Travnet
ANNONS

En 172-oddsare i Prix d'Amérique?

Skribent

Publicerad kl 09.55, 12 december 2017

av Daniel Olsson

ANNONS
Breeders Course

172.50. Ja, det är förstås vinnaroddset i Prix d’Amérique 2010. Resultatet av det anrika loppets mest oväntade utgång någonsin.

Oyonnax hette den högst överraskande huvudpersonen på Vincennes och i hela trav-världen för knappt åtta år sedan.

Prix d’Amérique 2010 var en sällsam historia.

Kanske var det också, om vi ska vara ärliga, lite av ett ”mellanår”. För svensk del var det i alla fall det definitivt. Förutom Hot Tub i Prix de Bretagne och Opal Viking i Prix de Belgique, kördes B-loppen utan svenskt deltagande. Den senare, Opal Viking, var sedan ende svenske hästen i Prix d’Amérique, den sista för hans del, men tioåringen hade inget med toppstriden att göra det här året.

I stället var det alltså Oyonnax som kom att skriva, en oväntad, trav-historia. Den då åttaårige travaren, tränad av Vincent Brazon och vid den här tiden oftast körd av Sébastien Ernault, hade inte direkt utmärkt sig hittills i sin karriär.

På intet vis menat att Oyonnax var dålig; han hade en lång och nyttig karriär bakom sig redan nu, men inga framgångar som riktigt stack ut och de största loppen som unghäst hade han inte varit med i.

Men den 31 januari 2010 var det dags för Oyonnax stora stund.

Efter att ha varit oplacerad i Prix de Bretagne, knep han faktiskt andrapriset i Prix du Bourbonnais (som Quarla vann) och slutade sedan åtta i Prix de Bourgogne.

I Prix de Belgique startade hästen inte, det för att i stället vässa formen i Prix de Cornulier (!), det största montéloppet, som ju går bara veckan före. Eller vässa formen är kanske fel; faktum är att Oyonnax tillmätes avsevärt mycket större chanser där än en vecka senare, hästen blev andrahandare i loppet men fick nöja sig med att sluta sjua bakom skrällen One du Rib.

Så när Oyonnax gick ut i Prix d’Amérique sju dagar senare, var det nog främst för att spela en statistroll, det antog nog de flesta, något som oddsindikatorn också tydligt visade.

Favorit det här året var i stället den tioårige Meaulnes du Corta. Titelförsvararen som här hade ett ganska så bra läge att avsluta sin karriär med att bli en i skaran med två PdA-titlar.

De främsta utmanarna var två ungtuppar. Två nyblivna femåringar. Fabrice Souloy-tränade Rolling d’Héripré som nyss vunnit Critérium Continental och en inte helt obekant Ready Cash, som ju var kullens obestridlige kung, trots galopp i nyss nämnda lopp.

Hur som helst. Ready Cash gjorde ganska tidig sorti i denna sin första PdA-start. På frammarsch i tredjespår föll han över i galoppsynden vid utgången av den andra svängen. Vid det läget hade Pierre Levesque redan kört fram Meaulnes du Corta till ledningen och det tunga uppdraget i dödens hade fallit på Rolling d’Héripré (som hade Bazire i sulkyn).

Så långt, ganska så bra för Meaulnes du Corta alltså. Särskilt som Rolling d’Héripré tydligt signalerade slaget förlorat i sista sväng (han galopperade sedan som slagen).

Men det var det här med Oyonnax då. Sébastien Ernault hade hittat igenom perfekt med åttaåringen som gjorde hela loppet som trea i andraspår. När luckan uppenbarade sig mitt i sista sväng hade han inte behövt göra något jobb alls.

Oyonnax tog rygg i tredjespår på Quaker Jet, som för övrigt var en 109-oddsare, och fick full order i fjärde spår när endast upploppet var kvar. Quaker Jet, en supersensation i sig, kopplade säkert grepp på Meaulnes du Corta, men längre ut gick ju Oyonnax ännu kvickare.

Kort före mål var sensationen ett faktum att konstatera. Sébastien Ernault hann till och med att göra en segergest, synbart mest förvånad av vad som precis hänt.

Kolla loppet här nu.

Prix d’Amériques största skräll. Oyonnax betalade alltså ut drygt 172 gånger insatsen. Jämför med ”helt otippade” vinnare som Ina Scot till 28 gånger och Abano As till 31 gånger stålet.

Därmed är det kanske lätt att tro att Oyonnax var fältets minst spelade häst, men så var faktiskt inte alls fallet. Han var ”bara” fjärde minst spelad i loppet. Allra högst odds hade Return Money (som var oplacerad) till 218 gånger. Tvåan, Quaker Jet, var förresten ”tolftehandare” med sina 109 gånger.

Oyonnax visade, som det ju brukar heta, att ”inget är omöjligt”.

Det här kom förstås att bli hästens, i särklass, största seger. Faktum är att på de resterande 44 starter som han gjorde kom blott en seger. Den i Prix des Ducs de Normandie i Caen senare samma vår, vilket också blev hästens näst största seger (värd 75 000 euro).

Oyonnax kom dock att medverka både i Elitloppet och Prix d’Amérique vid tre tillfällen totalt. Han gick till och med till final i Elitloppet sitt sista tävlingsår, 2012. Totalt blev det 15 segrar på hela 129 starter och knappt 1,9 miljoner euro intravat.

2011 var dock ordningen återställd. Då vann som vi minns Ready Cash sin första av två raka i PdA, efter batalj med en viss Maharajah.

Oyonnax var faktiskt fyra då.

Spelad till 14 gånger.

Prix d'AmeriqueOyonnax
ANNONS
Nästa artikel