inte enkelt att ta en längd på den första biten, och jag tror han leder länge.

Det finns snabba hästar och sätter man åter på skygglappar på 5 Pave the Way finns spetschans, han är snabb de första stegen och spetsade säkert senast och gick undan hyfsat säkert. Dock är det snabbare hästar nu innanför och han tar normalt sett inte ledningen.

V64-2:

Ranking: A: 3 B: 5-6-12-2-7-11-1 C: 4-8

Spetsanalys: Lucky Light är snabb och borde kunna ta sig förbi Gabriella Palema, men jag tror att båda dessa släpper till Starfishandcoffee. Denne öppnade bra för fyra starter sedan och Björn är grym på den här typen av hästar.

Loppanalys: Bra chans att Björn vinner detta med norska 3 Starfishandcoffee som också är favorit. Det är en rejäl märr som spurtat bra i princip a´varje start på sistone, och senast var det bara en fläskläpp ifrån att hon kunde nypa alla i en tät slutstrid. Näst senast spurtade hon klart bäst av alla bakom överlägsna ledarinnan Glad Hall T. detta i Oaks-revanschen. Denne vann även Oaks och är bäst i kullen, men bakom tillhör Starfishandcoffee de bättre. Det är nu andra starten i Sverige, Jorma körde startbrasa i juli 2013, och pisk känns klart rätt för hästen som är trög men går till mål. Även Björn på denne sort är helt rätt, och för fyra starter sedan öppnade hon bra med samma läge. Skulle hon kunna forceras till ledningen måste det vara mycket bra segerchans och hon är ett spikalternativ. Jag spelar dock med bred gardering här och jagar skräll då det är öppet bakom favoriten!

5 Moneypenny Face var rejäl senast då hon efter långsam start enkelt klev runt dem i spåren utan rygg. Visst var det ett överpacat lopp, men det var inte slutsålt i mål utan Magnus satt mest och höll i henne så hon skulle sköta sig. Hon ser spänd ut och är inte att lita på, men den 14-tid hon sprang senast med 12 sista 700 räcker även i detta lopp och tappar hon inte för mycket position från start är hon tidig.

Jag nämner 6 Greby Anna som plockade ner kapabla hästar vid segern och kan vinna med klaff och loppet är öppet om favoriten skulle svika.

V64-3:

Ranking: A: 9-2-1 B: 3-5-6-8 C: 7-4-11-12-10

Spetsanalys: Wine and Dine är medelsnabb och borde inte kunna hålla spets från innern. Han var okej med för tre starter sedan, men Figaro’s Dream ska axa förbi om jag spekulerar rätt. Denne var snabb för Åke 10/7 och öppnade rejält för Danne näst senast.

Loppanalys: 1 Wine and Dine är klar favorit, och med spår 1 och Björn samt seger i raden är det inte oväntat. Hästen har ryckt upp sig och går rejält mest varje gång numera. För tre starter sedan hakade han på bra bakom fine Odin Töll och gick klart bäst av övriga. Näst senast körde Björn till ledningen 1850 kvar och drog undan till klar seger före Ultevis som var den som försökte ge kamp över upploppet. Han var utew över dryga fyra varv senast, satt i ledarryggen då han plötsligt galopperade när en häst kom upp på utsidan, och gjorde ett bra lopp efter det i spåren sista 800. Det är en trögstark sak, som inte borde hålla spets – även om det inte är chanslöst och sedan kan det häxa. Givet bud om det löser sig är han dock på formen.

Jag ger tipset till för loppet mycket kapabla 9 Evy Cape som inledde mycket lovande 2012 och vann tre raka segrar på snyggt vis, och slog exempelvis Dakota Chip vid en av dessa. Hon var borta länge till comebacken då det inte blev mycket till kvitto på vart hon står. Från start var hon inte i balans och tog små galoppsteg, för att sedan bli överkörd i första kurvan! Det var mycket fina träningsrapporter på henne innan det och det låter fortsatt bra från Stellan som säkert vill visa upp hästen i bra skick.

2 Figaro’s Dream hade varit het om jag vetat formen. Det har varit lite svajigt hos “Guldtanden” och den här har varit struken för kolik efter senaste starten. Det är bra spetschans och på det är han tidig.

3 Ville Ha vann ett billigt lopp enkelt från dödens, men har även han varit struken – denne för halsinfektion likt de flesta av Magnus hästar.

 V64-4:

Ranking: A: 12 B: 6-1 C: 11-10-5-4-8-7-2-3-9

Spetsanalys: Köla Olympia höll spets från innern näst senast och hon håller spets med bara två på start. Släpper sedan om Björn skicka på Odin Ess från tillägg som tog spets i norska V75 vid segern näst senast.

Loppanalys: Här får vi se härligt fartfyllda 12 Bellfaks som faktiskt tillhör de bättre i kullen även i Norge, och där är det mycket bättre kallblod än i Sverige – i alla fall breddmässigt och den här kommer allt mer. I kvalet till Derbyt galopperade han i spetskörningen kort efter start, men kom tillbaka starkt och trots att han hängde mycket på en töm var han nära att ta en finalplats. Detta som 53-oddsare och där hade spelarna inte gjort läxan och kom undan med blotta förskräckelsen! Han har efter det varit fullkomligt överlägsen, näst senast vann han med 80 meter för “Oleg” och senast gick han i ledningen mot tuffa kullhästar och höll starkt efter att ha dragit i 24-tempo. Utvändige Fjord Jerven var dock skoningslös och bara matade sig förbi. Då gick Bellfaks 23,7 på 2100 meter, och han vann på 25 blankt i ledningen på volt före det, och han är flera sekunder snabbare än de andra. Det är galopp modell större som kan fälla honom och jag räknar med uppvisning och en klassisk tack så Micke i segerintervjun!

Det är norske 6 Odin Ess som är värst emot, denne vann på V75 hemma i Norge från ledningen även om det var lite bromstävling till slut. Det kan vara så att Björn sänder till ledningen efter en bit då hästen öppnar bra, men att den ska sänka 3-4 sekunder och utmana Bellfaks är osannolikt – trots Björn och första pisk-effekt…

V64-5:

Ranking: A: 6-10-9-5 B: 4-8-1-11 C: 7-2-3

Spetsanalys: Inga snabba hästar med framspår, jag tror att Sandra kan skicka Rapide le Tour till ledningen in mot svängen. Dels borde det inte vara någon bra häst i ledningen, och dels kan han öppna skapligt och springspår borde vara gynnsamt. Jag har sett honom axa bra från femtespår i somras på Halmstad och öppnar han lika nu är det spets.

Loppanalys: Björn är favorit på nytt, denna gång med 9 On Track Piraya som är en kapabel häst, men av olika anledningar har han misslyckats då han testat V75 – annars borde han duga på lördagar. Senast kördes han till ledningen från tillägg i ett billigt lunchlopp och hade inga problem att gå undan till enkelt seger. Han travade bra och sprang rakt vilket är positivt, och visst kan han runda dem igen. Dock är han inte så överlägsen som strecken ger sken av och som storfavorit är det inget spelvärde i honom så jag går emot.

Tipset ger jag till 6 Rapide le Tour trots att senaste insatsen inte var speciellt rolig att se. Det blev fel då Sandra fick svar då hon attackerade mitt i loppet, och hästen gav upp helt. Före det har han visat bra form och segern för tre starter sedan var smått imponerande då det var lekande lätt han joggade undan. Näst senast satt han långt ner i kön och gick starkt över upploppet där täten rann undan i Only One Winner. Jag har sett honom öppna bra i voltstart och från springspår bland mindre snabba hästar hoppas jag att Sandra träffar starten och sticker till ledningen. Han har bara gått i spets en gång, tog emot Jeppas Maxi i somras vilket kanske inte var det mest begåvade, och han borde gå undan bra i spets.

Jag spelar DD även med 10 Carlos Santana som var rejäl vid segern näst senast då han klev runt dem i spåren (och fick pace av galopperande Capone Boko…) Claes menar att han laddade för tufft senast då han försökte flyga till ledningen och hästen galopperade, och han ska ha slagig i vagnen. Nu kan han ta det lugnare och han har helt klart segerchans.

 5 Countdown är lyxstrecket då det var lite positivt senast utan att få chansen och väldigt lite streckad är han.

V64-6:

Ranking: A: 2 B: 8-5-1 C: 4-9-3-7 

Spetsanalys: Circles är snabb men ska inte gå i ledningen på full väg, utan Jorma kör till ledningen med Traveling Man och släpper ingen över bron!

Loppanalys: Här är jag helt inne på att det är dags för 2 Traveling Man att åter vinna lopp! Han har gjort fyra starter i höst och gått bra i varje utan att vinna, det har varit svåra lägen för det mesta två starter på tillägg och i övrigt bricka 8 på 1140-loppet samt bricka 11 på 1640 – och det är inte enkelt att vinna i denna klass med dessa lägen, men senast gick han nedåt 10-fart till slut. Nu ser det mycket passande ut, och Jorma är ett plus i vagnen då han är vass på att kasta loss från start bakom bilen. Jag räknar med att han sitter i ledningen direkt och han har bra spetsstatistik och han har vunnit 12/18 gånger han gått i spets och bara missat att vara bland de tre vid två tillfällen – det är starkt! Kontio är bra på att hålla igång och jag spikar på allt!

8 Rocky Winner är helt klart värst emot, det är en tanks som är på väg mot formen igen med några lopp i kroppen. Han har slagit Panne de Moteur den hårda vägen så kapacitet finns det i honom. Senast bet han i bra över upploppet, även om helheten drogs ner av att han hängde töm. Att han i dagens form ska slå min spik utvändigt tror jag inte på.

 1 Circles är andrahandare i skrivande stund, och det borde bli ledarryggen så det är henne man ska spela tvilling med. Hon är snabb på speed och bra på att följa, men slår dessa tror jag inte hon gör.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Piraten" jagar femte raka - i Silverhästen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson