Just nu:
13.05 Romme 19 oktober: Rocky vinner i sista ronden
09.54 Per Linderoth flyttar tillbaka till Östersund
09.37 Travbanan i Norge läggs ned
08.51 PdA-tvåan Looking Superb i superstayer
15.52 Åby 17 oktober: Marc Elias med fina chanser
11.13 Who’s Who laddas mot Prix d’Amérique
10.43 Defi du Retz rejäl i Grand National du Trot
10.16 Marc Elias jagar klassisk seger – i Wien
09.47 Åbys vd lämnar: ”Problem med vikande publiksiffror”
08.39 Fint besked från Conrads Rödluva

Tips Rättvik 22 juni: Läge för Forfantone Am

Midsommardagen avnjuts i Rättvik och det är mycket goda tävlingar som den sommarfagra dalabanan bjussar. Förutom Midsommarloppet med Milligan’s School i startlistan, avgörs också fyra kvalitativa försök till Breeders Crown.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

4 Rättvik – Spelstopp 14.58

Spetsstriden:

6 Up to Me är riktigt kvick ut men det känns långsökt att någon ska svara 3 Conrads Rödluva, som bör sitta tidigt i ledningen.


Loppanalys:

Kullens drottning så här långt får vi utan tvekan utnämna 3 Conrads Rödluva till. Senast i finalen av Drottning Silvias Pokal åkte hon dock på en förlust när Activated gick starkast i spurten. Det känns hårt att kräva seger varje gång, men det var nog så att hon inte hade sin allra bästa dag då vilket också bevisats genom att hon hade en mindre infektion i kroppen. Conrads Rödluva har tränats på för fullt inför den här starten och även om hon varit ifrån sex veckor hittar jag ingen anledning till att tro på favoritfall. Det är sannolikt att Örjan styr fuxan tidigt till ledningen och sedan stannar där.

Den svåraste motståndaren bör i så fall vara 2 Racing Brodda som gjort riktigt fina insatser i år och höll strålande från dödens och i tufft tempo senast, också i Drottningens Pokal.

1 Global Vintage har skyhög kapacitet och nu ett lopp i kroppen, värd att bevakas. 4 Digital Track visade kraftig förbättring vid segern senast. 12 Zeta Kronos fick ett stenhårt lopp senast men har inte haft någon tur med spårlotten.


Spelförslaget:

Svårt att snuva Conrads Rödluva och vi står över.

5 Rättvik – Spelstopp 15.20

Spetsstriden:

1 Ess Springrock provar att hålla ledningen, men kan få svårt att svara 3 Digital Pro.


Loppanalys:

Ett öppet BC-försök för treåriga ston där 1 Ess Springrock ser ut att få bära favoritskapet. Svante Båth-träningen har börjat karriären klanderfritt med tre segrar på lika antal starter. Vid varje start har hon gått i ledningen, fått hållas och vunnit enkelt till slut. Från bricka ett finns det bra chans att gå till spets igen, hon ska givetvis räknas tidigt i segerstriden, men samtidigt ställs hon mot ett svårare motstånd nu än tidigare.

Jag har ett roligt drag här i stället i 3 Digital Pro. ”Tarzan”-travaren har hunnit med sex starter och verkar komma allt mer. Hon vann lätt från ledningen för tre starter sedan och spurtade strålande från kön gången efter. Senast var hon ute i ett tufft E3-kval där hon hamnade för långt bak för att kunna göra sig gällande. Digital Pro har visat sig väldigt kvick iväg i volten och det finns anledning att tro att hon ska öppna fort bakom bilen också, spår tre är perfekt och jag tror hon kan leda det här runt om.

9 Global Avenue är en giftig konkurrent. Galopperade bort sig direkt i E3-försöket senast, men har gjort riktigt lovande insatser före det, höll mycket bra från dödens näst senast och hon ska räknas tidigt nu.

6 Qeen Roc är av rätt sort och var senast ute mot väldigt kompetent motstånd i Guldstoet. Då fick Qeen Roc sent fritt från invändigt läge men avslutade vasst som fyra efter 12,7-tempo sista varvet. En sådan insats nu biter bra.

5 Heather Deo verkar ha mycket fart i sig och ska inte tas bort ur segerdiskussionen, liksom 12 Global Anytime som var väldigt bra vid segern för två starter sedan men fått ett ogynnsamt läge här.


Spelförslaget:

3 Digital Pro är en smula bortglömd här, jag tror hon har bra chans från spets och spelar vinnare till oddset 11.50 hos Unibet.

6 Rättvik – Spelstopp 15.42

Spetsstriden:

Trots spåret längst ut bakom vingen har 8 Finseth Yr goda möjligheter att nå spets.


Loppanalys:

Kallblodsrace där 8 Finseth Yr ska ha en toppchans. Norrmannen är en riktigt fin travare när allt fungerar, vilket 13 segrar på 20 starter i karriären vittnar om. Till den här starten kommer han med tre raka och efter en säker spetsseger i Rättvik i maj har han hunnit med två till hemma i Norge. Spår åtta bakom bilen är aldrig något plus men Finseth Yr är blixtrande snabb från början och lär nog gå till spets ändå här. I den positionen kommer han att bli svårslagen.

11 Ennos Cayenne har visat toppform i sina senaste starter. Höll bra i spets för två starter sedan och avgjorde på rejält sätt senast då han gick fram i dödens, tog över med halvvarvet kvar och ändå hade kraft att stå emot över upploppet. Från det här läget tror jag det blir svårt slå Finseth Yr, men det är ett bra platsspel.

1 Lykkje Tveiten är klart bättre än vad raden ger sken av och läget nu är perfekt, kan bli vinnarhålet. 12 Klocksve Sprinten är en tuffing som gör bra lopp varje gång, men spåret försvårar vinstchanserna.


Spelförslaget:

Vi provar ett platsspel på 11 Ennos Cayenne till oddset 3.00 hos Unibet.

7 Rättvik – Spelstopp 16.04

Spetsstriden:

1 Qvidja’s Aapo gör ett rejält försökt att svara ut 3 Fire of Noa i körningen om spets.


Loppanalys:

Reijo Liljendahl kan ha en kanon i 5 Admiral As. Den Italien-födde Ready Cash-sonen har i alla fall så här långt i karriärens tre starter imponerat stort. Alla tre har slutat i seger, de två senaste efter en resa utvändigt om ledaren. Senast på Mantorp var Admiral As strålande fin när han jobbade ned Click Bait (som vann på en låg 1.11-tid i onsdags) efter 11,5-fart sista 800. Nog finns det risk för dödens även den här gången, men då blir det nog tufft för ledaren att hålla till mål.

4 Alert Kronos är också en häst med väldigt mycket kunnande i sig, som det ser ut. Stod förvisso för en lite svagare insats senast, men rapporteras träna bra så vi får anta det var en tillfällighet. Gången före blev det seger från dödens på ett sätt som lovade mycket för framtiden efter 11-tempo sista 800. En sådan insats igen och Admiral As får en match.

I ett första skede ska loppet handla om de båda ovan nämnda, men intressant är också 1 Qvidja’s Aapo som höll väldigt bra som tvåa bakom Global Adventure senast. Gick i spets då och håller man upp från innern igen, får man anta man provar samma devis nu.

3 Fire of Noa lämnade ett mycket fint intryck när han vann ohotad i ledningen senast, möter lite tuffare djur nu men är tänkbar om favoritfall. 12 Easy so Easy går mot de bästa i kullen i var och varannan start och står inte någon efter i det här loppet, spår tolv bakom bilen sänker dock förhoppningarna.


Spelförslaget:

Ska bli intressant se 5 Admiral As i fortsättningen och han är min vinnare här. Spelar vinnare till oddset 2.90 hos Unibet.

8 Rättvik – Spelstopp 16.26

Spetsstriden:

Tuff öppning att vänta. 1 Going For Gold Zaz lär inte ge sig frivilligt från inner, 5 Elian Web kan öppna blixtrande snabbt och utifrån lär katapulten 7 Ajlexes Cubano sändas.


Loppanalys:

Midsommarloppet är en liten klassiker som åter samlat ett starkt gäng. 4 Milligan’s School sticker ut en aning, hästen vann ju senast Jämtlands Stora Pris efter att dessförinnan startat i både Olympiatravets final och Elitloppets försök. Låt gå för att Milligan’s School fick ett angenämt lopp i rygg ledaren senast i Östersund men jänkaren såg också förträffligt fin ut när han speedade ned ledande Double Exposure sista biten. Kapaciteten hos den här hästen behöver vi inte tvivla på och det är motiverat att han är favorit här. Milligan’s School känns väldigt svårslagen, särskilt sedan det givna motbudet 9 Caid Griff blivit struken.

Spetsstriden är intressant. 1 Going For Gold Zaz har ingen seger i år men gör bra insatser för jämnan. Elvaåringen höll godkänt från ledningen i loppet som just Caid Griff vann senast och det ska inte ses som otroligt att han kan leda runt om här. I så fall gäller det dock att svara ut 5 Elian Web som erkänt är väldigt kvick ut. Finländaren har dock inte visat någon toppform i de senaste starterna och jag är tills vidare en aning tveksam.

En tänkbar rysare är också 2 Montdore som fick ett för tungt lopp senast, men har sett formstark ut före det. En häst som har styrkan som sitt främsta vapen och blir det överpace kliver han in i striden till slut.


Spelförslaget:

Caid Griff hade varit ett bra motbud, men sedan han fått lämna återbud borde 4 Milligan’s School bli svårslagen. Oddsen är också därefter.

9 Rättvik – Spelstopp 16.46

Spetsstriden:

2 Putinthepower har gjort några lopp i spets, men jag tror det är 3 Frankenstein Am som frontar och sedan kör där.


Loppanalys:

Stayerlopp över tre varv där 3 Frankenstein Am som står på start blir mitt vinnarval. Fyraåringen har visat fin form på sistone; gick i ledningen näst senast över lång distans och stack undan enkelt till slut efter en snabb avslutning. Senast var han ute i ett Klass 2-försök men blev fastlåst för länge; när väl luckan kom sköt han till vasst men då var det alldeles för långt fram till vinnaren. De här förutsättningarna ser bra ut för valacken, med bara tre hästar på startvolten ser det ut att bli tidig ledning och sedan ska han vara svår att plocka ned.

11 Mr Deauville är det naturliga motbudet. Femåringen gnistrar av form och såg riktigt laddad ut senast när han tog andra raka efter att kört sig till ledningen mitt i loppet. En given vinnarkandidat även om det inte är någon lätt sak att ta fyrtio meter på min vinnare.

15 Super Zantos är ärrad från många rikstotostarter. Senast slipade han formen i ett breddlopp och avgjorde enkelt från dödens. Nu är det dock en mastig uppgift, att ta in åttio meter på starthästarna. Det får krävas tempo och lite flax om det ska lyckas.

7 Testa di Cavolo är en outsider i loppet. Galopperade utan segerchans senast, men är riktigt rejäl och trivs över den dryga distansen då formen sitter där.


Spelförslaget:

Spets och sedan hela vägen är tanken när jag spelar vinnare till oddset 2.75 hos Unibet på 3 Frankenstein Am.

10 Rättvik – Spelstopp 17.06

Spetsstriden:

4 Brothers N. Arms gör upp om ledningen med 5 Forfantone Am.


Loppanalys:

Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker är lite av eftermiddagens höjdpunkt. Det känns naturligt att 11 Evaluate blir favorit här. Jänkaren har enorm kapacitet, vilket han visat prov på vid sina fem starter på svensk mark. I Kungapokalen kunde han inte blanda sig i striden i den snabba avslutningen, men senast i Fyraåringseliten höll han starkt efter att själv gasat i ledningen och fått ge sig sista biten för smygkörde Missle Hill. Bästa hästen i fältet är det, men elftespåret är klart missgynnande för Evaluate och det finns dessutom större uppgifter framöver för jänkaren.

Jag tar en liten rövare och tippar 5 Forfantone Am som vinnare i stället. Den av Roger Walmann tränade ultrastammade travaren har hela karriären fajtats mot de bästa men aldrig riktigt fått sola sig i glansen ännu, kanske är det dags den här säsongen. Forfantone Am har hunnit med två starter i år, felade bort sig direkt senast men i årsdebuten öppnade han kvickt till spets och höll riktigt bra för att bli slagen på linjen av fine Jaguar Dream. Det här är ingen häst som måste ha spets för att vinna här, men det är klart det underlättar. Jag tror Kihlström gör ett allvarligt försök att komma förbi Brothers N. Arms som bör vara värst emot i spetskampen, lyckas det är det mycket bra chans.

6 Lewis Ale ska absolut inte glömmas. Det här var Finlands bästa treåring i fjol och vann Kriteriet. Nu är det dock första starten sedan han provade vingarna i Orsi Mangelli i november och det är svårt att tro att han ska vara på topp. Otänkbart är det förstås inte att han vinner ändå.

4 Brothers N. Arms, som tidigare nämnt, är aktuell som ledare och blir det så är han en allvarlig kandidat på segern. Körde om tät i Kungapokalen för att senare galoppera med varvet kvar i andra utvändigt näst senast. Gången efter kämpade han tappert för att få sträcka vapen mot 8 Thrust Control till slut. Den senare är också han en tänkbar rysare här, formen är på topp, men läget iskallt.


Spelförslaget:

5 Forfantone Am är mitt drag här. Spelar vinnare till oddset 4.75 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Romme 19 oktober: Rocky vinner i sista ronden

Travtips
fredag 13.05, 18 oktober
Inga framgångar på liret, och lite talande för min kväll var när Timo Nurmos, som jag sågade stallformen för, vann med fem av sex hästar - men brände alltså med en och det var den jag rekade! Det var Cab Lane som kom till spets och favoriten Missle Hill kö...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
torsdag 15.52, 17 oktober

Åby 17 oktober: Marc Elias med fina chanser

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.09, 16 oktober

Bergsåker/Solvalla 16 oktober: Kolgjini med dubbelchans

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.37, 15 oktober

Axevalla 15 oktober: Peter och Johan i het spetsstrid

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.38, 14 oktober

Färjestad 14 oktober: Wingait vinnare efter uppehåll

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.31, 11 oktober

Åby 12 oktober: Guldet till Sorbet!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:57, 15 oktober 2019

Herregud, vilka lungor hans hästar har

STRÄNGNÄS: Vätan fortsätter att hålla Mälardalen i sitt grepp. Det gör det lite vanskligt att träna hästarna på ett hyggligt sätt. Lika för alla vill jag tro, i alla fall för oss som håller till i mellan-Sverige. Varenne-hästarna – Vilka lungor de har Oj, ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson