Hemmahästarna kommer få det hett om öronen i Elitloppet. Franske Timoko såg strålande fin ut då han vann Prix de l’Atlantique på Enghien under lördagen.

Strax före att Olympiatravet avgjordes på Åby gjorde en stor andel av den franska eliten upp i Prix de l’Atlantique på Parisbanan Enghien.

Den redan till Elitloppet inbjudne och klare Timoko visade sig återigen från sin allra bästa sida och segrade i storloppet efter en härlig upploppsduell mot Triode de Fellière.

Tränaren Richard Westerink och kusken Jos Verbeeck har därmed en riktigt het kandidat i Elitloppet om fem veckor.

Timoko hade innerspåret bakom bilen, snabbstartade och hade inga problem att hålla upp ledningen. Prix d’Amerique-vinnaren Royal Dream gjorde första starten sedan andrapriset i Prix de France i februari och kom snart fram i dödens.

Efter sedvanlig fransk stafettkörning hamnade Royal Dream så småningom som trea i andraspår. Med tusen meter kvar att trava landade Triode de Fellière och Anthony Barrier i dödens, det efter en rejäl repa i tredjespår.

Men Timoko satt bergfast i ledningen och den positionen skulle sexåringen aldrig lämna från sig. De första 1150 meterna klarades av efter måttliga 13,3 men in mot sista sväng sattes farten upp ordentligt. Snart blev det klart att striden om segern skulle utkämpas mellan två hästar.

In över Enghiens långa upplopp pressade Triode de Fellière ursinnigt utvändigt om Timoko men den invändig vägrade att överge greppet. Timoko svarade ut sin uppvaktning hela vägen och vann till slut säkert. Det i riktigt läcker stil på 1.12,8a över 2150 meter.

Timoko, som ju tidigare i vår vann Grand Criterium de Vitesse, tog härmed en ny storseger. Denna värd 90 000 euro.

Prix du Luxembourg-vinnaren Triode de Fellière var riktigt stor i nederlaget som tvåa och noterades för samma tid som vinnaren.

Tredjepriset gick till Quoumba de Guez på 13,2 och Jean-Michel Bazire efter en fin slutrepa om än på avstånd från tätduon.

Main Wise As fyra på 13,3 och samma tid noterade Royal Dream som blev fast då attackerna sattes in men levererade en fullt godkänd invändig avslutning som sexa.

***

Noterbart i övrigt var också att svenske Global Manhattan, tränad av Fabrice Souloy, återigen tog en fin seger. Med Matthieu Abrivard vid tömmarna vann han på 1.13,8a över 2150 meter och tjänade på det 30 000 euro.

GILLA travnet.se på Facebook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Lätt för Tekno Odin på Åby

Lätt för Tekno Odin på Åby

Tekno Odin är tillbaka i vinnarcirkeln. Efter två inledande förluster i år glänste norrmannen då han tog hem Solos Lopp på Åby.

Kallblodslopp hör inte till vanligheterna på Åbytravet men under Olympiatravsdagen avverkades Solos Lopp. Segern gick, som väntat, till den norske fantomen Tekno Odin som därmed återvände till vinnarcirkeln efter att ha uteblivit från den samma i årets två inledande starter.

Tekno Odin, som vanligt körd av Öystein Tjomsland, hade sextio meters tillägg och inledde förklarligt i de bakre regionerna; hästen placerades som sjua i andraspår.

I tredje ytter satt den på förhand värste konkurrenten Raggmunken. Körande Conny Gustafsson sände iväg sin juvel i tredjespår med 1200 meter kvar, landade i dödens och satte press över sista bortre långsidan. Med 600 meter kvar hade Raggmunken övertagit ledningen och stack undan direkt med några längder.

Hemmahästen såg då ut att bli svårslagen för Tekno Odin som nu var på frammarsch via tredjespår. Raggmunken kastade dock handduken mitt i sista sväng och hade inte en av sina bättre dagar. Samtidigt kunde nu Tekno Odin överta kommandot.

Bakomvarande Särpefanten blev därför det värsta hotet mot den femårige favoriten. Denne gav Tekno Odin en rejäl match upploppet ned med den segerstaplande Moe Odin-sonen hade hela tiden full koll och kunde vinna säkert.

Segertiden för Tekno Odin klockades till 1.23,1 över 2200 meter och belöningen för den bedriften var 80 000 kronor.

Särpefanten positivt som tvåa och tredjepriset till Wik Stjernen. Raggmunken galopperade uppgivet in på upploppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vass Moon Dreamer i Olympiatravsmontén
Nästa nyhet
Vass Moon Dreamer i Olympiatravsmontén

Vass Moon Dreamer i Olympiatravsmontén

Favoriten Moon Dreamer infriade förväntningarna i Olympiatravsmontén. Det blev en enkel seger tack vare en snygg ritt av Siv Emelie Lövvold.

Lördagens stora travdag på Åby inleddes med en klassig Olympiatravsmontén. Det blev favoritseger genom Moon Dreamer som därmed noterades för tredje raka segern.

Till spets gick Lutfi Kolgjini-tränade Armando Kievitshof som nu återkom efter ett äventyr i Frankrike i vinter. Siv Emelie Lövvold kunde placera Moon Dreamer perfekt i andra ytter, bakom Rock Me som fick nöta i dödens.

In mot sista bortre långsidan ökade Armando Kievitshof tempot och försökte dra det som gick. Halvvarvet kvar kastades Conrads Garland iväg i tredjespår, men favoriten valde att sitta kvar.

Det skulle emellertid lösa sig perfekt för Moon Dreamer som ur sista sväng ändå fick fritt i tredjespår. Och när väl favorit fått fritt var det spel mot ett mål; Armando Kievitshof stretade emot berömvärt men segern blev mycket säker för Moon Dreamer.

Den av Anders Wolden Lundström tränade valacken noterads för 1.14,0a över 2140 meter och tjänade på sin seger 100 000 kronor.

Armando Kievtishof således tvåa, medan Rock Me höll bra som trea.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sanity måste avstå Finlandia-Ajo
Nästa nyhet
Sanity måste avstå Finlandia-Ajo

Sanity måste avstå Finlandia-Ajo

Sanity siktar mot Elitloppet. Men någon start i det tilltänkta uppladdningsloppet Finlandia-Ajo blir det inte. Malin Löfgren tvingas lämna återbud.

Efter en högst lyckad vinter i Frankrike med bland annat två andraplatser återvände Sanity nyligen till Sverige igen. Det med som länge uttalat mål att vara en av de sexton hästarna i Elitloppet.

Men problem har nu tillstött. Sanity kommer inte kunna vara med i nästa helgs Finlandia-Ajo. Ett lopp som var mycket viktigt i ett led av uppladdningen inför Elitloppet.

Det är till travronden.se som tränaren Malin Löfgren berättar att hon tvingas avstå start i det finska storloppet, vars startlista blir definitiv under söndagen.

– Han har blivit lite tjock i ett framben och vi vågar inte riskera något med tanke på framtiden. Jag skulle inte förlåta mig själv om vi testade ändå och drog på en värre skada som skulle spoliera hela säsong. Det verkar inte vara någon katastrof med benet, men det är en katastrof tidsmässigt, säger hon.

Vad som orsakat Sanitys problem är okänt. Och var och när vi får se hästen på tävlingsbanan nästa gång är ännu oklart.

– Risken är att han har trampat snett eller något sådant. Vi har gjort en magnetröntgen på benet och vi kommer få svar i början veckan så får vi se om det är något allvarligare fel, säger Malin till travronden.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Snabbast i år - Takters kanon vann på 09,6
Nästa nyhet
Snabbast i år – Takters kanon vann på 09,6

Snabbast i år – Takters kanon vann på 09,6

Jimmy Takters Guccio är världens snabbaste travare så här långt i år. Det efter att han under fredagen vunnit på Meadowlands på 1.09,6.

Fredagens snabblopp på Meadowlands med 15 000 dollar till vinnaren hade samlat ett litet men gediget startfält. Jimmy Takters tvåa i Hambletonian förra året imponerade då han vann på en strålande segertid.

Det var Wishing Stone som tog hand om ledningen för Yannick Gingras i sexhästarsfältet. Takter placerade Guccio som femte häst men gick ut i andraspår efter knappt halva distansen.

Guccios avslutning över upploppet bet dock klart bäst och segern blev säker med en längd före Wishing Stone.

Vinnartiden skrevs till mycket fina 1.09,6a över en engelsk mil och det är den snabbaste segertiden i världen hittills i år.

Dubble Elitloppsdeltagaren Arch Madness var också med i loppet, gick fram i dödens i loppets slutskede men kunde inte hålla vinnarens fart sista biten. Arch Madness noterade 1.10,0 som fyra i mål. Att Trond Smedshammers stjärna ska komma över Atlanten för deltagande i Oslo Grand Prix och Elitloppet en tredje gång, verkar därmed inte så troligt.

– Arch Madness kändes spänstig och fin i loppet; vi angrep i sista sväng, hästen sköt till bra men klarade inte att hålla farten helt hela vägen in i mål. Det är väldigt tveksamt om det blir en start i OGP och Elitloppet i år dessvärre, säger tränaren till tgn.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Bergsåker

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson