Tusenklubben skrotas

1956 blev Gösta Nordin den första svenske kusken att vinna 1000 segrar. Tidigare i år blev Claes Sjöström den 100:e medlemmen i den exklusiva skaran. Men nu väljer Svensk Travsport att avskaffa Tusenklubben.

Att uppnå 1000 segrar i sulkyn har alltid varit en klassisk milstolpe och sedan Gösta Nordin för 64 år sedan blev förste svenske kusk att vinna 1000 segrar har hittills exakt 100 svenska kuskar mäktat med bedriften. Claes Sjöström blev den senaste medlemmen, i november i år. Han blir också den sista.

Svensk Travsport meddelar nämligen att man väljer att avskaffa Tusenklubben. Som underlag till beslutet lyfter man fram att kuskar i dag allt oftare uppnår 1000 segrar samtidigt som ett mycket större antal lopp utomlands försvårar att hålla reda på det exakta antalet segrar.

Blivit mer komplext och tidskrävande

– Travets utveckling har gjort att allt fler, allt snabbare, passerar 1000 segrar. I kombi-nation med många tävlingar utomlands, försvårar också att hålla officiell statistik då det inte finns någon gemensam internationell statistikdatabas. Det har blivit allt mer komplext och tidskrävande att utreda exakt antal vinster för enskilda aktiva och därmed omöjligt att säga exakt när de passerar 1000 segrar, förklarar Johanna Unghanse, avdelningschef på marknad och kommunikation på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Jorma Kontio är den i Sverige verksamma kusken med flest segrar, en bit över 11 000 gånger har han hunnit med att segerdefilera. Björn Goop placerar sig som tvåa med över 7000. Fler än 6000 segrar har också Olle Goop, Örjan Kihlström, Åke Svanstedt, Stig H Johansson och Ulf Ohlsson.

– Det är fortsatt en fantastisk bedrift att samla ihop 1000 segrar som kusk eller tränare. Och vi kommer fortsätta att lyfta upp alla otroliga prestationer och historier som den här sporten innehåller, men i nya koncept som når ut till fler, för att stärka sportens varumärke. Det finns många olika, stora prestationer som inte nödvändigtvis handlar om ett visst antal segrar, säger Johanna Unghanse.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Face Time Bourbon genrepar – men körs för segern

Face Time Bourbon genrepar – men körs för segern

Den sista pusselbiten inför Prix d’Amérique ska falla på plats för Face Time Bourbon i söndagens Prix de Bourgogne. Men något ”preparé” är det inte tal om.

Femton hästar kvarstår på onsdagen i anmälningslistan till Prix de Bourgogne. Det tredje B-loppet avgörs på söndag och startlistan blir definitiv på nyårsafton. Det stora namnet i loppet, från vilka de tre främsta kvalar in till Prix d’Amérique, är såklart Face Time Bourbon.

Spåret avgör taktiken

Superstjärnan är på alla sätt redan klar för titelförsvaret den 31 januari, inte minst efter det att han senast vann Prix du Bourbonnais. Men någon preparé-körning lär det inte vara tal om på söndag. För Paris-Turf berättar tränaren Sébastien Guarato om planerna inför genrepet. Face Time Bourbon är alltid med för att vinna och man förväntar sig en topprestation på nytt. Det taktiska upplägget avgörs dock efter det att startlistan och startspåren blivit definitiva, menar Guarato i den franska tidningen.

Läs även: Face Time Bourbon i huvudroll

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Behandlade med bränning - nu frias Schützer av Överdomstolen
Nästa nyhet
Behandlade med bränning – nu frias Schützer av Överdomstolen

Behandlade med bränning – nu frias Schützer av Överdomstolen

B-tränaren och veterinären Daniel Schützer blev uppmärksammad efter det att han behandlat en häst med så kallad bränning. Svensk Travsport valde att anmäla händelsen. Nu frias Schützer av Överdomstolen.

Det var i april förra året som Daniel Schützer, B-tränare vid Årjängstravet och till yrket veterinär, blev anmäld till länsstyrelsen för djurplågeri. Orsaken var att han behandlat sin hästs gaffelbandsskada med den omtvistade metoden bränning. Nu har den uppmärksammade händelsen kommit till sitt slut. Daniel Schützer frias av Svensk Travsports Överdomstol.

Skönt att processen är över

En förundersökning om djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen inleddes men ärendet lades senare ned. Svensk Travsport anmälde därefter händelsen för sin egen ansvars- och disciplinnämnd men tränaren friades. Förbundet överklagade sedan till Överdomstolen som nu alltså även de friar Daniel Schützer. Beslutet kan läsas här.

– För mig är det mest skönt att processen är över och jag kan gå vidare. Det blev en väldigt stor sak av det hela och en lång process innan allt blivit klart. Det har varit jobbigt att det tagit sådan tid, säger Schützer till ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Det är förbjudet att använda metoden bränning i flera länder och är numera även i Sverige, utom vid behandling av diagnoserna harhas och överben. Vid tillfället vid Daniel Schützers behandling med metoden hade dock förbudet ännu inte trätt i kraft.

Beslutet av Överdomstolen går inte att överklaga. Svensk Travsport ska stå för motpartens rättegångskostnader.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Det var travåret 2020
Nästa nyhet
Det var travåret 2020

Det var travåret 2020

2020 blev på många sätt ett annorlunda år. Nu ser vi med förhoppning fram mot ett nytt. Men först ges det tid att reflektera över det år som förflutit. Här är några av de händelser inom travsporten som vi minns allra starkast.

Travet mitt i pandemin

Hur man än vrider och vänder på 2020 finns det en sak som genomsyrar allt. Den i högsta grad alltjämt pågående pandemin. Men travsporten har utan avbrott kunnat fortsätta – i alla fall i vårt land. Medan praktiskt taget alla andra travnationer i världen fick pausa i våras, kunde den svenska travsporten fortsätta och gör så än. Men sedan den 12 mars har svenska travtävlingar avgjorts utan publik. Vem kan säga för hur länge till? En sak är i vilket fall säker: vi är väldigt många som längtar till den dagen då vi kan återvända.


Skandalen: ”Propulsion-gate”

Svensk travsport kanske allra största skandal nystades upp, bara två dagar efter det att Propulsion travat i mål som vinnare i Elitloppet. Det till synes perfekta avslutet av en av tidernas främsta karriärer förbyttes över en natt ut mot en jätteskandal. Uppgifter framkom att Propulsion blivit nervsnittad i USA som fyraåring och tävlat fem år i svensk regi utan att ha varit startberättigad. Domen föll – slutligen och ”Proppen” blev fråntagen sina europeiska resultat och över 23 miljoner kronor. Sista ordet är knappast sagt i den olyckliga historien ännu. Nästa år stallas Propulsion upp som avelshingst – i USA.


Elitloppet – ännu en märklig upplaga

Elitloppet har de senaste åren tenderat att ha blivit någon form av antiklimax. 2018 handlade rubrikerna mest om ”startkaoset” som bland annat fick den franske superstjärnan Bold Eagle på fall. I fjol vann Dijon i en, minst sagt märklig gångart, före en Aubrion du Gers som kanske skulle diskats? I år var förutsättningarna redan på förhand besynnerliga då sportens största fest kördes utan publik. Inte blev det bättre efteråt, sedan Propulsion som bekant blivit fråntagen sin förstaplats. Vann gjorde i vilket fall som helst den norskfödde italienaren Cokstile och någon skugga ska knappast fall över hästens insats. Se Elitloppet här.


Superstjärnan: Face Time Bourbon

Världens kanske största fixstjärna för dagen är Face Time Bourbon. Den franske femåringen tycks, i alla fall i det närmaste, vara oslagbar. Björn Goop vann för andra gången Prix d’Amérique när han lotsade in Sébastien Guaratos superstar på kolstybben i slutet av januari. Ännu vid upploppets början satt han fastlåst, men när väl luckan kom störtdök Face Time Bourbon i en sällan skådad speeduppvisning för att till slut vinna enkelt. Om bara några veckor står han på Vincennes igen som titelförsvarare och storfavorit. Vem ska kunna besegra monstret? Se Prix d’Amérique här.


Hail Mary – kungen av fyraåringar

Om frågan vem som var bäst bland de svenska fyraåringarna var obesvarad i början av säsongen, var den sannerligen inte det när den skulle summeras. I sin Googoo Gaagaa-son Hail Mary har Robert Bergh ett av de största ämnen som vi sett på flera år. Hail Mary stod i sin egen klass när Derbyt skulle avgöras och hästen avslutade året med sex raka segrar sedan även Breeders Crown lagts till samlingen. 17 segrar på 20 starter och över 7 miljoner intjänat är ett ”hyggligt” unghästfacit. Något möte med Ecurie D. i Critérium Continental blev det aldrig – kanske får mötet vänta till sista söndagen i maj?


Det tunga kallblodsåret

2020 kan också sammanfattas som ett tufft år för svensk kallblodssport. Den 19 oktober tog den störste av dem alla slutligen sitt sista farväl. Järvsöfaks orkade inte mer och fick somna in 26 år gammal men kommer bli ihågkommen i många, många år framöver. 201 segrar på 234 starter är resultat som kanske aldrig kommer att uppnås igen. Och världsrekordet, det har han fortfarande. Bara knappt två månader senare, chockades vi av beskedet att Månprinsen A.M. gjort sällskap i travarnas himmel, blott 13 år gammal. Svensk travsport har mist två av sina absolut största – men vi minns de båda som de kungar som de var.


Jim Frick – 1951-2020

Sporten miste också en av sina allra mest karismatiska karaktärer. Jim Frick avled den 25 juli i sviterna av cancer. Han blev 68 år. Vi minns Jim som en av våra största. Han är en av endast nio svenska kuskar med över 5000 segrar, dessutom med över 3000 som tränare. Han hann med hela 51 kuskchampionat och blev den kusk som vann flest lopp i landet vid fyra tillfällen. Alla minns segern med Frej Nalan i Derbyt 1989, men han är också den hittills ende svenska europamästaren för kuskar. Det är en meritlista som kommer lämna avtryck länge till.


”Örnens” sista flygtur

Inte bara en av Frankrikes största genom alla tider, utan en av världens. Men nu har ”Örnen” flugit klart. Få travare har haft sådan karisma som Bold Eagle när han tävlade på sin topp. I augusti gjorde han sin sista start och kunde sammanfatta en närmast overklig karriär. Ett otaligt antal segrar i de största franska loppen, med de båda triumferna i Prix d’Amérique som kronan på verket. Lägg där till den historiska bedriften när han 2017 som den första hästen på över fyrtio år vann franskt ”triple crown” då Prix d’Amérique följdes upp med både Prix de France och Prix de Paris. Bold Eagle blev dessutom slutligen Frankrikes vinstrikaste genom tiderna – med över fem miljoner euro.


Ecurie D. – var ska det sluta?

En häst som varit föremålet för ett stort antal rubriker under året var förstås Ecurie D. Ett ämne av ett slag som knappast växer på träd, en diamant i det närmaste redan slipad till perfektion. Den av Jean-Pierre Dubois uppfödde och av Frode Hamre tränade fyraåringen tjusade oss med sin enorma talang. Segern i Fyraåringseliten, där han såg ut att jogga 1.09,2, var Elitloppshelgens höjdare. Förvisso var det kanske så att Ecurie D. tappade lite formen mot slutet av säsongen, men Hamre har redan börjat ladda för 2021. Målet är tydligt: Elitloppet.


Ramona Hill – fortsätter tävla

Såväl Svanstedt som Takter och Melander hade sina chanser i Hambletonian, men ingen skulle rubba USA:s nya supersto Ramona Hill. Tjejen spöade upp killarna i världens största treåringslopp och gjorde därmed repris på Atlantas bedrift från två år tidigare. Hon kan för närvarande skriva 12 segrar på sina 17 starter på sitt cv. Men tävlingskarriären är ingalunda över. Kretsen kring monsterstoet berättade att man ska fortsätta tävla även nästa säsong med Ramona Hill – och att man definitivt håller dörren öppen för Europa. Än så länge kan vi i alla fall hålla tummarna. Se Hambletonian här.


Sebastian K. tragiskt bortgången

En annan oförglömlig häst vi tyvärr fick säga farväl till allt för tidigt var Sebastian K. Ännu i början av sin karriär som avelsmatador insjuknade hästen i kolik och lämnade jordelivet 14 år gammal i augusti. Det som stjärnan uträttade på travbanan blir dock aldrig bortglömt. Hästen som började karriären hos Lutfi Kolgjini gick senare till Åke Svanstedt och följde med den samme till USA och blev tränarens stora stjärna. Det nästan ofattbara världsrekordet sattes 28 juni 2014 då han på Pocono Downs tusen meter långa oval travade 1.07,7. Förvisso sänkte Homicide Hunter rekordet med en tiondel fyra år senare – men på tusenmetersbana står det sig ännu starkt.


Diana Zet – kullens drottning

Om Hail Mary har kungakronan på sin hjässa bland fyraåriga hingstar och valacker är drottningens titel lika självklar hos Diana Zet. Daniel Redéns häftiga sto var bäst när det gällde – varje gång. Förra årets Oaks-vinnare var faktiskt inte favorit vare sig i Drottning Silvias Pokal eller Stochampionatet men vann ändå – och gjorde därefter repris också i Derbystoet. Den trippeln har före henne bara Fama Currit och Viola Silas mäktat med, den sistnämnda för tio år sedan. Fem segrar och över fem miljoner in på kontot bara i år. Det är starka papper av prinsessan som blev drottning.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trio spännande jänkare till Bergh
Nästa nyhet
Trio spännande jänkare till Bergh

Trio spännande jänkare till Bergh

Robert Bergh har i dagarna gjort ett par intressanta nyförvärv. Från USA hämtas tre miljonärer som tidigare tävlat för Marcus Melander och Åke Svanstedt.

Det är Travronden som rapporterar att Robert Bergh de senaste veckorna fått in en hög-intressant trio från USA till sin träning. Från Marcus Melander hämtas treårige hingsten Rome Pays Off (e. Muscle Hill) som tjänat 3,8 miljoner kronor och som i fjol bland annat slutade tvåa i Peter Haughton Memorial. Från Melander kommer också treåriga stoet Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) som travat in cirka 1,3 miljoner kronor. Båda hästarna ägs av SRF Stable.

Tre miljonärer från Nordamerika

Åke Svanstedt har i Nordamerika tränat Jula Trix Treasure (e. Trixton) som tjänat 2,2 miljoner kronor och som nu också ansluter till Robert Berghs regi. Hästen har i år som treåring bland annat vunnit Simcoe Stakes och varit bronsmedaljör i Canadian Trotting Classic. Jula AB i Skara äger.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mellby Gård säljer ut på auktion

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson