Just nu:
10.23 Då gör Ecurie D årsdebut
09.53 Hur liten och steril är den svenska travsporten?
09.42 Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start
08.30 Evaluate såld till Finland
16.05 Etonnant jätteskräll
14.05 Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!
11.11 Disco tog snabb revansch
17.08 Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!
17.07 Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson
09.43 Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

Svårt för svenskar tävla i Norge – Mantorp får extra STL-omgång

Mycket talar för att den planerade Unionskampen på norska Momarken den 20 mars får köras utan några blågula inslag. Därför tillsätter Svensk Travsport en extrainsatt STL-omgång samma lördag. Mantorp blir arrangörer.

Den här lördagen stundar en STL-omgång från Mantorp, men samma bana kommer att få chansen igen redan om en månad. Svensk Travsport har beslutat att extrainsätta en STL-omgång den 20 mars då osäkerheten är stor kring Momarkens tävlingsdag samma dag. Den norska banan är tänkt att hålla i en gemensam norsk-svensk STL-omgång, men restriktionerna på grund av pandemin försvårar för ett svenskt deltagande.

Tuffa begränsningar kvarstår

– Pandemin orsakar fortsatt problem för gränspassager mellan Sverige och Norge och mycket tyder på att tuffa begränsningar finns kvar även om en månad. Momarkens STL-tävlingar 20 mars riskerar därmed i praktiken att bli utan svenskt deltagande. Därför vill vi erbjuda de svenska tränarna, hästägarna och övriga travintresserade en extrainsatt svensk STL-tävling den lördagen, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson i ett pressmeddelande.

Det blir med andra ord två STL-omgångar den 20 mars. Momarkens tävlingar planeras att köras som vanligt. Mantorps tävlingsdag ska innehålla tolv lopp med fullständiga STL-försök och samma prispengar som en sådan. Omgången blir en extra i meeting tre, vars finaler körs i samband med Elitlopps-helgen på Solvalla i slutet av maj.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 10:23, 01 mars

Då gör Ecurie D årsdebut

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 09:42, 01 mars

Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:30, 01 mars

Evaluate såld till Finland

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 16:05, 28 februari

Etonnant jätteskräll

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 11:11, 28 februari

Disco tog snabb revansch

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:43, 26 februari

Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:39, 26 februari

10 miljoner under SM-dagen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Mer pengar i Oslo Grand Prix

Mer pengar i Oslo Grand Prix

Prissummorna i de största internationella loppen i Norge nådde under fjolåret rekordlåga nivåer. Fast till i år kommer förstapriset i Oslo Grand Prix att höjas – om än inte återgå till 2019 års summor.

Ekonomisk kris i den norska travsport samt det rådande pandemiläget orsakade att förstapriserna i de största loppen under fjolåret fick reduceras kraftigt. Vinnaren i Oslo Grand Prix fick för två år sedan 1,5 miljon norska kronor, medan Blé du Gers som segrade i fjol belönades med mer blygsamma 350 000. Också förstapriset i Ulf Thoresen Grand International decimerades från 750 000 till 250 000 kronor.

Högre prissummor än i fjol

I år kommer dock förstapriserna att höjas. Tron Gravdal, som är sportchef vid norska travförbundet berättar för Trav og Galopp-Nytt att man lagt fram ett förslag som ska presenteras för styrelsen under nästa vecka. De exakta prissummorna är ännu inte bestämda, men kommer att ligga över fjolårets men fortfarande under de för 2019.

Oslo Grand Prix körs i början av juni på Bjerke, medan Ulf Thoresen Grand International avverkas på Jarlsberg i början av juli månad.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop: "Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler"
Nästa nyhet
Björn Goop: ”Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler”

Björn Goop: ”Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler”

På torsdagen blev det klart att Björn Goop ersätts som kusk bakom Face Time Bourbon. Eric Raffin tar över världsstjärnans tömmar. ”Det tillhör spelets regler”, skriver den svenske kusken på Twitter.

Efter andraplatsen i Prix de France väckte huvudägaren Antonio Somma kritik mot Björn Goops insats i sulkyn bakom Face Time Bourbon. Något som blev hela veckans stora samtalsämne. På torsdagen blev det också klart att Björn Goop inte kommer köra hästen i fortsättningen. Senare responderade den svenske elitkusken på beslutet via sin Twitter.

Det tillhör spelets regler

– Att en häst får ny kusk tillhör spelets regler. Jag är tacksam för att jag har fått möjlighet att köra Face Time Bourbon. Jag önskar hästen och kretsen kring honom all lycka i framtiden, skriver Björn Goop på Twitter.

Beslutet om vem som ska köra Face Time Bourbon överlämnade ägaren åt tränaren Sébastien Guarato och valet föll på Eric Raffin. En kusk som kört stjärnan i två tidigare starter. I en intervju med Equidia berättar Raffin att också varit i kontakt med Björn Goop som han hyllar och menar har varit ”mycket cool” med situationen.

Kan man inte tacka nej till

Eric Raffin kör Face Time Bourbon i dennes nästa start, Prix de Sélection den 6 mars, men skulle i det loppet ursprungligen ha kört fyraåriga toppen Hirondelle Sibey som han så sent som i lördags segrade i Prix Ephrem Houel med. Stoets tränare Jean-Michel Baudouin var dock överseende med kuskbytet och menade att ”Face Time Bourbon tackar man inte nej till”, enligt Raffin.


 

Läs även: Goop petas bakom Face Time Bourbon

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lätt när Empire vann i Paris
Nästa nyhet
Lätt när Empire vann i Paris

Lätt när Empire vann i Paris

När favoriten Fairplay d’Urzy kom bort tidigt, låg vägen öppen för Empire. Tomas Malmqvists danske femåringstopp vann säkert då han spårade runt om i Prix de Nevers.

Bara sex hästar kom till start trots ett fint förstapris på 40 500 euro när Grupp 3-loppet Prix de Nevers kördes för femåringarna på Vincennes under torsdagen. Och sedan Jean-Michel Bazires favoritspelade Fairplay d’Urzy galopperat bort sig i tidigt skede, blev det spel mot ett mål för den Tomas Malmqvist-tränade Empire (e. Västerbo Prestige).

Fick bestämma själv i spets

Franck Nivard körde förtjänstfullt den danske fuxen som snabbstartade till spets och kom att stanna där alla loppets 2850 meter. Efter moderata 16,7 första 1350 skärptes tempot självmant av ledaren och även om For You Madrik, som liftat i rygg hela resan, närmade sig till slut handlade det aldrig om någon förlustfara. Empire bärgade säkert segern på 1.14,2/2850 meter. Det här var andra segern i Paris den här vintern för Empire som här tog 12:e segern i karriären 22:a start.


Baron Daidou tog ned PdA-hästen

Prix d’Amérique-hästen Victor Ferm var tung favorit i Prix de Châteaurenard, men fick stryka på foten för Baron Daidou (e. Saxo de Vandel). Matthieu Abrivard körde tioåringen som tränas av Cyril Chenu till säker seger efter att ha gjort stora delar av loppet i rygg på favoriten. Esperanzo fångade i spurten in Victor Ferm i jakten på silvret. Vinnaren, som tjänade 30 150 euro, klockades till 1.13,5/2700 meter. I samma lopp var Sobel Conway sexa, medan Hard Times slutade i det slagna fältet.

Här kan du se Empire vinna @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Franska treåringstoppar möts på Vincennes
Nästa nyhet
Franska treåringstoppar möts på Vincennes

Franska treåringstoppar möts på Vincennes

De färska treåringarna hamnar i fokus på Vincennes den här söndagen. Critérium des Jeunes, det tidiga Kriteriet ska avgöras. Italiano Vero och Inoubliable är huvudrolls-innehavarna på förhand.

Critérium des Jeunes, eller Prix Comte Pierre de Montesson som loppet officiellt heter sedan några år tillbaka, är den här söndagens stora happening på Vincennes. Frankrikes bästa treåringar gör upp i den tidiga versionen av Kriteriet och fajtas om ett förstapris på 76 500 euro i det prestigefyllda loppet.

Italiano Vero att slå?

Philippe Allaire har tre hästar med och i trion är det Italiano Vero (e. Ready Cash) som sticker ut. Hästen är obesegrad felfri och har vunnit sex av sina nio starter, senast i Prix Paul Viel. Den av Philippe Moulin tränade Inoubliable (e. Prodigious) har emellertid seglat upp som en utmanare om kulltronen. Stoet ståtar med fyra raka efter att tagit hem både Prix Gelinotte och Prix Roquepine i sina senaste starter.

En av de mest meriterade i söndagens startfält är Thierry Duvaldestin-tränade In the Money (e. Cristal Money) som för två starter sedan besegrade just Italiano Vero i Prix Maurice de Gheest. Svenskt intresse saknas inte i loppet; Tomas Malmqvist har med Ilma Corda (e. Quaker Jet) som vunnit två av sina fem starter, men nu får sitt verkliga elddop. I sulkyn: Björn Goop.

Prix Comte Pierre de Montesson, 2700 volt:

1 Inès Fligny – Alexis Collette
2 Iron Meslois – Paul Belloche
3 Ilma Corda – Björn Goop (Tomas Malmqvist)
4 Idéale du Chêne – Gabriele Gelormini
5 Idem du Pont – Yoann Lebourgeois
6 Iseult Flower – Anthony Muidebled
7 Invincible Cash – David Békaert
8 Illusive Artist – Julien Dubois
9 It’s Now or Never – Francois Lagadeuc
10 Infant Perrine – Paul-Philippe Ploquin
11 Idéal Ligneries – Franck Nivard
12 Inouï Danica – Eric Raffin
13 Idylle à Vie – Alexis Chéradame
14 In the Money – Thierry Duvaldestin
15 Inoubliable – Jean-Philippe Dubois
16 Italiano Vero – David Thomain


Senaste vinnarna Prix Comte Pierre de Montesson:

2020: Havana d’Aurcy – Jean-Michel Bazire
2019: Green Grass – Gabriele Gelormini
2018: Folelli – Alexandre Abrivard
2017: Ecu Pierji – Mathieu Mottier
2016: Django Riff – Yoann Lebourgeois

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Goop petas bakom Face Time Bourbon

Travtips

Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!

Travtips
söndag 14.05, 28 februari
Det bjuds flera små, men ganska så trevliga startfält när Halmstadtravet agerar söndagsvärd. Flera av loppen är jämna och det går att hitta bra spel. De bästa hittar jag i eftermiddagens båda avslutande lopp. Nu tycker jag det är dags för Payet D.E. att få...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.08, 26 februari

Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.07, 26 februari

Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 08.07, 26 februari

Lunch-draget Solvalla: En vinnare med Buller och Bang

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 12.28, 25 februari

Åby 25 februari: Eklundh – en trolig och den andre är lite mer rolig

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.41, 25 februari

Lunch-draget Kalmar: Jag fick tänka om

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson