Just nu:
17.56 Italien skärper reglerna – Halmstad häver avstängningen
16.12 Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll
13.44 Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken
12.37 Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien
09.45 Elitloppet: Allt du behöver veta inför travfesten
17.05 ELITKAMPEN: Det stora nordiska slaget
16.48 Två strykningar i Treåringseliten
13.22 Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!
10.34 Gästkrönikör Niklas Borg: Vem vann Elitloppet 2004?
08.33 Cruzado dela Noche ute efter segern i Maxie Lee

Sorbet glänste i Dartster F:s lopp – tog fjärde raka

Det var två månader sedan senaste starten, men Sorbet var lika segersugen som tidigare. Daniel Redén-hästen kastade loss och vände ut och in på fältet i Dartster F:s lopp på Solvalla.

Dartster F:s lopp bjöd på en läcker startlista när loppet avgjordes på Solvalla under tisdagskvällen. Efter ett fartfyllt intro var det slutligen Sorbet som klev in i huvudrollen och avgjorde på läckert sätt efter ett kraftfullt speedryck. För åttaåringen som var fyra i Åby Stora Pris och sedan tvåa i Sundsvall Open Trot i fjol, väntar en intressant fortsättning i storloppstider.

– Han var verkligen fin. Jag var lite i valet och kvalet om vi skulle släppa, men vi fick rygg en bit i alla fall. Jag förstod att vi skulle få gå en bit i spåren, men han pinnade på bra. Hästen vann med huvan kvar, det var verkligen ett toppintryck, sa kusken Carl Johan Jepson efter sin första bekantskap med vinnaren.

Spetsstriden såg Charrua Forlan vinna en duell mot Muscle Hustle där den förstnämnde tvingades till 1.09 första 500, men kunde dämpa till 1.14 på kilometern. I det läget hade Qahar Q.C. avancerat fram mot dödens och därmed avlöst Sorbet. Jepson gav dock Super Photo Kosmos-sonen mar-schorder igen 700 meter kvar – och då gick det rysligt fort.

Sorbet svepte fram och passerade Charrua Forlan in mot sista sväng och skaffade sig flera längder genom kurvan. Charrua Forlan höll stilen berömvärt i denna sin årsdebut och närmade sig den något avstannade ledaren sista biten, men Sorbet vann högst komfortabelt.

Segertiden stannade vid 1.12,7a/2140 meter efter sista 500 på 09,6. Förstapriset var 100 000 kronor. För Sorbet, som här gjorde första starten sedan Gulddivisionens final i början av februari, var det här fjärde raka viktorian.

Charrua Forlan slutade tvåa, två tiondelar efter. I striden bakom avslutade Queer Fish fint för att bli trea före Muscle Hustle som efter startrusningen gjort loppet i rygg ledaren. Volstead, också i en comeback, travade som tredje häst på innerspår men kunde aldrig blanda sig i toppstriden.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
onsdag 08:33, 22 maj

Cruzado dela Noche ute efter segern i Maxie Lee

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:13, 22 maj

Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 17:15, 21 maj

SWEDEN CUP: Startlistor och odds till förfesten!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 11:50, 21 maj

Efter skada: Mofaksan tvingas sluta

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:22, 21 maj

Jepson till Tusenklubben: ”En milstolpe”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 18:19, 20 maj

KUSK-VM: Tar Ulf Ohlsson Sveriges första guld?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:47, 20 maj

Valokaja Hindö och Gretzky B.R. till Oslo Grand Prix

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Aubrion du Gers hann fram till trettonde raka

Aubrion du Gers hann fram till trettonde raka

Det såg mörkt ut i sista sväng, men när det väl blev fritt spurtade Aubrion du Gers strålande. Jean-Michel Bazires heta Elitloppshäst förlängde segerraden.

Jean-Michel Bazires vinstmaskin Aubrion du Gers är en av hästarna som är klara för Elitloppet. Som i ett led i match-ningen mot Solvalla dök den nioårige valacken på onsdagen upp på hippodromen i Angers för att bli megafavorit i Grand Prix Angers Loire Métropole. Och stjärnan fixade det också – även om det ett tag såg ut att bli väl långt fram.

Aubrion du Gers stod med femtio meters tillägg men Bazire tog sats tidigt och svepte fältet fram i en rejäl rush för att överta ledningen. Den blev dock kortvarig när man med dryga varvet kvar valde att lämna över till Blues des Landiers. Fram utvändigt kom samtidigt loppets andrahandare Bugsy Malone och här såg körande Yoann Lebourgeois sin chans.

Bugsy Malone stack ifrån

Bugsy Malone pressade sig i sin tur till spets in på sista bortre – och stack undan. För Aubrion du Gers gällde det nu att hitta loss från tredje invändigt. Luckan lät vänta på sig, men när den utvändige hästen galopperade vid ingången av upploppet blev det fritt – och Aubrion du Gers svarade med en svettig avslutning som fångade in den undflyende konkur-renten strax före mål.

För Aubrion du Gers innebar det här trettonde raka segern och för det berikades kontot med 24 750 euro. Vinnaren kom i mål på 1.12,8/3150 över Angers 1450-metersbana. Bugsy Malone fin som tvåa, en tiondel långsammare.

Aubrion du Gers väntas nu närmast starta i Argentan den 27 april för att sedan genrepa inför en resa mot Solvalla i Prix des Ducs de Normandie i Caen den 15 maj.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tips Åby: "Det är bra info på Mack Dragan"
Nästa nyhet
Tips Åby: ”Det är bra info på Mack Dragan”

Tips Åby: ”Det är bra info på Mack Dragan”

Tips och analyser Åby

Åby. Lopp 4 –  Spelstopp 19.28

Spetsstriden: 1 My Little Sparrow står ensam på startvolten. Möjligt/troligt att 4 No Comment körs mot ledningen tidigt för att därifrån försöka grilla favoriten.

Loppanalysen: Många lopp med få hästar på Åby ikväll och det är tråkigt på många sätt. Här är det enbart sex hästar till start och klar favorit är 6 Mack Dragan. Denne har årsdebuten avklarad. Travade då till stor del i andrapar utvändigt och avslutade i 10-fart sista 800 m. Fick aldrig tag på vinnaren Viking´s Topline samt tvåan Bag´s Simoni men var fullt bra. Nu lär hästen vara framsatt och ha mer tempo i sig och i det lilla fältet spelar tilläggen mindre roll. Det blir ofta pärlband i litet fält och det ser ut som positionen utvändigt ledaren under slutvarvet. Kan nog greja det hela ändå. Hästen ska se också mycket finare ut inför denna start än senast.

– Han fällde massa vinterpäls senast och nu ser han mycket finare ut. Han var inte alls snabbjobbad inför senast och bör vara klart vassare. Inga ändringar är planerade. Utvändigt ledaren är ingen katastrof men jag är inte säker på att han vinner från den postionen, säger Morgan Wilhelmsson.

4 No Comment kan nog vara värst emot. Han har varit ute i mycket tuffa gäng och inte riktigt lyckats. Nu försöker man nog komma till tidig spets med honom och grilla favoriten. Ledningen i litet fält är mycket bra och hästen kan en hel del.

2 Gento är också bra i grunden. Avslutade fullt bra i sin årsdebut senast men sprang och bröt en hel del. Fungerar han fullt ut så räcker han långt. Bra spurtare som han är.

Spelförslaget: Favoriten 6 Mack Dragan löser mest troligt sin uppgift men det finns vettigt motstånd. 2.00 i vinnarodds är ändå helt ok och jag spelar.

Åby. Lopp 5 – Spelstopp 19.50

Spetsstriden: 3 Coram d’Inverne och 4 Quantum Yankee gör mest troligt upp om att nå ledningen. Sätter en slant på Quantum Yankee.

Loppanalysen: Här var det mer öppet och mer intressant att hitta speldrag. Inte helt lätt dock men jag provar med 4 Quantum Yankee som kan nå spets. Hästen är trög av sig och borde vara  mycket gynnad av att själv få bestämma tempot och dra upp farten från tät. Gjorde så för fyra starter sedan och var då rikigt positiv som tvåa. Besegrad av Berghs Nyhet och långt före övriga. Nu blir det barfota runt om och det är spännnade och från spets kan det absolut hålla. Eller från rygg ledaren och open stretch.

3 Coram d’Inverne var bra på Valla vid seger från spets för tre starter sedan men har därefter inte fungerat. Bra läge och säker kusk och kunnandet duger gott men statusen är oviss.

8 Flädie Grim galopperade bort en tätplats på upploppet i Untersteiners debut senast. Svårt läge och fortfarande svårbedömd.

6 Snobben C.D. räknas tidigt i ett lopp som inte håller så hög klass.

5 O.M.Entertainyou betedde sig knepigt och sprang rakt ut senast. Har fart för att duga men ny kusk nu.

Spelförslaget: Spets vore gynnsamt för 4 Quantum Yankee och jag tror vi kan få se hästen där. Var positiv från spets för några starter sedan. Dessutom barfota runt om nu. Spelar vinnare till 4.00.

Åby. Lopp 6 – Spelstopp 20.12

Spetsstriden:  1 Hublot Boko står ensam på startvolten och det är bra rapporter. Conni lär inte vilja släppa.

Loppanalysen: 4 Majestic Wine är en frän pålle och felfri är detta en vettig chans. Tog tre segrar i vintras på klart bra sätt och tål att göra en hel del själv. Senast blev det dock galopp och hästen har pausat. Är nog i fint skick nu då han återkommer men inget jag riktigt litar på. Galopprisken finns där.

6 Vincent Horse har fått ett lopp i kroppen och säkert förbättrad. Utmanade via open stretch senast.

2 Livi Nam Nam vann lätt senast och bör få en fin resa från sitt innerspår. Bör också hävda sig fint och det är ett par klart bra hästar här i det lilla fältet.

Det är tufft att tro på och spela en häst som varit borta så länge som 1 Hublot Boko. Hästen har inte startat sedan 2017 men nu heter tränaren Lugauer och han brukar ha trimmat så det räcker. Det låter också mycket bra från stallhåll och Hublot Boko hat visat mycket fint kunnande i sin rätt låga klass. Ledningen blir det så klart och jag tror det kan räcka direkt. Intrycket och insatsen från kvalet senast var mycket tilltalande och med den genomköraren lär det finnas bra med spring i benen.

Spelförslaget: Jag tror 1 Hublot Boko är tillräckligt trimmad för att leda runt om. Spelar vinnare till 3.10.

Åby. Lopp 7 – Spelstopp 20.34

Spetsstriden: 7 Marys Overandout öppnar snabbt. 1 Fanstastica försöker ta emot. 2 Scotch Brodde kan lägga iväg snabbt och har bra spetsstatistik. Då formen sitter där så är hästarna ofta extra startsnabba och Scotch Brodde kan spetsa.

Loppanalysen: 1 Fanstastica är bra och nu bör det bli en fin resa och chans via open stretch åtminstone. En tuff häst detta som varit ute i hårda gäng. Frågan dock om formen finns kvar efter flera tuffa lopp.

7 Marys Overandout är mycket startsnabb och vann från spets senast. Kan bli repris men står placerad långt ut nu.

6 Ibra Sånna har fått rätt tunga löpningar på slutet. Litet fält nu och det kan bli snällare lopp och chans.

Min vinnare är 2 Scotch Brodde. Vann på bra sätt näst senast och senast gick hästen i mål med rejält sparat. Ser ut att hålla toppform och läget är bra. Då formen sitter där så är ofta startsnabbheten bättre och hästen har tre segrar av fyra från spets. Kan vinna även med ryggresa då han kan avsluta bra men spets vore fint.

Spelförslaget. Jag spelar en vinnarslant på 2 Scotch Brodde som har toppform och toppläge. Vinnaroddset är 3.25.

Åby lopp 8 – Spelstopp 20.54

Spetsstriden: Det borde bli 6 Promo Kemp i spets med 2 Cantona Mearas i rygg. Det är dock första voltstartloppet för Promos Kemp så visst kan man spekulera men läget är mycket bra.

Loppanalysen: Här borde favoriten 6 Promo Kemp vinna. Det är inte mycket i form av motstånd som skrämmer i det lilla fältet. Spets och lugna gatan bör det bli. Det är dock första starten efter uppehåll och det är debut med voltstart och debut över lång distans. Mycket låga odds får vi dessutom. Inget jag vill spela på.

5 Stud Muffin är stark men kan han lite svårt att hinna med sig. Sjunnesson på Jensens hästar gillas.

2 Cantona Mearas gynnas mycket av strykningen av ettan och bör få loppet. Givet bud om Berghs häst sviker. Avslutade gott efter strulig resa senast.

3 Montana Crown kommer från seger och 4 Day Sun Dream är inte borta.

Spelförslaget: Lågt odds på 6 Promo Kemp i 1.55 som bör vinna men det finns frågetecken. Litet fält och svårt även med vettiga platsodds. Jag hoppar spel här.

Åby lopp 9 – Spelstopp 21.13

Spetsstriden: 4 Hot Point är snabb. Det borde ändå vara 6 Bag’s Simoni och 3 Racing Ribb som bråkar om spets. Bag’s Simoni är svår att stå emot.

Loppanalysen: 3 Racing Ribb blev störd i starten senast och svarade sedan för ett bra lopp. Vann från utvändigt ledaren senast och duger gott här.

3 Bag’s Simoni öppnar snabbt och kan mycket väl spetsa. Får de sedan dämpa så är de segeraktuella. Nära segern från spets näst senast.

8 Ramon Dekkers har tråkigt läge och varit ifrån. Har ändå chans. 7 Sinfonia d’Amore kan avsluta bra men även här är läget trist.

Känslan är att det kan bli hygglig fart på detta lopp och det gynnar min spelidé extra mycket. Jag provar nämligen med spel på 9 Al’s Espresious. Mycket beroende på kuskbytet så klart. Första med Kim och han bör passa perfekt på den här hästen som behöver lite hjälp på vägen. Al’s Espresious har jag haft ögonen på ett tag men det har strulat. Hästen är dock rätt bra och har en bra avslutning. Nu är det mycket spännande med Kim upp och med lite fart på loppet så bör spurten bita bra.

Spelförslaget: Kim upp på 9 Al’s Espresious och det är mycket spännande. Kim bör passa perfekt bakom den här pållen som kan avsluta bra. Jag spelar vinnare till oddset 7.50.

Summering spelförslag:
Åby lopp 4 – Vinnare 6 Mack Dragan till 2.00
Åby lopp 5 – Vinnare 4 Quantum Yankee till 4.00
Åby lopp 6 – Vinnare 1 Hublot Boko till 3.10
Åby lopp 7 – Vinnare 2 Scotch Brodde till 3.25
Åby lopp 9 – Vinnare 9 Al’s Espresious till 7.50

Avstå spel på:

Åby lopp 5 – 8 Flädie Grim
Åby lopp 7 – 7 Marys Overandout
Åby lopp 9 – 6 Bag’s Simoni

 

Oddsen hittas på unibet.se. Notera att oddsen är hämtade vid publicering och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nya licenser för tränare och kuskar från 2020
Nästa nyhet
Nya licenser för tränare och kuskar från 2020

Nya licenser för tränare och kuskar från 2020

Svensk Travsport inför nya tränar- och kusklicenser från och med nästa år. Begrepp som proffs, amatörer och lärlingar försvinner.

I ett pressmeddelande skriver Svensk Travsport att man från och med 2020 inför nya förenklade licenser för landets tränare, respektive kuskar. I stället för det nuvarande systemet kommer licenserna att delas in i två kategorier.

– Förenklade, renodlade och avsevärt bättre. De nya bestämmelserna filar samtidigt bort brister och gråzoner i de gamla reglerna och är även bättre internationellt anpassade. Ett nytt datastöd finns också utvecklat att tas i bruk, säger Göran Wahlman som är ordförande i ST:s licenskommitté.

Från och med nästa kommer två tränarlicenser att existera, A eller B. Den förstnämnda motsvarar dagens A-licenser. B-licensinnehavarna får träna obegränsat med hästar som de själva är företrädare för och upp till fem hästar som ägs av andra personer.

Bland körlicenser tas begreppen proffs, lärlingar, ungdomar och amatörer bort från nästa år för att i stället ersättas av kategori 1 eller kategori 2. För att kvalificera sig som kategori 1 krävs minst 100 körda lopp de senaste fem åren, varav lägst 20 de senaste två åren.

För att ersätta dagens lärlings- och amatörlopp skrivs i framtiden i stället ut särskilda propositioner utifrån ålder och erfarenhet.

– Travtränarna har varit med på resan och vi ser på det stora hela positivt på de nya bestämmelserna som är mer tidsenliga. Vi får bort djungeln av olika licenstyper och det förenklar för såväl aktiva som banorna, säger Jan Halberg på Travtränarnas Riksförbund.

Licenstyperna från och med 2020:

A= träna obegränsat med hästar oavsett ägarskap.
A1= A-tränarlicens plus körlicens kat 1.
A2= A-tränarlicens plus körlicens kat 2.
B= träna egna hästar plus fem ägda av andra.
B1= B-tränarlicens plus körlicens kat 1.
B2= B-tränarlicens plus körlicens kat 2.
K1= Endast körlicens kat 1.
K2= Endast körlicens kat 2.
M= Montélicens. Kan kombineras med ovannämnda.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny uppgift på Vincennes för Face Time Bourbon
Nästa nyhet
Ny uppgift på Vincennes för Face Time Bourbon

Ny uppgift på Vincennes för Face Time Bourbon

Sébastien Guaratos stora fyraåringsstjärna Face Time Bourbon ger sig ut i hetluften igen. På lördag slipar han formen inför större uppgifter på Vincennes.

Med elva segrar på tretton starter så här långt i karriären hålls fyraårige Face Time Bourbon som Frankrikes nästa stora fixstjärna. En ny seger kan komma nu på lördag, när Ready Cash-sonen går ut i Grupp 2-loppet Prix Phaéton på Vincennes. Förstapriset här är 45 000 euro.

Face Time Bourbon startade senast, och vann, Prix de Sélection i början av mars. Lördagens lopp är en form av genrep inför det stora Critérium des 4 Ans som avverkas i början av maj. Bland motståndet den här gången hittar vi Thierry Duvaldestins fine Falcao du Laurma.

Björn Goop är ordinarie kusk bakom Face Time Bourbon, men kan inte köra i den här starten på grund av en nyligen genomförd operation. Han ersätts av Eric Raffin.

Här är startlistan:

2175 volt

1 For You Madrik – David Thomain
2 Flambeau Royal – Gabriele Gelormini
3 Falco d’Héripré – Jean-Philippe Monclin
4 Free Rider – Benoît Robin
5 Foxtrot Sea – Cédric Mégissier
6 Fun Quick – Franck Nivard
7 Feliciano – Yoann Lebourgeois
8 File Gin – Guillermo Roig-Balaguer
9 Falcao du Laurma – Anthony Barrier
10 Fakir du Lorault – Francois Lecanu
11 Face Time Bourbon – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fortsatta ryggproblem - Kihlström står över

Travtips

Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll

Travtips
torsdag 16.12, 23 maj
Axevalla heter kvällens bana så här dan före dan före dan före dan, Åke Svanstedt gästar oss för ett Elitloppsbesök men vi ikväll är det en av sönerna som är i huvuvdrollen. Rickard Svanstedt har ett par intressanta chanser och vi provar med ett par Rickar...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.22, 22 maj

Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!

Spelredaktör Daniel Berglund
Travtips
tisdag 15.59, 21 maj

Tips Jägersro 21 maj: ”Jörgensen med fin spetsvinnare”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 16.06, 20 maj

Tips Mantorp 20 maj: ”Det låter bra på Zinco Jet”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.08, 19 maj

Tips Årjäng 19 maj: ”Norsk segeryra att vänta”

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13.55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Daniel Berglund

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
tisdag 15:01, 21 maj 2019

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Anders Malmrot har gjort ett bra lopp. Comeback på Elitloppet. Och han är årets stora bubblare...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Spelkrönika Berglund
Ulf Nilsson