Just nu:
15.52 Kusk skadad efter olycka på Bollnästravet
15.02 Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School
12.41 Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?
09.57 Årets fyra första champions klara
09.13 Svenskt Kallblodsderby – Så här körs finalerna
08.15 Lugnt i ledningen för Attraversiamo
15.53 Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion
14.33 Dreammoko ny hos Björn Goop
14.23 Mellby Free får lämna återbud
08.48 Ringostarr Treb och Lionel till Hugo Åbergs

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

Omsättningen fortsätter öka dramatiskt på V86. Förra veckan tappade man visserligen en knapp miljon på att ha förbjudit V8-spelet, men det kompenserades med råge av att själva V86 ökade med mer än fyra miljoner eller 31%. Man är dock fortfarande en bra bit ifrån 2012 års nivåer. Då omsatte motsvarande omgång 23 miljoner.

Förra året omsattes drygt 15 miljoner på V86. Det blir säkert en dramatisk ökning idag igen!

Lite reklam för ett ”V86-paket”. Solvallabibeln och (splitter nya) Åby-bibeln kan köpas i paket för 725:- till PG 452 07 59 – 4. Det innebär en rabatt om 223 kr!

V86-1: Lopp med ett tillägg, medeldistans [sid 146-147]
En ovanlig proposition som bör gynna startvoltens hästar kraftigt. Å andra sidan blev det ett konstigt och ojämnt lopp, inte ens fullt anmält. Det finns ingen riktig statistik över motsvarande. 9 Deal or no Deal är säkert bäst och får tipset därför, men jag vågar inte lita på henne. Det får bli streck för alla utom 3, 4 och 6.

V86-2: Autostart, medeldistans, stolopp i mellanklass. Struken: 7 [sidan 97]
10 Oops Trot spikade jag sist. Då var hon rejält underskattad och det är hon igen. Hon är inte bäst bakifrån, det är ingen, men hon kan i alla fall spurta grymt och läget är enligt statistiken chanshöjande (!). I ett annars öppet lopp får hon åter förtroende som spik. En-eller-många, som så ofta i stoloppen!

V86-3: Autostart, medeldistans, kallblod
Sådana här lopp finns det dåligt med statistik kring, men generellt är skrällrisken låg i autostartade kallblodslopp. I en på förhand relativt lättlöst omgång har jag råd att gardera, och stryker bara ”chanslösa” 1, 6, 7, 9.

V86-4: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Strukna: 3, 8 [sidan 90]
4 Withma har visat andra speedresurser än de andra. Nedstrykningen är en aning chanshämmande, och gör tyvärr att hon drar på sig lite extra spel, men oavsett: Bra spik.

V86-5: Lopp med ett tillägg, lång distans, låg klass. Struken: 13 [sid 153-154]
Udda proposition. När tilläggsgränsen är satt vid 125’ så får de på tillägg normalt ha tjänat upp till 315’. Nu har man sänkt detta belopp till 225’ vilket tydligt bör gynna starthästarna. Å andra sidan: Med den tidigare propositionen visade sig tilläggshästarna tydligt gynnade; man har alltså gjort detta i utjämnande syfte,

Om det lyckas återstår att se. Men uppenbart är att det här en het kandidat till omgångens skrällopp.

V86-6: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 94]
Plättlätt. 4 Mr Vida spetsar och håller till mål. Spik!

V86-7: Autostart, kort distans, hög klass. Strukna: 8, 11 [sidan 67]
Storfavoriter från perfekt utgångsläge har en tendens att infria, inte minst i kortlopp och inte minst i högsta klassen. Spik igen!

V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass [sidan 65]
Här är det läge att upprepa några rader ur förra veckans analys, om 1640a-lopp på Solvalla:
”I den lägsta klassen avgjordes åtta lopp. Den som spelade på spårlottvinnaren, femman, varje gång fick drygt 9 insatser tillbaks.
I mellanklassen avgjordes tretton lopp och spårspelaren fick knappt femtio insatser tillbaks.
I den högsta klassen avgjordes bara tre lopp och där vann ingen femma.
Totalt sett 24 lopp som gav spårspelaren 59 insatser tillbaks, ett plus på 35 stycken eller 146% av totalinsatsen.”

Att 5 Julio de Luxe vinner det här loppet är inte säkert. Däremot är det ganska säkert att han är det bästa spelobjektet. Detta i kombination med att favoriten har det praktusla och överlägset mest överspelade 9:e-spåret gör det motiverat att ha andrahandaren som tipsetta.

Även fjärdespåret är en tydlig plusfaktor i sådana här lopp, om än spår 4-spelaren fick nöja sig med 39 insatser tillbaks för fjolårets 13 lopp i klassen. 4 Next to None Sib är intressant, då han visade toppform vid senaste solvallabesöket, slagen endast av Zelda Zonk, som visat sig vara en undantagshäst. Det var långt ned till trean…
Tänk dock på att den här hästen är barfotaberoende. Tipstvåa ändå

Spår 9 då? Ingen vann därifrån ifjol och totalt har 2 av 141 lyckats segra från det nära nog helt vinstchansförintande läget.

Sammanfattningsvis ser spelbarheten ok ut. Tre klara spikar i V86-4, V86-6 och V86-7, varav bara en är favorit. En chansspik hittar man i V86-2 och ett lås i sista avdelningen. Lycka till med spelbesluten!

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
torsdag 08:48, 18 juli

Ringostarr Treb och Lionel till Hugo Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:14, 18 juli

Magiskt, Who’s Who

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 13:29, 17 juli

Nadal Broline och Uza Josselyn till Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:13, 17 juli

Familjen Eggen avvecklar stallet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:04, 17 juli

Bazire om Aubrion du Gers: ”En enastående champion”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:08, 17 juli

Montdore tog ned Spartan Kronos från dödens

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 12:10, 16 juli

Aubrion du Gers död efter olycka

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Axevalla: ”Detta bör vara min bästa chans”

V4 Axevalla: ”Detta bör vara min bästa chans”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han travade bättre än vanligt senast och kusken sa att de varit med på plats med fritt. Han känns fin efteråt och detta bör vara min bästa chans idag. Vi hoppas han blir släppt till spets men det kan gå vägen även från utvändigt ledaren. Hoppas bara vi hinner fram till banan i tid. Det är väldigt mycket olyckor på grund av halkan på väg dit, säger Per Emil Henriksson om Barack Boko (V4-3).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Axevalla. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Photo Flyer – Han är lite speciell av sig och var bland väldigt bra vid segern näst senast. Sist gav han upp helt i slutsvängen utan att han för den delen bar särskilt trött. Nu var det ett tag sedan han startade men det finns kapacitet i honom. Han kommer inte kunna försvara innerspåret och därmed är vi utlämnade men han är bättre bakom bil än i voltstart. Har han en bra dag kan han sluta bland de tre främsta, säger Marcus Hultman.

4 Making Love – Han blev lite för ensam i ledningen senast och hästen blåste inte efter loppet. Han känns fin efteråt och bör ha gått framåt ytterligare med loppet i sig och nu får Tomas ta det lite lugnare och köra till slut. Hästen har fått känna på bilen och det var inga problem. Vi testar nog igen före tävlingarna men tanken är att det ska bli en lugn och felfri avgång. Skor runt om och det kan gå vägen idag och det är min bästa chans, säger Eelco van der Wal.

12 Manitou – Han är i bra form men har lite hyss för sig. Senast bröt han ut och var inte körbar. Nu slipper han brodd fram och det är ett klart plus. Han slog på sig med brodd senast. kapacitet har han för att vinna men hästen är omogen av sig, säger Jörgen Melchior.

Lopp 2, V4-2

1 Anastasia – Jag har nog den bästa hästen men även den svåraste hästen. Benen spretar åt alla möjliga håll och hon är svår. Kusken är van kallblod men inte ens Åke lyckades senast. Inga ändringar och hon lär inte spetsa, säger Raoul Engblom.

3 Borga Go On – Hon bör ha gått framåt med loppet i sig från senast och nu blir det rycktussar för första gången i loppet. Hon lättas i frambalansen men det är skor runt om. Hon kan öppna bra men vi får se upplägget. Hästen är lite lat av sig men tänker kanske till med rycktussar och inte borta, säger Eelco van der Wal.

6 Bazire Rapida – Han var ganska bra senast och var inte så tokig som tvåa gången innan det heller. Det här är en ganska entaktad häst ofta gör sitt men som heller aldrig vunnit lopp. Det kanske inte blir seger den här gången heller men en hygglig slant kan han ändå hugga. Skor runt om, säger Louise Granstedt.

8 Flirtin Boy – Det känns som en bra häst i jobben men han visar det inte i lopp. Senast hade han problem med en hovspricka men det gick snabbt över och vi har tränat på. Läget är svårt men vi får prova från start. Han får visa bättring innan man kan tro på honom, säger Håkan K Persson.

10 Lottie Palema – Hon gjorde comeback efter längre vila och saknade väl helt enkelt speeden i kroppen. Det loppet har hon tagit på allra bästa sätt och hennes jobb de två senaste veckorna måste jag hylla. Det här är en rätt bra häst i grunden och jag tycker inte man ska nonchalera henne idag. Inga ändringar, säger Anders Svanstedt.

Lopp 3, V4-3

5 Barack Boko – Han travade bättre än vanligt senast och kusken sa att de varit med på plats med fritt. Han känns fin efteråt och detta bör vara min bästa chans idag. Vi hoppas han blir släppt till spets men det kan gå vägen även från utvändigt ledaren. Hoppas bara vi hinner fram till banan i tid. Det är väldigt mycket olyckor på grund av halkan på väg dit, säger Per Emil Henriksson.

7 Homerun – Han har bra form för dagen och hakade på godkänt senast. Banan var dessutom lite seg på innerspåret och han var behandlad innan det. Jag tror att han kommer vara bättre nu och både häst och kusk är startsnabba. Kort distans tror jag ska var en fördel och sen får vi se hur långt det räcker. Skor runt om, säger Maria Rosenberg.

9 Speaker – Det är en kapabel häst och idag blir det vanlig vagn då han inte trivdes med jänkarvagn senast. Skor och boots idag och det bör också vara en fördel. Dessutom kuskplus. Han är inte helt borta men Barack Boko har bättre chans, säger Per Emil Henriksson.

Lopp 4, V4-4

1 Axel Fame – Detta är min bästa hästa i stallet och fungerar han så kan han absolut vinna men det trular mycket. Nu blir det lite ändringar i käken och så. Han är nog bäst barfota men skor som nu fungerar ok. Han kanske inte spetsar men duger bra felfri, säger Per Emil Henriksson.

4 Joe Mama – Han var nära segern senast och har nu gjort fina lopp en längre tid. Han har snart tjänat ihop till en fullträff och den kan komma nu. Läget är bra men jag vet faktiskt inte om ledningen är hans bästa position. Han har gjort det bra där men fungerar lika fin i ryggar. Jag får ta ett snack med Micke J om taktiken för han brukar var bra på att bedöma motståndet dessutom. Vi tar av honom det norska huvudlaget och sätter på honom ett öppet. Inga övriga ändringar, säger Louise Granstedt.

11 Alfline – Han hostade i samband med loppet senast. Vi kollade halsen men fann inga fel och han tränar fullt bra. Läget är svårt men han är väl inte helt borta. Han är mest van barfota bak men nu blir det skor men det är lätta sådana, säger Håkan K Persson.

13 Gassman’s Evert – Han led av den hårda banan senast men tog inte stryk av det. Han hamnade lite väl med spåret och vi behöver flyt men normalt kan han vara med i främre träffen. Det har dock kanske gått lite väl långt tid mellan loppen men vi hittade inget lopp åt honom. Han är allra bäst barfota bak men det blir sommarskor idag då det råder barfotaförbud på Axevalla. Banan bör vara klart mjukare idag är senast, säger Eric Martinsson.

15 Unbeliveable L.G. – Hon har återigen fått iskallt läge men den gång misstänkte vi väl att det skulle bli så. Hennes insatser på sistone har ändå varit väldigt bra om man ser till vila spår och vilka lopp hon fått. Hon är besvärlig att resa med så vi stannar helst på hemmaplan vilket dessutom gör lopputbudet lite smalare. Hästen är i alla fall i fin författning och kan nog sluta långt framme om det klaffar på vägen. Skor runt om, säger Elisabeth Sandin.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dramat: Hästen sprang rakt ut i snön
Nästa nyhet
Dramat: Hästen sprang rakt ut i snön

Dramat: Hästen sprang rakt ut i snön

Allt såg bra ut för hästen Å. Widdock i ledningen av tisdagens inledande lopp på Gävletravet. Men plötsligt styrde hästen ut i banan – och kraschade in i en snödriva.

Å. Widdock i en värmning. Foto: ALN

En dramatisk händelse utspelade sig i det första V4-loppet på Gävletravet under måndagslunchen. Kallblodet Å. Widdock, körd av Fredrik Palm och tränad av hemma-amatören Jan Eriksson, hade tagit ledningen av loppet.

Men hästen var allt för laddad för dagen och tappade luften efter cirka 400 meter travade. Palm insåg faran och lyckades ta ut sin häst ut i banan. Ekipaget tog då sats mot en snödriva i första kurvan där man formligen kraschade. Men såväl häst som kusk såg ut att klara sig bra ur den mjuka ”kraschlandningen”. Fredrik Palm var raskt på fötter och kunde leda ut Å. Widdock från banan.

Loppet blåstes av och hästen ströks av naturliga orsaker ur loppet som sedermera vanns av Tomtegubben och Ove A Lindqvist.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Publiken under vardagstravet minskar
Nästa nyhet
Publiken under vardagstravet minskar

Publiken under vardagstravet minskar

De största travdagarna i landet fortsätter att dra stor publik, men besökarna under vardagstravet minskar alltjämt. Svensk Travsport är klar med sin publikstatistik för året som gick.

Om V75 räknades som en ”sportliga” skulle det konkurrera med SHL (Svenska Hockeyligan) om att vara den näst största i Sverige. Landets totalt 65 V75-omgångar under 2014 gästades av 387 057 besökare. Det ger ett genomsnitt på 5893 besökare per omgång.

Det kan sättas i paritet med fotbollens Allsvenskan som under säsongen 2014 fick ett snitt på 7132 och SHL:s 5983 besökare under säsongen 2013-2014.

Att locka publik till vardagstravet är emellertid fortsatt svårt. Genomsnittspubliken minskade under 2014 med drygt tre procent, visar den statistik som Svensk Travsport publicerar.

Totalt kunde man räkna in 1 219 344 besökare vid alla 855 tävlingsdagar under fjolåret. Snittet stannar då vid 1426 per tävlingsdag, en minskning med 50 besökare per dag i snitt. Totalpubliken sjunker än mer, men här är det noterbart att väga in det faktum att antalet tävlingsdagar under 2014 dragits ned med 46.

– Jag tror att V75 som stora folkfester har potential att bli ännu bättre och som arrangörer står vi inför stora utmaningar att utveckla roligare vardagsevenemang som lockar fler att gå på trav, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa ST:s statistik:

För V75-publik

Total publikstatistik 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prince Tagg tillbaka hos Karlstedt - vann direkt
Nästa nyhet
Prince Tagg tillbaka hos Karlstedt – vann direkt

Prince Tagg tillbaka hos Karlstedt – vann direkt

2011 firade Prince Tagg och Ralf Karlstedt en stor framgång tillsammans när man vann Jubileumspokalen. På måndagen gjorde hästen comeback för sin tränare – det blev seger direkt.

Den nu nioårige Prince Tagg var ordentligt på tapeten för några år sedan när han för Mantorpstränaren Ralf Karlstedt gjorde stor succé som unghäst och vann Breeders Crown som fyraåring i ett fält som innehöll bland andra Sebastian K.

Glatt i vinnarcirkeln på Mantorp. Foto: ALN

Som femåring deltog ekipaget i Elitloppet därifrån man inte tog sig till final, men senare samma säsong kom miljonsegern i Jubileumspokalen.

Fast de senaste säsongerna har trippelmiljonären inte kunna leva upp till samma höga nivå. Förra sommaren flyttades Prince Tagg till Timo Nurmos men ej heller hos Solvallatränaren rönte han några framgångar. Det blev 19 500 kronor inkört under hela 2014.

Men nu kanske Prince R.S.-sonen är tillbaka igen. På måndagskvällen gjorde han comeback i regi Ralf Karlstedt och första starten på 2,5 månader. Prince Tagg, som stod med 20 meters tillägg, fick en fin rygg framåt i Alvena Pele (också comebackande) och kunde vridas på i tredjespår i sista sväng.

Den nu löpsugne Prince Tagg utkämpade upploppet ned en rejäl batalj mot ledande Mr Flo Fly, men grejade segern på linjen. Det här var hästens första fullträff sedan februari 2013. Segern var värd 35 000 kronor och togs på 1.14,6 över 1660 meter.

– Det var fruktansvärt skönt, särskilt som jag hade riktig torskfrossa över mållinjen. Hästen är fortfarande inte helt hundra men ändå jäkligt fin mot vad han sett ut på slutet, men det finns lite att slipa på, sa Ralf Karlstedt till TV4 Sport.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Gävle: "Han ser jättefin ut i jobben"

Travtips

Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School

Travtips
fredag 15.02, 19 juli
Axevalla kör sin andra dag av tre i helgen och sporten är god. Milligan's School är en av de största fyrbenta profilerna och visst har han bra chans att infria sitt favoritskap. Från spets. Han spelas trots rätt blygsamt odds men det finns även andra och m...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.53, 18 juli

Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.37, 17 juli

Tips Eskilstuna 17 juli: Fantastisk vinnare från Tietz

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
tisdag 16.08, 16 juli

Tips Jägersro 16 juli: Världsmästare med dubbelchans

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.51, 15 juli

Tips Skellefteå 15 juli: Vi inleder med B.W. Sture

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.27, 12 juli

Tips Årjäng 13 juli: Barfota Lukas Rauen är draget

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 12:41, 19 juli 2019

Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?

STRÄNGNÄS: Vädret inför Stochampionatshelgen på Axevalla ser på förhand lovande ut. Prognoserna talar möjligtvis enbart om regn på söndag förmiddag. Blir spännande att ta del av publiksiffrorna från Axevalla kommande helg. Vi ser numera i ett svenskt trav ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni 2019

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Så här ska det se ut! Åtta lopp av bra klass och Solvalla som kör tävlingarna på egen hand. Jag gillar expresstravet med saxade tävlingar som spelprodukt och framför en dator eller TV passar det utmärkt, men på banan är det ett iskallt koncept. Solvallas t...
Spelredaktör Daniel Berglund
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Spelkrönika Berglund
Daniel Olsson
Ulf Nilsson