Säkert för Vivid Wise As i Atlantique

Spets och sedan släpp till tufft dragande Etonnant. Det blev segermelodin för Vivid Wise As. Alessandro Gocciadoros stjärna kunde avgöra till säker seger i Prix de l’Atlantique.

Vivid Wise As (e. Yankee Glide) trivs utmärkt på franskt underlag. Efter sin seger i Grand Critérium de Vitesse i mars, var den italienske kanonen tillbaka i Frankrike för att skörda nya framgångar för sin tränare Alessandro Gocciadoro. Segern i Enghiens Grupp 1-möte Prix de l’Atlantique blev säker.

Släppte när Etonnant kom ångande

Vivid Wise As var raskast ut och hade taktpinnen i sin ägo en bit, men när Prix de Paris-vinnaren Etonnant kom ångade valde Gocciadoro att snällt överlämna. En perfekt lösning skulle det visa sig. I spets höll Etonnant farten uppe och italienaren skulle tidigt hitta fritt spelrum för att syna dödens mitt i den sista kurvan. Vivid Wise As kopplade ett säkert grepp om den duktige ledaren och vann loppet säkert på 1.11,0a/2150 meter. Segern för förra årets Elitlopps-häst var värd 76 500 euro.

Etonnant svarade för en stark prestation och höll till andrapriset, en tiondel efter vinnaren. Den för Paralympiatravet klara Délia du Pommereux gavs en invändig resa men spurtade rasande den sista biten för att komma i mål som trea. Sylvass spurt också i vida spår av stänkaren Jerry Mom som slutade fyra, båda klockades till 1.11,2.

Davidson du Pont orkade inte till slut

Davidson du Pont var hårt betrodd i loppet, men den dubble Prix d’Amérique-tvåan fick göra hela loppet först utan rygg och orkade inte slåss i segerstriden utan slutade sexa. Bäst av de svensktränade i loppet slutade Calle Crown som också svarade för en stark spurt och blev femma. Wild Love noterades för sjundepriset, Unique Juni slutade nia.


Hatchet Man i ensamt majestät

Philippe Allaires fine Hatchet Man (e. Goetmals Wood) bjöd på smärre uppvisning i Prix Gaston Brunet där delar av fyraåringseliten möttes. David Thomain körde tidigt Hatchet Man till ledningen och stegade undan med många längder. Favoriten Hohneck, liksom Hety du Goutier, avslutade rivigt över upploppet men ledaren behövde inte oroa sig för segern. Snygga 1.13,2/2875 kom Hatchet Man i mål på och belönades för det med 45 000 euro.


Hirondelle Sibey fixade tredje raka

Tredje raka Grupp 2-segern noterade Hirondelle Sibey (e. Gazouillis) från Jean-Michel Baudouins stall. Éric Raffin skötte tömföringen bakom kulltoppen i Prix Gaston de Wazières för fyraåriga ston. Ekipaget kom först fram i tredjespår genom den sista kurvan och kopplade över det långa upploppet ett säkert grepp om anförande Havanaise. 1.13,1/2875 var också det en vass segertid och segerchecken även här 45 000 euro.

Här kan du se Prix de l’Atlantique @Equidia:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Avslutade som obesegrad – nu är Hillary B.R. mamma

Avslutade som obesegrad – nu är Hillary B.R. mamma

Hillary B.R. fick avsluta sin tävlingskarriär i förtid som obesegrad. Nu har hon i stället blivit mamma för första gången. Norskans första avkomma har Greenshoe som far.

Hillary B.R. (e. Muscle Hill) är en av de största talanger som setts i norsk travsport. Stoet var alltjämt obesegrad i femton starter när hon på grund av skador fick avsluta tävlings-karriären redan efter sin säsong som fyraåring.

Ska få ett helsyskon

Nu utgör Hillary B.R. i stället ett högintressant inslag på avelsmarknaden. Nu har hon blivit mamma för första gången. Det blåblodiga, nyfödda stofölet är efter Greenshoe. Det rapporterar Courant via sitt Twitter-konto. Ett helsyskon väntas nästa år, då stoet åter ska betäckas med Greenshoe.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Övertygande kvalvinnare
Nästa nyhet
Övertygande kvalvinnare

Övertygande kvalvinnare

Fyraåringsgodis på Åby under fredagskvällen när uttagningarna till både Kungapokalen och Drottning Silvas Pokal utspelade sig. Det var en samling med riktigt övertygande vinnare som visade upp sig. Så här kördes uttagningarna.

Wild West Diamant glänste i årsdebuten

Paul Hagoort tränar Wild West Diamant (e. Muscle Hill) som vann tyska Derbyt i fjol men som inte startat sedan Orsi Mangelli i början av november. Tysken var dock redo för bravader på direkten; för Robin Bakker avslutade Wild West Diamant starkt sista 600 för att på linjen fånga in Rome Pays Off som höll tappert från dödens. 1.12,4a/2140 visade vinnaren.


Kriterie-ettan Brambling säker från spets

Brambling (e. Bold Eagle) har börjat karriären på bästa sätt och tog ju i höstas hem Kriteriet. Säsongen som fyraåring har inletts med två raka. Vägen mot segern i sin uttagning blev säker, sedan Kihlström snabbt letat sig ut i andraspår och kunnat köra sig till spets efter 500 meter. Hombre D. sköt till skarpt på stretchen men Brambling svarade säkert. 1.12,6a/2140 var klockan för Daniel Redéns häst.


Önas Prince bara stack ifrån i ledningen

Det är grymt driv i Per Nordströms läckre Önas Prince (e. Chocolatier). Den mörke hingsten var ensam på plan i sin uttagning efter att ha säkert hållit upp spets och kunna dämpa till 1.15-fart första varvet. Med 1.09 sista 500 smattrade Önas Prince lekande lätt undan före den i rygg travande Maesteraemon. Favoriten Mister Hercules missade finalplats efter en resa i dödens. 1.12,9a/2140 var vinnartiden.


Jacoby ordnade skön seger för Witasp

Leif Witasp repar sig efter en hjärnblödning tidigare i vintras och kunde ta en värmande tränarseger med Jacoby Keeper (e. Conway Hall) som inte gick att passera i sista uttagningen. Torbjörn Jansson hade hand om tömmarna, körde till täten ur första kurvan och därifrån försvarade sig Jacoby i striden mot Furies Rain och Hennessy Am. Favoriten Manny Muscle galopperade inledningsvis, återkom starkt men utanför finalplatserna. 1.13,1a/2140 var tiden för vinnaren.


Fifty Cent Piece visade upp sitt register

Robert Bergh har fått jänkarstoet Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) i träning och i andra starten för tränaren fick hon verkligen visa vilken fin modell hon är. Fifty Cent Piece gjorde hela loppet utvändigt om ledande Sayonara, tog sig i närkamp in i sista kurvan och hade kopplat segergreppet ur samma. Över upploppet stack amerikanskan undan i helläcker stil för seger på fina 1.12,4a/2140.


Stenhård Honey Mearas imponerade

Honey Mearas (e. Readly Express) kom till Daniel Redéns träning inför den här säsongen – nu är hon en av favoriterna inför Drottning Silvias Pokal. För Örjan Kihlström fick hon en stenhård inledning ute i tredjespår första 800 före hon nådde dödens, ändå kunde stoet avgöra och plocka ned länge spårande Bank Wise As i de sista stegen. Imponerade på 1.13,6a/2140.


Eagle Eye Sherry lekte från ledningen

Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) har varit drottningen i kullen så här långt och anledning finns inte att ändra den uppfattningen efter överlägsen seger i försöket. Höstens Oaks-vinnare öppnade snabbt från sitt innerspår, kunde dämpa till överkant 1.14 på varvet – och bara stack ifrån med flera längder över upploppet för sin tränare Björn Goop. 1.14,0a/2140 fastställdes segertiden till.


Namaste går från klarhet till klarhet

Namaste (e. Muscle Hill) finns hos Joakim Lövgren efter att tidigare tränats av Sören Norberg. Nu är hon redo för att matcha kullens bästa. Namaste kördes till ledningen efter 600 meter och var från tät ohotad; vinnaren stack ur sista kurvan undan på spänstiga hovar för att plocka sin tredje raka noterad till 1.13,4a/2140. Favoriten Barbro Kronos galopperade in på upploppet med finalplats på gaffeln.

Finalerna i Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal avgörs på Åby den 8 maj och har en miljon kronor i förstapriser. Finalfälten lottades och spårval gjordes under fredagskvällen enligt följande (häst-tränare):

Kungapokalen, 2140 auto:

1 Brambling – Daniel Redén
2 Wild West Diamant – Paul Hagoort
3 Jacoby Keeper – Leif Witasp
4 Önas Prince – Per Nordström
5 Furies Rain – Peter Untersteiner
6 Rome Pays Off – Robert Bergh
7 Hennessy Am – Kim Pedersen
8 Beacon Kronos – Daniel Redén
9 Maesteraemon – Stefan Melander
10 Hombre D. – Oskar Kylin-Blom
11 Devs Definitif – Mattias Djuse
12 Castillo – Tomas Malmqvist


Drottning Silvias Pokal, 2140 auto:

1 Eagle Eye Sherry – Björn Goop
2 Honey Mearas – Daniel Redén
3 Fifty Cent Piece – Robert Bergh
4 Namaste – Joakim Lövgren
5 Kirsi Boko – Peter Untersteiner
6 Sayonara – Fredrik Wallin
7 Joyful Trix – Daniel Redén
8 Helluva Am – Katja Melkko
9 Nikita Sunrise – Roger Nilsson
10 Bank Wise As – Reijo Liljendahl
11 Stella Nova Race – Ulf Stenströmer
12 Anice Cake – Jim Oscarsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Treåringstoppar på Solvalla när Breeders Course-försök körs
Nästa nyhet
Treåringstoppar på Solvalla när Breeders Course-försök körs

Treåringstoppar på Solvalla när Breeders Course-försök körs

En talangfylld samling treåringar möts på Solvalla kommande onsdag när den första uttagningen till Breeders Course avgörs.

Det är under Elitlopps-söndagen som finalen i Breeders Course, också Treåringseliten, avgörs. Liksom i fjol utgör förstapriset en miljon kronor. Den här onsdagen körs, på Solvalla, den första uttagningen av totalt sex.

Starkt gäng treåringar

Startfältet har samlat riktigt fina treåringar där vi bland annat får återse Mellby Jinx, som segrade i Breeders Course för tvååringar i fjol, och Svampen-vinnaren Mi Ma Orthus. Utmanar gör Aquarius Face som imponerade vid segern senast och spännande italienaren Cash Maker som vunnit fyra av sina fem starter hittills.

Breeders Course, uttagning, 2140 auto:

1 Aquarius Face – Lutfi Kolgjini
2 Västerbo Garonne – Claes Sjöström
3 Okira Bo – Björn Goop
4 Mellby Jinx – Erik Adielsson
5 Chopin Gar – Jorma Kontio
6 Cash Maker – Örjan Kihlström
7 Cintra – Per Lennartsson
8 Ciak Bi – Mika Forss
9 Mi Ma Orthus – Rikard N Skoglund

Uttagningarna till Breeders Course avgörs enligt: Solvalla 28 april, Vermo 28 april, Wolvega 7 maj, Jägersro 13 maj, Milano 14 maj och Åby 19 maj.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Souloy får licensen tillbaka
Nästa nyhet
Souloy får licensen tillbaka

Souloy får licensen tillbaka

Efter att flera hästar avslöjats som avsiktligt dopade i några av de största loppen dömdes Fabrice Souloy till tio års avstängning. Trots det har den franske tränaren nu återfått sin licens. Redan första dagen tillfördes 73 hästar till träningslistan.

Det var under 2016 som flera hästar från Fabrice Souloy testades positivt för kobolt i några av de största nordiska loppen. Bland annat fråntogs Un Mec d’Héripré sin tredjeplats i Elitloppet och Your Highness diskades i efterhand efter att ha varit först över mål i Oslo Grand Prix.

Dömdes till 10 års avstängning

Efter en utdragen process dömdes Fabrice Souloy senare i slutet av 2017, av det norska travförbundets appellskommitté, till tio års avstängning samt en halv miljon norska kronor i böter. Trots det, efter att mindre än halva straffet avtjänats, har Souloy återfått sin tränarlicens. Det bekräftades av det franska travförbundet på torsdagen.

Att den norska domen inneburit att Souloy är avstängd bland annat i de nordiska länderna, betyder att alla länder inom den europeiska travunionen är rekommenderade att följa beslutet – men inte att de måste. Till Travronden svarar UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola:

De driver ett familjeföretag

– Det är inrikesministeriet i Frankrike (som är ansvarigt departement för travsporten i Frankrike) som beviljat licensen tillbaka med motiveringen att Souloy inte haft licens på drygt fyra år och under tiden har inga anmärkningar noterats mot hans svågers licens. Billard är Souloys svåger och de driver ett familjeföretag tillsammans. Familjeföretagande är starkt skyddat vid lagstiftning i Frankrike. Detta beslut är överordnat beslutet som tagits i det franska förbundet.

Någon hemlighet har det inte varit att Fabrice Souloy de senaste åren figurerat bakom kulisserna hos Philippe Billards, Souloys svåger, tränarrörelse. Under torsdagen då Fabrice Souloy återfick sin licens i Frankrike tillfördes omedelbart 73 hästar på träningslistan. Dit inkluderas stjärntravaren Gu d’Héripré som slutade trea i årets Prix d’Amérique.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Plättlätt för Don Fanucci Zet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson