Travnet
ANNONS
(152462) Souloy Fabrice bekymmrad hanold

Fabrice Souloy stängdes av tio år. N har han fått licensen tillbaka i Frankrike. Foto: Hanold, ALN

Souloy får licensen tillbaka

Skribent

Publicerad kl 09.59, 23 april 2021

av Daniel Olsson

Efter att flera hästar avslöjats som avsiktligt dopade i några av de största loppen dömdes Fabrice Souloy till tio års avstängning. Trots det har den franske tränaren nu återfått sin licens. Redan första dagen tillfördes 73 hästar till träningslistan.

Det var under 2016 som flera hästar från Fabrice Souloy testades positivt för kobolt i några av de största nordiska loppen. Bland annat fråntogs Un Mec d’Héripré sin tredjeplats i Elitloppet och Your Highness diskades i efterhand efter att ha varit först över mål i Oslo Grand Prix.

Dömdes till 10 års avstängning

Efter en utdragen process dömdes Fabrice Souloy senare i slutet av 2017, av det norska travförbundets appellskommitté, till tio års avstängning samt en halv miljon norska kronor i böter. Trots det, efter att mindre än halva straffet avtjänats, har Souloy återfått sin tränarlicens. Det bekräftades av det franska travförbundet på torsdagen.

Att den norska domen inneburit att Souloy är avstängd bland annat i de nordiska länderna, betyder att alla länder inom den europeiska travunionen är rekommenderade att följa beslutet – men inte att de måste. Till Travronden svarar UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola:

De driver ett familjeföretag

- Det är inrikesministeriet i Frankrike (som är ansvarigt departement för travsporten i Frankrike) som beviljat licensen tillbaka med motiveringen att Souloy inte haft licens på drygt fyra år och under tiden har inga anmärkningar noterats mot hans svågers licens. Billard är Souloys svåger och de driver ett familjeföretag tillsammans. Familjeföretagande är starkt skyddat vid lagstiftning i Frankrike. Detta beslut är överordnat beslutet som tagits i det franska förbundet.

Någon hemlighet har det inte varit att Fabrice Souloy de senaste åren figurerat bakom kulisserna hos Philippe Billards, Souloys svåger, tränarrörelse. Under torsdagen då Fabrice Souloy återfick sin licens i Frankrike tillfördes omedelbart 73 hästar på träningslistan. Dit inkluderas stjärntravaren Gu d’Héripré som slutade trea i årets Prix d’Amérique.

Fabrice Souloy
ANNONS
Nästa artikel