Just nu:
15.34 Örebro 30 oktober: Spets – alltid bra på Örebro
15.07 Jägersro 31 oktober: Vi inleder med en racer!
14.57 Svensk Uppfödningslöpning – nu är det dags för kvalen
14.30 Miljoner på spel i Orsi Mangelli
11.25 Lunch-draget Solvalla: Perfekt humörhöjare inför detta
09.51 Efter Propulsion-affären: Bold Eagle rikast i Frankrike
08.14 Sänkte svenska rekordet – med två sekunder
08.12 Championat-kollen: Femte raka i Visby för Sjöström
15.53 Cokstile ny vinnare i Elitloppet – flyttas till Holger Ehlert
15.36 Gävle 29 oktober: Repris från år 2014

Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!

Efter en lördag med Kriteriet och Oaks öppnar Solvalla portarna för en ny toppklassig tävlingsdag den här söndagen där STL Open-finalen utgör det sötaste russinet i kakan. Loppet ser mycket ut att handla om två stjärnor från Daniel Redéns stall – jag väljer att lägga min röst på Double Exposure. Två kval till Grand Prix de l’UET avverkas också och i det ena får vi i första hand njuta av Ecurie D. som bara ”ska” vinna.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

6 Solvalla – Spelstopp 15.00

Spetsstriden:

1 I Love Paris lär laddas för en bra rygg, men kan få svårt svara 3 Galactica som öppnar ruskigt fort. 4 Racing Brodda kommer köras framåt för att få överta, men kan få jobbigt hålla en längd på 5 Mellby Free om denna öppnar som senast.


Loppanalys:

5 Mellby Free har gjort extremt bra lopp en längre tid och vann senast på Jägersro på 1.10,1 efter att ha öppnat överraskande fort till ledningen. Gången före jobbade hon 1.08 sista 700 i spåren utan att få fatt i Conrads Rödluva i Sto-EM. Formen är bevisligen helt på topp och med tanke på hur raskt hon klev iväg senast lär taktiken vara att ladda framåt för att få överta här. Lyckas det är Mellby Free nog mycket svårslagen, men hon räknas med bra segerchans även från dödens.

10 Une Etolie Gar tycker jag däremot är ett mycket roligare spel. Jag har hoppats mycket på henne i år, men senast såg det verkligen ut som om formen infunnit sig. Då visade hon underkant 1.08 sista 800 och gick riktigt fort över upploppet bakom Hevin Boko. Une Etoile Gar har en sylvass spurt att tillgå och det här loppet lär knappast bli ett ”krypcasino”. Jag tror hon kan fälla alla sista biten.

4 Racing Brodda gör också hedervärda insatser mest varje gång och höll mycket bra senast även om hon fick ge sig i striden. Femåringen har tidigare visat att hon öppnar fort och det finns definitivt en chans att hon kan svara ut Mellby Free och därmed få överta ledningen i första kurvan. Då blir det plötsligt ett annat läge.

2 Hevin Boko visar strålande form och vann komfortabelt efter att ha sänkt farten i spets senast, för att sedan avsluta väldigt kvickt. Nu tror jag knappast att hon får bestämma det här loppet i ledningen men läget är å andra sidan perfekt och hon är given i striden på visad dagsform.

9 Tessy d’Eté är en annan tänkbar vinnare. Hade nog lite sparat senast i Sto-EM och är liksom Une Etoile Gar en tung avslutare; blir livsfarlig till slut om överpace. 6 Dear Friend har fått två lopp nu men missgynnas av ett spår som väl är lite väl långt ut bakom vingen. 11 Aleppo Pine såg segerfarlig ut när hon felade senast, klart sämre läge i dag. 8 Vichy Grif har knallform men också en stenhård uppgift.

Rank: 5-10-4-2


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 10 Une Etoile Gar till oddset 8.75 hos Unibet.

7 Solvalla – Spelstopp 15.22

Spetsstriden:

1 Power klev iväg mycket snabbt i Derby-uttagningen från samma läge, men det är trots allt troligast att han överlämnar åt 3 Ecurie D. och därmed får vinnarhålet.


Loppanalys:

3 Ecurie D. har det mesta sagts redan om. Fyraåringens enda förlust hittills kom i Hugo Åbergs och i övrigt har han utklassat sina kullkamrater. Här ska han kvala in till Grand Prix de l’UET och det känns onödigt att spekulera i ett otippat favoritfall. Ecurie D. såg helläcker ut vid enkel seger från spets senast och allt talar för att det är det scenariot som väntar också i dag.

1 Power är lika självskriven andrahäst i fältet. Såg ruggigt fin ut när han vann Derby-uttagningen men fick ett väldigt tungt lopp i finalen med sista varvet ute i tredjespår. Öppnar snabbt från det här läget och omöjligt är det förstås inte att Bergh provar i spets, men sannolikt lämnar man över till Ecurie D. och blir därmed tvåa och vidare till final.

4 Galantis har utvecklats fint och stod för goda insatser i både försök och final i Derbyt. Från ett bra läge är han med och slåss om finalbiljetterna här. Det samma gäller för 5 Ubiquarian Face som tillhör de bästa i kullen när han agerar på topp.

Rank: 3-1-4-5


Spelförslag:

Står över spel.

8 Solvalla – Spelstopp 15.45

Spetsstriden:

1 Aetos Kronos är inte särskilt snabb från start, varför 2 Guzz Mearas måste ses som given spetsfavorit. Möjligen att 5 Ultion Face provar en bit.


Loppanalys:

2 Guzz Mearas har lyft sina positioner mycket i kullen senaste tiden; hästen var tvåa i Sprintermästaren och stod sedan för en mycket tapper insats när han blev slagen på linjen av Hail Mary i Derby-uttagningen. I finalen befäste han sin toppform när han avslutade fint från ett omöjligt läge. Guzz Mearas har visat hur kvick ut han är tidigare och från det här läget bör det med stor sannolikhet bli ledningen igen. Även om det finns vassa motståndare är mitt tips att han leder runt om.

1 Aetos Kronos hamnade långt bak i Derbyt senast men avslutade formidabelt i spåren för att sluta trea. Det här är som bekant en av kullens absolut bästa hästar och även om innerspåret knappast är något som han kan utnyttja, är fältet litet och han lär ändå hitta ett bra slagläge. Det finns risk att Guzz Mearas får bestämma i spets, men med Aetos Kronos i fältet går ingen säker.

5 Ultion Face galopperade kort efter start i Derbyt, men fick lite revansch i Örebro därefter när han avgjorde på mycket läckert sätt; klockorna visade underkant 08,5 sista 800. Det handlar om en häst som konkurrerar med de bästa i kullen när han är på topp och Ultion Face ska ingalunda avskrivas ur segerdiskussionen här.

4 Gulfstream Am har inte så mycket pengar på sig men skyhög kapacitet; något han visade vid enkel spetsseger senast. Fajtas om en finalplats i första hand i dag, liksom 3 Belker som kan väldigt mycket men ännu i år inte visat sin fornstora form.

Rank: 2-1-5-4


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 2 Guzz Mearas till oddset 1.95 hos Unibet.

9 Solvalla – Spelstopp 16.07

Spetsstriden:

1 Calypso Coffee öppnar bra och borde spetsa med bara tre hästar på volten. Östre är knappast intresserad av att släppa.


Loppanalys:

11 Brunello Hall får mitt tips i ett öppet stayerlopp. Han har gjort det riktigt bra för Bergh i år och är av den rejälare typen. Insatsen på Östersund näst senast var verkligt gedigen. Senast gjorde han comeback efter ett kortare uppehåll i ett Klass 2-försök, galopperade tidigt då men återkom med en riktigt fin avslutning i kön på ett sätt som såg mycket positivt ut. Man får tro att hästen förts framåt i form ytterligare med det och även om läget är bökigt, ska han ha bra möjligheter att vinna.

1 Calypso Coffee känns som ett intressant motbud. Hästen såg förträfflig ut när han utklassade gänget på Axevalla näst senast och var trots allt godkänd efter det efter tung resa på kort distans. Lång distans passar hästen bättre och då det ser ut att vara given ledningen här kan han mycket väl leda hela vägen om lika fin som vid segern.

8 Dream Creation var ute i norska Derby-kval näst senast och blev fast då, men tog snabb revansch när han vann på Solvalla senast. Klev fram i dödens varvet från mål då och avgjorde väldigt lätt. Löser det sig från läget är han en tidig vinnarkandidat.

4 Ajusco såg mycket bra ut senast när han avgjorde med en tung avslutning och hade gjort flera starka insatser före det. Här återkommer han efter drygt två månaders uppehåll vilket sätter lite frågetecken, men på kapacitet är han tidig här, särskilt som läget är tilltalande.

7 Inge B. Svärlig kommer med fyra raka segrar och bevisad toppform. Det är nog lite tuffare motstånd i dag förvisso, men det går knappast att nonchalera femåringen här. Han är en av flera outsiders i loppet dit vi också räknar urstarke 6 Forjane de Segries som räcker långt här om formen är den rätta.

Rank: 11-1-8-4


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 11 Brunello Hall till oddset 3.50 hos Unibet.

10 Solvalla – Spelstopp 16.30

Spetsstriden:

7 Diggerman är nog den som startar snabbast, men det kan bli klurigt att speta från det här läget. 3 B.W.T. Devil har öppnat bra i tidiga starter och gäller som favorit på tät från det här spåret.


Loppanalys:

14 Aura S.L. avslutade helt sagolikt näst senast, klockan visade underkant 1.07 sista 400 då. Därefter var hon ute i ett mycket hårt gäng, mot delar av stoeliten, men höll mycket bra efter sista varvet ute i spåren. Motståndet i dag är avsevärt mycket enklare. Aura S.L. är lite av en ”humörshäst” och man kan aldrig riktigt vara säker på var man har henne, men sett till de två senaste starterna är formen på topp och hon utrustas dessutom med en toppkusk. Visst, läget är inte roligt men lever hon upp till sitt fulla kunnande ska det här vara en riktig bra chans.

3 B.W.T. Devil högg i galopp i starten senast men har i starterna före det visat knallform; var helt överlägsen på 11,5a/1640 på Bergsåker för två starter sedan. Hon har öppnat klart bra tidigare och ledningen borde vara den givna strategin här. Får hon bestämma det minsta blir hon inte lätt att ta.

8 Eclipse Am har gjort flera fina insatser i sommar och kan öppna hyggligt, så det kan kanske bli en hygglig position här trots läget. Har förvisso varit struken sedan senast, men rapporterna är goda gällande senaste jobbet. En av flera med chans om tipsettan sviker.

2 Gigaro Am kommer nog bli lite bortglömd här, men han har varit ute i tuffa omgivningar på sistone. Senast gick hästen snabbt invändigt över upploppet och gick över mål med krafter kvar. Läget i dag är helt perfekt och valacken ska räknas.

Skulle Aura S.L. göra bort sig här finns det en uppsjö med kantbollar. Vi kan nämna 5 Jareth Boko som gjorde en mycket bra insats i ett Derby-kval för tre starter sedan och tål att göra lite jobb själv. 10 And Stitch mötte väldigt bra hästar senast, men höll mer än godkänt. 12 Down And Dirty ser ut att ha riktig toppform och är möjlig med rätt resa. 7 Diggerman kommer från seger och skulle han nå spets ökar chanserna. 9 Global Wizard har kapaciteten liksom 13 Vicking Trebi’ som dock ännu inte riktigt visat sitt fulla kunnande.

Rank: 14-3-8-2


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 14 Aura S.L. till oddset 3.85 hos Unibet.

11 Solvalla – Spelstopp 16.53

Spetsstriden:

1 Snowstorm Hanover är blixtsnabb men lär inte köras i spets. 3 Racing Mange och 5 Generaal Bianco ska nog testa vad som går för att komma före 4 Missle Hill. Utifrån laddas 7 Double Exposure som är ruskigt startsnabb när hon trycks av – får överta om Missle Hill kommer först till plankan?


Loppanalys:

STL Open-finalen är ett riktigt fint lopp där två stjärnor från Daniel Redéns stall ses i favoritrollerna. Löpningsförloppet är förstås avgörande men jag väljer att ge tipsnicken åt 7 Double Exposure. Hon föll oväntat i Finlandia-Ajo senast, men en jobbig resa och opassande underlag kan ha varit förklaringen. Gången före var hon helt lysande i Hugo Åbergs där hon exploderade i spets och visade underkant 1.08 sista 800 för överlägsen seger. Spåret i dag är givetvis inte vad man önskat, men jag är inne på att Double Exposure, som ju är ruskigt kvick iväg vid laddning, ändå kan komma ned till spets ur första kurvan. I så fall är hon tveklöst hästen att slå.

4 Missle Hill har i princip bara gjort bra lopp i år och är en världsartist. Segern senast på Hagmyren togs med enkelhet. Femåringen är också väldigt snabb ut och borde kunna ta sig förbi sina invändiga konkurrenter, sedan är frågan om man vill köra i spets eller överlämna till stallkamraten Double Exposure. Missle Hill vann till exempel Jubileums-pokalen på spurt och kan avgöra från alla positioner. En av två givna favoriter i loppet.

9 Milligan’s School gör i stort sett heller aldrig dåliga lopp och ser ut att vara i absolut toppform. Från spets var hästen helt ohotad i Sundsvall Open Trot och senast gick han en mycket rapp avslutning utan att rå på ledande Missle Hill. Milligan’s School är väldigt effektiv i spurten och det finns absolut fog för att tro att det här loppet kan gå riktigt fort inledningsvis. Livsfarlig utmanare.

10 Milliondollarryhme var femma i Elitloppet men har ändå inte levt upp till förväntningarna i år. Vann på Romme på bra sätt men fick ett iskallt lopp senast i Sundsvall Open Trot och när det väl blev fritt ur sista sväng var Milligan’s School redan i mål. Formen är det med andra ord nog inga fel på; det kommer att krävas tempo under vägen och lite flax med ryggar för omväxlings skull. Blir det så är valacken en giftig outsider.

Loppet innehåller bara vassa hästar, även om jag tror det blir klurigt för någon annan än ovan nämnda kvartett att vinna. 3 Racing Mange är dock värd att bevaka. Han var bra igen senast som tvåa från rygg på Mellby Free och skulle den startsnabbe sjuåringen lyckas riva åt sig ledningen blir det lite andra förutsättningar. 5 Generaal Bianco är formstark och också en häst som skulle kunna ställa till med en överraskning om han hittar spets, alternativt finner vinnarhålet.

Rank: 7-4-9-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 7 Double Exposure till oddset 3.25 hos Unibet.

12 Solvalla – Spelstopp 17.16

Spetsstriden:

1 Ready to Roll har läget för att spetsa men 2 Danilo Brick tog ledningen från samma läge för två starter sedan och är nog säkert intresserad av repris. Fullt tänkbart att 9 Exaudio Vici kommer fram tidigt och kan få överta efter ett varv.


Loppanalys:

9 Exaudio Vici har sett förträffligt fin ut i de senaste starterna och blir mitt tips i Walter Lundbergs. Det verkar vara en häst som orkar vad som helst och prestationen i Jubileumsstayern senast var otroligt bra; tre varv i dödens och höll ändå lätt undan för Blé du Gers. Den senare är den tuffaste konkurrenten på pappret också i dag och står fyrtio meter bakom. Jag är inne på ett tidigt avancemang mot spets, eller dödens och då kommer det återigen bli tufft att ta sig före fuxen.

15 Blé du Gers är kung över stayerdistans och även om han inte hann fram till Exaudio Vici senast de möttes var det ju långtifrån något dåligt lopp som fransmannen gjorde. Senast blev det enkelt på Bjerke och hästen kommer i fortsatt toppform. Det ska understrykas att det är en riktigt tuff uppgift att runda fältet, men Blé du Gers är just hästen som kan göra det.

2 Danilo Brick känns klart mest intressant av hästarna på start. Han har imponerat i två raka över den aktuella distansen och lufsade 12,3 sista kilometern först ut i tredjespår för att vinna lätt senast. Det är absolut toppform på Danilo Brick som siktats mot det här loppet. Det finns definitivt chans att han tar täten här och då blir han svårfångad.

13 Alone har ännu inte i år visat sitt hela register, men det rör sig om en häst med väldigt hög potential som också är urstark. Skulle formen ha infunnit sig helt och det blir hårt tempo är han fältets stora outsider. 11 Armour As gör en intressant start här och ses också som en luring. Har galopperat i de två senaste, men såg vass ut på snabb frammarsch senast. 1 Ready to Roll har fått ett lopp i kroppen nu och säkert gått fram mycket med det. Läget och Goop gör honom spännande som kantboll. 14 Vagabond Bi gör fina insatser varje gång men har en väldigt tung uppgift den här gången.

Rank: 9-15-2-13


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 9 Exaudio Vici till oddset 6.50 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Örebro 30 oktober: Spets – alltid bra på Örebro

Travtips
fredag 15.34, 30 oktober
Örebro heter fredagens kvällsbana och som väl snudd på alla känner till så har vi ett mycket kort upplopp där. Spets gillas och de flesta av mina spelförslag idag ska förhoppningsvis vinna från just spets. Åke Lindblom och Örebro passar bra ihop och den gl...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 15.07, 30 oktober

Jägersro 31 oktober: Vi inleder med en racer!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 11.25, 30 oktober

Lunch-draget Solvalla: Perfekt humörhöjare inför detta

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.36, 29 oktober

Gävle 29 oktober: Repris från år 2014

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.02, 29 oktober

Lunch-draget Visby: När två träter…

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.10, 28 oktober

Solvalla/Åby 28 oktober: Soul Tan är en stark vinnare!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:45, 28 oktober 2020

Kommer ST lägga allt ansvar på Redén?

 STRÄNGNÄS: Regn varje dag. Inte alls roligt men inte överraskande. Låt oss hoppas och tro att det i alla fall kan bli några dagar utan regn framöver. ”Proppen-gate” Ja, imorgon torsdag är det då dags för ST att presentera sin egna utredning kring Propulsi...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson