Sex hästar slåss om titeln bäst på Solvalla

Travgalornas tid följer efter nyår. Landets största bana kallar sin egen Solvalla Champions. Nu kan du rösta fram årets häst på banan.

Solvallas främsta prestationer ska uppmärksammas och priser ska delas ut till banans bästa två- och fyrbenta aktörer under året när Solvallas egen gala, Solvalla Champions, hålls den 17 januari. Nu vill banan ha hjälp med att utse årets häst under året.

Sex stjärntravare är nominerade till kategorin. Propulsion, som fick utmärkelsen i år, får från samma stall sällskap av Double Exposure. De utmanas av Readly Express som ju lagt tävlingsskorna på hyllan, Prix d’Amérique-aktuelle Who’s Who, Elitloppshästen och SM-vinnaren Milliondollarryhme samt Stefan Melanders segerföljetong Milligan’s School.

Här är de nominerade:

Double Exposure
Milligan’s School
Milliondollarryhme
Propulsion
Readly Express
Who’s Who

Här kan du rösta via Solvallas hemsida.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tvisten mellan Goop och andelsbolagen är över

Tvisten mellan Goop och andelsbolagen är över

Tvisten mellan Björn Goop och tidigare andelsägare är över. Det sedan handels-bolagen nu dragit tillbaka samtliga ekonomiska krav.

Det var under sommaren 2017 som ett samarbete mellan tränaren Björn Goop och flera av stallets dåvarande andelsägarkonstellationer upphörde. De aktuella hästarna flyttades till andra tränare och därefter har en segdragen process följt sedan handels-bolagen också lämnat in en stämningsansökan mot Stall Goop. Stämningen avsåg bland annat fel i häst, avtalsbrott och felaktig fakturering. Totalt handlade det om krav på miljonbelopp.

Men nu är tvisten över, efter mer än två år. Det sedan handelsbolagen bakom de berörda hästarna valt att dra tillbaka alla ekonomiska krav. Det skriver Travronden.

– Det känns bra att det är över. Att de insett att det var felaktiga påståenden och att stämningarna inte var korrekta. Det har framkommit en massa påståenden, folk tror saker och det skapas rykten. Jag håller på med trav och hästar för att jag tycker det är roligt. Jag vill ha kul under vägen med hästägarna. Att hålla på med sådant här tjafs är inte min grej, berättar Björn Goop för Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Startkaos stoppade inte Pastorns Lady
Nästa nyhet
Startkaos stoppade inte Pastorns Lady

Startkaos stoppade inte Pastorns Lady

Startkaos på Solvalla föranledde kraftiga förseningar och slutade i nödlösningen linjestart. Men inget tycktes beröra Pastorns Lady som tog en imponerande seger från spets.

Solvallas onsdagstävlingar kom att till stor del handla om – vad som inte hände. Startbilen fick nämligen problem med huvudstadsbanans sliriga underlag och inför kvällens åttonde lopp (tillika den fjärde avdelningen av V86) utbröt tumult. Bilen gled på banan och starten fick återkallas. Det skulle dröja över tjugo minuter före man fick lösa problemet med linjestart.

Det visade sig dock inte vara något dilemma för Pastorns Lady. Det femåriga stoet som tränas av Juhani Partanen har haft en fin utveckling under hösten och kunde för Torbjörn Jansson här ta årets fjärde viktoria i riktigt fin stil. Pastorns Lady verkade oberörd av turbulensen och stack direkt till ledningen – för att stanna där till mål. Efter ett ryck ur sista sväng blev segern väldigt enkel på 1.14,0 över 1640.


Rejält besked från Hawk Cliff

Också Timo Nurmos-tränade Hawk Cliff skulle stå för en minnesvärd insats på Solvalla (medan startbilen ännu funkade). Valacken visade att han bara behövde ett lopp i kroppen för att vara redo att återvända till segertribunen. Örjan Kihlström placerade lugnt Hawk Cliff i dödens, satte press över den sista bortre och skaffade sig greppet 300 kvar. På 1.15,7a/2140 gick sjuåringen ifrån i smått överlägsen stil.


Tvååringar omöjliga att skilja åt

På Bergsåker avgjordes finalen i Norrlands Elitserie för tvååringarna. Ett lopp som slutade i dramatik – och dött lopp. Pär Ländins Axel Ruda (e. Formula One), som kördes av Magnus A Djuse, såg ut att ha händelserna under kontroll då han från ledningen ryckte undan med flera längder i sista svängen – men Ulf Eriksson tog upp jakten med Petri Salmelas Hector Sisu (e. Zola Boko). De båda möttes på mållinjen och inte ens det uppförstorade målfotot förmådde skilja ekipagen åt. Delad seger på 1.15,7a/2140.


Art Kjarvald när Myr Faksen felade

Även DubbelCupen för kallblodseliten var händelserikt. Favoriten Tekno Eld högg i galopp direkt i starten och försvann bort lika fort. Till ledningen gick nu Art Kjarvald som körd av Oskar Kylin-Blom fortsatt hade greppet när man nådde upploppet. Men norske kämpen Myr Faksen skaffade sig grepp efter en resa i andra utvändigt och hade segern på gaffeln – när han rullade över i galopp också han, strax före mål. Stig Jarle Röste-tränade Art Kjarvald fick därmed segern före i dödens tappre Mino, på 1.22,6a/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Face Time Bourbon tillbaka
Nästa nyhet
Face Time Bourbon tillbaka

Face Time Bourbon tillbaka

Prix d’Amérique-favoriten Face Time Bourbon är tillbaka. På lördag slipar han formen på Vincennes. Björn Goop sitter som vanligt i sulkyn.

Face Time Bourbon är hästen som de flesta tror ska vinna Prix d’Amérique om drygt sju veckor. Nu på lördag gör Sébastien Guaratos fyraårige superstjärna comeback på Vincennes. I Grupp 2-loppet Prix Octave Douesnel, som avgörs för de jämnåriga travarna, gör Face Time Bourbon den första starten sedan den överlägsna segern i Grand Prix de l’UET på Vermo i slutet av september.

Björn Goop ska köra hästen i Prix d’Amérique och det är förstås också han som sitter upp bakom på lördag. Bland motståndet finns Critérium des 4 Ans-vinnaren Falcao du Laurma, Grand Prix de l’UET-tvåan Frisbee d’Am och stallkamraten Follow You.

Face Time Bourbon gör på lördag sin tjugonde start. Hästen har hittills in sin karriär vunnit 16 av sin 19 starter. Planen är att närmast efter starta i det stora fyraåringsslaget Critérium Continental som körs på Vincennes den 22 december, före hästen därefter går direkt ut i Prix d’Amérique.

  • vem vinner prix d’amerique?

Här är startlistan:

Prix Octave Douesnel, 2700 volt:

1 Forever’s Fella – Yann Lorin
2 Fifty Black – Anthony Barrier
3 Fun Quick – Yoann Lebourgeois
4 File Gin – Guillermo Roig-Balaguer
5 Fighter Smart – Mathieu Mottier
6 Follow You – Matthieu Abrivard
7 Fakir de Lorault – Francois Lecanu
8 Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
9 Falcao du Laurma – Franck Nivard
10 Face Time Bourbon – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Pine Chip har gått ur tiden
Nästa nyhet
Pine Chip har gått ur tiden

Pine Chip har gått ur tiden

Tidigare världsrekordhållaren, avelsgiganten och ikontravaren Pine Chip är död. 29 år gammal har han fått somna in på Stuteri Broline där han de senaste åren framlevde som pensionär.

För många svenskar är nog Pine Chip för alltid ihågkommen som hästen som Copiad besegrade i den mytomspunna duellen i Elitloppet 1994. Efter det kom han att ha en mycket framgångsrik karriär som avelshingst, både i Nordamerika och i Sverige. Men nu har Pine Chip lämnat jordelivet, det berättar Stuteri Broline via Facebook. Platsen där hingsten levt och verkat de senaste tjugo åren.

– Världens bästa Pine Chip har i dag vid en ålder av 29 år fått lov att vandra vidare. Det är självklart en sorgens dag men mest av allt känner vi en otrolig stolthet och tacksamhet att vi fått ha denna fantastiska individ hos oss i nästan två decennier, skriver Stuteri Broline.

”Vi känner en otroligt stolthet och tacksamhet”
Stuteri Broline på Facebook

Pine Chip tävlade enbart som tre- och fyraåring och kom att vinna 23 av sina 34 lopp och tjäna cirka 1,7 miljoner dollar. Hästen avslutade med att slå det absoluta världsrekordet när han i ett time trial noterade 1.09,0, ett rekord som skulle stå sig i nästan åtta år. Hästen sattes i avel efter fyraåringssäsongen och kom i USA att lämna tre dollarmiljonärer där Hambo-vinnaren Scarlet Knight är den mest framstående.

Pine Chip är också far till den mycket framgångsrike italienaren Dauget Rapide och i Sverige har han lämnat inte färre än 36 miljontravare, vilka inkluderar de sjufaldiga miljonärerna Global Investment och Enjoy Lavec.

Pine Chip kommer begravas på Stuteri Broline.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Untersteiner-miljonär såld till Frankrike

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson