Just nu:
09.53 Hur liten och steril är den svenska travsporten?
09.42 Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start
08.30 Evaluate såld till Finland
16.05 Etonnant jätteskräll
14.05 Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!
11.11 Disco tog snabb revansch
17.08 Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!
17.07 Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson
09.43 Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet
08.39 10 miljoner under SM-dagen

Shocking Superman flyttas – till Robert Bergh

Fjolårets säsong blev inte så som man hoppats. Nu blir Oscar Berglund av med sin reklamhäst Shocking Superman som i stället flyttas till Robert Bergh.

Åttaårige dubbelmiljonären Shocking Superman (e. Orlando Vici) har varit Östersund-tränaren Oscar Berglund profilhäst de senaste säsongerna, men efter att succén uteblivit under fjolåret har ägarna nu valt att prova något nytt. Det skriver Travronden. Hästen ska flyttas till Robert Berghs regi.

Man måste få vara besviken

– Det är svårt det här. Man är travtränare och hästen har trots allt inte levererat som vi har hoppats. Det är bara att inse att om man inte gör kunderna nöjda äger de rätten att ändra på situationen. Samtidigt måste man få vara besviken. Att bli av med den här hästen är det tyngsta jag har upplevt och jag vet att jag aldrig kommer i kontakt med en så bra häst igen, säger Oscar Berglund till Travronden.

Norskfödde Shocking Superman, som treåring vinnare av norska Kriteriet och senare tvåa i Derbyt, kom till Oscar Berglunds träning inför 2019 och tog bland annat en imponerande seger i Silverörnen. Under förra året blev det en seger på åtta starter. Senaste framträdandet var på Vincennes dagarna före jul.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
måndag 09:42, 01 mars

Ilaria Jet död – sonen Tony Gio gjorde karriärens sista start

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:30, 01 mars

Evaluate såld till Finland

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 16:05, 28 februari

Etonnant jätteskräll

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
söndag 11:11, 28 februari

Disco tog snabb revansch

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 09:43, 26 februari

Tidigare tv-profilen ny chef vid Skellefteåtravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:39, 26 februari

10 miljoner under SM-dagen

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:09, 26 februari

Millie Millionaire diskades – då gick segern till Wild Love

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Björn Goop fyra i Jerringpriset

Björn Goop fyra i Jerringpriset

Mot stavhoppsgeniet Armand Duplantis fanns inget att göra – men Björn Goop fick en hedervärd fjärdeplats när Jerringpriset delades ut under Idrottsgalan.

Björn Goop fanns, efter sin triumf med Face Time Bourbon i Prix d’Amérique, med bland de åtta som var nominerade till Jerringpriset. Björn var med bland de sex främsta efter att första ”gallringen” genomförts – men fick till slut nöja sig med att ha fått fjärde mest röster. Det när det svenska folkets pris delades ut i samband med Idrottsgalan under måndagen.

Det värmer enormt

– Fyra i Jerringpriset är jättestort. Det värmer enormt mitt hjärta, alla röster som jag fått. Stort tack till alla som röstat på oss nominerade, skriver Björn Goop på Twitter.

Odiskutabel vinnare i Jerringpriset blev stavhopparen Armand Duplantis som i finalen slutligen gjorde upp med längdskidåkaren Linn Svahn. Duplantis fick 211 757 röster av det totala antalet om 366 634 röster.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Power klar för PdA
Nästa nyhet
Power klar för PdA

Power klar för PdA

Det blir ett svenskt deltagande i året Prix d’Amérique. Efter den övertygande segern i helgen har tränaren Robert Bergh nu bestämt sig – Power spänner bågen mot världens tuffaste travlopp i Paris om mindre än två veckor.

Länge såg det mörkt ut för svensktränade bidrag i årets Prix d’Amérique – men nu tänds ett blågult hopp. Efter segern i Prix de Croix på Vincennes i lördags öppnade Robert Bergh dörren för ett eventuellt deltagande för Power. Efter lite betänketid är nu beslutet fattat. Den svenske femåringen startar i jätteloppet det 31 januari. Det bekräftar tränaren för Travronden.

Bergh kör själv i PdA

– Power startar i Prix d’Amérique. Jag upplever honom som fyra, femma i loppet på förhand och han har tagit lördagens lopp och tidigare lopp mycket bra. Det var sättet som Power vann på i snöstormen och över 2850 meter som satte igång tankarna om Prix d’Amérique, säger Bergh till Travronden.

Vid segern i Prix de Croix var det Eric Raffin som skötte tömmarna – men om två veckor är Robert Bergh själv tillbaka i sulkyn. Power (e. Googoo Gaagaa) vann tidigare i höstas också finalen av Grand Prix de l’UET på Vincennes. Hästen har cirka 9,4 miljoner på kontot och får som femåring skriva upp sin startprissumma med tjugo procent vid start i Prix d’Amérique.

Läs även: Power i Paris

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Italienska toppar borta från Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

Italienska toppar borta från Prix d’Amérique

De italienska topptravarna Vitruvio och Zacon Gio har funnits med i snacket inför Prix d’Amérique men nu står det klart att ingen av dem kommer till start i loppet. Vitruvio blev struken inför Prix de Belgique – sedan hästen visat sig inte varit vaccinerad.

Två tunga italienska namn har fallit bort inför stundande Prix d’Amérique. Omständigheterna kring Vitruvio (e. Adrian Chip) är något annorlunda. Hästen, som tidigare i vintras sattes i träning hos Jean-Michel Bazire i syftet att matchas mot Prix d’Amérique, skulle ha genrepat i Prix de Belgique på söndagen.

Får inte starta på tre veckor

Timmarna för start blev Vitruvio dock struken. Orsaken var att man inte kunde visa upp giltiga vaccinationsintyg för hästen. Med anledning av det har Vitruvio, som på sin höga prissumma ändå hade kommit med i Prix d’Amérique, nu belagts med tre veckors start-förbud vilket omöjliggör en start i loppet om två veckor. Det skriver italienska Corriere dello Sport.

Inte heller Holger Ehlert-tränade Zacon Gio (e. Ruty Grif) kommer till start i Prix d’Amérique. Hästen, som kan skryta med att ha slagit Face Time Bourbon vid två tillfällen, senast i Gran Premio della Lotteria, hinner inte komma i form för storloppet. Däremot har man fortfarande siktet inställt mot en start i Prix de France som avgörs den 14 februari. Det berättar tränaren för Paris-Turf.

– Vi får stå över Prix d’Amérique eftersom hästen inte startat sedan 7:e december, det blir för kort tid för att förbereda honom. Vi har tränat hästen lugnt sedan dess men siktar mot en comeback den 31:e januari i Florens. Beroende på hur han känns där, fattar vi ett vidare beslut om vi ska vara med i Prix de France, säger Holger Ehlert till Paris-Turf.

Läs även: Davidson du Pont gav rätt besked

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gimpanzee årets travare - flest priser till Takter
Nästa nyhet
Gimpanzee årets travare – flest priser till Takter

Gimpanzee årets travare – flest priser till Takter

Marcus Melanders monster Gimpanzee förärades priset som årets travare vid den amerikanska travgalan Dan Patch Awards. Det finaste priset på galan tillföll dock Nancy Takter-tränade passgångaren Tall Dark Stranger.

Svenskägde och av Marcus Melander tränade Gimpanzee är numera avelshingst efter att förra året haft en strålande säsong som fyraåring. Vid lördagens Dan Patch Awards, den amerikanska motsvarigheten till Hästgalan, förärades han priset årets travare och dessutom årets äldre travare.

Takters pacer blev årets häst

Gimpanzee fanns också med i diskussionen om titeln årets häst alla kategorier, men var utan chans mot Nancy Takters treåriga passgångarfenomen Tall Dark Stranger. Den senare fick 89 av rösterna, medan passgångarstoet Party Girl Hill fick 29 och Gimpanzee fick nöja sig med 6.

Nancy Takter, som för övrigt också utsågs till årets tränare, kammade hem fler priser under kvällen. Tall Dark Stranger fick följaktligen även titlarna årets passgångare samt årets treåriga passgångare. Dessutom blev Manchego årets äldre sto och Kissin in the Sand årets äldre sto bland passgångarna.

Här är alla vinnare vid galan:

Årets häst: Tall Dark Stranger
Årets travare: Gimpanzee
Årets passgångare: Tall Dark Stranger
Årets tvååring trav, hingstar och valacker: Venerate
Årets tvååring trav, ston: Anoka Hanover
Årets treåring trav, hingstar och valacker: Amigo Volo
Årets treåring trav, ston: Ramona Hill
Årets äldre trav, hingstar och valacker: Gimpanzee
Årets äldre trav, ston: Manchego
Årets treåring trav, hingstar och valacker: Amigo Volo
Årets treåring trav, ston: Ramona Hill
Årets tvååring, passgångare, hingstar och valacker: Perfect Sting
Årets tvååring passgångare, ston: Fire Start Hanover
Årets treåring, passgångare, hingstar och valacker: Tall Dark Stranger
Årets treåring, passgångare, ston: Party Girl Hill
Årets äldre passgångare, hingstar och valacker: Bettor’s Wish
Årets äldre passgångare, ston: Kissin in the Sand
Årets kusk: Dexter Dunn
Årets tränare: Nancy Takter

Du kan se det tv-sända Dan Patch Awards här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
28 anmälda till Prix de Cornulier - Unique Juni är klar

Travtips

Halmstad 28 februari: Ville vaktar bästa vinnaren!

Travtips
söndag 14.05, 28 februari
Det bjuds flera små, men ganska så trevliga startfält när Halmstadtravet agerar söndagsvärd. Flera av loppen är jämna och det går att hitta bra spel. De bästa hittar jag i eftermiddagens båda avslutande lopp. Nu tycker jag det är dags för Payet D.E. att få...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 17.08, 26 februari

Romme 27 februari: Jag gillar Anders och hästen framför allt!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 17.07, 26 februari

Boden 26 februari: Höga tankar om och hos Bertilsson

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 08.07, 26 februari

Lunch-draget Solvalla: En vinnare med Buller och Bang

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 12.28, 25 februari

Åby 25 februari: Eklundh – en trolig och den andre är lite mer rolig

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.41, 25 februari

Lunch-draget Kalmar: Jag fick tänka om

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars 2021

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

STRÄNGNÄS: Våren är redan här i Mälardalen. Vilka dagar vi haft senaste veckan. Låt oss hoppas på inte alltför många bakslag framöver vädermässigt. Bara mars ännu. Romme/STL Helt fel ute var jag när jag trodde att Romme skulle få problem med banan i lördag...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson