UET beslutar om Propulsions resultat

Propulsion fick alla sina resultat på svenska banor strukna. Nu har Svensk Travsport lämnat uppdraget till övriga europeiska travländer att besluta om hästens resultat i respektive länder.

Efter Svensk Travsports utredning i vilken man konstaterade att Propulsion blivit nervsnittad i USA 2015, blev hästens samtliga starter i Sverige ogiltigförklarade. Totalt handlade om drygt 23 miljoner kronor i insprungna prispengar som omfördelas till andra hästägare.

Travade in sex miljoner i Frankrike

Nu har Svensk Travsport lämnat över beslutsfattandet till övriga länder i det europeiska travförbundet UET, i vilka Propulsion tävlat. Det meddelar Paris-Turf. Det är i huvudsak i Frankrike som Propulsion tävlat, utanför Sverige. Väljer det franska förbundet att gå på den svenska linjen, handlar det om prispengar på drygt 6 miljoner kronor – och resultaten i flera stora lopp kommer att bli ändrade.

Propulsion vann bland annat finalen av UET Trotting Masters på Vincennes 2019 och har från Prix d’Amérique en tredje-, en fjärde- och en femteplats. Propulsion har också gjort två starter på Vermo i Finland vilka resulterade i en seger och ett andrapris i Finlandia-Ajo.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Villiam till avel i Italien

Villiam till avel i Italien

Tidigare Kriterie-vinnaren Villiam har i år arbetat enbart som avelshingst. Det fortsätter han med nästa år – men i Italien. Klassiska Allevamento Toniatti blir ny hemvist.

Villiam, som vann Kriteriet som treåring och Grand Prix de l’UET som fyraåring, har endast startat sporadiskt de senaste säsongerna och senaste loppet gjordes för över ett år sedan. Som avelshingst fick Villiam (e. Muscle Hill) sin första kull förra året och har i år fortsatt att verka hos Menhammar Stuteri. Men nästa år stallas sexåringen upp i Italien – hos Allevamento Toniatti. Det skriver Paris-Turf.

Stallas upp på italiensk mark

– Det är en överenskommelse som vi gjort med ägaren Timo Nurmos, som är en god vän till mig och som vi haft flera bra samarbeten med tidigare, säger Roberto Toniatti till Paris-Turf.

Villiam har hittills i sin tävlingskarriär vunnit 7 av 15 starter och tjänat drygt 6 miljoner kronor. Priset för hingstens tjänster var i år 3000 plus 90 000 kronor och har endast varit tillgänglig med fryst sperma. I år har 21 avkommor registrerats i Sverige.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Croon svarar: "Sekretessen upphör inte"
Nästa nyhet
Croon svarar: ”Sekretessen upphör inte”

Croon svarar: ”Sekretessen upphör inte”

Den tidigare säkerhetschefen Steen Morten Johansen vill ge sin version av Propulsion-utredningen. Svensk Travsports vd Maria Croon svarar att hon välkomnar ny information men att sekretessen inte upphör när uppdraget avslutas.

Steen Morten Johansen var tidigare säkerhetschef vid Svensk Travsport och var också den som var ansvarig för den utredning som gjordes 2019 om Propulsions då misstänkta nervsnittning. I ett öppet brev publicerat på flera travmedier, berättade han om att han av förbundets fått tystnadsplikt och att han vädjade om att få ge sin bild av fallet.

Sekretss upphör inte

Nu svarar Svensk Travsports vd Maria Croon på det öppna brevet. I ett svar, publicerat hos bland andra Travronden bemöter hon kritiken och förklarar varför man ålagt den tidigare säkerhetschefen sekretess.

– Det är kutym att ett uppdrag som utredningsansvarig eller liknande omfattas av sekretess då man hanterar konfidentiell information som kan innefatta uppgifter som berör enskilda personer och den personliga integriteten. Avtal om sekretess upphör inte när uppdraget avslutas, skriver Maria Croon.

Välkomnar ny information

I sitt svar fortsätter Maria Croon att de uppgifter som Johansen tidigare lämnat har beaktats, men att det finns motstridiga uppgifter och att dessa därför inte kunnat verifieras. Hon välkomnar ny information.

– Om det är så att Steen Morten nu har ytterligare verifierbar information gällande detta eller någon annan del av utredningen är jag den förste att välkomna det. Jag är ytterst mån om att all fakta kommer fram i ärendet och tar gärna del av informationen så att den kan utredas vidare.

Läs även: Sparkade säkerhetschefen riktar skarp kritik – mot ST

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter domar-snackisen: Kan se över regelverket
Nästa nyhet
Efter domar-snackisen: Kan se över regelverket

Efter domar-snackisen: Kan se över regelverket

Gandalf Jaams seger i Klass 2-försöket på Romme i lördags blev en stor snackis. Trots att hästen körde utanför bangränsen i sista sväng och på upploppet fick man behålla segern. Domarbasen Jonny Staf menar att händelsen gör att man nu kan se över regelverket.

Gandalf Jaam tog en målfotoseger i strid mot Digital Literacy i V75-1 på Romme i lördags. Efteråt kablades det ut bilder som tydligt visade att vinnarhästen kördes utanför bangränsen genom sista sväng och över upploppet. Trots det fick Gandalf Jaam behålla segern. En händelse som ledde till en uppretad spelarkår – och att många frågor väcktes.

Kan bli skilda bedömningar

Riksdomaren Johan Pettersson menade efteråt i tv-sändningen, att man inte med hundra procents säkerhet kunde säga att Gandalf Jaam vann egen fördel och att man därför inte valde att diska.

– Jag vill inte recensera eller bedöma det. Jag har inte tagit del av det material som domarna dömde efter i lördags. De har de bästa förutsättningarna i tornet. Det man kan konstatera är att reglementet öppnar för att de kan göra den här bedömningen. Då kan det bli skilda bedömningar; oavsett hur tydligt vi exempelvis skriver i ett reglemente, så kommer vi alltid att hamna i bedömningssituationer. Men det kan finnas anledning att förtydliga reglementet, säger Svensk Travsports domarbas Jonny Staf till Trav 365.

Jonny Staf menar nu att det finns anledning för förbundet att se över reglementet.

– Många åsikter som jag fått till mig är att det är ett felaktigt regelverk, det är en åsikt man får ha respekt för. Vi ser kontinuerligt över regelverket och vi har anledning att se över det här, men vad som kommer ut av det, det vet jag inte, säger han till Trav 365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sparkade säkerhetschefen riktar skarp kritik - mot ST
Nästa nyhet
Sparkade säkerhetschefen riktar skarp kritik – mot ST

Sparkade säkerhetschefen riktar skarp kritik – mot ST

Det har gått knappt tre veckor sedan den mycket uppmärksammade presskonferensen gällande Propulsion. Steen Morten Johansen, tidigare säkerhetschef vid Svensk Travsport, riktar nu i ett öppet brev skarp kritik och önskar att hans tystnadsplikt i ärendet ska hävas.

Den 29 oktober presenterade Svensk Travsport vid en presskonferens sin utredning i Propulsion-fallet. Stjärnhästen fråntogs samtliga svenska resultat och ägarna ska betala tillbaka prispengarna, sedan det har konstaterats att Propulsion är nervsnittad.

Starka personangrepp

Steen Morten Johansen var tidigare säkerhetschef vid Svensk Travsport, men fick lämna tjänsten i juli i år. Nu riktar han skarp kritik mot utredningen i ett öppet brev, adresserat till Svensk Travsports vd Maria Croon, publicerat i flera medier däribland Travronden.

– För undertecknad blev det en märklig upplevelse. Det kom väldigt starka personangrepp mot mig, utan att jag har någon möjlighet till försvar mot angreppen, skriver Steen Morten Johansen i det öppna brevet.

Undersökte Propulsion 2019

Steen Morten Johansen var ansvarig för en undersökning av Propulsion då det framkommit uppgifter om att hästen skulle ha varit nervsnittad, redan 2019. Nu menar han att Svensk Travsport, vid två tillfällen, från det att Johansen blivit uppsagd till det att presskonferens hölls, skickat skriftliga brev där de understrukit hans tystnadsplikt.

– Är detta Svensk Travsports definition av transparens? Min personliga integritet då?, skriver Johansen och fortsätter:

– Vad jag vet kan det svenska uttrycket transparens vara en synonym till ordet öppenhet på norska. Det är en väldigt bra utgångspunkt för att både Maria Croon, Pehr Jern (extern konsult, ansvarig för att granska förbundets hantering reds.anm.) och alla andra med intressen i utredningen, blir presenterade sanningar som kan dokumenteras.

Sanningen bör vara viktig

Steen Morten Johansen vädjar nu till Svensk Travsports vd Maria Croon att hans tystnadsplikt i ärendet ska bli upphävd.

– Jag menar på att verifierbara fakta finns. Faktan finns där och sanningen bör vara viktig för de flesta med intresse och hjärta för travsporten. Häver du min tystnadsplikt på detta området, Maria Croon?, avslutar Steen Morten Johansen sitt öppna brev som du kan läsa i sin helhet på Travronden här.

Läs även: Propulsions resultat stryks

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Femfaldig miljonär lämnar Goop

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson