Just nu:
14.16 Mantorp 1 juni: Engwerda och Ebbinge med två vettiga chanser
13.58 Vivid Wise återvänder till Italien
11.30 Gimpanzee glänste – travade 1.10 i kvallopp
10.34 Efter triumfen: Propulsion vill fortsätta tävla
10.03 Lunch-draget Visby: Nu tar han revansch
09.33 Campo Bahia i Östersund
21.22 Propulsion – den störste
19.58 Elitlopps-dagen: Flygande avslut av Oblivion
18.20 Toppinsats av Cokstile
17.55 Perfekt för Earl Simon

Tips Solvalla 19 juni - Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

Så här ska det se ut! Åtta lopp av bra klass och Solvalla som kör tävlingarna på egen hand. Jag gillar expresstravet med saxade tävlingar som spelprodukt och framför en dator eller TV passar det utmärkt, men på banan är det ett iskallt koncept. Solvallas tisdagstävlingar har ju inte heller känts särskilt inspirerande trots ofta fina tävlingar. Om det finns några som helst ambitioner från de styrande inom svensk travsport att återupprätta Solvallas numera ganska skamfilade rykte som publikarena så är det nog så här det måste se ut. Onsdagstävlingar som enda bana, med sina högst doterade lopp och med en attraktiv spelform – det finns endast två som håller måttet.

I kväll bjuds vi på riktiga topphästar i flera lopp och stjärnor som Mellby Free, Who’s Who och Attraversiamo förgyller vilken travdag som helst. Spelmässigt kanske de blir lite väl starka favoriter, men sportsligt blir det här en riktig höjdare och troligen en kul kväll för alla som är på plats.

För egen del är det med visst vemod dessa rader skrivs eftersom det här blir min sista spelkrönika på travnet.se. Efter flera år än jag orkar räkna och över 1000 krönikor har det blivit dags för mig att byta uppdragsgivare och jag hoppas att jag har hjälpt fler än vad jag har stjälpt i jakten på vinnare och påfyllning på spelkontot.

Tack till alla som har läst genom åren och alla ni som kommit med glada tillrop när det gått bra och stöttning när man haft en sämre dag på jobbet. Efter sommaren kommer jag att återuppta mina spelkrönikor till V75 och V86, men hos en annan stor distributör för spelinformation. Jag hoppas att vi hörs/ses där och då, men fram till dess önskar jag travnets alla läsare trevlig sommar och stort lycka till på liret!

3 Solvalla – Spelstopp 19.18

Spetsstriden:

3 White Lightning kan troligen ta en längd på 1 El Fitzgerald, men körs sedan knappast i ledningen. 4 Valcheria O.P. öppnar bra och att Gocciadoro tutar och kör i ledningen vore ingen större skräll.


Loppanalys:

Ett stolopp med nio femåringar och en sexåring där femåringarnas kulletta 9 Mellby Free är storfavorit., Hon har gjort två starter i år och imponerat. Det blev enkel seger från ledningen i årsdebuten och senast blåste hon runt bättre hästar än dessa under Elitloppshelgen och visade då 1.07,5 sista 400 m. Hon bör gå framåt för varje start och ha bra segerchans även här. Det som kan ställa till det är spåret eftersom hon har rygg på starttröga Hevin Boko första biten och i stället för att som senast få andra par utvändigt kan hon hamna bland de sista. Väljer Björn Goop ett snällt upplägg sedan kan det bli långt fram, men Mellby Free bör tåla att göra grovjobb mot dessa hästar och då krossar hon troligen allt via spåren sista varvet ändå. Svårslagen men oddset ligger där det ska.

Ganska jämnt lopp bakom och svårt om favoriten sviker. 2 Hevin Boko är en vass spurtare, men formen lite svårbedömd efter att hon kom lös och ströks inför en start i april och inte har tävlat efter det. Hon tappar lite från början också och kan få dra fram favoriten på slutvarvet vilket bör bli för tufft. Tidig om formen sitter där (ändå Nurmosträning) och om favoriten är lite sämre än vanligt.

På skrällfronten finns ett par intressanta bud i 5 Vanesia Ek som avslutade bra i ett försök till Sweden Cup senast som Cyber Lane vann. Hon såg trevlig ut och är nog snabb på speed om hon får smyga med.

8 Viscarda Jet såg kanonfin ut som sexa med mycket krafter kvar i Sverigedebuten för tre starter sedan, men efter det har hon startgalopperat två gånger i följd och betett sig lite korkat. Spännande att se om hon skulle gå felfritt nu.

10 Dibaba har också uppträtt knepigt och galopperat i alla årets tre starter. Gick vasst efter galopp en näst senast och farten för att duga finns, men frågan är om hon har viljan kvar att vara med i loppen? Felfri får vi nog syn på det i kväll.

6 Inga In Heaven är också lite spännande i första starten efter ett halvår i Frankrike. Hon gick ganska bra som trea senast och det är inget fel på formen hos varken kusk eller tränare för dagen.


Spelförslaget:

Oddset sitter där det ska på favoritseger och jag spelar i stället en H2H5 Vanesia Ek mot 4 Valchiria O.P. Vanesia Ek såg rätt bra ut som fyra i ett försök till Sweden Cup senast och Valchiria O.P. kommer från en blek insats. Spelar att Vanesia Ek är först i mål av dessa till oddset 1.95.

4 Solvalla – Spelstopp 19.40

Spetsstriden:

Tre snabba hästar står sida vid sida i starten och det kan hjälpa 2 Maximus M.M. att hålla upp ledningen. 3 Bottnas Fantom är nog lika snabb, men då är det tufft att ta en hel längd före kurvan. 4 Betting Rebel är nog snabbast av de tre, men han ska förbi båda innan kurvan vilket känns tufft att begära. Tuff körning att vänta och inget givet utfall.


Loppanalys:

Ett sprinterlopp och försök i STL:s lägsta klass. 2 Maximus M.M. har visat fin form på slutet och gått i jänkarvagn vid segrarna vilket fungerat bra. Han öppnade bra bakom bilen senast och vann lätt från ledningen sedan och vasse lärlingen Anders Eriksson siktar säkert på samma upplägg nu. Morten Waage visade också fin stallform med en dubbelseger igår så inga moln på himlen där heller. Vettig chans i ledningen, men det kan kosta att hålla upp täten och motståndet är tuffare än på slutet.

3 Bottnas Fantom står hårt inne i loppet, men är en bra häst som höll mycket starkt som tvåa senast efter ett tungt slutvarv i tredjespår. Före det har han varit överlägsen i ledningen tre gånger i följd och skulle han ta en längd på Maximus M.M. så är han hästen att slå i loppet. Jag tror dock att det kan bli tufft, men Bottnas Fantom är inte slagen med ett rygglopp heller.

Loppets och kanske även kvällens stora ”hetshäst” verkar 5 Eicas bli. Jag har knappt läst en tipsspalt utan att han varit det stora draget i omgången. Han är inte så tokig och om lika bra som när han var tvåa för tre starter sedan duger han här med och jag gissar att det blir maxad utrustning med jänkarvagn, barfota och helstängt som då. Dessutom första Björn Goop är ju vasst, men med allt ”surr” gissar jag det blir svårt att hitta något större spelvärde med Eicas till slut ändå. Visade sig också att startoddset på 7.50 snabbt var nere i 5.50 vilket knappast är botten heller.

6 Look Håleryd är en fin typ som har fått några lopp i kroppen nu och kanske är på gång. Han gick i alla fall bra som trea i V75 senast och nu blir det helstängt huvudlag och barfota runt om för att få lite extra snurr på honom. Farlig om det slår väl ut även om läget kan bli trassligt första biten.

4 Betting Rebel var svag senast, men nedsatt av grönt gräs då och gick riktigt bra till slut i skymundan i V75 före det. Snabb ut och farlig om han hinner till spets.

7 Precious Lord har bra fart i grunden och ett lopp i kroppen efter uppehåll och
8 Jackpot Band ska gå barfota runt om för första gången och dessutom med jänkarvagn vilket ser ut att kunna passa ganska bra på den här hästen.


Spelförslaget:

Svårspelat lopp där jag inte lockas av något V/P-odds utan det får bli en H3H
4 Betting Rebel som var nedsatt senast och ska vara bättre nu. Han hade gått jämnt och bra innan det och mot 11 Don’t Worry och 12 Raja Piraya från svåra lägen över kort distans har han bra chans att vara först i mål. Odds: 1.95.

5 Solvalla – Spelstopp 20.01

Spetsstriden:

7 Kid You Not har visat klart snabbast takter bakom startbilen och kan nog ta ledningen trots spåret om kusken vill ladda. Han har dock uppträtt knepigt på slutet och svårt att veta hur man vill göra. 4 Fille Am spetsade i voltstart senast, men gör första försöket med framspår bakom bilen här. Orutinerad och svårbedömd, men kan nog vara en tidig ledare om Kid You Not inte ska gå i täten. 2 Zorro Kronos är också en som kan tänkas överta i en andravåg.


Loppanalys:

Mycket öppet lopp och ett av de mest öppna under kvällen. 2 Zorro Kronos och
8 Awaited är hårt betrodda, men båda är lite småtröga sorter som hittills sett mer starka än snabba ut och Zorro Kronos verkar man ligga lite lågt med efter uppehåll och han ska inte vara vässad inför detta lopp. Båda kan vinna, men ingen känns så het att spela med till låga odds.

10 Selfie Brodde har visat bra styrka, men har problem med aktionen och inte startat sedan senast då det blev galopp 800 kvar. Inga fel är hittade enligt Sundberg och därmed är fyraåringen svårbedömd inför kvällen. Måste visa upp lite bättre stil innan jag vill spela med honom i alla fall.

Ett lite roligare drag är 11 Oh Lord som galopperade i ledningen med krafter kvar i comebacken näst senast, men senast stämde det bättre och han avslutade klart vasst till seger då. Han ser inte sämre ut än någon annan i det här gänget och med bra tempo i täten kan han nog vinna trots att motståndet är tuffare nu än tidigare. Jepson och Fredrik Wallin känns som en klart gångbar duo för dagen dessutom.

4 Fille Am vann lätt från ledningen senast och är obesegrad i två försök barfota runt om. Debut med framspår bakom bilen nu och svårt att veta hur snabbt han öppnar, men ledningen efter en bit är nog inte omöjligt och då ska han räknas tidigt igen.

Varnar också lite för 5 Odds Indicator som gick mycket vasst efter galopp som diskad senast och 6 Allie Hanover ska gå barfota runt om för första gången och har fin form.


Spelförslaget:

Här fastande jag för 11 Oh Lords fina insats senast, men vinnaroddset är lite väl nedtryckt med tanke på läget. Spelar hellre plats till godkända 2.10.

6 Solvalla – Spelstopp 20.21

Spetsstriden:

2 Zack’s Zoomer bör ta hand om ledningen i kamp med främst 6 Lucifer Lane, men jag tror inte att Lennartsson svarar täten om Kihlström är offensiv med 3 Who’s Who på första långsidan.


Loppanalys:

Icelands lopp är för femåringar med sikte på Jubileumspokalen senare i sommar och det är också det stora målet för 3 Who’s Who. Fjolårets imponerande derbyvinnare har gjort två starter i år och sett fantastiskt fin ut båda gångerna. I årsdebuten blev det enkelt i ett billigt lopp, men han visade då att barfota runt om fungerar fint. Senast valde Kihlström inte så oväntat ett passivt upplägg från bakspår i gulddivisionen och då hade han ingen chans att hinna ikapp en bortflyende Racing Mange över upploppet. Who’s Who såg dock strålande ut igen och Kihlström finåkte bara med honom över upploppet och han gick över linjen med härligt tryck och spänst i steget.

Att förlora två raka lopp med en så här bra häst är inte så kul och det talar för att Örjan väljer ett tuffare upplägg den här gången och känslan är att han kan köra till ledningen efter en bit. Jag tror inte att den troligen ledaren Zack’s Zoomer är så sugen på att ha favoriten tryckande på utsidan under slutvarvet över den här distansen. I spets går Who’s Who knappast att slå, men han har nog även toppchans utvändigt ledaren.

Att det blir bakskor nu spelar mindre roll för på den balansen vann han Derbyt i höstas.

Den som kanske kan utmana är italienske 1 Voltaire Gifont som visat bra fartresurser i sina två starter på nordisk mark. Näst senast fullföljde han bra som fyra i Copenhagen Cup och senast gick han en mycket vass sista bortre långsida (1.07 mellan 800 och 300 kvar) i Östersunds Stora Pris. Att han stumnade lite sista biten och inte kunde slå Milligan’s School och Double Exposure är inte så mycket att bråka om.

Voltaire Gifont har dock inte visat någon startsnabbhet än så länge och sitter han ett par längder bakom Who’s Who inför slutvarvet blir det tufft att hinna på denne sedan. Tror det blir svårt att vinna loppet även om det är ett spännande kuskbyte till Anders Eriksson.

2 Zack’s Zoomer är bra i spets och var favorit mot Who’s Who vid något tillfälle förra året, men det känns inte som att formen är helt på topp för dagen med en månad mellan starterna och jag tycker trots allt att det är klasskillnad mellan honom och favoriten.


Spelförslaget:

Här vinner troligen Who’s Who, men 1.30 är inte värt besväret. Chansar i stället med platsspel på 2 Zack’s Zoomer som är spetsfavorit och sedan favorit på att få rygg på storfavoriten. I så fall kan han nog hålla ifrån sig främst Voltaire Gifont i strid om andraplatsen. Bara utdelning på två platser i detta lopp och oddset på att Zack’s Zoomer är topp 2 från rygg ledaren är vettiga 3.40.

7 Solvalla – Spelstopp 20.41

Spetsstriden:

4 My Newt och 5 Ti Amo Face är nog snabbast första biten, men 6 Hankypanky Peyton är också snabb iväg och Kontio brukar inte ta upp första biten. Risk/chans att han pressar sig till täten med henne efter en bit.


Loppanalys:

Ett fyraåringslopp för ston och obesegrade 6 Hankypanky Peyton är favorit. Hon såg mycket rejäl ut vid sina fyra segrar i oktober november förra året och är helt klart lovande. Nu återkommer hon efter ett långt uppehåll, men det brukar betyda mindre för Timo Nurmos hästar och han har säkert sparat henne för de stora fyraåringsloppen i sommar/höst. Blir hon släppt till täten behöver hon nog inte heller han formen helt på topp för att vinna och det här är nog en favorit vi riskerar att få tugga i oss.

12 Real Caviar är också stark och rejäl och har gjort det bra, men det här läget är ju nästan som att stå med tillägg om favoriten kommer till täten. Bra nog att runda övriga om Hankypanky Peton sviker.

2 Asajj T.Dream har mött enklare hästar än detta vid segrarna, men ser väldigt formstark ut och visade faktiskt 8,5 sista 400 m senast och tog för sig bra till slut. Untersteiner upp och värd att se upp med från ett bra läge.

4 My Newt och 5 Ti Amo Face med färska lopp i kroppen är också tänkbara skrällar om favoriten kommer bort. Den senare tror jag är klart bättre än vad hon har fått visa så här långt.

7 Mellby Glorious har varit ojämn, men verkar inte tåla grovjobb och Goop lär smyga i det längsta nu. Då har hon en hyfsad speed och det blir barfota runt om den här gången.

Stefan Melander har tre hästar till start i loppet och av dessa känns 11 Digital Class bäst för dagen.


Spelförslaget:

Även här är det svårt att hitta starka spel till lockande odds och det får bli en liten chansning med plats på skrällen 5 Ti Amo Face. Hon gick vettigt bakom Conrads Rödluva några gånger förra året och är inte så dålig som raden antyder. Öppnar vettigt och kan hugga en plats till höga oddset 4.00

8 Solvalla – Spelstopp 21.01

Spetsstriden:

1 Cesar F.C. och 6 Rocky Tilly gör upp. De ser ungefär lika snabba ut och den som prickar starten bäst bör spetsa. Liten fördel Rocky Tilly ändå med ensamt springspår och få hästar på volten.


Loppanalys:

Ett lopp över 2640 meter med rutinerade stayers 40 meter bakom. Unibet har
12 Reckless som favorit till 3.00, men honom är jag inte så sugen på med dessa förutsättningar. Han är säkert starkast och bäst i fältet, men han såg lite seg ut i årsdebuten och är kanske inte på topp ännu. Dessutom är det 500 meter kortare distans nu än när han tagit sina tre senaste segrar för sulky. På en snabb Solvalla-oval kan det bli tufft att hämta in 40 meter även om motståndet är enklare än vanligt.

Samma sak gäller 11 Springover som ändå visade ganska bra tryck i avslutningen i första starten efter långt uppehåll senast. Han bör gå framåt med loppet i kroppen och då har han ett mycket vasst slutvarv att bjuda på. Kan duga om han får lite hjälp på vägen. Värt att notera är även att ingen av dessa två favoriter tidigare har vunnit lopp på Solvalla trots många försök.

Den som når ledningen av 1 Cesar F.C. och 6 Rocky Tilly blir intressant, men även den som får rygg ledaren av de två kan tänkas. Cesar F.C. gick bra som trea där Fleet Admiral vann senast och att han inte är någon bluff såg vi i lördags. Rocky Tilly galopperade tidigt senast, men var fin vid segern före det och får vasse Oskar J i sulkyn nu. Han känns kanske lite tunn över distansen, men kan duga om han får bestämma tempot ett varv eller får smyga med i rygg ledaren.

9 Global Undecided har hög kapacitet men tävlar ojämnt. Åter efter uppehåll nu och sitter formen där kan han vinna loppet. Han är van vid tufft motstånd och klarar distansen bra.


Spelförslaget:

Vill inte spela favoriterna till låga odds från dubbla tillägg och hugger i stället ett platsspel på 1 Cesar F.C. som visade fin form senast och då hängde med bra bakom en fin häst. Bör få spets eller rygg ledaren och inte så lätt att ta in tillägg på då när banan är snabb. Odds: 2.15.

9 Solvalla – Spelstopp 21.21

Spetsstriden:

Inga riktiga startraketer bakom vingen och även här är det nog stor risk/chans att vi får se storfavoriten i tidig ledning. 4 Attraversiamo är inte särskilt snabb själv, men lär vara med där framme direkt i alla fall och Adielsson lär testa för täten oavsett vem som sitter där. Svårt att se någon vilja svara också när det är fina 200.000 kronor i andrapris.


Loppanalys:

Nyinstiftade Prix Readly Express för fyraåringar med fina 400.000 kronor i förstapris ser kulltoppen 4 Attraversiamo som storfavorit. Han kommer från en andraplats bakom Campo Bahia i Kungapokalen där han visade 1.09,5 sista varvet utvändigt ledaren. En urstark insats och helt klart är hästen topp 3 i kullen. Nu är motståndet betydligt lindrigare än senast och även om formen inte är lika toppad som då så ska han vinna detta lopp bekvämt. Tidig ledning ligger i korten och då är loppet troligen över.

Möjligt att offensive Conrad Lugauer spänner bågen med sin fine 7 Admirer och testar i spets om han kommer dit för där ska det maxas i utrustning och balans, men det är ändå svårt att se honom besegra favoriten och det mest troliga är ändå att han nöjer sig med rygg ledaren.

1 Viking Brodde avslutade starkt till seger i V75-finalen senast, men gynnades då rejält av det hårda tempot i loppet. Han är stark och rejäl, men inte på samma nivå som favoriten än. Tror att han får svårt att hålla upp innerspåret och även om han gör det kan jag se Örjan släppa till favoriten efter en bit om Erik är bestämd.

Berghs duo 3 Mellby Glader (fin senast) och 10 Avant Garde (stark comeback senast) är båda bland de bättre i loppet, men att regelrätt slå Attraversiamo känns ändå för tufft.


Spelförslaget:

Här tror jag att Attraversiamo vinner och 1.40 är ungefär vad oddset ska vara (innebär vinst cirka 7 av 10 ggr). Jag spelar dock hellre en H3H3 Mellby Glader som såg bättre ut än på länge senast och med vasse Jepson har han nog bra chans att slå
5 Wingmaster och 6 Dallas som han matchas mot här. Odds: 2.45.

10 Solvalla – Spelstopp 21.48

Spetsstriden:

1 Vinci I.M. togs lugnt i första starten bakom bilen senast, men såg ut att kunna öppna vettigt och barfota och med jänkarvagn nu kan hon säkert kliva på bra första biten. Det kan dock bli tufft att hålla ut betydligt mer rutinerade duon 2 Elena Rigby och
4 Stephanie Divine. Gissar att båda dessa gärna släpper täten och då gäller det för Untersteiner att ta sig ut snabbt. Annars blir det nog 8 Joyeuxanniversaire till spets trots spåret.


Loppanalys:

Ett ganska lågklassigt försök till Diamantstoet avslutar kvällen och trots bara fem starter i kroppen är 1 Vinci I.M. ganska klar favorit hos Unibet. Hon höll farten bra utvändigt om Maserati Woodland senast, men ändå inget som motiverar ett så här stort favoritskap. Oddsmakarna har givetvis tagit fasta på att det ska bli barfota runt om och jänkarvagn för första gången och vill inte ta några risker att hon är kraftigt förbättrad. Så kan det vara, men det kan också slå fel och till odds runt 3.50 med risk att bli av med ledningen är jag inte intresserad.

8 Joyeuxanniversaire har hög kapacitet och gick bra efter galopp senast. Känslan är att hon kan få ett jobbigt lopp från det här läget och då är jag inte heller så intresserad av att spela henne till 5.50. Vettig chans om det löser sig, men vinner nog inte med ett för tufft upplägg.

12 Hersey Boko har tagit två segrar i följd från ledningen på bra sätt och ser rejäl ut. Hon har tagit sina segrar i den främre träffen och här blir det syn på hur hon fungerar bakifrån. Läget är lurigt i en spårtrappa, men Örjan brukar lösa liknande problem och femåringen ska räknas tidigt.

13 Bear Bahareh gör årsdebut från ett tufft läge, men har rätt bra fart om det skulle lösa sig. Rejält förberedd enligt Reijo, men det känns ändå tufft att hinna ända fram.

Skrällbud med bra form är 7 Mellby Eye Catcher (som dessutom är rejält kuskförstärkt) samt 9 Ies Juvel (vass med helstängt huvudlag senast och nu lägger man till rycktussar).

4 Stephanie Divine är snabb, men lite vek och ska nog smygas i det längsta över den här distansen. Outsider från rygg ledaren.


Spelförslaget:

Ett vidöppet lopp där jag inte lockas av något förtidsodds. Avstår spel.


Spelredaktör
Daniel Berglund
daniel.berglund@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Mantorp 1 juni: Engwerda och Ebbinge med två vettiga chanser

Travtips
måndag 14.16, 01 juni
Steinfaks och Antonio Tabac var två bra träffar i min senaste text och nu försöker vi dra igång juni månad med några vettiga spelförslag. Mantorp heter banan och herrarna Eggwerda/Ebbinge med filial i Sverige heter de tvåbenta nyckelfigurerna. Den duktiga ...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 10.03, 1 juni

Lunch-draget Visby: Nu tar han revansch

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
lördag 19.00, 30 maj

Solvalla 31 maj (Elitloppet): Känslan säger Cokstile

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 14.16, 29 maj

Solvalla 30 maj: Speldraget fäller jättefavoriten!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.08, 29 maj

Hagmyren 29 maj: Han kan nog vara Stein-klar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 10.27, 29 maj

Solvalla 29 maj: Förfest-feeling med Jorma

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 13:43, 27 maj 2020

Flera Elitloppshästar med dunkel form

STRÄNGNÄS: Härligt med lite sommarvärme. Väderprognosen talar om fint väder över helgen. En smula kluven gällande kommande Elitloppshelg. Att köra utan publik är naturligtvis inte alls roligt. Dock vill jag tro att ändå köra Elitloppet väger över jämfört m...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson