Krisen i den italienska travsporten växer sig allt starkare. Från och med nästa helg kan alla trav- och galopptävlingar i Italien vara stoppade.

Från att ha varit en av Europas ledande travnationer har sporten i Italien under det senaste decenniet gått in i en mycket djup kris. Tränare flyr landet och banor läggs ner.

Några av landets största travbanor har eller kommer att läggas ned. Däribland San Siro och Tor di Valle (såld till fotbollslaget AS Roma) och Agnano i Neapel där man inte tävlat sedan i somras.

Under de senaste åtta månaderna har inga prispengar eller drivkostnader betalats ut och nu verkar det som om all trav- och galoppsport i landet ställs in från och med den 22 februari, skriver italienska gaet.it.

Det ser ut att kunna bli verkligheten i Italien om inte mycket stora summor pengar tillförs sporten från oväntat håll inom den närmaste veckan.

Läs även: Dystert för italienska travbanor

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Gävle

Torsdag: V4-tips till Gävle

Omgången: Alla hjärtans dag trav på Gävle och självklart uppvaktar vi damerna lite extra. Det blir kanske inte blommor och choklad till omgångens spik 7 Peccadillo men likväl en krans och några morötter efter att hon sopat hem segern i andra avdelningen. Jag man fått ihop en spelvänlig och småtrevlig omgång där ett par av favoriterna går att fälla. Dubbelspelet löser jag med samma spik men för att få något värde i det hela chansar jag i den andra avdelningen då favoritkomben inte lockar.

Spiken: 7 Peccadillo (V4-2)

Skrällen: 10 Brenne Bragd (V4-1)

V4-systemet
V4-1: 1,3,6,10,11,12 (res 8-5)
V4-2: 7 Peccadillo (res 3-1)
V4-3: 1,4,7,8,10,11 (res 2-9)
V4-4: 2,3,5,6,8,10,11,12,14 (res 7-4)

6x1x6x9 = 324 rader

648kr

Dubbelsystemet
7-7,11 x 400

800 kr

Tipsredakör: Zebastian Hagberg

V4-1
Kul kallislopp inleder!

A: 3-6-1 B: 12-11-10-8-5-9 C: 2-7-4

Spetsanalys: 1 Cali Maks är rask första biten och det blir inte lätt att ta en längd på honom. Utifrån kommer bland annat stallkompisen 3 Vår Luring och 5 Modd Brun. Fördel någon av Claessons hästar.

Loppanalys: Ett trevligt kallblodslopp inleder streckspelet och med favoriten från sämsta läget kan det innebära en halvsusare går och vinner.

3 Vår Luring gjorde första starten efter vila senast och även om insatsen var fullt godkänd som femma så fattades det nog lite i valacken. Med det loppet i kroppen får han ses som en allvarlig utmanare om segern och om stallkamraten Cali Maks tar täten kanske vägen ligger öppen för tidig ledning.

6 Titan Tabac gör rejäla lopp mest varje gång men fick dagen förstörd av dubbla galopper senast. Staffan Falks travare är duktig de dagar han håller sig på benen och hingsten måste ses som en tidig markering på lappen.

1 Cali Maks galopperade i comebacken men hade ett fint fjolår och kan en hel del i grunden. Järvsöfaks-sonen har nu ett spännande utgångsläge och oavsett vilken taktik som Ulf Ohlsson väljer ska hästen ses med chans.

12 Algot Ålj har börjat året på bästa sätt med två raka segrar och både har tagits efter att ha anfallit från kön. Så blir det oundvikligen den här gången också då valacken lottats till dåligt utgångsläge men på visad form är han given.

11 Yr Gubben var tvåa bakom Algot Ålj på Romme efter en fin resa i vinnarhålet. Med ett vilsamt lopp i spåren behöver inte heller han vara borta trots bakspår.

Jag betalar även för 10 Brenne Bragd som ibland glimtar till och stod för en mersmakande insats senast.

 

V4-2
Fördel Peccadillo!

A: 7 B: 3-1-9-2-4-12-6-8-11 C: 5-10

Spetsanalys: Hyfsat många startsnabba i det första ledet och egentligen tror jag mest på 4 Joners Arrow. Olle Alsén lär dock inte sitta där särskilt länge för jag tror att Eklöf kommer tidigt med 7 Peccadillo, nu nedstruken ett spår.

Loppanalys: Ett kortlopp där ett sto ser ut att kunna vara allra tuffast trots att distansen kanske inte är hennes bästa och utgångsläget kan innebära vingel. Däremot låter det i förhandssnacket som om många av konkurrenterna givit upp loppet på förhand till fördel för 7 Peccadillo och hon lämnas ensam på lappen idag. Femåringen vann det omtalade V75-loppet där Robert Berghs Loads Of Dosh diskvalificerades strax innan jul. I finalen på Solvalla blev det dock galopp och nu återkommer Viking Kronos-dottern efter en tids tävlingsfrånvaro. En start har det blivit över korta häcken och i den spårade hon runt om. Nu är läget sämre men jag tycker ändå att hon visat sig oöm för positioner och att hon tål de flesta upplägg. Jag har feeling att stoet bara löser den här uppgiften och singelstreckar henne på alla spelformer.

3 Nordic Beauty stod för en förbättrad insats senast och ställs nu inför sina bästa förutsättningar med kort distans och framspår. På det kan stoet räcka långt men att hon ska kunna slå Peccadillo tror jag inte.

1 Tuntappen är inte alls en så tokig häst som nu får Jorma Kontio i sulkyn samtidigt som läget tilltalar. Den som garderas loppet streckar man jag står över.

9 Appel fungerade inte barfota runt om senast och det blev galopp. Hästen har varit dukig innan det och får ses tidig vid favoritfall.

V4-3
Favoriten kan vara i fara – strecka på!

A: 4 B: 7-11-1-10-8-2-9-6 C: 12-5-3

Spetsanalys: Mycket talar väl för att 4 Quality Lavec ar kommandot in i första svängen men kan få svar av innerspåret 1 Bibelot Boko som i höstas visade att han trivs ypperligt i fronten vid tre raka triumfer.

Loppanalys: Ett lopp i den lägre klassen men med en klar favorit i 4 Quality Lavec som vann senast efter ledning runt om. Femåringen har nästan inte provat annat än att trava i fronten under karriärens fem starter och utan galopp har han faktiskt inte varit sämre än trea någon gång. Allt talar för ytterligare en viktoria att lägga till historieböckerna då förutsättningarna ser perfekta ut. Från bricka fyra hägrar ledningen och Thomas Lönns travare är hästen att slå i loppet.

En som kan göra det är 7 Minette Nanou som i sitt senast framträdande stod för en fin insats efter tävlingsuppehåll. From Above dottern bör vara mogen en ännu bättre prestation den här gången och trots dåligt läge är hon given.

Även Jenni H Åsbergs andra häst i loppet, 11 Feu De Celeste, kan vara en obehaglig överraskning för spelarna. Stoet var två bakom Quality Lavec senast och chansen till revansch finns trots dåligt läge.

Boko-hästarna 1 Bibelot Boko och 10 Belle Boko är inte heller helt chanslösa och ska streckas vid gardering. Den förstanämnda har läget att svara spets från sitt fina startspår medan Belle känns aningen mer härdad än de övriga.

Till slut faller också ett streck på 8 Dijon Zon som nu fått en genomkörare innanför västen och hästen visade vid karriärens enda seger att det finns fart i honom.

V4-4
Många om budet!

A: 5-12-14 B: 10-3-2-6-8-7-4-11 C: 13-1-15-9

Spetsanalys: Tror främst det står mellan springspåren och en duell mellan Jacob Croon och Daniel Olsson. Den senare brukar inte spara på krutet och kan vara den som tar täten.

Loppanalys: Dagens öppnaste lopp brukar sparar till avslutningen på luncherna och detta är inget undantag. Här kommer man behöva öppna plånboken för att få med så många som möjligt och chansettan till 5 Indian Four som står på tur för seger. På Örebro kom luckan aningen försent men Super Light-sonen hann ändå visa fin fart sista 100. Senast kom däremot luckan inte alls och fyraåringen skar mållinjen med gott om krafter kvar.

12 Lugnets Ametist var segerlös i fjol men började detta år på allra bäst sätt. Det blev seger i första starten efter ett lopp utvändigt om ledaren. Den fina insatsen följdes upp med en mersmakande tredjeplats innan det återigen var dags att besöka vinnarcirkeln för Magnus Nilsson. Den här gången var segerreceptet en oerhört stark slutrepa i spåren från tredje ytter och valacken kommer med absolut toppform.

14 Doyoufeellucky är ihärdigt påpassad på toton i varje start på sistone men har inte levt upp till spelarnas förväntningar. Det har blivit en hel del galopper men Banker Hall-sonen visade förra året att han fälla ett helt fält när han radade upp tre raka.

10 Uwe Seeler kommer mer och mer för varje start och snart sitter den där. Valacken har inte haft någon vidare tur med varken lägen eller löpningsförlopp men snart jämnar det ut sig och då kan han utmana.

3 Grande återkommer efter tävlingsuppehåll men det här är en häst med gott renommé som måste räknas direkt. En seger har det hunnit bli på åtta försök för valacken och den gången speedade han ner självaste Drew Brees efter en fin resa i vinnarhålet.

2 Hallas Dennis kommer tvåa raka ettor i raden och både har tagits efter fina avslutningar i spåren. Karriärens enda plump kom i debuten då det blev galopp men det verkar finnas utvecklingen i den här fyraåringen.

6 Simb Zoccoli var tvåa efter en invändig resa i årets första start och kan vara värd en markering. Springspåret har en gång tidigare resulterat i ledningen och från just den positionen har Gigant Neo-dottern två segrar kommit.

8 Spurs Elite hade gått bra i skymundan några gånger inför Solvallastarten men då allt fel och det är bara att stryka ett stort streck över den insatsen. Med ett fint smyglopp serverat av ”Jasse” är valacken inte helt borta.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Gävle: "Då räknar jag med vettig segerchans"
Nästa nyhet
V4 Gävle: ”Då räknar jag med vettig segerchans”

V4 Gävle: ”Då räknar jag med vettig segerchans”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har gjort det bra i två raka segrar och jag har givetvis varit jättenöjd med honom, han känns också fortsatt fin efter senast så formen är det inga fel på. Utgångsläget den här gången blev tråkigt och det måste lösa sig en del under vägen, löser det sig för honom räknar jag med vettig segerchans igen då han är stark och alltid går till slut. Inga ändringar, säger Per Nordlund om Algot Ålj i V4-1.

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Gävle. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V65 – varje dag!

Lopp 1, V4-1

1 Cali Maks – Han gjorde comeback efter vila och kändes fin på alla sätt sa Håkan som körde. Galoppen tog han på sig själv och hästen känns fullt normal hemma på gården. Spåret är bra och jag tror att han ska kunna vara med och kriga om det den här gånge. Inga ändringar, säger Thomas Claesson.

3 Vår Luring – Han har nu fått ett lopp i kroppen och insatsen senast var fullt godkänd. Han var aningen seg men ska vara bättre nu och från ett fint utgångsläge ska även han kunna sluta långt framme. Skor runt om, säger Thomas Claesson.

6 Titan Tabac – Han var lite stressad senast och sedan trampade han sig i loppet och fungerade inte som bäst. Han verkar som han ska här hemma men det är svårt att veta om den fina formen är intakt. Uppgiften ser lämplig ut men det var några bra emot. Algot Ålj ex. är bra. Om banan tillåter så kan det bli barfota runt om nu, säger Staffan Falk.

8 Alp Boris – Han har verkligen bra form just nu men trots det här han lite svårt att vinna. Han gör alltid sitt i loppen och är stabil men jag tycker att det här loppet såg tuffare ut än på länge. Dessutom lottades vi till dåligt startspår och jag ligger lågt. Är han trea-fyra-femma har han gjort det bra. Inga ändringar, säger Niclas Torstemo.

12 Algot Ålj – Han har gjort det bra i två raka segrar och jag har givetvis varit jättenöjd med honom, han känns också fortsatt fin efter senast så formen är det inga fel på. Utgångsläget den här gången blev tråkigt och det måste lösa sig en del under vägen, löser det sig för honom räknar jag med vettig segerchans igen då han är stark och alltid går till slut. Inga ändringar, säger Per Nordlund.

Lopp 2, V4-2

1 Tuntappen – Han har varit skadad i gaffelbandet och därför inte startat på ett bra tag inför det här loppet, han känns pigg och fin hemma i jobb inför dagens comeback men jag vet inte riktigt vart jag har honom. Han har som snabbast jobbat 1.20 full väg inför detta och kändes fin på det, normalt kommer han dock behöva något lopp i kroppen innan toppformen sitter där. Utgångsläget blev passande för hans del idag, härifrån ska han kunna få ett fint lopp och det viktigaste för honom idag är att allting fungerar som det ska med honom efter så långt uppehåll. Normalt tävlar han barfota fram, idag får det dock bli skor runt om men det ska ärligt inte vara någon större skillnad på honom, säger Sven-Erik Karlsson.

3 Nordic Beauty – Hon gjorde ett bra lopp senast som fyra på Romme och verkar hålla fin form för dagen. Jag tycker att hon tävlar aningen ojämnt men när hon får vara med där framme brukar resultaten vara bättre. Nu har vi ypperliga förutsättningar för en framskjuten placering men att hon ska vinna är kanske långsökt. Skor runt om, säger Rauno Pöllänen.

4 Joners Arrow – Han är lite upp och ner i sina prestationer och eftersom jag inte körde senast så vet jag inte riktigt hur det står till med honom. De bästa lopp han gjort är dock med liknande förutsättningar som detta men nu känns han svårbedömd, säger kusken Olle Alsén.

7 Peccadillo – Hon har fått lite vinterträning en period nu och känns fin men visst kan det saknas lite tempo i kroppen Hon är dock stark och bra. Tillåter banunderlaget så kör vi henne barfota fram, säger Björn Röcklinger.

9 Appel – Han är lite svårbedömd för dagen faktiskt, jag är rädd för att formen är lite difus på honom. Han rullade över och galopperade till slut senast, men jag tror att det berodde på att jag tävlade honom barfota runt om och det blir skor runt om idag. Han har efter senast bara gått lugnt här hemma och känns fin i de jobb han fått, men jag har lite svårt att sätta in honom i loppet och jag tycker som sagt att det finns några frågetecken efter insatsen senast. Utgångsläget den här gången blev i varje fall bra, det är det bästa utgångsläget han haft hittills hos mig, säger Claes Sjöström.

12 Fabulous Ås – Han felade senast men den galoppen sätter vi upp på oturskonto och hästen känns fin alla sätt. Jag tycker att han har otur med spåren länge och inte blev det bättre den här gången så vinna blir svårt. Inga ändringar, säger Jenni H Åsberg.

Lopp 3, V4-3

1 Bibelot Boko – Hon återkommer efter långt uppehåll och jag ligger lågt, kan hon vara med bland dom tre-fyra främsta idag kommer jag vara nöjd med det. Hon känns pigg och fin här hemma, men har bara gått ett skarpare jobb inför den här starten och jag tror hon behöver något lopp i kroppen innan hon är på topp. Inga ändringar, säger Per Nordlund.

4 Quality Lavec – Han är bra för klassen men möter också några bra här. Han är lite klafsig i stilen men kusken var nöjd senast och allt är bra efteråt. Vi hoppas slippa brodden fram denna gång. Han är stänkrädd men kompenserar det med att vara mycket startsnabb, säger Thomas Lönn.

7 Minette Nanou – Hon gjorde ett bra som tvåa efter uppehåll senast och jag var klart nöjd med insatsen. Hon borde ha gått framåt med det loppet i kroppen och eftersom hon inte är någon snabbstartare gör utgångsläget inte så mycket. Visst behövs det lite utr på vägen men helt borta behöver hon inte vara. Skor runt om, säger Jenni H Åsberg.

10 Belle Boko – Hon svarade för ett bra lopp i skymundan senast efter galopp i årsdebuten, efter det loppet åkte hon dock på en sårskada och fick stå över en del jobb och jag tycker att hon är svårbedömd med tanke på det. Jag var inne på Solvalla för tio dagar sedan och körde 1.22/2000 meter med henne och hon kändes fin på det, risken finns dock att det fattas en del i henne och att hon behöver lopp i kroppen. Inga ändringar, säger Claes Sjöström.

11 Feu de Celeste – Hon kördes fram utvändigt om ledaren senast och höll bra till andraplatsen bakom Quality Lavec som vi möter igen. Från det här läget blir det svårt att plocka ner den hästen men utan strul på vägen bör hon ändå kunna greja en fin placering. Inga ändringar, säger Jenni H Åsberg.

Lopp 4, V4-4

2 Hallas Dennis – Han har gjort det bra i två raka segrar och jag har givetvis varit jättenöjd med honom, senast vid seger på Solvalla visade han bra skalle och jag tycker att han blir allt bättre då han mognat mer och mer på slutet. Motståndet idag är tuffare och jag har lite svårt att sätta in honom i loppet, samtidigt bör han duga gott med tanke på de insatser han har gjort på slutet. Det är första gången han har framspår och då han är travsäker och stabil bör han hamna bra på det. Inga ändringar, han går ganska tungt balanserad men jag väntar ett tag till innan jag lättar honom, säger Ylva Bodin.

3 Grande – Han har inte startat på ett tag inför det här loppet och det är möjligt att han behöver något lopp i kroppen innan han är på topp, jag är dock väldigt nöjd med hur han känns i jobb inför den här starten och han har fått gå mycket tempojobb och intervaller i vinter. Uppgiften tyckte jag såg bra ut på förhand, utgångsläget blev bra och han står fint inne i loppet så trots långt uppehåll tycker jag att han ska vara bland dom tre främsta. Samma balans och utrustning som ifjol och även om toppformen inte sitter där väntar jag mig en bra insats, säger Thomas Franck.

4 Titus Rocket – Han nöter på och gör det bra mest varje gång, även om han inte riktigt fått den utdelning som jag hoppats och trott. Efter senast känns han dock pigg och fin hemma i jobb så jag både tror och hoppas att det släpper lite för honom snart. Han kommer att tävla med samma balans och utrustning som tidigare och bland dom tre främsta är ingen omöjlighet, han kan som sagt bättre än visat, säger Fredrik Palm.

5 Indian Four – Han har gjort tre riktigt bra lopp på raken och i princip har han suttit fast i samtliga. På Örebro var det nära segern men luckan kom aningen för sent. Han är riktigt på gång och får väl ses som en utmanare till segern här. Skor runt om, säger Olle Alsén.

6 Simb Zoccoli – Hon svarade för ett bra lopp senast som tvåa, hon hade en hel del krafter kvar i mål den gången och hon känns faktiskt rätt bra för dagen och det är en hygglig häst för klassen. Hon är lite speciell i starten, hon sköter sig själv och det går inte direkt att kasta loss henne den första biten utan det sköter hon själv. Jag är nöjd om vi kan vara trea-fyra i det här loppet, samtidigt är hon inte borta om det skulle stämma för henne på vägen och därför kan hon vara en rysare. Ledningen skulle vara en klar fördel för henne då hon växer en klass i den positionen, annars är hon den typen som behöver det lite serverat. Samma balans och utrustning som senast, säger Jakob Croon.

10 Uwe Seeler – Han har gjort det bra i de senaste starterna men haft en del otur, han har fått gå på alldeles för tidigt och då har han tröttnat lite till slut. Får han spara speeden något längre idag tror jag att han är med och slåss om det, han känns fortsatt pigg och fin i jobb efter senast och är inte så tokig. Idag kommer vi dessutom prova halvstängt huvudlag på honom för första gången, han har tidigare bara tävlat med öppet och jag hoppas han tänder till lite av det. Barfota fram som vanligt, det är nästan ett måste för honom, säger Torsten Hellström.

11 Västerbo Switch – Han hamnade tredje par invändigt senast och blev sen dragen bakåt så resultatet är det bara att glömma. Formen ska vara hygglig men jag tror vi får sikta på en mindre peng den här gången. Skor runt om, säger Jenni H Åsberg.

12 Lugnets Ametist – Han har varit jätteduktig i år och även om det blev en tredjeplats på Sovalla, där mellan segrarna, så var det inga fel på insatsen. Formen sitter där den ska men nu är förutsättningarna annorlunda med både voltning och tillägg. Det ska inte vara någon galopprisk från start men läget innebär ju att det kan strula med positionerna på vägen och man vet aldrig vart man hamnar. Utan större strul på vägen tycker jag ändå att han borde kunna sluta långt framme. Inga ändringar, säger Magnus Nilsson.

14 Doyoufeelucky – Han är rejält stark men det är nog den svåraste häst jag någonsin tränat. Han är mycket speciell och inte så begåvad. Senast blev det galopp och det går inte att räkna på honom. Han tränar bra och jag är sugen på barfota fram nu men han har inte så bra hovar så vi får se, säger Anders Wallin.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla
Nästa nyhet
Statistikanalys: V86 Solvalla

Statistikanalys: V86 Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

8 So Here I Am segrade i V86-7 förra veckan. Som streckad på 0.64% av systemen är hon ändå bara den näst största skrällen i V86-spelets korta historia. HR On Line var streckad på 0.43% vid sin seger 24 oktober ifjol. 1 på 235 system hade med den senare, 1/157 hade So Here I Am – men hon rensade mer än så. Av de kvarvarande efter sex lopp var det bara var 349:e som hade vinnaren. Det fenomenet ser man nästan varje vecka: Många spelar ”tv-system”, så skrällar på slutet rensar mycket mer än de borde medan favoriter däremot är enormt överstreckade i de sista loppen. HR On Line var för övrigt bara streckad på vart 568:e kvarvarande system då han vann – hans lopp gick ju som V86-8.

V86-spelarna slog V8-spelarna, som i onsdags inte fick en krona av sina 805 000 satsade tillbaks.

Det kan vara värt att påminna om hur lätt det är att lista ut vilka favoriter som vinner och vilka som faller på V86. Omgångens strecksvagaste favorit har förlorat 21 gånger i rad! Ser man till omgångens tre svagaste, har bara 1 av 24 segrat under de senaste åtta omgångarna. Samtidigt vinner dagens största 6 gånger av 10 och den näst största 5/10.

V86-1: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp [sidan 27]
”100 000 kronor till vinnaren är alldeles för bra betalt” konstaterar Aftonbladet och det är lätt att hålla med. Det är betydligt mer än någon annan kommer att vinna under tävlingsdagen, men kommer vinnaren att stå för den bästa sportsliga prestationen? Knappast. Man överbetalar unghästarna avsiktligt av travpolitiska skäl och när de så småningom går ut i ordinarie klasser får de svårt att hävda sig och blir dåliga, överskattade spelobjekt.

4 Kiss Me Pride blir stor favorit. Favoriterna vinner V86-1 sex gånger av tio, det är nog en rimlig uppskattning av chansen den här gången också.

Majoriteten av sådana här lopp vinns från ledningen. Här får man läsa på och se om någon är redo att svara ut storfavoriten – i så fall har den mycket god segerchans. Även enprocentare vinner från spets, det fick vi ännu ett exempel på i det senast körda V75-loppet.

V86-2: Autostart, medeldistans, låg mellanklass [sidan 35]
Även här är spetsstriden avgörande, fastän spetshästen ”bara” vinner 38% av den här typen av lopp. Favoriten 2 Donald Duck Tooma har spetsläge och kuskens taktik blir avgörande. Favoriter i spets har bra mycket större chans att vinna än förlora, men om han släpper reduceras chansen. 3% av loppen vinns från rygg ledaren. ”Bäst bakifrån” säger man, men därför har han också en resultatprofil med 4 segrar men 22 andra-tredjeplatser. Segrarna kommer om man kör i ledningen, platserna kommer via starka spurter bakifrån.

 

V86-3: Autostart, lång distans, låg klass. Struken: 7. [sid 59-60]
Ett märkligt fenomen på Solvalla, är att startspår är av stor betydelse i kort- och långloppen, medan de nästan saknar betydelse i medeldistansloppen. Där är det ungefär samma procentsiffror för alla spår. I kort- och långloppen är spåren 4-5 mycket gynnade, det senare ger förtjänst om man spelar på det varje gång.

I den här allra lägsta klassen segrar favoriten 4 gånger av 10 och spetshästen marginellt oftare.

Bakspåren vinner sällan. 12 Rebellion kan vara bra, men spår 12 visar väldigt svaga resultat och stallets hästar är ofta dåliga spelobjekt. De vinner ofta, men spelas oerhört hårt också.

Den enda av tre betrodda som har framspår är 3 Insert Sock. Tredjespåret visar inte bra resultat, även här blir kuskens taktik avgörande. Om hästen lyckas komma till ledningen vinner den säkert.

5 Chapeau Bas är ett spetsbud, har vunnit spårlotten och körs av Björn Goop – en kuskförstärkning som ofta är extra betydelsefull just på Solvallas onsdagstävlingar.

8 Par Express (10%) är nedstruken ett snäpp, vilket är mycket gynnsamt. Han är också ett tidigt spetsbud, och kommer från stall i toppslag dessutom. Senast var han långt före 3 i mål. Given på kupongen!

V86-4: Lopp med ett tillägg, lång distans, låg klass [sid 93-94]
Favoritens grundchans är bara 24% i sådana här lopp. Att stå på tilläggsvolten reducerar grundchansen. 10 Björnjägarn vinner knappast loppet mer än 2 gånger av 10.

Tilläggshästarna är överlag något gynnade. Med bara tre på startvolten bör det bli extra tydligt den här gången, tilläggshästarna lär vara ifatt direkt. De sämre där framme har inte mycket nytta av sitt försprång.

Spetshästen vinner så ofta som 42% av de här loppen. Det är en hög andel för att röra sig om tilläggslopp. Men det är förstås så, att det är viktigare att gå på innerspår då distansen är lång. Det blir många extra meter att springa om man går i andraspår.

Vem tar då över ledningen? Den som svarar rätt på den frågan har sannolikt funnit vinnaren. Jag gissar på 6 Kimbee Star (22%) med 5 Nocturnal (spårgynnad enligt statistiken!) som andrahandsfavorit.

V86-5: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp i låg klass [sidan 52]
2 Your Highness ser ut att bli årets hittills starkaste V86-favorit. Och storfavoriterna vinner ofta på V86, hittills har ”dagens största” segrat i 59% av omgångarna. Dock har den förlorat tre veckor i rad – idag är det dags för seger igen.

Som sällsynt streckstark favorit är chansen säkert snäppet högre än grundchansens 59%. Lopptypen gynnar generellt streckfavoriter som vinner 50/50 även när de inte alls är särskilt starka på strecken. Att det bara är ston påverkar inte resultatprofilen särskilt.

V86-6: Autostart, medeldistans, låg klass [sid 30-32]
Loppet är stängt redan vid 75’ och förstapriset är bara 30’. Med dessa siffror är det här faktiskt det mest lågklassiga lopp som avgjorts på Solvallas streckspel, under 2000-talet i alla fall.

Någon riktig statistik finns då inte, men bland de hittills mest lågklassiga lopp som avgjorts ligger favoritfrekvensen på 3/10. 82% av vinnarna rankas 1-5, och de fyra närmast bakom favoriten har jämgoda chanser.

V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp. Struken: 6. [sidan 42]
Här finns ännu en storfavorit. Grundchansen för sådana är hög i sådana här lopp, 60%. Innerspår är normalt en minusfaktor, men just i stolopp går det lite bättre av någon anledning.

Bakom har andrahandaren väldigt tydligt den bästa chansen. Den segrar 2/10 och resterande chans, också 2/10, är jämnt fördelad mellan samtliga övriga deltagare. 1-2-eller-alla alltså!

V86-8: Autostart, kort distans, hög klass. Strukna: 3, 5. [Sidan 15]
Som ofta har man sparat det bästa spelloppet till sist, synd att det blivit ett par strykningar.

Femtespåret visar fullständigt överlägsna resultat i sådana här lopp och genererar en enorm vinst om man spelar det långsiktigt. Efter strykningar är det nu 7 Milton Zet (9%) som vunnit lotten. Hästen har bara vunnit ett lopp senaste halvåret – givetvis då han hade spår 5/1640a. Då var det ett något bättre lopp än detta; öppet för hästar upp till 1500’. Närmast slagna var Nisse Bean och Macho Gossip.

Senast var MZ inte alls bra, men han kommer trots allt från formstall och bör nog inte glömmas nu då han startar under idealförutsättningar. Hästen rankas sist i Travronden och Aftonbladet…

Skrällrisken är inte stor annars. Rank 9-10 är i princip chanslösa, det är chanser på enstaka promille man talar om där.

Favoriten 4 Good as Princess  har spår 3. Det är inte ett bra läge, utan reducerar infriandechansen med nära 30%.

Spetshästen har överlägsen chans, den segrar i 43% av loppen. Men vem är det? 2 Pomona Wibb vinner ”aldrig”. En gång på 17 starter efter treåringssäsongen, då spelad till 15 för 10 i ett oerhört enkelt lopp med fem motståndare. Men som sagt – från ledningen vinner även enprocentare…

 

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hultman: "Formen ett frågetecken för Maharajah"
Nästa nyhet
Hultman: ”Formen ett frågetecken för Maharajah”

Hultman: ”Formen ett frågetecken för Maharajah”

Efter två misslyckade starter i år på Vincennes siktar Maharajah nu mot en tredje: den i Prix de Paris. Men exakt hur dagsformen är för hästen – det vet inte ens Stefan Hultman.

Årets matchning i Frankrike har inte blivit alls vad man hoppades på förhand för Maharajah. Men efter både Prix d’Amerique och Prix de France siktar Stefan Hultman nu mot tredje gången gillt i Prix de Paris. Samtidigt skruvar han ner förhoppningarna.

– Efter Prix d’Amerique fick jag lägga om planerna lite, och när han sedan inte fick det lopp i kroppen i Prix de France som jag hade hoppats på, kanske vi får sänka förhoppningarna lite. Men vi siktar på Prix de Paris som är ett bra lopp åt honom. Däremot är formen ett frågetecken, men vi kommer att prova om allt är bra, säger han till kanal75.

Prix de Paris körs nästa söndag, den 24 februari och är ett krävande styrkeprov då loppets grunddistans är 4125 meter; mer än två varv runt Vincennes stora bana. Maharajah vann loppet för två år sedan.

– Vi gick igenom honom på måndagen och fixade lite småsaker. Meningen är om allt är fortsatt okej så åker jag ner till Frankrike på måndag nästa vecka och kör jobb med honom på Grosbois, säger Hultman till kanal75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Beskedet: Reijo Liljendahl slutar hos Stig H

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson