Bold Eagle blev ”bara” fyra i förra helgens Prix de Bretagne. Efteråt framkom det att hästen haft problem i förberedelserna. Något som orsakat debatt, särskilt i fransk press. Nu går ägaren Pierre Pilarski till försvar.

Den dubble Prix d’Amérique-vinnaren Bold Eagle var stor favorit i förra söndagens Prix de Bretagne, det första kvalificerande loppet inför PdA. Men världsstjärnan fick nöja sig med fjärdeplatsen bakom vinnande Davidson du Pont.

Först efter loppet gick stallet ut med uppgifter att Bold Eagle veckan före fått problem med ett knä, en tid var osäkert startande men att man ändå beslöt att vara med trots flera missade jobb. Kretsen kring hästen har i den franska pressen efteråt fått utstå hård kritik efter-som den informationen aldrig nådde spelarna förrän loppet var i mål. Debatten har fått huvudägaren Pierre Pilarski att reagera och i ett brev publicerat på Twitter adresserat till journalistkåren går han till försvar.

– Han fick en större blodutgjutning veckan före, men problem reddes ut med hjälp av veterinär som också gav oss grönt ljus, trots att hästen fått stå över två jobb. Men var det nödvändigt att kalla till en presskonferens för det? Ja, vi gjorde ett misstag när vi tränade honom hårt fredagen före för att kompensera. Ändå var Bold Eagle fyra, på linje med Bird Parker. Han var i form för att tävla och han visade det. Hästen behöver enligt min åsikt inte be om ursäkt för att han var fyra, skriver Pierre Pilarski i brevet som publicerats i sin helhet på Paris-Turf.

För Bold Eagle väntar enligt planen en ny start i kommande B-lopp, Prix du Bourbonnais som körs på Vincennes den 9 december. (Foton: ALN).

Läs även: Davidson du Pont starkast i Prix de Bretagne
Läs även: Problem för Bold Eagle – var osäkert startande

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Romme

Fredag: V65-tips till Romme

V65 Romme 23/11

Omgången: Omgången kan vara jättelätt då det är starka favoriter i flera lopp, men bakom dessa är det mer öppet och kan ju bli som i onsdags med en jättesmäll i något lopp och i princip alla är väck och jag garderar brett mot dagens största favorit. Jag spelar med två spikar där det är spets som gäller för båda.

Spikarna: 2 Västerbo Jolene (V65-2) är snabb ut och har inlett lovande och nu tror jag ingen slår henne från ledningen. 3 Urgent Call (V65-5) vann V75-lopp från ledningen i våras och med lopp i kroppen samt med racergrejer är han sund favoritspik.

V65-förslaget är på 2304 kronor.

9-3-10-4-11-7 (15-14)
2 Västerbo Jolene (3-4)
1-2-3-6-9-12 (13-7)
12-9-13-1-11-3-2-6 (10-7)
3 Urgent Call (1-7)
9-3-2-5-6-12-10-1 (4-8)

6x1x6x8x1x8 = 2304 kr

LD-förslag på 1000 kronor:

3 – 9 x 1000

V65-1:

Ranking: A: 9-3-10 B: 4-11-7-15-14-12-5 C: 1-8-13-2-6

Spetsanalys: Lysjö Diva var snabb från tillägg med Jansson i vagnen, men har varit osäker från framspår. Hulte Annika klev iväg vettigt med samma spår senast. Från springspår borde båda öppna bra, de har gjort så tidigare med voltstart men i långsamma öppningar.

Loppanalys: 9 Komnes Siv är säkert bästa hästen, men det är lite oroande att hon haft galoppskorna på två gånger i rad, och att hon aldrig vunnit lopp på sina åtta starter. Det känns dock inte som att hon är direkt ovillig, utan har mött bra hästar. Senast gick hon klart bra efter galopp och var klar tvåa även om det var 50 meter fram till vinnande Kleppe Vesten. Hon har inte startat sedan 25/9 men bytt regi och gör första starten för Sagholen som brukar ha trimmat då han kommer över och det är bra chans att spräcka segernollan.

10 Tangen Siri är hårt betrodd, och hon var mycket positiv senast då hon gick i dödens mest hela loppet, kom ner och vilade runt slutkurvan då ledarinnan drog på och gick förbi sista 20-30 metrarna. Det var första segern och i tolfte starten, och visst agerar hon lite ovilligt. Jorma upp och körspö borde vara plus då hon tvekade lite och hon kan vinna igen.

Jag tycker att 3 Lysjö Diva måste vara intressant då hon står 20 meter före, och sprang 31,1 full väg senast som trea bakom bra vinnare. Galopperade över mål för Toby före det då det var tuff strid om segern och det var i sista steget hon rullade över som mycket knappt slagen. De springer inte snabbare än 31 på tillägg och får Kristina Larsson till styrningen är det spännande drag!

4 Hulte Annika fick allt kört i halsen senast och visst borde hon ha avgjort det mot ledande Zenit som såg slagen ut hela sista 500. Det var första gången hon gick felfritt i lopp, och kanske kråmade Ohlsson inte ur allt då felfritt kanske var viktigast i det fallet.

V65-2:

Ranking: A: 2 B: 3-4-10 C: 1-6-5-8-9-7 

Spetsanalys: Västerbo Jolene spetsade med innerspår senast och lär köras till ledningen med bara två på start.

Loppanalys: Ihåligt lopp där det bör bli någon av de mer betrodda som vinner. 2 Västerbo Jolene vann debuten, och gjorde ett bra lopp från ledningen senast men fick sträcka vapen sista 100 mot en mycket bra East Doris. Jag klockade Jolene till 12 sista 700 metrarna, och hon kämpade på bra och stannade aldrig av, men den andra var bättre/snabbare. Liknande insats duger gott och jag spikar på spets och slut!

Betrodd blir norska 3 Norma B. som stångade ner dem via spåren utan rygg sista 700 senast och det var bra gjort att ha huvudet först med tanke på det slutvarvet. Värst emot och Jorma upp är plus, och det brukar det även vara med första starten med körspö.

4 Hurray Boko har bara vunnit ett lopp på 20 starter, och ändå varit ute i lopp med 10.000 i förstapris för det mesta. Den har ändå bra form, och gick bra till slut för tre starter sedan i snabbare upplopp, och fastnade senast.

V65-3:

Ranking: A: 1-2-3 B: 6-9-12 C: 13-7-11-4-5-10-14-8

Spetsanalys: H.E.C.Balderina har spetsat 3/4 senaste med volt och borde hålla ut Väskinge Mia och Sindy Löper som båda kan öppna.

Loppanalys: 6 Harry Växus har ofta stort förtroende hos spelarna och har varit spelad till mellan 16 för tio och 21 för tio vid fyra av fem senaste starterna – men ”bara” segrat vid två av dessa. Han avgjorde säkert vid senaste segern och såg ut att gå mot spetsseger senast (kom till tät efter 600 meter) men åkte dit kort före mål. Nu är det Ohlsson i vagnen (segrat en av två) och det är ändå plus mot Persson och han kan vinna, men det är tufft att plocka tillägg på hästar som vunnit på 25,1!

Det är fördel ston i loppet och 1640 meter, och då brukar de ha svårt att plocka in 20 meter på märrarna och jag letar drag på start. 1 H.E.C.Balderina borde ha bra segerchans. Hon vann två raka spetssegrar över 1640 meter och det på bra vis. Hade bakspår i samma lopp som Harry Växus senast och gick fullgott som fyra, och nu står hon 20 meter före och borde spetsa. Vid senaste av segrarna kunde inte Sippson plocka in 20 meter på henne.

Intressant är 2 Väskinge Mia som kan mycket och var fin vid segern då hon sprang låg 25-tid. Hon tjurade till senast då hon fick press av bra häst, men nu är det bättre uppgift och perfekta med 1640 meter.

3 Sindy Löper får Rikard upp och har bra form och bra spår och kan duga.

V65-4:

Ranking: A: 12-9-13 B: 1-11-3-2-6 C: 10-7-14-4-5-8

Spetsanalys: Lurigt trots bara tre på start, Ullyett övertar?

Loppanalys: 9 Tsar Brodde är megafavorit i ett lopp som inte går till historien som något av årets bästa… Han är rejäl och avgjorde enkelt till slut senast över långdistans, även om han agerade lite trögt under vägen. Han har segrat 3/5 senaste starterna och att Rikard kör igen är positivt. Visst kan han mata ner dem i mycket passande sällskap, men det är ändå en Röcklinger-häst och han blir 70%-are vad det verkar så jag garderar honom.

Draget är 12 Dontstopbelievin som gjorde debut i ny regi senast, och var mycket förbättrad! Han såg taggad ut i loppet, och då han backade loss och gick på i vida spår till slut så bet det på mycket bra vis och han var inte långt ifrån att hinna fram till seger! Får Troels till styrningen så kan kan blåsa till även den tröga favoriten!

Vettig chans i klent lopp har 13 Genesis som fått lopp i kroppen och Kaj har vunnit en av två starter med hästen.  Jag testar att strecka på här ifall favoriten kommer bort då det tar ruskigt bra bakom honom.

V65-5:

Ranking: A: 3 B: 1-7-5-12 C: 4-2-6-10-9-8-11

Spetsanalys: Mon Etoile öppnar bra, men jag tror inte att man kan/vill hålla ut Urgent Call som är spetsfavorit för mig.

Loppanalys: 3 Urgent Call utvecklades massor och vann V75-lopp i september 2017 på mycket bra vis från ledningen där han svarade Knifetown Winner i frän duell loppet igenom. Han var sedan borta i sju månader och gick bra i comebacken – för att i starten efter det vinna ny V75-seger från ledningen. Sedan sämre i benhård V75-final under Elitloppet där Volnik du Krass vann före Atupem och borta på nytt. Fem månader senare gjorde han comeback, och såg klart bra ut för att vara honom på mer eller mindre träningsutrustning men kördes snällt och var aldrig aktuell. Nu räknar jag med jänkarvagn på och även helstängt huvudlag och då är det toppchans från ledningen!

1 Mon Etoile är den som skulle kunna hota från start, men jag tror att kusken är nöjd med rygg på favoriten, och att han faktiskt inte ens kan svara. Hästen var inte som bäst senast och har inte startat sedan september och då borde man vilja köra lugnare lopp.

Positiv var 7 M.T.Malkin senast då han bara forsade ifrån dem efter att ha klivit ut från ledarryggen med 500 hem. Nu var det uppsamlingslopp ska man tänka på.

V65-6:

Ranking: A: 9-3-2 B: 5-6-12-10-1 C: 4-8-7-11

Spetsanalys: Green Keeper U.S. är snabb ut, men det är inte alls säkert att han kan ta emot Princess Time (som kan bli het och bara dra iväg) och My Gifted My som följer bilen och ”alltid” spetsar.

Loppanalys: 3 Green Keeper U.S. är nyttig, men han vinner väldigt sällan lopp med tanke på hur hårt spelad han brukar vara. Nu är det passande lopp för honom, och han sprang 13,5 full väg i dödens på Wreckless M.M. så springa kan han. Senast var han helt okej som fyra, men saknade ändå det där extra och han har inte startat på en månad nu. Han kan öppna bra, och från ledningen kan det vara över – men det borde bli tryck på loppet med flera startsnabba och 1600 meter och jag litar aldrig på hästen som favorit.

Jag chansar med 9 Vincent Zaz på LD och spelar bara med honom då jag tror på favoriten i första LD. Det här är en skjutare, som tyvärr förmodligen inte blir så bra som han kunde med alla problem som är med honom. Han var fin vid segern, men sedan blev det för tufft för honom över tre varv. Gick helt okej som trea senast, och har sedan fått träna på och det verkar bra med honom nu då han gått 20-jobb på bra vis. Han är en riktig häst och kör de på lite för hårt där framme så kan han växla dem!

2 Ula Mil tillhör de bättre, fungerade inte då man testade monté senast men har fart för seger och perfekt läge då hon säkert kommer sitta i 2-3 ytter.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt: "Elitloppet inte tänka på för Six Pack"
Nästa nyhet
Svanstedt: ”Elitloppet inte tänka på för Six Pack”

Svanstedt: ”Elitloppet inte tänka på för Six Pack”

Åke Svanstedt har tagit fram en ny supertravare i tre-årige Six Pack, en häst många hoppas få se i de största loppen nästa år. Men det blir i så fall inte i Elitloppet – det är uteslutet menar tränaren.

Six Pack var favorit inför Hambletonian i år och kunde ge sin tränare Åke Svanstedt sin andra raka i loppet, men uppdraget misslyckades och inför Breeders Crown fick hästen strykas. Trots det har sonen efter Muscle Mass vunnit elva lopp i år och passerat en miljon dollar insprunget. Höjdpunkten var segern i Kentucky Futurity på världsrekordssnabba 1.07,9.

Den fartfyllde treåringen är förstås en häst som många vill se mäta sin krafter även internationellt som äldre, men i en intervju med Kanal 75 menar den nyblivne 60-åringen Åke Svanstedt att någon resa till Solvalla och Elitloppet inte kommer bli aktuellt för Six Pack.

– Elitloppet är inte att tänka på eftersom det inte finns något direktflyg längre. Bender har sponsrat det i ett par år men det har varit så dåligt intresse så jag tror inte att det blir fler gånger. Det blir alldeles för hårt och en jättelång resa att åka till Sverige utan direktflyg, säger Svanstedt.

Däremot kommer Six Pack inte att lägga tävlingsskorna på hyllan efter årets säsong. Regelverket säger att hingstarna måste tävla även som fyraåringar för att deras avkommor ska få starta på Meadowlands. Och det vill man förstås, då Six Pack redan är efter-traktad på avelsmarkanden.

– Inget är spikat ännu men han kommer att göra några starter nästa år och det finns otroligt mycket pengar att tävla om i USA för hästar i den högsta klassen. Det är många lopp som det är 200- 300 000 dollar i förstapris i. Så hästen har gott om lopp och varför ska man då ge sig ut på en lång resa över Atlanten när det finns så mycket penningstinna lopp hemma, säger Åke Svanstedt till Kanal 75. (Foton: ALN).

Läs även: Takters och Svanstedts treåringar i TVG-finalen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86: Norton Commander vass i Lugauers dubbel
Nästa nyhet
V86: Norton Commander vass i Lugauers dubbel

V86: Norton Commander vass i Lugauers dubbel

Norton Commander har mycket fart under hovarna. På Jägersro vände han ut och in på motståndet för att vinna på raska 1.11,5 och såg samtidigt till att ge sin tränare Conrad Lugauer en dubbel.

Den högkapable fuxen Norton Commander var tillbaka på segerpodiet på hemmabanan Jägersro efter blytunga lopp på sistone. Men tysken fick visa sina fartresurser ännu en gång. Öppningen blev dryg och via tredjespår mot dödens kunde man komma till ledningen efter 500 meter i 07,5-tempo. Det var dock farter som inte rörde Lugauer-hästen i ryggen.

När fältet travade ur sista svängen, då ryckte Norton Commander helt sonika ifrån sina konkurrenter med några längder för att i fin stil passera mållinjen på 1.11,5a över 1640 i Klass 1-försöket värt 125 000 kronor. Hästen är därmed klar för V75-finalerna på Solvalla annandag jul. Strax före hade Conrad Lugauer redan vunnit kvällens inledande V86-lopp med nyblivne valacken Hennesy Boko som bärgade sin seger bekymmersfritt efter att tidigt kommit till ledningen.

*Magnus Dahlén hade också två bra möjligheter på Jägersro och såg ut att kunna ta en lätt tränarseger och tredje raka med Vincent As i stayerloppet, men då denne rullade över i galopp vid ingången av upploppet bäddade det för jätte-skrällen Surprise Power körd av Adrian Kolgjini och tränad av Joachime Gustafsson.

…stallet fixade dock kvick revansch när Carl Johan Jepson i stället satte dit Velvet Gio kort senare. Fyraåringen som hade flera goda insatser på rikstoton i ryggen fick nu fullt betalt för den fina formen och kunde vinna lika starkt som säkert efter att ha avancerat fram i dödens med varvet från mål.

*På Solvalla noterades Hans-Owe Sundberg för seger bakom sexårige Largo som körde sig till spets in i första sväng och sedan kunde hålla den positionen hela vägen i en jämn avslutning. En välförtjänt seger gick till Quite Nice som för sin tränare Per Lennartsson kastade loss i fjärdespår 500 meter kvar och sedan höll undan på målfoto. Kvällens avslutning stod Kalmar-ekipaget Ritz Guiness och Martin Malmqvist för – sist i kön halvvarvet från mål, men ändå enkel seger. Det hela avslutades med Oskar J Andersson och Sete som betalade för en trevlig resa i vinnarhålet med att hugga segern kort före mållinjen. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kuskarna klara bakom Båths Uppfödnings-fyra
Nästa nyhet
Kuskarna klara bakom Båths Uppfödnings-fyra

Kuskarna klara bakom Båths Uppfödnings-fyra

På söndag blir startlistan klar till Svensk Uppfödnings-löpning, men redan nu är det klart vilka kuskar som tar plats bakom Svante Båths kvartett.

Svante Båth har tränat vinnaren i Uppfödningslöpning de två senaste åren och har som det ser ut på förhand mycket goda möjligheter för en tredje raka i tvååringarnas största uppgift. Fyra av de tolv hästarna i finalen som körs på Jägersro den 1 december kommer från hans stall – och nu är det också klart vilka som ska köra.

På Svante Båths hemsida meddelar man att kusk- och spårvalen är gjorda. Erik Adielsson fortsätter att ta plats bakom den hittills obesegrade Global Adventure (spår 2) medan Örjan Kihlström sätter sig bakom Bythebook (spår 3) som imponerade stort i försöken. Danske drivern Ken Ecce blir valet på Muscle Valky (spår 6), medan det är Ulf Ohlsson som tar hand om Alien Kronos (spår 7).

Läs även: Båth-dominans i Uppfödnings-kval – alla i final
Läs även: Christoffer bakom båda Uppfödnings-vinnarna

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop nominerad till Jerringpriset - så röstar du

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson