Det var en riktigt mäktig uppvisning som publiken på Vincennes fick uppleva när Traders aldrig släppte mot-ståndet nära i Prix de Cornulier.

Traders blev omtalad då han 2016 slog Bold Eagle i efter en duell i Prix Marcel Laurent. Under vintern har sexåringen vässats i monté och på söndagen kom hingstens största framgång i karriären. Traders var grym i Prix de Cornulier, världens tuffaste montélopp med 315 000 euro i förstapris.

Till den här starten hade tränaren Philippe Allaire plockat av Traders samtliga skor och det syntes tidigt att hästen var ordentligt taggad för dagen. Yoann Lebourgeois i sadeln avancerade fram Traders direkt via spåren.

Draft Life, en annan av de mer betrodda, tog ledningen när fältet mötte publikplats för första gången, men kort senare pressade Traders sig förbi och kom sedan att anföra loppet hela vägen.

Favoritspelade Bilibili, som var trea i Prix de Cornulier i fjol, kom fram som första häst utvändigt men när hästarna gick in över den bortre långsidan valde Alexandre Abrivard att krypa ned som tredje häst på innerspår.

Traders öste nämligen för fullt framme i spets. De första 1200 hade gått efter 12,3 men nu visade uret för 1700 meter på snabba 11,1. Fältet började dras ut och det vara bara Draft Life, i rygg ledaren, och Bilibili skuggande som trea som förmådde haka på.

Men förbi kom de då aldrig. Traders fortsatte i mäktig stil och attackerna bakom över upploppet skedde förgäves. Traders stack undan helt ohotad sista biten till högst imponerande seger.

Segertiden var i klass med prestationen. Klockorna visade upp 1.11,3 över 2700 meter, vilket putsade det löpningsrekord som Quif de Villeneuve satte för sex år sedan med hela sju tiondelar. Både tvåan Draft Life (11,5) och trean Bilibili (11,7) gick under det gällande Cornulier-rekordet.

Ryttaren Yoann Lebourgeois tog här sin andra seger i Prix de Cornulier. För den framgångsrike tränaren Philippe Allaire var det här den tredje; han har sedan tidigare två inteckningar, båda med First de Retz som segrade 2000-2001.

Sin första Cornulier-vinnare fick Ready Cash se. Han är far till Traders som är född i Italien, vilket betydde att det här var den första icke franskfödda vinnaren i loppet sedan 1937 då Net Worth vann.

Svenskarna satte hoppet till Björn Goop-tränade Reckless som fick en bra start och inledde i rygg på ledaren, vilket senare byttes till fjärde par invändigt. Reckless letade sig ut i andraspår i den sista kurvan men hade då ”mil” fram till täten. Svensken kom i mål som tia på 1.13,1.

Canadien d’Am, med Franck Nivard i sadeln, gjorde en bra avslutning i skymundan som fyra, medan Catalogne norpade femtepriset. Fjolårsvinnaren Bellissima France gjorde loppet mitt i fältet och räckte inte denna dag, hon kom i mål som åtta. (Foto: ALN).

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Söndag: Grand Slam 75-tips till Färjestad

Söndag: Grand Slam 75-tips till Färjestad

GS75 Färjestad 21 januari

Omgången: Några starka favoriter på Färjestad och jag spikar en sådan och sedan ett drag som kan stärka utdelningen.

Spikarna:
7 Racer Reo (GS75-3) ska ha toppchans i dåligt lopp över passande lång distans. 4 Jaanus Tooma (GS75-7) är roliga spiken, spets och bestämma står i programmet och till runt 10% är han kul chansspik!

GS75-förslaget är på 2.016 kronor.

11-6-9-3 (1-12)
3-5-1-4-2-11-10-7-6 (12-8)
7 Racer Reo (5-4)
6-4-10-8-7-3-9 (1-5)
2-3-11-7 (4-1)
1-3 (4-2)
4 Jaanus Tooma (10-12)

4x9x1x7x4x2x1 = 2016 kr

DD-förslag på 1000 kronor:

1 – 4 x 600
3 – 4 x 400

Spela på Prix de Cornulier hos Unibet! Klicka här.

GS75-1:

Ranking: A: 11-6-9-3 B: 1-12-10-8-2 C: 4-5-7

Spetsanalys: Focus Håleryd är snabbast, kanske kör Elfving i spets då han brukar vara ganska offensiv.

Analys:

Jag går på fyra hästar i inledningen, och ger tipset på chans till 11 Beatinathedevil F. då hon har ganska bra fart när det klaffar, och här känns det ganska lämpligt vad gäller motstånd. Hon vill spara speeden, och det bör hon kunna göra nu och det finns frågetecken på de mest betrodda. Senast var hon inget extra, men före det sprang hon 13-tid full väg.

6 Dizzy River kan mycket, men det var skuffelse under 2017 då han inte alls fick till det och lämnade mycket övrigt att önska. Det var mycket bättre senast då han från köposition spurtade storstilat långt ut i banan. Det låter bra från Johan som menar att brodd inte ska vara några problem. Är han som senast kan han vinna oavsett löpning.

9 Mr Creation kommer med två raka spetssegrar. Han växer i tät, men kan greja det även med bakspår för formen är mycket fin.

Sistastrecket till 3 Uncle Tupelo som kan öppna rätt bra, körs mot ledningen eller ledarryggen kanske? Gick helt okej senast.

GS75-2:

Ranking: A: 3-5-1 B: 4-2-11-10-7-6 C: 12-8-9

Spetsanalys: Pols Crazy Diamond har spetsat båda försöken från innerspår och felfri tar han ledningen.

Loppanalys: Här blir det drag på 5 Good Luck som var riktigt bra senast då hon bara blåste till dem på sista långsidan och vann med stor marginal, detta mot minst lika bra hästar som dessa. Med annat spår hade jag spikat henne, men nu kan bli strul med femtespår och hästen är stor och det känns heller inte som en sprinter.

Testar att gardera på lite här. Favorit på tidiga strecken är 1 Pols Crazy Diamond som är en maffig sort och fart finns det gott om i hästen, men han har allt för ofta varit på tok för hetsig. Han bör hålla upp ledningen om han travar, men har alltså lätt för att sänka sig själv…

Jag tippar istället 3 Kanon Sånna som var med på rikstoton senast och även om han inte kunde utmana om segern så höll han farten positivt i snabba 12-avslutningen. Han höll samma fart som vinnaren sista biten och från perfekt läge har han chansen.

Det kan räcka rätt bra med dessa, bakom är det ”jämnklent” och jag testar att gardera.

GS75-3:

Ranking: A: 7 B: 5-4-11-10-2-9 C: 1-12-3-8-6

Spetsanalys: Silver One är snabbast, sedan får vi se vem som är intresserad att testa för ledningen i andravågen.

Loppanalys: Väldigt klent lopp där jag spikar storfavoriten 7 Racer Reo som är bäst och har segrat två senaste försöken över 2640 meter. Senast fick han inte chansen bakom hästar och det var fortsatt formintryck, och vid båda segrarna före har han varit ensam på banan. Visst lockar det att gardera en så stor favorit, men GS75 är dyrt spel och det kan vara bra att ha en sund spik att luta sig emot.

5 Smekeruds Javelin blev det fel för senast med dödens och det gick inte. Vid senaste besöket på Färjestad fastnade hästen med sparade krafter och Johan upp nu är lite kul och vi lägger tvåa.

4 Mias Komet var fullt godkänd senast efter en tveksam insats före det. Lopp i kroppen, perfekt smygläge och Jepson gör hästen tidig.

GS75-4:

Ranking: A: 6-4 B: 10-8-7-3-9 C: 1-5-12-2

Spetsanalys: Här kan nog gå undan första biten. Honey Love Bronzit har inte varit lika snabb från innerspår, och Bowling Karma är snabb vid laddning. Kim lär sända på med Gateway Fortuna som kanske övertar efter 500 meter?

Loppanalys: 4 Chantilly är favorit och hon var bra senast då Jepson vaket körde till ledningen i andravågen, och sedan hade full kontroll och det var bra intryck in i kaklet. Ska vara ännu bättre nu menar tränaren Stellan och hon kan mata ner dem. Men det blir knappast spets nu.

6 Gateway Fortuna får tipset. Hon gjorde första starten för Aronsson senast och det var kontrollerad seger från dödens. Ledaren galopperade då det skulle dra ihop sig, men det hade nog ingen avgörande betydelse för utgången tror jag. Sofia pratade jag med igår på Romme och hon menar att det finns bra utveckling i hästen som ska kliva en bit upp i klasserna. Kanske kan Kim vara offensiv och köra mot ledningen efter en bit?

10 Sahara Sun var ute på V75 senast och hade ingen tur då man fastnade bakom iskall konkurrent på sista långsidan. Satt fast även före det och kan få utdelning på dold form denna gång.

8 Golden Garbo är bättre än raden och Kristian ska ladda trots spåret. 7 Kissmeonceagain är seg, men brukar gå till mål och 3 Bowling Karma öppnar snabbt och har offensiv kusk i Kajjan.

GS75-5:

Ranking: A: 2-3-11-7 B: 4-1-5-9 C: 6-8-12-10

Spetsanalys: Greenbank blir svårluggad på ledningen, han har varit snabb varje gång.

Loppanalys: 7 The Noble One kördes till ledningen efter 500 meter senast och hade sedan full kontroll. Micke hyllar hästen och han brukar inte sprida superlativer i onödan, men nu är det tuffare uppgift. Det har varit billiga gäng han varit ute i och han möter bättre hästar nu, med spår långt ut på vingen och kan få göra mycket jobb själv. Han kan palla det, för i dödens näst senast såg inte tomt ut men Micke fick inte riktigt snurr på hästen då han hade kört lite mot de bakom runt svängen och ledaren smet undan.

2 Global Update är draget som för lite spelad. Såg klart bra ut efter galopp senast i Norge, och det var första jänkarvagn då och det verkade bra – galoppen var knappast därför. Den bör alltså sitta på igen och segern före togs på fint vis från ledningen. Testar att få överta?

3 Caxie Royale har varit mycket bra vid de båda segrarna, och här snackar vi toppform! Jepson svarade för delikatess senast då han sände på efter 400 meter och körde till ledningen, och sedan stack hästen undan på spänstiga ben.

Jag måste även betala för 11 Electric Eye Am som inte alls sett bra ut i flera starter då han rent av sett ofräsch ut. Det var bättre senast efter vila, och med bättre klaff hade han varit långt framme. Intressant!

GS75-6:

Ranking: A: 1-3 B: 4-2-6-11-7-5-10 C: 12-9-8 

Spetsanalys: No Limit L.A. har visat mycket bra startsnabbhet och han är klar spetsfavorit.

Loppanalys: Detta känns inte som skrällopp med bra spår på de bästa och ganska klena hästar bakom. Favorit är 3 Qatrine Gel och det kanske inte är så konstigt för hon har visat bäst form. Senast var det en del körning innan hon satt i ledningen, och blev sedan pressad på nytt och höll bra som tvåa. Fäller kanske alla nu?

Ledningen ska 1 No Limit L.A. ta och den tror jag mest på. Han vann på bra vis från spets i somras och formen bör peka uppåt. Han var inget extra senast, men kan bättre. Då släppte man spets och han var seg tidigt, mot bättre hästar. Nu är det bra spetschans och jag tror han spetsar hem loppet. Lås på dessa.

GS75-7:

Ranking: A: 4 B: 10-12-1-7-2 C: 9-5-3-11-6-8 

Spetsanalys: Jaanus Tooma var väldigt snabb senast och jag kan inte tro att han missar ledningen.

Loppanalys: Strulläge för favoriten 1 Duke of Mearas som hamnade en bit ner på innerspår senast han hade spår 1. Han har inte startat på en månad och lär vara vaccinerad likt de flesta av Båths. Även om han säkert är bäst (var nära derbyplats i höstas) så är det inget spelläge.

Drag blir på 10 Skyfall N.O. som är en snabb häst. Satt fast på V75 näst senast och fungerade inte med monté senast, men visade fin inställning vid segrarna före det. Givet segerbud, men brukar köras på väntan och kanske inte hinner fram.

Till min vinnare 4 Jaanus Tooma som jag hoppas det är dags för. Som strecken sitter tar jag chansen och spikar Paw med denna snabba herre. Han var inget extra i comebacken efter kastrering, men klart bättre senast då han utmanade Mr Creation in mot upploppet även om han inte kunde hänga på denne sista 150. Det finns ingen häst som vill trycka upp farten här och han bör få dämpa rejält efter att ha övertagit ledningen (av 3 Son of Triton som ska släppa på full väg, om han ens kan svara…) och det bör vara vettig chans att han sticker undan på korta upploppet. Till dryga 10% är han spännande chansspik, i ganska favoritvänlig omgång.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Tillbaka med besked - "Piraten" överlägsen
Nästa nyhet
V75: Tillbaka med besked – ”Piraten” överlägsen

V75: Tillbaka med besked – ”Piraten” överlägsen

Nej, man ska tydligen aldrig räkna bort On Track Piraten. Efter ett tags frånvaro från vinnarcirklarna slog heders-hästen till igen. Tioåringen visade sig vara överlägsen i Super Lights lopp på Romme.

Det var i midsomras som On Track Piraten senast segrade. Många började nog tro att tioåringen med femton miljoner på segerkontot hade sina bästa insatser bakom sig – men ”Piraten” gav svar på tal.

– Det var en riktig rökare! Vi fick ett perfekt lopp, de andra körde lite mot varandra och det gynnade oss givetvis. Men han var riktigt bra också, det här var häftigt, sa Hans R Strömberg i ATG Live.

Det blev ett perfekt race för ”Piraten”. Hans R Strömberg placerade sin häst i tredje utvändigt. Därifrån kunde han bevittna favoriten Anna Mix tidigt styra på men bli kvar hängande i spåren. Efter drygt ett varv fick Kim Eriksson backa bakåt med fransyskan som därmed gjort sitt för dagen.

Evigt unge Kadett C.D. anförde fältet och fick efter en bit Indoor Voices i dödens. Men samtliga stod stilla när On Track Piraten laddade bössan med 600 meter kvar. Valacken gick hastigt fram mot täten och hade avgjort redan i sista sväng. Segern blev faktiskt över-lägsen, på 1.13,9 över 2640 meter.

Tränaren Hans R Strömberg satt alltså själv i sulkyn bakom sin stjärna den här lördagen, vilket han gjorde för första gången sedan augusti 2016. Ett drag som föll väl ut. ”Piraten” tog här sin 38:e seger i den 122:a starten.

– Jag satte upp mig själv i dag för att kolla lite hur läget var med honom, men hästen verkar vara i fin form i alla fall…., sa Strömberg i ATG Live.

*****

*Och vad ska man säga om Southwind Feji? Sveriges segerrikaste häst i fjol (13 segrar) såg ännu bättre ut än tidigare när hon bollade med motståndet i stoloppet. Mikael J Andersson körde direkt fram till dödens och med 500 kvar pressade stoet sig till täten – och försvann. Högst imponerande igen, nu på 1.13,8a över 2140 meter. Pär Hedberg är det som tränar.

– Det är en fantastiskt fin häst och i dag var hon riktigt läcker. Jag trodde hon skulle få överta, men hon är tuff. Det är en maskin helt enkelt, sa Micke J i vinnarcirkeln.

*Hemmaseger i Silver-divisionen. Nicklas Westerholm körde till med Nakoda Goj och övertog spets efter knappt ett halvvarv. Nioåringen var sedan ohotad, Nakoda Goj gick lätt undan över upploppet i en kvick avslutning. 1.13,6a på 2140 meter var segertiden.

*Erik Adielsson hade långt fram i sista sväng med Divine, men stoet avslutade flygande och hann fram till Klass 2-segern i en stenhård slutstrid. Young da Vici var tapper i dödens och Tentacles gick också en stark spurt. Divine tränas av Anna Österberg och tog här sin fjärde raka, det på 1.15,5 över 2140.

*Äkta segerglädje fick publiken se i kallblodsloppet. Lars-Erik Karlsson skickade pisken mot skyn då han med sin fina Alfie segrade. Stoet fick ett angenämt lopp i rygg på ledaren, fick luckan in mot upploppet och avgjorde säkert på 1.26,6 över 2140 meter.

*Nicklas Westerholm igen. I Klass 1 visade han upp en lysande It’s Showtime Zaz som gjorde sin andra start i tränarens regi – och tog andra segern. Fuxen synade dödens varvet kvar och mosade ledande Jaques Noir – för att sedan vinna överlägset. 1.14,8a på 2640 meter var segertiden.

*Även Erik Adielsson fixade en V75-dubbel. Han rundade av med seger i Bronsdivisionen med storfavoriten National Prince. Den Svante Båth-tränade Maharajah-sonen stack till ledningen och kunde sedan behålla den positionen hela vägen hem. 1.12,8a över korta 1640 visade klockan. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Årets Häst - de nominerade är...
Nästa nyhet
Årets Häst – de nominerade är…

Årets Häst – de nominerade är…

Cyber Lane, Readly Express, Propulsion och Twister Bi. Det är kvartetten som fajtas om titeln Årets Häst 2017.

Nomineringarna till Hästgalan presenteras under helgen och på lördagen var det dags att tillkännage vilka de fyra kandidaterna är i den kanske mest prestigefyllda kategorin – Årets Häst.

De nominerade, och vilka telefonnummer som gäller för att rösta:

099-410 21 CYBER LANE
099-410 22 PROPULSION
099-410 23 READLY EXPRESS
099-410 24 TWISTER BI

Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) har utsett de fyra kandidaterna och deras röster står också för femtio procent av omröstningen, den andra hälften tillhör svenska folket. Förutom att ringa kan man även lägga sin röst via aretshast.se.

Röstningen pågår fram till den 23 februari. Det är också då som vinnaren utses vid Hästgalan. De nominerande i kvarvarande kategorier presenteras på söndagen.

Läs även: De första nomineringarna till Hästgalan klara

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Bazires häst bäst i Prix de Brest
Nästa nyhet
Vincennes: Bazires häst bäst i Prix de Brest

Vincennes: Bazires häst bäst i Prix de Brest

Sulkygiganten Jean-Michel Bazire var på hugget och satte dit den egentränade Bel Avis i lördagens Prix de Brest på Vincennes.

Flera svenskhästar lockades till Grupp 3-loppet Prix de Brest som hade 54 000 euro till vinnaren. Ingen av dem lyckades dock sno åt sig en pallplats. Bäst gick det för Apollon de Kacy som såg lite segerfarlig ut i sista sväng, men till slut fick nöja sig med fjärdepriset.

Guldet gick till favoriten Bel Avis som var tillbaka i vinnarcirkeln tillsammans med sin tränare och kusk Jean-Michel Bazire. Sjuåringen avgjorde knappt men säkert i spurten, före ledande Avenir de Blay som, liksom i fjol, tog hand om andrapriset. 1.13,1 över 2850 meter var segertiden.

Carabinieri fick en relativt tung marsch fram mot dödens, hamnade sedan en bit ned i fältet men avslutade till sjundeplatsen. Rod Stewart blev oplacerad efter en invändig resa, medan Caïd Griff diskades i loppets slutskede.

*Favoriten Evidence Roc noterades för en ny förlust då det bjöds en rejäl skräll i Prix de Pardieu (54 000 euro) för de fyraåriga monté-stona. Exotica de Retz tog för Delphine Beaufils Ernault, sin andra raka på riktigt snyggt sätt. Segern blev överlägsen på 1.12,8 över 2175 meter. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästgalan: De första nomineringarna är klara

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson