Just nu:
19.12 Handsome Brad slog till
18.27 Enino du Pommereux fick Cleangame på fall
09.19 Redéns ord om Propulsion
19.59 🎙️Spelpodden Trav: ”Hazard och Hosianna i höjden – tysktvåorna rena fröjden”
14.06 Östersund 6 juni: Viktigt meddelande – dags att lira!
14.05 Östersund 5 juni: Barfotadansande Merkulov flyger fram
11.12 Elitloppshästar till Boden
11.11 Lunch-draget Årjäng: Han är obesegrad med kallblod
08.06 Åby: Bombus Jets vassa spurt fällde favoriten
13.57 ST har godkänt Propulsion tre gånger för tävling och avel

Så körs Paralympiatravet

Paralympiatravet kommer att köras som planerat den 25 april. Men det blir utan publik, med ett reducerat förstapris och huvudsakligen med svensktränade hästar.

Osäkerheten kring vårens och sommarens storlopp är stor på grund av corona-pandemin, men nu står det i vilket fall klart att Paralympiatravet på Åby blir av – och hur upplägget ska se ut. Finalen kommer att köras som planerat lördagen den 25 april, men med en del väsentliga begränsningar.

Förstapriset en miljon

Paralympiatravet, tidigare känt som Olympiatravet, avgörs i år av förklarliga skäl utan publik. Därmed går Åbytavet miste om stora publika intäkter då tävlingsdagen är banans årligen mest besökta. Med anledning av det sänks också prispengarna i loppet. Vinnaren belönas med en miljon kronor, i stället för tidigare en och en halv miljon.

– Det blir en tuff ekonomisk smäll för oss att tappa alla publikintäkter. Samtliga restauranggäster och sponsorarrangemang bokas av. Därför måste vi också anpassa prispengarna i huvudloppet. Förstapriset sänks från en och en halv miljon till en miljon. Det är fortfarande en väldigt hög prissumma, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande på Svensk Travsport.

Övervägande svenskt

Tio hästar kommer att starta i Paralympiatravets final. Fyra av platserna går till delfinals-vinnarna och ytterligare en plats är reserverad åt fjolårsvinnaren Propulsion. Övriga fem besätts genom wild card.

– Det troliga är att startfältet blir övervägande svenskt i år, även om det i praktiken kanske kan bli aktuellt med utländska hästar också. Det är svårt att i dag veta vilka resebegränsningar som gäller om tre veckor. De svensktränade wild carden vi plockar in i loppet blir sådana hästar som startat i uttagningsloppen. Jag ser fram emot en spännande och högklassig final, trots de annorlunda förutsättningarna, säger Pedersen.

Den första deltävlingen avgjordes på Solvalla i lördags och såg Disco Volante som segrare. Resterande körs på Jägersro den 4 april, Romme den 12 april samt på Umåker den 18 april.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
lördag 19:12, 06 juni

Handsome Brad slog till

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 18:27, 06 juni

Enino du Pommereux fick Cleangame på fall

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
lördag 09:19, 06 juni

Redéns ord om Propulsion

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 19:59, 05 juni

🎙️Spelpodden Trav: ”Hazard och Hosianna i höjden – tysktvåorna rena fröjden”

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 11:12, 05 juni

Elitloppshästar till Boden

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:06, 05 juni

Åby: Bombus Jets vassa spurt fällde favoriten

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 12:40, 04 juni

Propulsions avkommor påverkas inte oavsett beslut

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Slopad totoskatt i Norge – sparar 80 miljoner

Slopad totoskatt i Norge – sparar 80 miljoner

Den norska travsporten har drabbats hårt av tävlingsstoppet till följd av corona-pandemin. Men nu ser man ut att få hjälp från den norska regeringen. Totoskatten slopas för 2020.

Den norska travsporten var i ett ekonomiskt utsatt läge redan före corona-pandemins utbrott. De senaste veckornas tävlingsstopp har försvårat situationen ytterligare. Av den anledningen lämnade de norska trav- och galoppförbunden i samråd med Norsk Rikstoto en begäran till regeringen om att totoskatten skulle slopas för 2020.

Beräknas spara 80 miljoner

Så verkar det nu också bli. Den norska regeringen kommer att lägga fram ett förslag för Stortinget om att totalisatoravgiften inte behöver betalas för innevarande år. Skattebefrielsen beräknas vara värd cirka 80 miljoner norska kronor, skriver Trav og Galopp-Nytt.

– Genom att frita Norsk Rikstoto från sin plikt att betala totalisatorskatt under 2020, ska regeringen ytterligare begränsa de negativa konsekvenserna för norsk hästsport, hästhållning och avel under den pågående corona-situationen, säger lantbruks- och matministern Olaug Vervik Bollestad (KrF) i ett pressmeddelande från regeringen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Readly Express syster - glänste i kvalet
Nästa nyhet
Readly Express syster – glänste i kvalet

Readly Express syster – glänste i kvalet

Håll utkik efter Fabulous Pellini i startlistorna framöver. Det treåriga stoet visade sina skills i ett kvallopp på Solvalla. Jo förresten – hon är lillasyster till Readly Express…

Readly Express lade tävlingsskorna på hyllan förra sommaren, men modern Caddie Dream har fortsatt producera talangfyllda travare. Hennes sjätte avkomma heter Fabulous Pellini, som liksom Readly Express är efter Ready Cash. Inför onsdagens tävlingar på Solvalla var det dags för kvallopp för det treåriga stoet.

Kvalade okörd på 1.16

Fabulous Pellini, som finns i träning hos Svante Båth, hade Erik Adielsson i sulkyn och han fick en angenäm upplevelse. Efter 1.19-fart första varvet testades Fabulous Pellini ordentligt över den sista bortre och ”vann” kvalloppet i mycket häftig stil. Klockorna stannade på 1.16,4/2140 med sista varvet nedåt 1.13 – och mycket krafter kvar över mål. Tävlingsdebuten är tänkt att ske inom de närmaste veckorna.

Du kan se kvalloppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Rödluvan" på promenad
Nästa nyhet
”Rödluvan” på promenad

”Rödluvan” på promenad

En trevlig kvällspromenad. Ungefär så kan man sammanfatta det när Conrads Rödluva på Solvalla gjorde årets första start. Den femåriga sto(r)stjärnan behövde inte direkt förta sig i comebacken.

Efter att ha varit i kulltoppen hela karriären och med över 9,5 miljoner på kontot så här långt i sin karriär, var förstås årsdebuten för Conrads Rödluva en extra intressant till-dragelse vid Solvallas sport på onsdagskvällen. Daniel Redéns smäckra fuxa infriade också alla förväntningar då hon tog hem Avelsföreningens Jubileumspris, värt 100 000 kronor.

Örjan Kihlström lät ”Rödluvan” få en lugn start, men avancerade snart framåt i sexhästarsfältet. Efter 600 meter hade storfavoriten tagit över kommandot och kom sedan att ohotad stanna där till mål. Farten hölls jämn; efter 14,3 på första varvet avslutade hon med 13,0 sista 500 för att ta sig över mål på 1.14,4a/2140. Vikens Fingerprint silvermedaljös från rygg ledaren, medan Dibaba tog tredjepriset.

Redén skrällde med Messiah

Daniel Redén överlät Conrads Rödluva åt Kihlström – men tog själv hand om Messiah och såg till att skrälla i stayerloppet. Med ett lopp i kroppen hade Pastor Stephen-sonen hittat tillbaka till formen och anförde hela vägen. Genom ett ryck halvvarvet från mål var saken avgjord, även fast Rasmus Raz gjorde sitt bästa att försöka haka på.

…Reijo Liljendahl visade upp en läcker sort i fyraårige Stonecapes Superb. Med Erik Adielsson som pilot anförde han från start till mål. Ledaren smattrade undan med flera längder över sista bortre och höll säkert undan före en till slut allt mer närgången Dwayne Zet.

Mr Creation på en 1.10-tid

Spets och kort distans är rätt likör för Mr Creation som verkligen var på sitt bästa humör för kvällen. Oskar J Andersson sände åttaåringen till spets, öppnade 08,5/500, men det verkade inte röra hästen som tränas av Per C Johansson i ryggen. Mr Creation länsade undan ur sista svängen för att i mycket läcker stil knipa segern på 1.10,7a/1640.

…Jetstream Rapida har fått en kickstart på året. Med Jonathan Bardun i sulkyn tog ekipaget sin andra raka på lika många starter i år. Valacken bjöds ett prima lopp i rygg på ledande Eye in the Sky, hittade loss vid utgången av sista sväng och avgjorde säkert på speed.

Dunder-skräll i comebacken

Even’s Cool Boy ordnade ett klassiskt korsdrag i kuponghögen när han för sin tränare Robert Dunder plockade hem snabbloppet på Bergsåker. I första starten på över ett halvår och efter en skada var femåringen långt ifrån betrodd men efter en 08,5-öppning i täten och en våldsam duell på sista bortre mellan Bucks to Burn och Cupido Sisu, löste det sig perfekt. Even’s Cool Boy som bjudits en invändig resa, saxade sig mellan hästar i sista sväng och avgjorde säkert kort före mål. 1.12,6a/2140 visade uret.

…Svante Båth tränar Valuta E.W. som med hjälp av Ulf Ohlsson tog hem stoloppet. Fyraåringen, som här gjorde årets andra start, tog över täten ur första svängen och höll undan med knapp marginal före vasst spurtande H.P.R. Dominica.

…Finskt guld i fyraåringsloppet genom Quickatore. För Mika Forss kom hästen tidigt till ledningen, blev hårt ansatt av Totte C.D. genom sista sväng men kontrade sig säkert tillbaka till segern över den avslutande rakan. Hannu-Pekka Korpi sköter träningen.

…Ulf Ohlsson var på hugget och satte även dit Pekka Korpis tuffing Arnie Express. Ledningen från start till mål var devisen också här; trots en 1.10-öppning första halvvarvet hade valacken inga problem att ta årets tredje viktoria.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Finske toppkusken till Sverige
Nästa nyhet
Finske toppkusken till Sverige

Finske toppkusken till Sverige

De svenska kuskarna får konkurrens av en finsk toppdriver. När inga lopp körs för närvarande i hemlandet beger sig Hannu Torvinen till Sverige.

Travsporten har på grund av corona-pandemin inte tävlat i Finland de senaste veckorna. Stoppet gäller i första hand till den 13 april, men de senaste rapporterna tyder på att uppehållet kommer att förlängas ytterligare en månad i landet.

Vann näst mest i Finland

Det får den finske kometkusken Hannu Torvinen att flytta över till Sverige. Det är i en intervju med Travronden som den 28-årige catchdrivern, som i fjol vann näst mest lopp i Finland, berättar att han nu kommer prova lyckan på våra banor. Torvinen kommer att ha Söderby Gård som högkvarter.

– Jag har alltid drömt om att flytta till Sverige och köra där. Det är tuffa tider även i Sverige på grund av coronaviruset, men i Finland tävlar vi inte alls. Därför känns det som rätt läge att åka över, säger Hannu Torvinen till Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Skoglund fortsatt i täten

Travtips

Östersund 6 juni: Viktigt meddelande – dags att lira!

Travtips
fredag 14.06, 05 juni
Det blev en trist speldag i onsdags, och lite typiskt sådana dagar så åkte Charlock Wiking dit trots att han såg ut att kontra till seger mitt på upploppet. Grymma kallblod visade Tjomsland upp och både Grudi Bambi och Grisle Odin G.L. var rätt bra för...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.05, 5 juni

Östersund 5 juni: Barfotadansande Merkulov flyger fram

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.11, 5 juni

Lunch-draget Årjäng: Han är obesegrad med kallblod

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 13.56, 4 juni

Åby 4 juni: Pantani – den tar vi

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 10.09, 4 juni

Lunch-draget Rättvik: En liten frisk 25-oddsare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.48, 3 juni

Bollnäs 3 juni: Gloria dansar runt dem utan skor!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 13:57, 04 juni 2020

ST har godkänt Propulsion tre gånger för tävling och avel

STRÄNGNÄS: Knappt hade vattenpärlorna torkat efter duschen i söndags på Propulsion när bomben slog ner. – Propulsion är nervsnittad! ”Alla” blev minst sagt tagna på sängen när norsk travmedia (Trav og Galopp-nytt) släppte nyheten om Propulsions nervs...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson