Stig H Johansson kommer få in två högst intressanta nyförvärv till stallet. Det är stjärntravarna Marshland och Perfectly Enough som byter tränare.

Den sjuårige Marshland tillhör landets bästa hästar men har i år haft en mellansäsong med blott tre starter. De senaste månaderna har From Above-sonen tillbringat sin konvalescens hos Michael Demmers. Bland hästens meriter, då i träning hos Stefan Hultman, räknas främst andraplatsen bakom stallkamraten Maharajah i Derbyt 2009.

Femfaldige miljonären Marshland har även varit tvåa i Olympiatravet i fjol, samt deltagit i Sweden Cup två år i följd. Den senaste starten gjordes på Bollnäs i juni. Nu börjar uppladdningen mot nästa säsong och den gör det i regi Stig H Johansson, skriver travronden.se i dag.

Från Stefan Hultmans stall flyttas också Perfectly Enough till Stig H. Express It-fyraåringen tillhör sin kulls allra bästa och står med 2,3 miljoner kronor på kontot. Perfectly Enough var i år trea i Derbyt och har som tidigare sin främsta merit genom segern i Breeders Crown i fjol som treåring. Senast vi såg hästen på banan var i Breeders-finalen för fyraåringar i början av månaden.

– Jag har inte hunnit skaffa mig någon uppfattning om hästarnas dagsstatus ännu, men självklart är det två hästar som visat stora resurser tidigare och givetvis är intressanta att träna, säger Stig H Johansson till travronden.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inga svenskar i Montegiorgio

Inga svenskar i Montegiorgio

Det är tid för det italienska storloppet Gran Premio Palio dei Comuni på söndag. Men svenska inslag saknas denna gång.

160 000 euro är den samlade prissumman i ”Kommunloppet” som körs på banan i Montegiorgio. Loppet avgörs över identiska förhållanden som Elitloppet med två försök samt en påföljande final.

Några skandinaviska inslag saknas detta år i loppet men däremot finns årets topptrio i Lotterian med: Mack Grace Sm, Nesta Effe och Lover Power. Dessa kryddas med titelförsvararen Linda di Casei samt Dubois-dubbeln Crys Dream och Iron Lady. 1600 meter med bilstart är förutsättningarna och lottningen ser ut så här:

Försök 1

1 Omera Win Sm
2 Loren Ek
3 Mack Grace Sm
4 Crys Dream
5 Odino Jet
6 Newyork Newyork
7 Lester
8 Looney Tunes

Försök 2

1 Lover Power
2 Look Mp
3 Linda di Casei
4 Iron Lady
5 Okay Ok
6 Alegro
7 Magic’s Club
8 Nesta Effe

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys V86 Solvalla
Nästa nyhet
Statistikanalys V86 Solvalla

Statistikanalys V86 Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

Märkligt svag utdelning senast; bara 11’ på en omgång som inte var lättare än gången innan, då den gav 222’. Det är sådant som gör hästspel så intressant, att svårighetsgrad och utdelning inte går hand i hand. Som det gör på Keno… lite svårt att plussa då.

Till marginell del kan lågutdelningen förklaras av den skicklige spelare som satte åttan på en enkelrad och spelade den gånger 50 hos ett ombud. Utan det spelet hade utdelningen hamnat en bit över 13’. Anmärkningsvärt är att skrällen i sista avdelningen inte över-rensade. Det brukar det göra om skrällen kommer just i avd 8, men den här gången blev det tvärtom.

En liten rad med reklam också, för Solvallabibeln 2013 som äntligen är på väg till tryckeriet. Med lite flyt hinner den levereras innan nästa V86:a. Den innehåller statistik kring alla lopptyper som förekommer på Solvallas onsdagsspel, och sträcker sig tillbaka till år 2000. Kapitel om systemkonstruktioner finns för både V64/V65 och för V86 (dröjsmålet beror huvudsakligen på att det kändes viktigt att få med så mycket om den nya spelformen som möjligt). 450:- till PG 452 07 59 – 4 för den som vill beställa! Porto etc ingår, inget tillkommer.

V86-1: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp

Snarlikt förra veckans V86-1, men lite lägre klass. Då var maxgränsen 1410’, nu 1050’. Samma häst, 4 Tidied Accelerator, blir favorit, men nu från ett bättre spår. Omgångens största favorit infriar 6 gånger av 10 på V86-spelet, och samma siffra ungefär gäller för streckfavoriten i V86-1. Man brukar vilja lägga ett enkelt lopp i början.

Statistiken för den aktuella lopptypen visar även den en vinstchans om 6/10 för de allra största favoriterna. Ledningen är den överlägset bästa positionen, men dödens som TA vann från senast, är den näst bästa positionen. Därifrån vinns 16% av loppen, vilket är mer än andra och tredje ytter har tillsammans. Dessa är ändå de bästa positionerna efter ledningen och dödens.

5:e-spåret visar närmast märkligt överlägsna resultat. Senast var det Alvena Nonstop som liftade med till andraplatsen bakom favoriten från Drömläget, den här gången gör 5 Adena Boko samma sak?

Annars är ju 10 Kendrick’s Victory en befogad andrahandsfavorit. Han kommer från två övertygande segrar, om än han blev diskad näst senast. Spår 10 visar ok-siffror strax över snittet och andrahandaren vinner under rådande omständigheter 20-25% av loppen.

V86-2: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp

Treåringslopp och låg klass… ”Favoriter med spår 2-5 infriar till 49% (23/47), övriga till 19% (8/43)” för att citera nya Solvallabibeln 2013 (se ingressen).

I det här loppet har alla de tre mest betrodda gynnsamma lägen, vilket naturligtvis är gynnsamt för deras chanser. Bara favoriten ensam har ju 50/50-chans. Normalt räknar man med seger för rank 2-3 tre gånger av tio och resten två gånger av tio, men nu är det nog några procentenheter extra för de högst rankade.

Spetshästen vinner precis 4 gånger av 10, dödenshästen 1/7.

V86-3: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp

Låg klass igen, men här får alla åldrar vara med. Som det ser ut vid lunchtid blir 8 Pampero favorit, det blir i så fall första gången, efter drygt 150 likadana körda lopp tidigare under 12 år, som en häst med spår 8 blir favorit. Favoriter med de andra ytterspåren bakom vingen (6-7) har dock klarat sig nästan genomsnittligt.

Grundchansen för sådana här favoriter är 3/10. Sedan vinner rank 2-5 hälften av loppen med inbördes jämna chanser. Återstår då två gånger av tio, då de allra största skrällarna segrar. Där är det dock inte så jämnt fördelat; rank 6-8 vinner i 15% av loppen och återstoden endast i 5%.

Bland spåren visar 4 klart bäst resultat. Generellt är ju 5 bäst i autolopp, men i medeldistansloppen finner man ibland det här mönstret.

Som kuriosa kan man notera att 11 är näst bäst. Både 4 och 11 lönar sig att spela vinnarspel på, men 11 lönar sig mest; oddsen är högre från bakspår. En bidragande orsak till det något förvånande resultatet är, att de som lottas till spår 11 och som skulle startat med låg chans, har en tendens att bli sjuka och alltså strukna… Kvar blir de med bäst chanser.


V86-4: Lopp med ett tillägg, kort distans. Struken: 5.

Omgångens enda kortdistanslopp avgörs med voltstart, och med tillägg. Att Solvalla skriver ut så spelmässigt trista propositioner är säkert en huvudsaklig anledning till att alla spelformer man testar stagnerar i omsättning. Det är inte roliga lopp helt enkelt. En all-time-low för V86 ikväll vore inte oväntat. Man har mycket att lära av banor som Mantorp, Färjestad, Eskilstuna… där får man ofta ihop spelmässigt intressanta lopp av hög klass i sina V65:or. Huvudstadsbanan borde rimligen ha bättre förutsättningar.

Tilläggshästarna får att ha tjänat hur mycket som helst, men de där framme max 600’. Tidigare har tilläggsgränsen gått vid 425’-475’ och tilläggshästarna har inte kunnat hävda sig. Rimligen borde det bli ännu svårare nu. Statistiken visar att hästarna på start är enormt gynnade, i alla fall de med framspår. Spåren 9-10 är usla.

Allra bäst är spår 6, och det lönar sig på vinnarspelet. Näst bäst är spår 1, de här utmärker sig tydligt. Naturligtvis beror detta på att spetschansen är så god från dessa spår. 45% av de här loppen vinns från ledningen. Det är anmärkningsvärt, då tilläggslopp i övrigt ”bara” vinns till 1/3 från spets.

Spelarna är inte så bra på att ranka de här loppen. 40% av vinnarna rankas 6 eller lägre. Ofta beror detta på att man övervärderar tilläggshästarnas möjligheter.

V86-5: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp. Struken: 7.

1 Plum Vise As blir en favorit av den starkare sorten; sådana infriar till 38% i sådana här stolopp. Resterande lopp vinns av rank 2-9 med inbördes jämna chanser; återstående vinner försumbart sällan.

Det är ganska jämna chanser mellan start- och tilläggshästar, med ett litet plus för de på tillägg. Spetshästen vinner så ofta som 43%, det är ungefär tio procentenheter mer än motsvarande tilläggslopp som inte är stolopp. Ston är generellt mer löpningskänsliga, och ledningen är som bekant den överlägsna positionen. Från dödens vinns ett lopp av tio.

Startspåren på tilläggsvolten är av mindre betydelse, det är närmast identiska resultat från alla.

V86-6: Lopp med ett tillägg, lång distans, låg klass. Strukna: 5, 14.

Lågklassigt, om man börjar stryka över de som är chanslösa blir det ingen kvar. Det är omgångens enda lopp över lång distans, ägare och tränare gillar inte att anmäla till sådana, så de sämsta hästarna som inte kommer med någon annanstans får tävla mot varandra.

Normalt när antalet startande är fördelat så här, har de på start inte mycket fördel av sin gottgörelse. Tilläggshästarna är ikapp omedelbart, och i praktiken måste de där framme vara lika bra som de som tjänat på dubbelt och tre gånger så mycket. Vilket i och för sig kanske inte är så jättesvårt i just det här loppet. Spelarna har i alla fall alla starhästarna högt rankade.

Favoritens grundchans är 24% i sådana här lopp. Att stå på start är generellt ett plus för favoriters infriandechans; det blir lätt att köra sig till ledningen då. Annars är propositionen sådan, att tilläggshästarna är gynnade. Och det borde väl gälla alldeles speciellt den här gången?

Andrahandaren har ungefär samma chans som favoriten, tillsammans vinner dessa ca 45%. Lika ofta vinner de som rankas 3-7, med i den gruppen inbördes jämna chanser. Återstår en gång på tio, då en större skräll segrar.

21:14 är start av det här loppet utsatt till. Vi får väl se hur det blir med den saken efter tre voltstartade lopp i rad, alla med dubbla startvolter dessutom.

V86-7: Klass I, autostart, medeldistans

ATG har som vanligt lyckats med att placera omgångens minst ointressanta lopp inom DD.

Favoriten 4 Kimbee Star har ett optimalt spår att infria favoritskap från, men ska gå med skor nu. Den senare faktorn är svår att värdera, men ibland är den som bekant helt avgörande. Kanske ska man också väga in att stallet haft något av ett mellanår med en lång formsvacka. Kusken har därför lågt favoritinfriande på både V86 och V75 i år.

Annars ska favoritens grundchans ligga i intervallet 33-40%. Rank 2-3 vinner tillsammans lika ofta de, skrällrisken är inte jättestor.

V86-8: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp

Treåringslopp och låg klass som V86-2, men här bara ston. 4 Robis Sara som startar i V86-2 hade säkert gärna velat starta här istället, men hade för lite startpoäng för att få vara med. Det här är ett lite bättre och lite jämnare lopp, därför hamnade det inom DD.

Samma statistik som under V86-2 gäller annars här också. Att det bara är ston inverkar på det välkända sättet: Favoritchansen ökar några procentenheter, men samma gäller också för de skrällrankade hästarna. Stolopp brukar se ut så; de håller en favorit-eller-skräll-profil med följaktligen lite lägre segerfrekvens för andra-tredjehandare.

Eftersom favoriten här, till skillnad från i V86-2, har ett missgynnsamt spår, bör man inte värdera grundchansen högre än ca 2/10.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svensk Travsport om diskningen
Nästa nyhet
Svensk Travsport om diskningen

Svensk Travsport om diskningen

Uppmärksamheten har varit stor efter det att Conrad Lugauers Railiana diskades för händelse i loppet inledning under måndagen. Nu ger Svensk Travsport en förklaring till domslutet.

Det var vid Halmstads tävlingar under måndagskvällen som Conrad Lugauer kom först i mål med sin Railiana men ekipaget diskades efteråt på grund av att måldomarna ansett att de stört en annan häst, Satchmo S.R.P. tidigt i loppet, efter cirka 150 meter. Domslutet har väckt mycket frågor och Svensk Travsport reder nu ut händelsen på sin hemsida:

– Conrad Lugauer vann fördel genom sin körning och Ralf Karlstedts möjligheter försvann. Lugauers manöver påverkade avsevärt loppets resultat och måldomarnämnden har fullt stöd i reglementet för att diska för trängning även om det skedde i loppets inledning.  Måldomarnas bedömning var att Lugauer fick en placering som han inte skulle fått annars. Diskvalifikation för trängning är således inte en bestraffning utan en resultatkorrigering, säger Mikael Frödén som är funktionärssamordnare på Svensk Travsport.

Nästan alltid tidigare när det handlar om diskning för trängning har dessa skett under loppens slutskeden. Något som både kritiserats och diskuterats under åren. Vid den årliga måldomarkonferensen i förra veckan togs frågan upp till diskussion igen och under måndagen kunde det alltså även sättas i praktik.

– Måldomarna har hittills varit alltför försiktiga med att utnyttja alla verktyg i tävlingsreglementet. Eftersom det de senaste åren förekommit några fall där vi tyckt att man borde ha kunnat diskvalificera tryckte vi extra på detta i årets konferens. Dessutom har vi redan innan denna händelse presenterat styrelsen ett förslag till ny reglementstext som skall göra reglerna ännu tydligare och enklare att tillämpa, säger Mikael Frödén på Svensk Travsports hemsida.

Läs även: Skandal tycker Lugauer – och vad är det egentligen som gäller?

Läs även: Modigt beslut sätter ny standard i svensk travsport

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nominerat till norska Hästgalan
Nästa nyhet
Nominerat till norska Hästgalan

Nominerat till norska Hästgalan

Nomineringarna till den norska Hästgalan är nu klara. Kallblodsfenomenet Tekno Odin har möjlighet att ta hem fyra priser.

Nomineringarna är nu offentliga till den norska Hästgalan som hålls den 19 januari. Så här ser det ut i samtliga kategorier:

Årets unghäst:
Norheim Svenn, Tekno Odin och My Happiness EP.

Årets norskfödda varmblod:
Juliano Rags, Viking Frecel, och My Happiness EP.

Årets kallblod:
Norheim Svenn, Tekno Odin och Grude Jenta.

Årets travhäst:
Norheim Svenn, Tekno Odin och Yarrah Boko.

Årets kusk:
Eirik Höitomt, Frode Hamre och Tom Erik Solberg.

Årets travtränare:
Frode Hamre, Geir Vegard Gundersen och Öystein Tjomsland.

Årets unga lovande galopphäst:
Bomar, Diamant och Old Pal.

Årets norskfödda galopphäst:
Ragazzo, Daydream Believer och Dickie Dickens.

Årets galopphäst:
Bank of Burden, Entangle och Sir Lando.

Årets jockey:
Per-Anders Gråberg, Jacob Johansen och Carlos Lopez.

Årets galopptränare:
Niels Petersen, Wido Neuroth och Rune Haugen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Caballion tar paus - problemen ska redas ut

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson