Världens snabbaste travhäst genom tiderna är också Årets äldre travare – i USA. Sebastian K. utsågs till pristagare i Dan Patch Awards.

Svenske Sebastian K. har lämnat djupa avtryck i Nordamerika under året. När några av vinnarnamnen i Dan Patch Awards, USA:s motsvarighet till vår ”Årets Häst”, tillkännagavs under tisdagen, plockade ”Sebbe” inte oväntat hem en av kategorierna.

Jimmy Takters hästar tog hem tre kategorier. Foto: ALN

Världsrekordstravaren vann klassen Årets äldre travare bland hingstar och valacker, överlägset. Av de totalt 157 röster som var möjliga erhöll Sebastian K. 141.

Jimmy Takter hade självklart flera vinnare i några av klasserna. Bland annat utsågs Father Patrick (i tuff konkurrens med stallkamraten Nuncio) till årets treåring bland hingstarna och valackerna. 94 röster fick Father Patrick som vann 12 av sina 17 av lopp, däribland Breeders Crown som avslutning på säsongen.

Takter-hästar tog även titlarna Årets treåring bland stona där segermaskinen Shake It Cerry fick 156(!) av de 157 rösterna, samt Årets tvååring bland hingstarna och valackerna genom Pinkman (144 röster).

Övriga vinnare tillkännagivna är: Årets tvååring ston: Mission Brief (150 röster), och årets Äldre sto: Classic Martine (91 röster).

De tre förnämsta kategorierna, Årets Travare, Årets Passgångare och, såklart, Årets Häst, kommer tillkännages på plats på Meadowlands under torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Enkelt på hemmaplan för Nahar

Enkelt på hemmaplan för Nahar

Tisdagens seger var en av de enklare för Nahar. Den elvafaldiga miljonären tog en joggingtur på hemmabanan Bergsåker.

Efter att ha gått på pumpen på V75 tidigare i månaden tog Nahar en ny chans i snabbloppet på Bergsåker under tisdagskvällen. Det resulterade i ett nytt besök i vinnarcirkeln. I ett lopp mot blott fyra motståndare blev det en väldigt enkel match för den 10 för 10-spelade vinnaren.

Nahar kunde inte vara med i körningen från start men styrdes snart fram av Robert Bergh för att lättvindigt överta täten. De första 500 öppnades på 15,4 och varvet klockades till 17,3. Först genom sista sväng blev det ordentlig körning och det var endast Trustworthy Ås från vinnarhålet som förmådde hänga på.

Dennes attack avfärdades dock enkelt av Nahar över upploppet och segern togs utan större åthävor på 1.15,1a över 2640 meter. Något som belönades med 25 000 kronor. Förhoppningen är nu att nästa start blir i Gulddivisions-finalen på Solvalla annandag jul. Sedan börjar laddningen mot storloppen 2015.

– Vi får väl bygga lite långsamt för Elitloppet nästa år. Jag tror inte han har så stor chans att vinna det som elva-tolvåring, ska han vinna det en gång till så blir det som tioåring, sa Robert Bergh enligt Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ivar Sånna och Riff Kronos avstår Continental
Nästa nyhet
Ivar Sånna och Riff Kronos avstår Continental

Ivar Sånna och Riff Kronos avstår Continental

Det blir ingen start i det stora fyraåringsloppet Critérium Continental för de svenska hoppen Ivar Sånna och Riff Kronos.

På söndag körs på Vincennes det prestigefyllda fyraåringsloppet Critérium Continental vars vinnare förutom ett förstapris på motsvarande en miljon kronor även erhåller en plats i Prix d’Amérique. Flera svenskar har sedan tidigare visat sitt intresse för loppet, men två av de hetaste kandidaterna har nu fallit bort.

Backfire tar en tur till Paris. Foto: ALN

När den slutliga anmälningslistan presenterades på måndagen fanns varken Riff Kronos eller Ivar Sånna med och de kommer såldes inte att prova lyckan i Frankrike denna gång. Derbytvåan Ivar Sånna var nyligen femma i ett lopp på Solvalla, en insats som stallet inte var helt till freds med.

– Vi var inte nöjda med honom senast på Solvalla där han föll ur och blev rejält muskeltrött. Ingenting är fel utan vi kunde helt enkelt inte få tillbaka honom i den form vi hade velat efter förkylningen. Nu väntar först lite vila och sedan vinterträning. Sedan får han komma tillbaka med laddade batterier i vår, säger tränaren Jan Hellstedts försteman Filip Lejon, till Kanal 75.

Bland de svenskhästar som dock ännu är intresserade av Critérium Continental finns Tomas Malmqvists tuffa duo Tumble Dust och Backfire som säkra namn. Anmälda och hoppas på en plats är Radieux, Call Me Keeper och Boys Going In. Startlistan, som kommer innehålla max 18 hästar, spikas definitivt på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Calvin Borel i högform - slog banrekordet
Nästa nyhet
Calvin Borel i högform – slog banrekordet

Calvin Borel i högform – slog banrekordet

Conrad Lugauers Calvin Borel är en riktig talang. Efter flera galoppmisslyckanden på rad visade han sig verkligen från sin rätta sida på måndagskvällen.

- I dag var han stabil, sa Lugauer. Foto: ALN

De senaste starterna har slutat i galopp med diskning som följd för fyraårige Calvin Borel. Något som föranledde honom att visa upp sig i ett kvallopp i början av december. Men när han startade på Halmstadtravet under måndagen var han mäktig att skåda.

Det var ett fyraåringslopp med 35 000 kronor som var på tapeten och favoriten Augustus F. pilade till ledningen direkt. Men Conrad Lugauer avancerade fram Calvin Borel efter de första 500 meterna på 11,4 och landade tryggt i dödens. Med ens in över sista bortre långsidan började han mangla upp tempot och med 400 meter kvar fick Augustus F. ge sig, Calvin Borel övertog täten – och försvann undan.

Super Photo Kosmos-sonen var på strålande humör denna måndagskväll i december, vann slutligen med tio längder och klockades till 1.13,3a över 2140 meter vilket betydde nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker. Calvin Borel tog här 6:e segern i 15:e starten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Axevalla
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Axevalla

Tisdag: V4-tips till Axevalla

Omgången
En väldigt favoritbetonad omgång på förhand och där Veijo Heiskanen gör resan från Göteborg för att spela huvudrollen. ”Finnen” har två riktigt fina chanser och jag väljer att singla båda 12 Oki Doki Face (V4-1) och 9 Callum (V4-3). Jag spelar sedan en flerkupong gånger 25 och försöker hitta guldkornen i resterande två lopp som känns väldigt öppna.

Spikarna
12 Oki Doki Face (V4-1) & 9 Callum (V4-3)

LD-draget
6 Gleneagle (LD-1)

V4-systemet (x25)
V4-1: 12 Oki Doki Face (res 4-6)
V4-2: 4,6,9,11 (res 10-8 )
V4-3: 9 Callum (res 3-10)
V4-4: 2,5,6,12,15 (res 1-14)

1x4x1x5 = 20 rader

1000 kronor

Dubbelförslaget
6 – 9 x 500

500 kronor

 

V4-1

RANKING A: 12. B: 4-6-10-1-11-8-9. C: 2-5-3-7

Spetsanalys:
Yoghurt Composite har spetsat tre gånger i följd bakom bilen och lär nog har bra chans att göra det igen. Rosade dock inte marknaden senast när Hellstedt valde att köra där och har släppt de andra två. Laramie Flow först framme för att överta?

Loppanalys:
Ett lågklassigt lopp stängt vid 20 000 kronor och exakt den summan tjänade 12 Oki Doki Face vid debutsegern på Åby senast. Hingsten tog då ledningen men galopperade efter 700 meter för att sedan kliva på i spåren på sista bortre långsidan. Veijo Heiskanens löfte kunde sedan avgöra loppet i slutsvängen och Kiss Francais-sonen gav ett grymt intryck över upploppet. Det här rör sig förvisso om orutinerade hästar, och det visst finns dessutom ett par andra konkurrenter som stått för fina insatser, men jag tror att konkurrenter bara får se röken från bakhasorna av Oki Doki Face förutsatt att han sköter sig. Spik nummer ett!

4 Alfredo Di Stefano är inte helt enkel och Marcus Hultman har en del att brottas med. Hästen hade vunnit senast om han inte brutit ut i sista sväng. Det här är inte första gången fyraåringen uppträder nervigt och han är inte att lita på. Har skapligt spår bakom bilen men kusken bedömer galopprisk till 50 %.

V4-2

RANKING A: 4-6. B: 11-9-10-8-2-5-3-7. C: 1-15-12-13.

Spetsanalys:
Edcorona brukar vara med på noterna när det vankas bilstart men får skynda sig för att hålla ut Alston Hall om nu ens Morgan Ivarsson har de ambitionerna. Micke J frontar!

Loppanalys:
Spårtrappelopp med ett par intressanta namn i startlistan. Favoriten 4 Alston Hall vann från spets senast och kom aldrig riktigt in i matchen på 2/12. Fyraåringen hamnade långt bak och slog dessutom på en galopp när man skulle sända framåt. Stoets upphämtning till femtepriset visade ändå att formen sitter där den ska och nu har Micke J spetsläge vilket han inte brukar missa. Sitter nog i front men det riskerar att bli bra fart på tillställningen och då kan det bli långt hem för stoet över det långa upploppet.

6 Gleneagle var egentligen slagen redan 500 kvar senast men kämpade storstilat sista halvvarvet. Han blev dessutom generad in på upploppet när ledaren galopperade och Adams Hall-sonen gör sällan ett dålig lopp. Tidigt streck och får förtroendet att höja upp oddset på dubbeln.

11 Stepping For Money vann senast på ett övertygande sätt. Anders K Brekke, som körde Quagga i samma lopp, lejde då ut styrningen till Stefan Söderqvist och efter ett resolut upplägg blev det spets runt om för stoet.  Fast Photo-dottern verkar trivas på Axevalla där hon tagit tre av fyra segrar och måste med på lappen men utgångsläget kan ställa till det.

Jag chansar med 9 Nobile Edel som satt allra sist i slutsvängen senast men som gick ett bra upplopp. Han spurtade bra på Eskilstuna i starten innan det också och kan vara luring idag.

10 Rydens Haro har ingen vidare rad efter en hel del galopper som dessutom kommit utan större orsaker. Sjuåringen är klart bättre än han vad han visat och kommer bli bortglömd.

8 Greenhill’s Cindy har testat rikstoton två gånger om på sistone och går nu ner i klass. Aningen bortlottad och jag står över stoet.

V4-3

RANKING A: 9. B: 3-10-1-2-5 C: 4-7.

Spetsanalys:
Syesha L.G. är nog snabbast ur startblocken men Callum kommer troligen vara bra med på det från start och får överta efter en bit.

Loppanalys:
Ytterligare ett lopp som ser ut att bli dominerat av Veijo Heiskanens och denna gång med hans nya stjärnskott. Dunderlampan 9 Callum kommer med fina meriter från Finland och rapporteras tydligen matcha bl.a. Riff Kronos i jobben. Valacken är såklart ett oprövat kort på svensk mark men Åbytränaren låter osedvanligt uppåt och motståndet är inget som avskräcker. Över den långa distansen och i det lilla fältet lär femåringen komma till hur det än blir kört. Två strykningar underlättar dessutom det hela och jag tror till och med det kan bli tidig ledning. Spik nummer två!

3 Syesha L.G. har två raka tredjeplatser och kan vara den som får loppet i draget på ledande Callum. Därifrån är stoet åtminstone med och gör upp om silvret eller bronset.

V4-4

RANKING A: 2-12-5. B: 6-15-1-14-3-9-7. C: 11-4-13-8.

Spetsanalys:
Stepping Key kan öppna bra men har en känslig punkt strax efter att startbilen släppt fältet där han ofta galopperat. Felfri kan han utmana om ledningen med frågan är hur mycket Fredrik Berg vågar trycka av. Gert öppnade väldigt bra från springspår på tillägg senast men nu är det debut i första ledet bakom bilen efter att ha haft spår nio två gånger. King Jordan har sett lite småflegmatisk ut bakom bilen tidigare, men kan vara först framme, om Katarina Aurell vill släppa med Gert som jag chansar som spetsetta.

Loppanalys:
Spårtrappa återigen och detta är omgångens öppnaste lopp. Riktigt många om budet, ja i princip alla, och ingen känns chanslös. Här kan det smälla till men med tanke på mitt upplägg med stor flerkupong och två spikar kan jag inte strecka alltför många för att få något värde i lappen.

Chanstipset till 2 Etell Elvira har två raka andrapris i raden och nu kan det vara dags för karriärens första triumf. Stoet är under utveckling och gör debut bakom bilen men sitter perfekt till i andraspår. Dessutom anmäld barfota runt om och Stefan Söderqvist upp igen istället för tränare Jan O Jacobsson!

12 Itami kommer med en minst sagt brokig rad med strykningar och galopper om vartannat. Love You-sonen har dock stått för ett par gedigna insatser i karriären och måste med på lappen.

5 King Jordan har en seger i raden och den togs just på Axevalla. Den gången vann Gigant Neo-sonen efter ett lopp i kön men, tillsammans med Jennifer Tillman, ser ekipaget ut som utmanare om täten och därifrån kan man duga långt.

6 Stepping Key var inte till sin fördel senast men har gått skapligt innan det. Segern på Färjestad togs från rygg på ledaren och det här stoet kan öppna bra om hon håller sig på benen vilket tyvärr är sällan.

Varning för kantbollen 15 Lady Oaks V.J. som nu fått två lopp i kroppen efter uppehåll och det gick alldeles för fort för henne på Åby näst senast. I ett öppet lopp känns hon rolig även om risken föreligger att jag blir idiotförklarad.

1 Strong R.Ö.K har ännu inte spräckt segernollan men chansen finns att det sker denna gång. Utgångsläget är bra men han är inte särskilt rask första biten och kan hamna i maskin.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Axevalla: "Hästen känns jättefin för dagen"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson