Just nu:
22.10 Lugnt för Hail Mary
17.07 Jägersro 10 april: Jag tror på Mange i duellen!
17.03 Boden 9 april: Hail Mary i årsdebut och ”Nora” ska liras
12.18 Lunch-draget Kalmar: Intressant idé
09.51 Storlopp för Dear Friend
08.30 Vassa årsdebutanter i Breeders Crown
17.11 Örebro 8 april: Breeders och sporten i högsätet
10.47 Fyra miljoner till cancersjuka barn – från Mascate Match
10.39 Kravet inför Monté-SM: Måste ha godkänd montéprestation
10.15 Lunch-draget Bergsåker: Vi kopplar på ett Money Smile

Svalt intresse för miljonloppen på Meadowlands

Cirka en och en halv miljon kronor väntar på vinnaren i finalen av TVG Open på Meadowlands – men bara fem hästar är anmälda till loppet. En stoduell mellan Atlanta och Manchego är att vänta.

Säsongens avslutande storlopp i Nordamerika avverkas på lördag när Meadowlands kör TVG-finalerna. Men trots en samlad prissumma om 320 000 dollar i den öppna klassen, har intresset varit svalt. Blott fem hästar finns med i startlistan. Bland dem Nancy Takters sto Manchego som här gör sin karriärs sista start – och åter ställs mot ”ärkerivalen” Atlanta.

Sorella mot äldre kamrater

Nancy Takter har chansen också i TVG-finalen vigd för ston. Här plockar hon ut sin treåringsstjärna Sorella som ska brottas mot äldre kamrater, däribland Åke Svanstedts duo Plunge Blue Chip och Felicity Shagwell. Stora pengar på spel står det också i Valley Victory och Goldmith Maid som körs för de tvååriga travarna. Åke Svanstedt är rikligt representerad i båda mötena.

Här är startlistorna (med uppsatta kuskar):

TVG Open, final, 1609 auto:

1 Atlanta – Yannick Gingras
2 Mission Accepted – Dexter Dunn
3 Crystal Fashion – Jordan Stratton
4 Manchego – Dexter Dunn (Nancy Takter)
5 Lindy the Great – Andy Miller


TVG Mares, final, 1609 auto:

1 Sorella – Yannick Gingras (Nancy Takter)
2 Pure Chance – Scott Zeron
3 Plunge Blue Chip – Åke Svanstedt
4 Felicity Shagwell – Andy Miller (Åke Svanstedt)
5 Pat Matters – Andrew McCarthy
6 When Dovescry – David Miller


Valley Victory, 1609 auto:

1 Delayed Hanover – Åke Svanstedt
2 Capstone – Åke Svanstedt
3 Incommunicado – Scott Zeron (Åke Svanstedt)
4 On A Streak – Bob McClure
5 Jack Fire – Andrew McCarthy
6 Dee’s Red Delicious – Corey Callahan
7 Bee Forever – Victor Kirby
8 Jula Muscle Pack – George Napolitano J:r (Per Engblom)
9 Type A – Yannick Gingras (Nancy Takter)
10 Fly Light – Andy Miller
11 Zenith Stride – Brian Sears


Goldsmith Maid, 1609 auto:

1 Anoka Hanover – Todd McCarthy
2 Flawless Country – Andrew McCarthy (Åke Svanstedt)
3 Wet My Whistle – Yannick Gingras (Åke Svanstedt)
4 Insta Glam – Dexter Dunn (Nancy Takter)
5 Splash Blue Chip – Åke Svanstedt
6 Beautiful Game – Andrew McCarthy
7 May Karp – Andrew McCarthy (Lucas Wallin)
8 Gold Stones – Tim Tetrick (Per Engblom)
9 Lady Chaos – David Miller

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 22:10, 09 april

Lugnt för Hail Mary

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:51, 09 april

Storlopp för Dear Friend

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:30, 09 april

Vassa årsdebutanter i Breeders Crown

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 10:47, 08 april

Fyra miljoner till cancersjuka barn – från Mascate Match

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 10:39, 08 april

Kravet inför Monté-SM: Måste ha godkänd montéprestation

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 09:47, 08 april

Manchego gör comeback – med i kvallopp på lördag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:04, 08 april

Efter hemska Romme-scenerna: Ljusare för Pleasure For Cash

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
UET beslutar om Propulsions resultat

UET beslutar om Propulsions resultat

Propulsion fick alla sina resultat på svenska banor strukna. Nu har Svensk Travsport lämnat uppdraget till övriga europeiska travländer att besluta om hästens resultat i respektive länder.

Efter Svensk Travsports utredning i vilken man konstaterade att Propulsion blivit nervsnittad i USA 2015, blev hästens samtliga starter i Sverige ogiltigförklarade. Totalt handlade om drygt 23 miljoner kronor i insprungna prispengar som omfördelas till andra hästägare.

Travade in sex miljoner i Frankrike

Nu har Svensk Travsport lämnat över beslutsfattandet till övriga länder i det europeiska travförbundet UET, i vilka Propulsion tävlat. Det meddelar Paris-Turf. Det är i huvudsak i Frankrike som Propulsion tävlat, utanför Sverige. Väljer det franska förbundet att gå på den svenska linjen, handlar det om prispengar på drygt 6 miljoner kronor – och resultaten i flera stora lopp kommer att bli ändrade.

Propulsion vann bland annat finalen av UET Trotting Masters på Vincennes 2019 och har från Prix d’Amérique en tredje-, en fjärde- och en femteplats. Propulsion har också gjort två starter på Vermo i Finland vilka resulterade i en seger och ett andrapris i Finlandia-Ajo.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Villiam till avel i Italien
Nästa nyhet
Villiam till avel i Italien

Villiam till avel i Italien

Tidigare Kriterie-vinnaren Villiam har i år arbetat enbart som avelshingst. Det fortsätter han med nästa år – men i Italien. Klassiska Allevamento Toniatti blir ny hemvist.

Villiam, som vann Kriteriet som treåring och Grand Prix de l’UET som fyraåring, har endast startat sporadiskt de senaste säsongerna och senaste loppet gjordes för över ett år sedan. Som avelshingst fick Villiam (e. Muscle Hill) sin första kull förra året och har i år fortsatt att verka hos Menhammar Stuteri. Men nästa år stallas sexåringen upp i Italien – hos Allevamento Toniatti. Det skriver Paris-Turf.

Stallas upp på italiensk mark

– Det är en överenskommelse som vi gjort med ägaren Timo Nurmos, som är en god vän till mig och som vi haft flera bra samarbeten med tidigare, säger Roberto Toniatti till Paris-Turf.

Villiam har hittills i sin tävlingskarriär vunnit 7 av 15 starter och tjänat drygt 6 miljoner kronor. Priset för hingstens tjänster var i år 3000 plus 90 000 kronor och har endast varit tillgänglig med fryst sperma. I år har 21 avkommor registrerats i Sverige.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Croon svarar: "Sekretessen upphör inte"
Nästa nyhet
Croon svarar: ”Sekretessen upphör inte”

Croon svarar: ”Sekretessen upphör inte”

Den tidigare säkerhetschefen Steen Morten Johansen vill ge sin version av Propulsion-utredningen. Svensk Travsports vd Maria Croon svarar att hon välkomnar ny information men att sekretessen inte upphör när uppdraget avslutas.

Steen Morten Johansen var tidigare säkerhetschef vid Svensk Travsport och var också den som var ansvarig för den utredning som gjordes 2019 om Propulsions då misstänkta nervsnittning. I ett öppet brev publicerat på flera travmedier, berättade han om att han av förbundets fått tystnadsplikt och att han vädjade om att få ge sin bild av fallet.

Sekretss upphör inte

Nu svarar Svensk Travsports vd Maria Croon på det öppna brevet. I ett svar, publicerat hos bland andra Travronden bemöter hon kritiken och förklarar varför man ålagt den tidigare säkerhetschefen sekretess.

– Det är kutym att ett uppdrag som utredningsansvarig eller liknande omfattas av sekretess då man hanterar konfidentiell information som kan innefatta uppgifter som berör enskilda personer och den personliga integriteten. Avtal om sekretess upphör inte när uppdraget avslutas, skriver Maria Croon.

Välkomnar ny information

I sitt svar fortsätter Maria Croon att de uppgifter som Johansen tidigare lämnat har beaktats, men att det finns motstridiga uppgifter och att dessa därför inte kunnat verifieras. Hon välkomnar ny information.

– Om det är så att Steen Morten nu har ytterligare verifierbar information gällande detta eller någon annan del av utredningen är jag den förste att välkomna det. Jag är ytterst mån om att all fakta kommer fram i ärendet och tar gärna del av informationen så att den kan utredas vidare.

Läs även: Sparkade säkerhetschefen riktar skarp kritik – mot ST

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter domar-snackisen: Kan se över regelverket
Nästa nyhet
Efter domar-snackisen: Kan se över regelverket

Efter domar-snackisen: Kan se över regelverket

Gandalf Jaams seger i Klass 2-försöket på Romme i lördags blev en stor snackis. Trots att hästen körde utanför bangränsen i sista sväng och på upploppet fick man behålla segern. Domarbasen Jonny Staf menar att händelsen gör att man nu kan se över regelverket.

Gandalf Jaam tog en målfotoseger i strid mot Digital Literacy i V75-1 på Romme i lördags. Efteråt kablades det ut bilder som tydligt visade att vinnarhästen kördes utanför bangränsen genom sista sväng och över upploppet. Trots det fick Gandalf Jaam behålla segern. En händelse som ledde till en uppretad spelarkår – och att många frågor väcktes.

Kan bli skilda bedömningar

Riksdomaren Johan Pettersson menade efteråt i tv-sändningen, att man inte med hundra procents säkerhet kunde säga att Gandalf Jaam vann egen fördel och att man därför inte valde att diska.

– Jag vill inte recensera eller bedöma det. Jag har inte tagit del av det material som domarna dömde efter i lördags. De har de bästa förutsättningarna i tornet. Det man kan konstatera är att reglementet öppnar för att de kan göra den här bedömningen. Då kan det bli skilda bedömningar; oavsett hur tydligt vi exempelvis skriver i ett reglemente, så kommer vi alltid att hamna i bedömningssituationer. Men det kan finnas anledning att förtydliga reglementet, säger Svensk Travsports domarbas Jonny Staf till Trav 365.

Jonny Staf menar nu att det finns anledning för förbundet att se över reglementet.

– Många åsikter som jag fått till mig är att det är ett felaktigt regelverk, det är en åsikt man får ha respekt för. Vi ser kontinuerligt över regelverket och vi har anledning att se över det här, men vad som kommer ut av det, det vet jag inte, säger han till Trav 365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sparkade säkerhetschefen riktar skarp kritik - mot ST

Travtips

Jägersro 10 april: Jag tror på Mange i duellen!

Travtips
fredag 17.07, 09 april
Ecurie D. gjorde sin plikt i onsdags och fick biljett till Elitloppet så nu kan surret börja på allvar med sju veckor kvar till Elitloppet 2021! Han är sjukt läcker Ecurie D. och lätt att falla för hans utstrålning. Men vi vet ännu inte om han är lika bra ...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.03, 9 april

Boden 9 april: Hail Mary i årsdebut och ”Nora” ska liras

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 12.18, 9 april

Lunch-draget Kalmar: Intressant idé

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 17.11, 8 april

Örebro 8 april: Breeders och sporten i högsätet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 10.15, 8 april

Lunch-draget Bergsåker: Vi kopplar på ett Money Smile

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 17.39, 7 april

Solvalla/Åby 7 april: Jag jobbar in money med Bergh!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 12:51, 05 april 2021

Trist med empatilösa domare på Romme

STRÄNGNÄS: Riktigt hemskt annandag påsk-väder idag. Snålblåst. Snö och blött. Förskräckligt helt enkelt. Pleasure For Cash Hemska scener igår kväll på Romme när Oscar Berglunds springare Pleasure For Cash i den näst sista avdelningen på V75 råkade ut för e...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson