
Foto: aln.se
Så fungerar det att låna pengar till att investera i en travhäst

Publicerad kl 13.01, 28 november 2024
av Redaktionen Travnet
Sponsrat innehåll: Att investera i en travhäst är för många en dröm, men det kräver också ett visst kapital. I den här artikeln kan alla som funderar på att ta ett lån för att förverkliga denna dröm läsa om hur det fungerar och vad som är viktigt att tänka på.
För att börja med grunderna, att låna pengar för att investera i en travhäst innebär generellt att man tar ett lån för att både äga hästen helt själv eller deläga en häst, samt finansiera inköp, underhåll och träning av hästen.
Det är således viktigt att förstå att det inte bara kostar pengar att köpa en häst, utan det behövs också kapital för att underhålla den med löpande utgifter som träning, veterinärvård, försäkringar och avgifter för stall. När du tar ett lån för en sådan investering måste du alltså inte bara tänka på själva inköpskostnaden, utan också säkerställa att du kan täcka de månatliga kostnaderna som följer.
Så mycket kostar en häst
Att köpa en häst varierar i pris och kan ligga på allt från 20 000 kronor till många miljoner, vilket beror på faktorer som ras och stamtavla. I travsammanhang är det vanligt att man investerar i ett föl eller en unghäst som har avlats på en häst med stora framgångar i travsammanhang. En realistisk siffra för en första häst kan därmed vara några hundra tusen kronor, vilket talar för att det är en relativt stor investering som ofta flera ägare delar på.
Men detta är som sagt bara själva köpet av hästen, därtill tillkommer kostnader för stall, foder, försäkringar och träning, som ligger runt cirka 10 000 kronor i månaden, samt själva jockeyn som ska rida hästen när det väl är dags för travet och ofta får betalt provisionsbaserat beroende på prestation.
Hur mycket man tjänar på en travhäst beror på tävlingarnas storlek och prissummor. Vanliga lopp kan ge från några tusen till tiotusentals kronor i vinst medan de största loppen kan ge flera hundra tusen kronor eller till och med miljoner kronor i vinst. Prispengarna delas sedan upp mellan ägare, tränare och kusk. Vanligtvis får ägaren/ägarna omkring 80 procent av vinsten, medan tränaren och kusken får cirka 10 procent vardera.
Olika typer av lån att välja mellan
För att låna pengar till att investera i en travhäst är det vanligast att man antingen tecknar ett traditionellt privatlån eller lån med säkerhet. För den som inte vet är ett privatlån ett lån som du tecknar som privatperson och där du blir återbetalningsskyldig på hela beloppet själv. Det finns flera långivare idag som erbjuder flexibla och smidiga privatlån, exempelvis Sambla, som det går att låna större belopp hos. Viktigt att hålla koll på är räntan på ett privatlån, som kan variera en del aktörer emellan och ju högre ränta, desto dyrare blir din totala lånekostnad.
Ett lån med säkerhet innebär istället att man belånar en värdefull tillgång eller en fastighet. Fördelen med detta är att man generellt sett kan få en bättre ränta eftersom långivare får en större trygghet med dig som låntagare.
Juridiska aspekter att tänka på
Även de juridiska aspekterna är viktiga att ta hänsyn till och vad som är viktigt att veta i det här fallet är att svenska konsumentkreditlagen för ditt lån, vilket innebär att långivaren måste följa vissa regler, som att göra en kreditprövning för att bedöma hur pålitlig du anses vara som låntagare. Långivaren måste också informera dig om alla villkor som gäller för ditt lån, som räntan och eventuella avgifter. Om en långivare inte gör detta så är det en aktör du inte ska teckna lån hos.
Det vanligast när man investerar i en travhäst är att man köper hästen tillsammans med andra och således blir en delägare. Om så är fallet är det viktigt att direkt sätta upp ett skriftligt avtal som reglerar ägandeförhållandet och ansvarsfördelningen, alltså vem som gör vad vid olika tillfällen. Men även hur vinsten ska fördelas är klokt att ha på print innan det är dags för skarpt läge. Den absolut viktigaste funktionen med det här avtalet är att minimera risken för onödiga konflikter och missförstånd.
Det är också viktigt att försäkra hästen. En travhästförsäkring kan täcka kostnader vid olyckor, sjukdomar eller om hästen avlider. Även om en försäkring innebär en extra kostnad kan den vara oumbärlig om något oförutsett händer. Här kan du läsa mer om det svenska travet och travmarknaden i stort.