Souloy får licensen tillbaka

Efter att flera hästar avslöjats som avsiktligt dopade i några av de största loppen dömdes Fabrice Souloy till tio års avstängning. Trots det har den franske tränaren nu återfått sin licens. Redan första dagen tillfördes 73 hästar till träningslistan.

Det var under 2016 som flera hästar från Fabrice Souloy testades positivt för kobolt i några av de största nordiska loppen. Bland annat fråntogs Un Mec d’Héripré sin tredjeplats i Elitloppet och Your Highness diskades i efterhand efter att ha varit först över mål i Oslo Grand Prix.

Dömdes till 10 års avstängning

Efter en utdragen process dömdes Fabrice Souloy senare i slutet av 2017, av det norska travförbundets appellskommitté, till tio års avstängning samt en halv miljon norska kronor i böter. Trots det, efter att mindre än halva straffet avtjänats, har Souloy återfått sin tränarlicens. Det bekräftades av det franska travförbundet på torsdagen.

Att den norska domen inneburit att Souloy är avstängd bland annat i de nordiska länderna, betyder att alla länder inom den europeiska travunionen är rekommenderade att följa beslutet – men inte att de måste. Till Travronden svarar UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola:

De driver ett familjeföretag

– Det är inrikesministeriet i Frankrike (som är ansvarigt departement för travsporten i Frankrike) som beviljat licensen tillbaka med motiveringen att Souloy inte haft licens på drygt fyra år och under tiden har inga anmärkningar noterats mot hans svågers licens. Billard är Souloys svåger och de driver ett familjeföretag tillsammans. Familjeföretagande är starkt skyddat vid lagstiftning i Frankrike. Detta beslut är överordnat beslutet som tagits i det franska förbundet.

Någon hemlighet har det inte varit att Fabrice Souloy de senaste åren figurerat bakom kulisserna hos Philippe Billards, Souloys svåger, tränarrörelse. Under torsdagen då Fabrice Souloy återfick sin licens i Frankrike tillfördes omedelbart 73 hästar på träningslistan. Dit inkluderas stjärntravaren Gu d’Héripré som slutade trea i årets Prix d’Amérique.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Plättlätt för Don Fanucci Zet

Plättlätt för Don Fanucci Zet

Don Fanucci Zet gjorde sin återkomst till vinnarcirkeln. Blixtsnabbt från början – och till slut. Det blev bekvämt för Daniel Redéns femåringsstjärna i Bollnäs.

Don Fanucci Zet (e. Hard Livin), vinnare av Sprintermästaren och tvåa i Derbyt i fjol, gjorde sin andra start för året då han på torsdagskvällen spelades till stor favorit i ett klassigt snabblopp i Bollnäs. Efter att ha fått sträcka vapen mot Click Bait i årsdebuten, handlade det den här gången om bekväm seger.

Avgjorde loppet från start

Efter en inledande spetskörning mot Diamanten kunde Örjan Kihlström sätta sig till rätta i ledningen med Don Fanucci Zet som förvisso fick visa 08,7 första 500, men som snart kunde lugna ned farten. Samme Diamanten fick fritt mitt på upploppet och sköt till vasst när ledaren stack undan, men Don Fanucci Zet hade händelserna under fullständig kontroll.

– Det blev bara lite körning från start och till slut så det var väl inte så märkvärdigt så, men han hade verkligen tagit förra loppet på rätt sätt och var ju med på noterna när bilen släppte och kändes mycket spänstigare och allt. Det verkar vara den typen av häst som behöver något lopp, menade körande Örjan Kihlström efter segern i Vinnare V64.

Don Fanucci Zet knep segern klockad till 1.11,9a/1640 efter 09,6 loppets sista halvvarv. Förstapriset var värt 50 000 kronor. Diamanten fin som tvåa en tiondel långsammare och på behörigt avstånd från det övriga fältet. Den årsdebuterande Brother Bill gick en bra avslutning i spåren för att bli femma.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takter tillbaka
Nästa nyhet
Takter tillbaka

Takter tillbaka

Det var nästan två år sedan som vi såg honom i tävlingssammanhang senast, men på tisdag är han tillbaka. Johnny Takter har tre uppsittningar på Jägersro.

När Jägersro tävlar på tisdag kväll får banan bevittna ett kärt återseende. Johnny Takter gör comeback i tävlingssulkyn. Johnny, som körde kvallopp på samma bana i förra veckan, har inte medverkat i tävlingssammanhang sedan början av juni 2019.

Tre uppsittningar på Jägersro

Takter har tre uppsittningar vid hemmabanans tävlingar på tisdag. Han inleder i kvällens första lopp bakom Ola Samulesson-tränade Zinfandel och fortsätter senare med Unusal Face (Lars I Nilsson) och Suarez (Robert Bergh).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Explosiv Milliondollarryhme
Nästa nyhet
Explosiv Milliondollarryhme

Explosiv Milliondollarryhme

Milliondollarryhme har varit finalist i Elitloppet de båda senaste åren och frågan är väl om Fredrik B Larssons krigare inte är ett hett namn även för årets upplaga. Efter att ha exploderat från start blev det ledningen hela vägen i The Onions lopp.

Trea för två år sedan, fyra i fjol. Milliondollarryhme (e. Ready Cash) har hittat toppformen igen precis lagom inför Elitloppssnacket. Fredrik B Larssons valack var i årsdebuten senast tvåa efter Ecurie D. i Dartster F:s lopp, när Solvalla under onsdagskvällen avverkade The Onions lopp klättrade sjuåringen ytterligare ett steg på prispallen.

Favoriten var chanslös från start

Den årsdebuterande Missle Hill var stenhårt betrodd i loppet, men hade inte skuggan av en chans att svara när Milliondollarryhme formligen flög mot frontpositionen. Ready Cash-sonen tog täten på bara några få steg, vilket föranledde favoriten att snart inta dödens. Men ledaren var omöjlig att betvinga på hemmabanan denna afton. Milliondollarryhme anförde i jämnt, hårt tempo och passerade mål som säker vinnare på 1.10,7a/1640. En seger som bättrade på kontot med 100 000 kronor.

– Helt underbart. Han kändes helt enorm i dag. Det var en explosion från start och han visade en sådan harmoni i ledningen. Hästen var verkligen perfekt på alla vis och i den här formen, och om vi kan slipa till lite till, är han en häst för Elitloppet, sa Fredrik B Larsson i ATG Live.

”Han kändes enorm i dag”Fredrik B Larsson i ATG Live

Bakom var det jämnt om övriga pallplaceringar. Silvret gick till Forfantone Am som från andra ytter fick problem med travet i sista sväng, men återkom rappt över upploppet för att snuva Missle Hill på andrapriset. Chestnut Hill, i första starten för Stefan Melander, gjorde loppet i rygg på ledaren och blev fyra, på linje med stallkamraten Click Bait. Samtliga i kvartetten klockades till 1.10,9. En tiondel långsammare blev nestor On Track Piraten som sexa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Topphästar möts i Prix de l'Atlantique
Nästa nyhet
Topphästar möts i Prix de l’Atlantique

Topphästar möts i Prix de l’Atlantique

Storlopp hägrar i Paris till helgen när Prix de l’Atlantique körs på Enghien. Tre svenska hästar slåss mot ett koppel av franska och italienska stjärnor.

Grupp 1-bataljen Prix de l’Atlantique är lördagens händelse på Paris-banan Enghien. Vinnaren tar hem ett förstapris på 76 500 euro och det har givetvis lockat ett vasst startfält. Med i leken finns toppstoet Délia du Pommereux, som ju vann Prix de France i vintras och är klar för start i Paralaympiatravet om drygt två veckor.

Två starka kort från Italien

Hon ställs mot bland andra Davidson du Pont, Jean-Michel Bazires stjärna som även i år slutade tvåa i Prix d’Amérique, men som i sina senaste starter inte skördat några framgångar. Billie de Montfort, stålstoet som kommer från vinst i Gran Premio Costa Azzurra och Prix de Paris-vinnaren Etonnant är två andra som förstärker hemmalaget.

Alessandro Gocciadoro bidrar med två av sina starkaste kort. Den italienske tränaren kör själv Vivid Wise As som försvarade sin titel i Grand Critérium de Vitesse och ställer också upp med Vitruvio. Tre svenskar är med i loppet; Anders Lindqvist-tränade Wild Love som haft fina framgångar i Frankrike den senaste tiden, får sällskap av Jörgen Westholms Unique Juni och Tomas Malmqvists Calle Crown.

Prix de l’Atltantique, 2150 auto:

1 Chica de Joudes – Alain Laurent
2 Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
3 Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
4 Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
5 Vitruvio – Federico Esposito
6 Délia du Pommereux – Éric Raffin
7 Etonnant – Anthony Barrier
8 Valokaja Hindö – Nicolas Bazire
9 Wild Love – Aexis Prat
10 Jerry Mom – Pierre Vercruysse
11 Calle Crown – David Thomain
12 Unique Juni – Matthieu Abrivard


Senaste vinnarna Prix de l’Atltantique:

2019: Looking Superb – Jean-Michel Bazire
2018: Bold Eagle – Franck Nivard
2017: Bold Eagle – Franck Nivard
2016: Lionel – Franck Nivard
2015: Moving On – Franck Nivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter Paralympiatravet - Gelati Cut siktar på Harper Hanovers

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson