Propulsion i PdA: ”50/50”

Kommer Propulsion att starta i Prix d’Amérique eller inte? Just nu är det ”fifty-fifty”. Det definitiva beslutet tas först på måndag.

Propulsion har gjort två starter i vinter; seger på Romme och senast, en något överraskande förlust på Bergsåker. Den stora frågan nu är om han kommer göra en ny start i Prix d’Amérique som avgörs nästa söndag. Stjärnans tränare Daniel Redén är inte alls säker på den saken. Propulsion fick inte fäste på Bergsåker senast och har varit sliten efter den starten, berättar han för Travronden.

”Just nu är det 50/50”

– Alla verkar ta för givet att vi ska åka ner, men det är långt ifrån klart. Just nu är det 50/50. Vi gör allt vi kan för att han ska starta, men det här är inte hans viktigaste lopp i år. Tar han ingen skada av det så har vi inget att förlora på att åka ner. Samtidigt har han ingenting att bevisa för mig där nere, säger Daniel Redén till Travronden.

Två jobb väntar för Propulsion, först i dag fredag och sedan ett nytt på måndag. Det är också först då som det definitiva beslutet tas om hästen med 31 miljoner kronor på kontot ska åka ner till Paris igen eller inte.

Anmälningarna till Prix d’Amérique stängs på måndag förmiddag. Startlistan spikas på torsdagen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför: Prix de Cornulier

Inför: Prix de Cornulier

Det är dags för världens största montélopp. Den här söndagen rids Prix de Cornulier på Vincennes. Kan Bilibili försvara sin titel från i fjol, eller blir det en femårig upp-stickare som får triumfera?

Med ett förstapris på motsvarande tre miljoner kronor är Prix de Cornulier världens överlägset största och mest prestigefyllda montélopp. Loppets 87:e upplaga avgörs den här söndagen på Vincennes. Sexton hästar gör upp om äran och berömmelsen.

Bilibili titelförsvarare

Favoriten heter Bilibili. En nioåring som med 1,5 miljoner euro på banken hålls som montésportens största stjärna. Hingsten som tränas av Laurent-Claude Abrivard och rids av sonen Alexandre Abrivard är regerande mästare och har dessförinnan varit trea i loppet de båda föregående åren. Bilibili visade färsk toppform genom seger i genrepet Prix du Calvados.

Traders vann Prix de Cornulier 2018 och var i fjol silvermedaljör. Efter den starten har emellertid inte Traders visat någon form och har dessutom sedan senaste starten, då det blev galopp, skiftat tränare från Philippe Allaire till hästens uppfödare och ägare Alain Roussel.

Femåriga uppstickare

Senast en femårig häst vann Prix de Cornulier var då One du Rib tog sin första (av två) segrar i loppet för tretton år sedan. I år kanske det är dags igen. De tuffaste utmanarna är förmodligen de båda unga Flèche Bourbon och Fado du Chêne.

Stoet Flèche Bourbon tränas av Sébastien Guarato, som vunnit loppet två gånger tidigare, båda med Roxane Grif. Flèche Bourbon som inledde sin karriär med sju raka framför sulky har under säsongen gjort stor succé i monté. Inkluderat segrar i de båda Grupp 1-loppen Prix de la Président de la Republique och Prix des Elites hade hon fem raka före hon senast galopperade.

Fado du Chêne, som kommer från Julien le Mers stall och rids av lovande Paul-Philippe Ploquin, har också specialiserat sig på sadellopp och har på meritlistan tunga segrar i såväl Prix d’Essai som Prix de Vincennes som treåring och kommer till den här starten med tvåa raka i övertygande stil.

Här är startlistan:

Prix de Cornulier, 2700 volt:

1 Evening Star – Anthony Barrier
2 Dynasty Péji – Damien Bonne
3 Breeder’s Cup – Florian Desmigneux
4 Daélia de Vandel – David Thomain
5 Etonnant – Franck Nivard
6 Carla du Châtelet – Francois Lagadeuc
7 Eros du Chêne – Benjamin Rochard
8 Etoile de Bruyère – Adrien Lamy
9 Evangelina Blue – Mathieu Mottier
10 Flèche Bourbon – Yoann Lebourgeois
11 Exotica de Retz – Delphine Beaufils-Ernault
12 Bilooka du Boscail – Matthieu Abrivard
13 Feeling Cash – Eric Raffin
14 Fado du Chêne – Paul-Philippe Ploquin
15 Traders – Guillaume Martin
16 Bilibili – Alexandre Abrivard


Senaste vinnarna Prix de Cornulier:

2019: Bilibili – Alexandre Abrivard (Lauret-Claude Abrivard)
2018: Traders – Yoann Lebourgeois (Philippe Allaire)
2017: Belissima France – Matthieu Abrivard (Matthieu Abrivard)
2016: Scarlet Turgot – Alexandre Abrivard (Yannick Alain Briand)
2015: Roxanne Grif – Eric Raffin (Sébastien Guarato)


Snabba fakta Prix de Cornulier:

Löpningsrekord: Bilibili (2019) 1.11,2
Flest segrar: 3, Soucrus, Bellino II, Kaiser Trot och Jag de Bellouet
Flest segrar ryttare: 8, Jean Mary (1955-1980)
Flest segrar tränare: 8, Joël Hallais (1981-2010)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Cleangame i årsdebut
Nästa nyhet
Cleangame i årsdebut

Cleangame i årsdebut

På lördag är Jean-Michel Bazires stridsvagn tillbaka på Vincennes. Cleangame ska försöka ta in femtio meter på bland annat tre svensktränade hästar när Prix de Brest avgörs.

Tretton segrar på sexton starter, varav de fem senaste i obruten följd var fjolårets resultat för den av Jean-Michel Bazire tränade supervalacken Cleangame. Senaste segern kom i mitten av december, men åttaåringen vilar inte länge på lagarna. Den här lördagen gör Cleangame intressant årsdebut.

Det är Grupp 3-loppet Prix de Brest, med 40 500 euro till vinnaren, som står på schemat. Cleangame, med drygt 12 miljoner kronor intjänat hittills i karriären, står som ensam häst med femtio meters tillägg. Givetvis är det Bazire själv som kör, och tränaren har för övrigt fem hästar med i fältet.

En trio svensktränade

Björn Goops Frankrike-succé Short in Cash fanns med i anmälningslistan till loppet, men är inte med i den definitiva startlistan. Det är dock Björn Goop – han rattar Jörgen Westholms Usain Henna. Även Robert Bergh har två hästar med; Coktail Fortuna och Angle of Attack.

Här är startlistan:

Prix de Brest, 2850 volt:

1 Coktail Fortuna – Eric Raffin (Robert Bergh)
2 Angle of Attack – Yoann Lebourgeois (Robert Bergh)
3 Calina – David Thomain
4 Coeur Baroque – Jean-Philippe Monclin
5 Dibale de Vauvert – Gabriele Gelormini
6 Usain Henna – Björn Goop (Jörgen Westholm)
7 Dreambreaker – Alexandre Abrivard
8 Nancy America – Franck Nivard
9 Be Bop Haufor – Damien Bonne
10 Caly Loulou – Matthieu Abrivard
11 Direct Way – Anthony Barrier
2875 meter
12 Colonel – Romain Congard
13 Anzi des Liards – Romain Derieux
14 Balbir – Mickaël Cormy
15 Blé du Gers – Nicolas Bazire
2900 meter
16 Cleangame – Jean-Michel Bazire

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sparkraven slår hårt mot Oslo Grand Prix
Nästa nyhet
Sparkraven slår hårt mot Oslo Grand Prix

Sparkraven slår hårt mot Oslo Grand Prix

Den ekonomiska kris som norsk travsport befinner sig i, slår även hårt mot landets största helg. Förstapriset i Oslo Grand Prix ser ut att minskas med en halv miljon kronor.

Norsk travsport befinner sig i en djup ekonomisk kris med kraftiga sparkrav under året. Det kommer även drabba Oslo Grand Prix-helgen, landets största internationella händelse, som avgörs i början av juni.

En halv miljon kronor lägre

Sedan tidigare har det varit klart att några hästar inte kommer att flygas till Oslo i år. Något som förstås drastiskt minskar möjligheterna att locka de största europeiska stjärnorna. Nu kan också Trav og Galopp-Nytt berätta, efter samtal med Bjerke-chefen Arnlioth Heltberg, att det mesta tyder på att också prissumman i Oslo Grand Prix kommer att sjunka.

Indikationerna är att förstapriset i Oslo Grand Prix i år sänks till en miljon norska kronor, att jämföra med 1,5 miljoner som det stadigt legat på de senaste åren. Ett förstapris på en miljon har loppet inte haft sedan 2001. Klart är också att Bjerke Cup görs om från försök och final-lopp till ett sprinterlopp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Milligan's School till Paris
Nästa nyhet
Milligan’s School till Paris

Milligan’s School till Paris

”Hästen känns grym”, säger Stefan Melander. Därför bär det av mot Paris. Milligan’s School kommer att starta i Prix d’Amérique nästa söndag.

Efter ännu en stark säsong på tävlingsbanan som gjort Milligan’s School tre miljoner kronor rikare, har sjuåringen en längre tid varit aktuell för start i Prix d’Amérique. Nu har tränaren och ägaren Stefan Melander också fattat sitt beslut – det bär av mot Frankrike.

– Milligan’s School tränar väldigt fint och vi kommer att starta i Prix d’Amérique. Visserligen har det varit temperaturskillnader, med kalla nätter, men tränings-möjligheterna har ändå varit bra och jag har kunnat träna som jag velat. Hästen känns grym, säger ”Tarzan” till Travronden.

Körs av en fransk kusk

Färden mot Paris tar sin början i mitten av nästa vecka. Stefan Melander berättar för Travronden att det kommer bli en fransk kusk bakom hästen i Prix d’Amérique. Milligan’s School har gjort en tidigare start på Vincennes, som sexa i Trotting Masters-finalen. Vid det tillfället körde David Thomain, han är dock klar som kusk bakom Looking Superb.

Förutom Milligan’s School är Ringostarr Treb som svensktränad häst klar för Prix d’Amérique. Dessutom är Propulsion högaktuell.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nej till Elitloppet för PdA-favoriten

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson