Några favoriter föll, andra höll. Åby bjöd på magnifik sport med fyraåringarna i fokus då uttagningarna till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal kördes.

Finalfältet till årets två första årgångslopp avhölls på Åby under torsdagskvällen och som vanligt bjöds publiken på lysande sport.

I Kungapokalskvalen glänste kanske Quid Pro Quo och El Mago Pellini allra mest. Båda vann sina försök i överlägsen stil och den förstnämnde noterade vassa 1.12,1a över full distans – en notering som bara var tre tiondelar från Disco A.E:s svenska rekord.

Bland stona missade flera favoriter segern men tog sig ändå vidare till final. Klart snabbaste försöksvinnaren var Mousse som på 13,1 gav ett härligt intryck inför finalerna om två veckor.

Stefan Melanders och Catrina Lundströms resultat i försöken var återigen anmärkningsvärt; tillsammans kvalade de in hela åtta hästar fördelade på de båda finalerna.

Så här gick det i alla försöken:

Drottning Silvias Pokal

Uttagning 1: Dream On Hanover stack till ledningen från åttondespåret. System Performance kom fram i dödens med varvet kvar, satte press på ledaren genom sista sväng och fick greppet in på upploppet. Från vinnarhålet fick Gisela Ås, körd av Stefan Söderkvist, luckan på open stretch och avslutade blixtrande snabbt till säker seger. My Golden hamnade i fjärde inner men kom loss och avslutade fint i spåren.

Vinnartid: 1.14,1a/2140

Till final: Gisela Ås, System Performance, My Golden och M.T. Harmony.

Uttagning 2: T.P. Emily spetsade men fick öppna första 500 efter 08,5. Mousse, körd av Örjan Kihlström kom fram i dödens och släpptes till ledningen med lite mer än varvet kvar. Bailey Sweet Grim fick då dödens medan favoriten Fascination kom fram perfekt som tvåa i andraspår. 250 kvar vreds Fascination på i tredje spår men kunde aldrig få greppet om Mousse som höll undan precis på riktigt fint vis. Bailey Sweet Grim var heller inte långt borta trots resan utvändigt om ledaren.

Vinnartid: 1.13,1a/2140

Till final: Mousse, Fascination, Bailey Sweet Grim och Lively Accelerator.

Uttagning 3: Fashion Diva spetsade men fick överlämnat till Sophias Blush med cirka 1400 meter kvar. Svanstedt sände iväg favoriten Meteor Easy 900 kvar, kom snabbt fram men gick över i galopp mitt på sista bortre långsidan. In över upploppet letade sig Fashion Diva ut i andraspår och nämrade sig ledaren, utifrån kom Monas Invercote och Conrads Elsa, men Sophias Blush höll undan på bra sätt.

Vinnartid: 1.14,8a/2140

Till final: Sophias Blush, Fashion Diva, Conrads Elsa och Monas Invercote.

Så lottades finalfältet (häst – tränare):

1 Sophias Blush – Stig H Johansson
2 Gisela Ås – Åke Svanstedt
3 Mousse – Catarina Lundström
4 Fascination – Lars I Nilsson
5 System Performance – Stefan Melander
6 Fashion Diva – Stefan Erlandsson
7 Lively Accelerator – Stefan Melander
8 Monas Invercote – Hans Östberg
9 Baileys Sweet Grim – Åke Svanstedt
10 My Golden – Leif Witasp
11 Conrads Elsa – Maria Törnqvist
12 M.T. Harmony – Peter Untersteiner

 

Konung Gustav V:s Pokal

Uttagning 1: Maffioso Face spetsade och fick snart favoriten Nato Dream utvändigt om sig. Nato Dream lade press på ledaren över sista bortre och övertog ledningen med 500 meter kvar och stack undan med flera längder direkt. Men genom slutsvängen minskade försprånget och Dreams Take Time kom raskt fram utvändigt. Den sistnämnde kopplade enkelt greppet och gick undan till seger på fint vis över upploppet. Bakom spurtade Call Me Hanover riktigt fint och blev tvåa före Nato Dream. Betrodde Claes Boko felade från start.

Vinnartid: 1.13,3a/2140

Till final: Dreams Take Time, Call Me Hanover och Nato Dream.

Uttagning 2: Chapeau till täten och första 500 efter 10,9. Mellby Amiral fram i dödens och lade ordentlig press och knäckte ledaren in mot sista sväng. I tredjespår kom då Quite A Fall på ordentlig frammarsch och bakom tassade Licence Holder. Den sistnämnde spelade ut sin fulla speed understödd av Ulf Ohlsson, över upploppet och fick greppet kort före mål. Riktigt hårt mellan flera hästar bakom men Quite A Fall tvåa före Mellby Amiral som höll starkt. Premier Kronos (invändigt) och Barracuda River (utvändigt) nära i mål.

Vinnartid: 1.13,2a/2140

Till final: Licence Holder, Quite A Fall och Mellby Amiral.

Uttagning 3: Lutfi Kolgjini var offensiv med El Mago Pellini och övertog ledningen in i första sväng. Nagini placerades i vinnarhålet. Det inledningsvis lugna tempot skruvades upp rejält över sista bortre och El Mago Pellini gick undan med några längder. Genom sista sväng utökades ledningen bara och El Mago Pellini kom in över upploppet i överlägsen ledning och vann lika överlägset efter en virvlande snabb avslutning. Långt bakom spurtade New York U.S. fint till andrapriset före Nagini som höll undan till sista finalbiljetten.

Vinnartid: 1.13,5a/2140

Till final: El Mago Pellini, New York U.S. och Nagini.

Uttagning 4: Pojke Kronos övertog ledningen tidigt och fick en pressande Mosaique Face utanpå. Första 500 efter 11,1 blev till snabba 11,4 på varvet. 600 meter kvar sände Ulf Ohlsson iväg Quid Pro Quo från trejde ytter och Orsi Mangelli-vinnaren sköljde i ett huj över ledaren som gav upp slaget. Quid Pro Quo försvann ifrån till mycket enkel seger på helfint vis. Bakom avslutade Increased Workload fint och snöt Indigious på andraplatsen.

Vinnartid: 1.12,1a/2140

Till final: Quid Pro Quo, Increased Workload och Indigious.

Så lottades finalen (häst – tränare):

1 Dreams Take Time – Joakim Lövgren
2 Quid Pro Quo – Svante Båth
3 El Mago Pellini – Lutfi Kolgjini
4 Licence Holder – Stefan Melander
5 Quite A Fall – Catarina Lundström
6 Increased Workload – Stefan Melander
7 Nato Dream – Stefan Melander
8 Indigious – Stig H Johansson
9 New York U.S. – Stefan Melander
10 Call Me Hanover – Marcus Lindgren
11 Mellby Amiral – Roger Walmann
12 Nagini – Åke Svanstedt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Brad de Veluwe klar för Elitloppet

Brad de Veluwe klar för Elitloppet

Tuomas Korvenoja har lämnat besked. Brad de Veluwe är klar för Elitloppet. Kretsen krig den finländske superstjärnan har nu definitivt tackat ja.

Brad de Veluwe har redan sedan i vintras räknats som en av förhandsfavoriterna i Elitloppet. Nu är det också definitivt att femåringen kommer till Solvalla.

Brad de Veluwe har slutat tvåa två gånger på raken bakom italienske Nesta Effe. Senast i Finlandia-Ajo. Men finländaren spurtade starkt och fick en inbjudan till Elitloppet.

Tränaren Tuomas Korvenoja bad dock att få lite betänketid. Nu har han tänkt klart: det blir ja till Elitloppet den 26 maj.

– Jag körde ett lätt jobb med honom idag (torsdag), han kändes fräsch och fin och därefter bestämde jag mig för att starta i elitloppet, säger Korvenoja till kanal75 och fortsätter angående insatsen i Finlandia-Ajo:

– Han var inte så bra som jag hade hoppats och jag vill påstå att han ännu har en bit kvar, men så har vi också några veckor att slipa på formen.

Innan Elitloppet lär nu sannolikt en start på hemmaplan på vänta. Brad de Veluwe siktar mot ett lopp över lång distans på Vermo den 15 maj för att finslipa formen.

Inbjudna till Elitloppet är:

Brad de Veluwe
Mack Grace Sm
Maharajah
Nesta Effe
Sebastian K.
Shaq Is Back
Timoko

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Skulle vara en stor merit för Maharajah"
Nästa nyhet
”Skulle vara en stor merit för Maharajah”

”Skulle vara en stor merit för Maharajah”

Stefan Hultman har funderat klart. Det blir en start i Oslo Grand Prix för Maharajah. Ett lopp som dessutom nu är fulltaligt då Save The Quick belagt den sista platsen.

Efter att Maharajah utklassat övriga i Olympiatravet för knappt två veckor sedan har han varit hästen på allas önskelistor.

En inbjudan till Oslo Grand Prix kom direkt och under torsdagen lät Stefan Hultman bekräfta att Maharajah definitivt medverkar i det norska superloppet nästa söndag, den 12 maj.

– Jag har funderat mycket fram och tillbaka men loppet kommer både lämpligt i tiden och skulle dessutom vara en stor merit för Maharajah om han vinner, säger tränaren Stefan Hultman till kanal75.

Det blir svensken andra start i OGP. 2010 slutade han tvåa i loppet bakom Lisa America. Även 2011 var Maharajah med i startlistan men ströks på grund av en hovböld. Vad som väntar efter Oslouppgiften vill tränare Hultman ännu inte säkert säga.

– För mig är Prix de France och Oslo GP de största loppen i världen över medeldistans. Hästen har tagit loppet senast på bästa sätt och det ska bli mycket spännande att åka till Oslo. Därefter får vi fundera vidare hur det blir med Elitloppet.

Den tionde och sista inbjudningen till Oslo Grand Prix har dessutom delats ut. Den har gått till fransyskan Save The Quick som senast spurtade vacker till fjärdeplatsen i Olympiatravet.  I fjol minns vi ju henne också som knappt slagen tvåa i finalen av Trotting Masters.

På söndag eftermiddag lottas OGP. De tio hästar är:

Arch Madness
Classic Grand Cru
Commander Crowe
Maharajah
Mr XF Royal
Nesta Effe
Raja Mirchi
Save The Quick 
Sebastian K.
Viking Frecel

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästen lurade döden - och vann direkt
Nästa nyhet
Hästen lurade döden – och vann direkt

Hästen lurade döden – och vann direkt

Bakom segraren i Fornabodas första lopp för året ligger en remarkabel historia. Kallblodet Dag Storm är hästen som lurat döden – och återvänt till vinnarcirkeln.

Fornabodatravet i Lindesberg inledde årets tävlingssäsong under onsdagen. Och redan dagens första vinnare bjöd på en ordentlig segergest. Segerkusken Rebecca Dahlén hade fog för sin lycka.

Vinnarhästen Dag Storm skulle lika gärna kunna ha varit död. Att den åttaåriga valacken faktiskt lever är att anse som ett mirakel.

Det var i december i fjol som flera av Rättviksamatören Rebecca Dahléns hästar kom loss och lyckades ta sig upp E 16 utanför Dala-Järna. Alla hästarna förutom Dag Storm klarade sig helskinnade ur händelsen.

Men för Dag Storm gick det alltså sämre. Han frontalkrockade med en bil i 80 kilometer i timmen. Hästen blev liggande till synes livlös med svåra skärskador. Men bara efter några minuter reste sig kallblodet upp mirakulöst.

– Vi fick tag på veterinär och skjutsade hästen till kliniken. Strupen fick veterinären limma ihop på plats för att vi var så rädda att det skulle hända något farligt. Hästen hade inte några inre skador, veterinären förstod inte att han överlevde. Han borde ha stendött, eftersom det gick så fort. Han fick sys överallt, jag vet inte hur många stygn det blev, kanske 100 stycken, berättade Rebecca Dahlén för trav365 för några dagar sedan.

Men Dag Storm repade sig alltså. Och bara ett halvt år efter sin senaste start dök han åter upp i startlistorna till tävlingarna på Fornaboda under onsdagen.

Och Dag Storm sprang som han aldrig gjort något annat. Med ett varv kvar av loppet hade han redan hämtat in fyrtio meters tillägg, övertog ledningen och fullständigt detroniserade sitt motstånd.

Segern blev helt överlägsen och körande 23-åriga Rebecca Dahlén kastade pisken som om hon vunnit Elitloppet efter målgång. Och det var inte enbart för att det var hennes egen första seger som kusk.

Dag Storm vann på 1.29,3 över 1680 meter och tjänade 15 000 kronor. Det var hästens andra seger i fjortonde starten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Starkt OGP-genrep av Elitloppstrean
Nästa nyhet
Starkt OGP-genrep av Elitloppstrean

Starkt OGP-genrep av Elitloppstrean

Tioårige Classic Grand Cru blir att räkna med i storloppen även i år. Under onsdagen genrepade han inför Oslo Grand Prix – med ett danskt rekord.

Classic Grand Cru vann Klosterskogens Grand Prix för tredje gången, under påskhelgen. Nästa vecka återvänder han till Norge och tycks komma i riktig toppform.

Den danske tioåringen som i fjol var trea i Elitloppets final värmde upp inför Oslo Grand Prix med en start i ett stayerlopp hemma på Lunden under onsdagen.

Det slutade i en förkrossande överlägsen seger. Classic Grand Cru med Steen Juul i sulkyn påbörjade avancemanget från kön med 1300 meter kvar, tog sig fram till ledaren och försvann ifrån den samme genom sista sväng. Segern togs med åtskilliga längder.

Vinnartiden stannade vid 1.14,3 över 2560 meter och det var ett nytt danskt rekord för de äldre travarna i disciplinen.

25 000 danska kronor var den segern värd men nästa söndag tävlar Classic Grand Cru om betydligt större pengar. Då är han en av hästarna i Oslo Grand Prix – ett lopp han för övrigt slutade trea i 2011. Förra året vann han Bjerke Cup under samma tävlingsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V4-tips till Boden

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson