Just nu:
14.05 Power övertygar – vann på svenskt rekord
15.52 Tips Bergsåker 24 augusti: Track Angle bästa spelet
15.41 Tips Bergsåker 23 augusti: Vi tror på Dreammoko
15.39 Francais du Gull tackar för sig
08.59 Hypnotic Am förlängde segerraden
08.24 Lionel vinnare igen – efter virvlande spurt
14.47 Vill vi ha demokrati eller diktatur?
12.43 Halmstads förslag: Fiore kör utan körspö
10.43 Skrällar i uttagningarna till finska Derbyt
09.31 Bythebook möter Fort Knox på Solvalla

Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

Elitloppsveckan är här vilket innebär att Solvalla vilar sig i form denna onsdag och istället delar Åby och Örebro på tävlingarna. Inte riktigt samma sportsliga smörgåsbord som till helgen, men vi bjuds ändå på åtta ganska spelvänliga lopp och jag hoppas att spelformen från i lördags (5 av 7 rättade rekar) håller i sig veckan ut. Det ser i alla fall på förhand ut som bra läge att ta betalt eftersom flera av favoriterna ser sårbara ut och fina motdrag finnes.

6 Åby – Spelstopp 20.28.

Spetsstriden:

1 Amazing Case och 3 Riki d’Asolo gör nog upp första biten, men sedan lär snabba 8 Baronesse Hooves komma dundrande in mot första sväng och trycka sig till ledningen.


Loppanalys:

Ett sprinterlopp där 4 Sanda Love är storfavorit efter sin V75-seger i lördags. Han har alltid visat fin kapacitet, men uppträtt lite knepigt och ojämnt. Han galopperade omotiverat näst senast, men hade skött sig bra ett tag före det och var ju fin även i lördags. Kort distans är nog ingen fördel och svårt att veta hur han tar de täta starterna. Risk att han får göra grovjobbet igen vilket knappast är optimalt efter att ha gått i botten för fyra dagar sedan. Vinstchans om han fungerar som senast, men det vill jag inte spela på till lågt odds med dessa förutsättningar.

Det blir intressant att se snabba norska stoet 8 Baronesse Hooves sin första start på svensk mark. Hon har gått klart bra på slutet och passar perfekt med framspår över kort distans eftersom hon verkar gilla att tåga på i bra tempo hela vägen. Hon är väldigt startsnabb och efter en gynnsam invändig strykning tror jag inte att Peter Ingves missar ledningen. Första med körspö kan ge bra effekt och hon blir inte lätt för favoriten att brotta ner till slut.

5 Listas Manboy har blivit till åren och glänste väl inte sina första starter i år trots fina resultat. Vid segern för tre starter sedan såg han dock riktigt stark ut igen och han visade fortsatt form även i två starter efter det. Går inte att räkna bort även om det tidigare bara blivit en seger på 16 försök på svensk mark.

En som jag har jagat en del är 11 Al’s Espresious och han gick ett riktigt bra upplopp som tvåa bakom kapable Randemar R.D. senast och fungerar fint med Kim Eriksson. Kort distans är inget plus för den här hästen som har en lite knepig aktion, men kör de alldeles för tufft där framme tar han nog de flesta till slut igen. Pass upp!

1 Amazing Case har jag inte blivit så imponerad av, men smygläget är utmärkt på Åby och det kan bli jänkarvagn för första gången enligt Frode Hamre.

2 Greyhound Boko har galopperat bort sig på slutet, men felfri lär han också kunna få ett fint lopp från spår två och Jepson är ju stekhet i sulkyn för dagen.


Spelförslaget:

Sanda Love till lågt favoritodds känns kall att spela med och jag testar i stället med ett starkt platsspel på 8 Baronesse Hooves som jag tror leder loppet länge. Troligen hela vägen om favoriten sviker. Odds: 1.95.

7 Örebro – Spelstopp 20.39.

Spetsstriden:

2 Only One Winner är snabb ut, men vill smyga och bra chans för 3 Whisky Akema att få överta täten omgående.


Loppanalys:

Bara sju hästar till start och de två bästa kommer med klara frågetecken för dagsformen. 4 Urban Kronos utvecklades ganska rejält förra sommaren och gick bra i tuffa sällskap. Nu är han tillbaka från en skadeperiod och även om det låter bra från stall Walmann så är det ju tveksamt om den form han visade för nio månader sedan är på plats redan nu. Inget jag vill spela på i alla fall.

6 Uppohoppa har inte vilat lika länge, men var svag i sin senaste start i mars och det låter inte som att det är supertrimmat inför den här starten precis. Att Pasi Aikio kör själv talar väl också för att man gärna ser ett snällt upplägg den här gången. Ska sägas att Uppohoppa vann sin comeback på bra sätt den här årstiden ifjol för att sedan vinna V75 under sommaren, men han är i en högre klass nu och då brukar det vara tuffare utan färsk form.

Loppets ganska givna drag är spetsfavoriten 3 Whisky Akema som visserligen kommer från två raka galopper, men han är normalt sett inte osäker och eftersom han såg fin ut i övrigt senast så tror jag att det handlar om tillfälligheter. Claes Svensson låter nöjd med träningen och siktar på att leda hela vägen. Åttaåringen trivs fint i ledningen och har vunnit sina tre senaste starter i Örebro. Den senaste gången förra sommaren då han slog årets Elitloppshäst Disco Volante. Eftersom varken Urban Kronos eller Uppohoppa lär köras särskilt tufft utvändigt ledaren så kan det här bli en ganska billig spetsseger för Whisky Akema om formen sitter där.

Av övriga så spurtade 8 Monfalcone bra från rygg ledaren på barfotabalans senast och han ska gå likadant igen. Lär väl dock hamna sista i fältet där de lär ligga sju hästar på rad en bit och då måste någon annan sätta upp tempot i tid om han ska hinna fram till seger.


Spelförslaget:

Frågetecken kring formen på motbuden och då tror jag att 3 Whisky Akema kan spetsa hem det här loppet. Han bör sköta sig nu och få bestämma tempot i ledningen. Odds: 3.60.

7 Åby – Spelstopp 20.50.

Spetsstriden:

2 Cognac Sisu öppnar bra, men är ingen blixt och det känns inte givet med spets trots ett bra startspår. 4 Justice Rhyme är snabb ut och kanske kan ta sig förbi. I så fall lär nog 6 Bankrobber testa för täten efter en bit.


Loppanalys:

Kvällens jämnaste och mest öppna lopp. 2 Cognac Sisu är favorit, men hans resultatrad känns smickrande efter ganska billiga segrar från ledningen på slutet. Kan säkert vinna igen om han får bestämma tempot i ledningen, men det känns inte alls givet och lågt spelvärde i honom.

Bästa hästen är troligen 6 Bankrobber på det han visade vid sina segrar. Han var dock klen i sin senaste start och man låter tveksamma till dagsformen. Det kan dock bli spännande ändringar den här gången och slå dessa väl ut bör Bankrobber ha bra segerchans i det här gänget.

Annars gillar jag 11 Eppur Si Muove och det han har visat barfota runt om i sina två senaste starter. Han vann lätt från andra par utvändigt näst senast och senast avslutade han snabbt som tvåa bakom en bra häst i ledningen. Barfota igen och löser det sig vettigt från det här läget blir han farlig.

12 Dolorosa Am är också ett givet segerbud trots läget. Han avslutade 11,5 sista 700 m vid segern näst senast och plockade då säkert ner Rise Again sista biten. Han var godkänd även senast som tvåa, men gick med skor runt om då och var inte lika vass som innan. Nu blir det barfota bak igen och styrkan är det inget fel på.

7 Rise Again har två gånger i följd fått gå lite för tidigt i loppen och han är bättre när han får smyga i ryggar till sista halvvarvet. Jepson förstärker i sulkyn som näst senast och det kan bli första jänkarvagn nu. Givet skrällbud.

3 Legacy H.H. har en tjusig resultatrad, men hon känns lite överskattad på den och måste nog höja sig lite för att vinna igen trots att läge och kusk är bra.

Trassligt lopp där ingen känns helt chanslös.


Spelförslaget: Svårt lopp, men jag gillar intrycket på 11 Eppur Si Muove utan skor och trots läget bör han ha bra platschans. Oddset på det är 2.20.

8 Örebro – Spelstopp 21.01.

Spetsstriden:

3 Ottens Dibaba är snabb ut och bör kunna hålla ut 4 Je t’Aime Lucky sida vid sida i starten. Jakbosson kör sedan i spets.


Loppanalys:

Stolopp där 3 Ottens Dibaba står bra till och lär leda loppet länge. Hon vann från spets i årsdebuten och gick sedan bra från ett hopplöst läge som fyra. Senast blev det galopp efter en bit och hon fungerade inte perfekt på banunderlaget. Hon kan leda detta lopp hela vägen, men måste nog få bestämma tempot en bit mitt i loppet eftersom jag tycker att hon är allra bäst över kort distans.

Då passar distansen bättre för rejäla 2 Indian Front som återkommer efter en dryg månads uppehåll. Hon har inte fått någonting med från svåra utgångslägen, men sett helt okej ut i skymundan och nu har man trimmat på ett tag för att formen ska sitta där när hon har en etta längst upp i resultatraden. Det ska bli barfota runt om och med Ulf Ohlsson i sulkyn för första gången tror jag att hon gör ett bra lopp. Givet segerbud.

Med klaff på loppet blir också 10 Vichy Grif segerfarlig. Hon har visat toppform en längre tid och ”nollan” näst senast kan man glömma eftersom hon inte går något utvändigt ledaren. Senast såg hon mycket stark ut som fastlåst med krafter kvar och hade nog slagit Alegra B. med fritt i tid. Alltid vanskligt med bakspår i Örebro, men får hon gå med i ryggar till 3-400 kvar är hon sylvass på speed sedan.

En intressant start gör även 6 Dictionary som gjort tre starter i ny regi och varit bra. Hon stumnade lite till slut vid segern senast, men fick då öppna varvet på 11,8 och är ursäktad. Viss dödensrisk nu, men farlig om hon slipper göra allt jobb själv.

4 Je t’Aime Lucky blir hårt betrodd och hon håller jämn och fin form, men har lite svårt att sticka nosen först och kräver ett smyglopp eller ledningen för att vara som bäst. Spets blir svårt och då måste det lösa sig bra sedan. Inte så het som hårt betrodd ändå.

En tänkbar jätteskräll är läckert stammade Zenita Kronos som var vass som tvåa i debuten i ny regi näst senast, men som gjorde bort sig senast. Behöver tur från det här läget såklart, men fart som matchar de flesta här tror jag att hon sitter inne med.

11 O.M.Dont Cry är också en häst som varit fin i ny regi på slutet och 12 Vikens Fingerprint kan en hel del i grunden.


Spelförslaget:

2 Indiana Front är en rejäl märr som har ett bra läge med toppkusk och hon kan vara vässad för detta med en etta längst upp i raden. Platsspel till goda 2.50.

8 Åby– Spelstopp 21.12.

Spetsstriden:

1 Tengil Face har bra spetschans och Kolgjini lär sedan dra på i täten så länge det håller.


Loppanalys:

Bara tio hästar till start över tre varv, men ändå ett rätt öppet lopp. Jag tänker fortsätta att varna för 4 Zio Tom Jet som jag hade platsspel på senast, men då strulade det mesta med hästar i vägen hela loppet utom över upploppet då han spurtade klart bra i skymundan. Han såg smällfin ut vid segern före det och har höjt sig minst en klass barfota runt om. Fyraåringen är ganska kvick ut i volt och Henriette Larsen har visat flera gånger att hon duger även mot proffsen. Bör få ett fint smyglopp på innerspåret nu och löser det sig bättre än senast blir Zio Tom Jet farlig till slut.

Annars är betrodde 10 Making Love bra i grunden och säkert i bättre slag nu än senast efter nästan två månaders uppehåll. Han var duktig tvåa bakom Illuminati över tre varv i vintras och klarar distansen utan problem om han håller sig lugn. Christoffer Eriksson kör för första gången och Making Love är ett givet segerbud.

7 Cuba Libre Ice gjorde en bra årsdebut senast när han var fyra mot tuffare hästar än detta. Säkert rejält framsatt med loppet i kroppen och den långa distansen klarar han bra som gammal dansk kriterievinnare. Tidig.

1 Tengil Face fick bara stryk av formtoppade Marcello Wibb senast och han har tagit sina två segrar från ledningen. Spetsar här och leder loppet länge, hela vägen kanske om han får sitta ifred tillräckligt länge. Gissar att Adrian inte kommer att bjuda in hästarna 40 meter bakom i onödan i alla fall.

6 Andre Ward har varit etta eller tvåa i 24 av 43 starter och galopperade bort en trolig seger i ledningen näst senast. Senast gick han bra som trea i tufft sällskap över aktuell distans och när Flemming tar honom till Sverige för andra gången gissar jag att han är nöjd med hur hästen varit på slutet. Räknas.

8 Pampalo har gjort bort sig en del på slutet, men felfri duger han i lopp som detta och Jepson löser nog ett bra smyglopp i ryggar den här gången.

9 Trovatore har fin form, men borde ha vunnit senast och står rätt tufft inne i loppet den här gången. Njaa.


Spelförslaget:

4 Zio Tom Jet har sett klart förbättrad ut barfota runt om, men han hade otur med loppet senast. Med bättre klaff nu spurtar han minst in på en plats till 2.15.

9 Örebro – Spelstopp 21.23.

Spetsstriden:

4 East Doris är mycket startsnabb, men borde ju inte köras i spets över full väg mot hingstar. 5 Tale of Jacks är nog tillräckligt snabb för att haka på utvändigt och få överta täten efter en bit.


Loppanalys:

Här är segerstaplaren 3 Solkattens Chiron storfavorit, men det köper jag inte alls. Han har visserligen gjort det bra på slutet och vist fin inställning, men det är ingen glänsare direkt och snart borde det börja ta emot lite. Speciellt eftersom han inte är särskilt snabb från start och då blir det svårare att fortsätta vinna när man kommer upp i lite klasserna. Solkattens Chiron kan säkert vinna det här loppet också om det klaffar, men som spelobjekt känns han iskall den här gången och det finns ett mycket bättre bud.

5 Tale of Jacks trodde jag på som skräll mot mycket bättre hästar senast i ett extra V75-lopp, men då galopperade han lite märkligt 1300 meter från mål. Han är inte helt ren i aktionen och därför går han troligen med skor runt om den här gången vilket fungerade fint tidigare i vintras. Han är ganska startsnabb och i alla fall snabbare än favoriten och bör vara först fram till East Doris och få överta täten. I spets har jag svårt att se att Tale of Jacks ska förlora det här loppet för han är knappast sämre i grunden än favoriten och de svåraste motståndarna i övrigt har bakspår. Hela vägen Kaj!

10 Dream Kåsgård ser rätt fin ut nu, men har fortfarande inte vunnit lopp och det måste nog bli rejäl körning i täten om han ska kunna avgöra loppet till slut den här gången.

11 Speedy Tilly har bra kapacitet och hade varit intressant med framspår för han är allra bäst i ledningen och har tagit sina segrar därifrån. Tufft läge nu därmed.


Spelförslaget:

En felfri 5 Tale of Jacks bör få överta ledningen av East Doris och då blir han mycket svårslagen i ett överkomligt sällskap där favoriten har blivit överskattad. Odds: 3.40.

9 Åby – Spelstopp 21.38.

Spetsstriden:

5 Viveur Bi lär öppna bra från perfekta spår fem bakom bilen, men ändå inte säkert att han håller ut snabba 6 Kiara Sånna och 7 Bad Boy. Borde ändå öppna bättre än 8 Vertigo N.P. och få överta täten om han tappar den.


Loppanalys:

Ett bra lopp där jag gillar 5 Viveur Bi som såg klart stark ut vid de två spetssegrarna mot rätt bra hästar i april. Senast på Lunden strulade han lite från start, hamnade illa till sedan, men gick ändå bra till slut som femma. Formen verkar fortsatt fin alltså och som spetsfavorit ska han ses med bra chans att vinna loppet trots att motstånd inte saknas.

8 Vertigo N.P. har visat bra kapacitet när han tävlat barfota runt om och är obesegrad på den balansen i Sverige. Senast avslutade han med vassa 1.09,5 sista 400 m från rygg ledaren och såg klart rapp och bra ut. Han öppnar bra och Jepson lär ladda och skulle det bära ända till spets är han hästen att slå för de övriga.

1 Belladore ser också ut att vara bra för klassen. Hon hade radat upp fina segrar innan hon senast i ett mycket tufft lopp troligen galopperade bort segern under snabb attack i sista sväng. Hon ser väldigt speedig ut, men inte särskilt startsnabb som det verkar och risk att hon hamnar något snäpp för långt bak om några av de lite sämre hästarna hinner ner framför henne. Farlig med klaff på vägen.

2 Ribaude gjorde ett starkt lopp som tvåa utvändigt ledaren senast och visade att han är minst en klass bättre utan skor. Han får ett bra lopp från det här läget och har vunnit med Ingves i sulkyn tidigare.

En stark fyrling då 9 Arapaho Ghostdance och 10 Callipygian bör få svårt att hinna runt alla från bakspår.


Spelförslaget: 5 Viveur Bi har sett mycket stark ut de gånger han nått ledningen och det har han bra chans att göra här. Bra vinstchans då trots ett par vassa motståndare. Odds: 3.40.

10 Örebro – Spelstopp 21.49.

Spetsstriden:

Tror att 2 Lennart Sjöhammar är den på start som är intresserad av att köra i ledningen och Adielsson lär testa för att komma dit så fort som möjligt.


Loppanalys:

Ett lurigt lopp över lång distans där det är svårbedömd form på flera av de tänkbara förhandsfavoriterna. En som däremot verkligen har formen på topp är 15 Enzo Am som skrällvann ett långlopp näst senast och som senast visade fortsatt toppform som trea i Orebro Intn’l. Han har dock fått fina smyglopp i båda dessa lopp och nu som favorit från ett annorlunda läge, kanske han måste göra för mycket grovjobb själv. Inte helt säker på att han är så bekväm med det och som favorit nu känns han inte stekhet.

11 Porthos Race är kapabel och mötte stenhårt motstånd i maj förra året. Nu återkommer han dock efter elva månaders uppehåll vilket alltid är tufft och svårt att spekulera i att han ska vara på topp direkt. Åke Lindblom flaggar också för ett snällt upplägg i comebacken och då är det nog bäst att ligga lågt med insatserna också.

12 Einstein Sisu gjorde några riktigt bra lopp i vintras, men hade också några bottennapp. Nu har han inte startat på tre månader, men Salmela hade en som vann på bra sätt efter uppehåll i veckan och stallformen kan nog vara ganska bra. Femåringen har dock varit bäst med tätkänning tidigare så läget kan ställa till det.

7 Aston D.K. har inte bara haft ett tävlingsuppehåll sedan juli förra året utan han har även bytt regi sedan dess. Mycket svårbedömd alltså, men han var bra vid segrarna förra året och distansen passar fint. Låter däremot som att det är ett snällt upplägg att vänta även för honom.

På skrällfronten så visade 5 Leonas Sami fortsatt fin form i skymundan senast när han satt fast med mycket krafter kvar och han kan nog få ett fint smyglopp från det här läget.

2 Lennart Sjöhammar har inte visat så mycket, men gick ganska bra i skymundan senast när han testade en jänkarvagn och sitt livs enda seger tog han från ledningen.


Spelförslaget:

Svårläst lopp med oklar form på flera bra hästar. Jag står över spel.


*Notera att oddsen från Unibet är hämtade vid publicering av artikeln och kan komma att ändras.

Spel från unibet

Tidigare travtips

Tips Bergsåker 24 augusti: Track Angle bästa spelet

Travtips
fredag 15.52, 23 augusti
Derbykvalen var häftiga som vanligt, det är verkligen en höjdare. Jag måste säga att jag trodde min bästa vinnare Staro McMillan skulle ha toppchans att bara vara bäst, men det blev fel kan vi konstatera. Det var nära att Erik hittade ner i andraspår kort ...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.41, 23 augusti

Tips Bergsåker 23 augusti: Vi tror på Dreammoko

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.23, 21 augusti

Tips Jägersro 21 augusti: Staro McMillan kvällens bästa vinnare!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.41, 20 augusti

Tips Solvalla 20 augusti: Minnestads Ecuador spelas i comeback

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.53, 19 augusti

Tips Eskilstuna 19 augusti: Perfekt uppgift för Maximus M.M.

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 18 augusti

Tips Tingsryd 18 augusti: Det blir åka av för Dragster

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 14:47, 22 augusti 2019

Vill vi ha demokrati eller diktatur?

VALLÅKRA: Det blev en mycket trevlig kväll på Jägersro igår. Derbyuttagningar i både öppen klass samt för enbart för ston fanns på agendan. Campo Bahia Skåningarnas nya kelgris Campo Bahia imponerade stort. Han verkar inte behöva några lopp i kroppen för a...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson