Just nu:
17.37 Dubbelt Redén i STL Open
17.34 Ecurie D. utan problem
11.02 Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!
10.44 Positivt dopningsprov för franske storloppsvinnaren
09.55 Venerate vass vinnare i Mohawk Million
19.09 Brambling Kriterie-kung
18.03 Knall av Eagle Eye
16.10 Omöjligt stoppa Mascate Match
15.48 Gimpanzee slog till
15.24 Sleipnerdagen: SM-guld på rekordtid för Don Viking

Östersund 22 juli: Med Tjomsland i huvudrollen

En stor kallblodskväll väntar i Östersund – och det ser bra ut på förhand för Öystein Tjomsland. Jag tror den norske kallblodsgiganten sitter bakom vinnaren i såväl Derbyt som Derbystoet. Havglimt imponerande stort på mig i uttagningen senast och även motståndet knappast går av för hackor tror jag inget kan stoppa den här tjusige fyraåringen. Stjärnan Lome Brage blir favorit i Sven O Perssons Minne – men här har jag ett spännande motbud.

Den här veckan och nästa har vi inte möjligheten att ge våra läsare dagliga tips. Vi beklagar det. Nästa tips är till Bollnäs omgång på lördag och publiceras under fredag eftermiddag.

Klicka på önskat lopp
Välj lopp
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

3 Östersund – Spelstopp 19.20

Spetsstriden:

5 Guli Tor är snabbast ut men det är nog tänkbart man vill släppa här. I så fall är det troligt att 6 Våler Nikolai kommer fram tidigt för att överta. Alternativet är 8 Bellfaks vid full laddning.


Loppanalys:

Öystein Tjomsland har en spännande kväll framför sig och inleder direkt med en bra chans till seger i form av 6 Våler Nikolai som ser ut att vara hästen att slå här. Femåringen har gjort enbart starka lopp i år; vann trots galopp för tre starter sedan och höll jättebra från dödens senast på Solvalla. Våler Nikolai öppnade relativt kvickt senast och frågan är väl om inte Tjomsland provar att ladda framåt direkt här, får han också överta ledningen måste det här vara toppchans.

8 Bellfaks har ett trist läge men känns ändå som förste utmanare. Mötte tuffa motståndare i Årjäng senast men höll farten klart godkänt, så formen sitter där. Avgjorde på rejält sätt i ett stayerlopp före det och då hästen ändå öppnar hyggligt kan man nog hitta ett fint läge nu.

9 Bokli Teddy är meriterad och kommer med två raka på Leangen, senast mycket lätt från ledningen. Motståndet i kväll är nog strået vassare förvisso men på den uppvisade formen måste nog Bokli Teddy ändå behandlas som en allvarlig konkurrent. Läget kan borga för en trevlig ryggresa.

4 Fender har hög kapacitet och återkom senast i debut Niclas Torstemo efter ett långt uppehåll. Då räckte han inte, vilket var förklarligt, men loppet lär nog ha fört hästen framåt en hel del. Även om det knappast är toppform än måste han ses om en outsider från bra spår.

I outsider-klassen räknas också 1 U.R. Faxe som såg väldigt vass ut vid segern på Dannero senast. Nu möter han hårdare kamrater, men från smygläge kan han slå till. 3 Faks Nils har nog bättre form än vad raden ger intrycket av och utrustas dessutom med Örjan Kihlström. 5 Guli Tor har inte visat någon glittrande form men är mycket snabb ut och kan få loppet. 10 Don Viking och 11 Torpa Olea är tuffingar som med tempo på loppet kan göra sig gällande, men är knappast gynnad av lägena.

Rank: 6-8-9-4


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 6 Våler Nikolai till oddset 2.00 hos Unibet.

4 Östersund – Spelstopp 19.43

Spetsstriden:

3 Juliana Rags öppnar bra och trivs i ledningen, trolig spetshäst. Kan utmanas av 4 Unleash the Steel om man löser spåret. Springspårshästarna på tillägg, 10 So Gå Kleopatra och 11 Elsa Mearas laddas nog framåt direkt.


Loppanalys:

Ett väldigt öppet lopp på pappret där jag har en kul idé i 8 Fragolini Am. Hon har kanske ingen jätterolig rad men är i mycket bättre form än så. I sin senaste start återkom hon på ett väldigt bra sätt efter galopp, avslutade i spåren och var inte överdrivet långt från täten efter att ha visat 12,5 på sista varvet. Ulf Ohlsson upp i vagnen nu kan ge en lite extra skjuts och med rätta ryggar tror jag att hon kommer bli farlig när det drar ihop sig.

11 Elsa Mearas fick utdelning på formen och kommer från en seger, avgjorde då via en tung avslutning. Har begåvats med ett springspår här och prickar man det kan mycket av försprånget vara inhämtat på direkten. Ett tidigt vinstbud.

2 Indine Keeper omgärdas av högt rykte, men har inte alls levt upp till det ännu i lopp. Rapporterna är dock goda när hon nu återkommer efter ett uppehåll och det kan vara så att hon är segeraktuell direkt. Från intressant läge och med Örjan vid tömmarna måste hon tas med i beräkningarna.

3 Juliana Rags vann på Leangen senast efter att ha spårat hela vägen. Det var kanske inget märkligt motstånd men stoet såg fint ut och från det här läget talar mycket för att det blir ledningen igen. Det kan definitivt bära hela vägen vid ett sådant scenario.

Det vimlar av kantbollar i loppet. Jag tycker man ska kika extra på 4 Unleash the Steel som felade i kampen om en plats senast, men var riktigt rejäl vid en seger på Umåker tidigare i somras. Hon är inte sämre än övriga på start. 10 So Gå Kleopatra kommer från försök och final-lopp i Lycksele och håller form; hon är kvick ut och kan komma bra på det direkt. 14 Krakas har ett iskallt läge men avslutade bra på rekordtid senast och om det klaffar med resan, är hon en tänkbar skräll.

Rank: 8-11-2-3


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 8 Fragolini Am till oddset 9.00 hos Unibet.

5 Östersund – Spelstopp 20.05

Spetsstriden:

1 Alfa Lina är mycket startsnabb och från ett innerspår ska det normalt bli svårt att lura henne på ledningen, även om i första hand 2 Norheim Borka säkert lär försöka. 8 Guli Anna kommer nog laddas utifrån men kan knappast spetsa.


Loppanalys:

Öystein Tjomsland har en trio i finalen av Derbystoet och jag tror att tränaren själv sitter bakom loppets vinnare 10 Brenne Berna. Jag tycker att hon ska vara favorit i det här loppet och det är ett självklart spel. Brenne Berna avslutade sylvasst i försöket senast och visade då nedåt 1.21 sista 700 utan att hinna förbi en mycket duktig Alfa Lina. Hon hade dock långt fram då och förhoppningsvis ska man kunna hitta ett lite bättre läge till den här starten. Brenne Berna är ruskigt vass på speed och ska bli svår att stå emot.

1 Alfa Lina har gjort det fantastiskt hela karriären och är värd den stora segern snart. Att toppformen sitter där visade hon då hon anförde hela vägen senast och som sagt höll ifrån sig tipsettan. Alfa Lina är mycket kvick iväg och det ska nog en del till för att snuva henne på ledningen här. Väl där lär kusken nog se till att hålla tempot uppe. Det givna första motbudet till Brenne Berna.

2 Norheim Borka är också en allvarlig kandidat från Tjomsland-stallet. Var helt överlägsen från spets i sitt försök senast, vann förvisso på en sekund långsammare tid än Alfa Lina, men å andra sidan fanns det gott om krafter kvar. Kommer nog laddas direkt här, men jag gissar det blir svårt att ta sig före till spets. Men hon är bra nog att ha chans även från dödens.

3 Sjö Stjerna, den tredje försöksvinnaren, får rankas trea av Tjomslands trio, men är för den saken inte avskriven i striden. Fick bestämma i ledningen senast och hade krafter kvar. Skulle hon få rätta resan här, samtidigt som favoriterna har sämre dagar, kan det räcka.

Jag tror det kan bli klurigt för övriga att blanda sig i segerstriden, men det är värt att kolla lite på 11 Lyngås Alfa som besitter stor kapacitet och gick en tung avslutning senast. 5 Briskeby Anna är också en platskandidat, liksom Kriteriestoet-vinnaren 8 Guli Anna som dock inte visat samma form ännu i år.

Rank: 10-1-2-3


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 10 Brenne Berna till oddset 2.00 hos Unibet.

6 Östersund – Spelstopp 20.26

Spetsstriden:

Ensam på startvolten bär det av mot spets för 2 Peter Highness och väl där finns nog ingen anledning att släppa.


Loppanalys:

Långlopp där jag vill prova med 2 Peter Highness. Den fint stammade valacken har inte någon vacker rad, men den är ganska så missvisande. Näst senast blev han fast med mycket krafter kvar och sparat i mål hade han också senast efter att ha fastnat mellan hästar. Så lär inte bli fallet den här gången; som ensam på startvolten lär Kylin-Blom ta hand om ledningen per omgående. Peter Highness är en stark sort och får han trolla bort några hundra meter i spets kommer han inte bli lätt att fånga för motståndarna där bak. Hela vägen.

11 Donners Am är en annan sort som trivs ypperligt på dryga distanser. Han kommer dessutom med god form; senast sköt han till på ett mersmakande vis efter att ha fått fritt för sent från vinnarhålet. Det är ett par hästar som ska rundas förstås, men det här är hästen som kan kliva runt rubbet.

10 J.H. Mannerheim, en gång i tiden femma i Derbyt, gör en intressant debut för Daniel Wäjersten. Valacken gjorde flera bra lopp i Frankrike i vintras och har också den styrka som behövs i det här loppet. Blir lite svårbedömd den här gången då han är i avsaknad av lopp, den riktiga toppform lär nog inte finnas där, men han är så pass bra att han definitivt måste räknas i segerstriden.

8 Ready For More är skör men har stor kapacitet i grunden. Slog till med seger direkt i comebacken, då i ett breddlopp. Lever hästen upp till sitt kunnande, går ingen säker här. Får hållas som en outsider tillsammans med Jörgen Westholms duo. 7 Knifetown Lover duger normalt mycket långt i det här sällskapet, men har visat mycket galopper på sistone. 4 Liam Dana höll helt okej efter att ha provat en utryckning från ledningen senast, närmar sig formen.

Rank: 2-11-10-8


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 2 Peter Highness till oddset 3.50 hos Unibet.

7 Östersund – Spelstopp 20.46

Spetsstriden:

1 Lome Brage är antagligen det startsnabbaste kallblodet i världen och kommer normalt inte att släppa en läng från innerspåret.


Loppanalys:

Sven O Perssons Minne ser 1 Lome Brage som klar favorit, det handlar ju om ett av våra allra bästa kallblod som dessutom begåvats med innerspår bakom bilen; ett läge som det omöjligen går att lura honom på ledningen från. Senast slog han i ren iver på en galopp i starten, men det får nog ses som en engångshändelse. Gången före fick han press av Odd Herakles i Alm Svartens Äreslopp och orkade inte slut och i Elitkampen var han utan chans från kön, så formen kanske ändå inte är hundra procent. Jag säger inte att det sannolika scenariot inte är att Lome Brage leder runt om, utan jag säger att jag är sugen på att spela emot.

Provar därför en roligare spelidé i form av 3 Pave Faks som lär bli betydligt mindre betrodd. Han har sett jättefin ut på sistone och kommer till Östersund i angeläget ärende. I de båda senaste starterna har han stött på Odd Herakles; gick en stark avslutning som tvåa på Jarlsberg och i NM förra helgen var han på väg fram mot dödens utvändigt om den samme, när Pave Faks plötsligt bröt ut i banan. Också det får ses som ett olycksfall i arbetet. Det här är en tuffing som jag misstänker kommer syna dödens på Lome Brage och skulle det sistnämnde ha en lite sämre dag, kan Pave Faks avgöra till segern.

2 Tangen Haap är givetvis också ett starkt motbud. Han vann Elitkampen i fjol, slutade trea i årets version och har visat toppform efter det. Fick jobba utan rygg bakom Odd Herakles (just den samme) senast på Bergsåker men höll farten strålande. Perfekt läge i kväll; Karlsson kan välja dödens eller rygg på favoriten, eller bli avlöst och få andra utvändigt.

4 Pydin vann det här loppet i fjol och visade senast efter en lite sämre period att han är tillbaka i bästa slag; höll mycket starkt efter sista varvet utan rygg och visade 20,5 sista kilometern. Blir det tryck på loppet och Pydin hittar rätta ryggarna, kan han slå till.

10 Kleppe Fanden imponerade stort vid seger på Solvalla senast, men stöter på hårdare motstånd nu och missgynnas av läget. Räknas mer som skräll den här gången.

Rank: 1-3-2-4


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 3 Pave Faks till oddset 8.50 hos Unibet.

8 Östersund – Spelstopp 21.06

Spetsstriden:

2 Glide Devie känns snabbast och lär vara den mest intresserade. Bra spetsläge från bricka tvåa. Inte omöjligt att Bergh kommer fram tidigt med 8 Brunello Hall.


Loppanalys:

Fyraårige 8 Brunello Hall har hittat stilen hos Robert Bergh och på barfotabalans. Han har gjort idel rejäla lopp på sistone; höll starkt för två starter sedan efter sista varvet ute i tredjespår och bara stack från spets i Visby senast. Läget är förstås inte kul men jag tror knappast Bergh backar ner i kön från början; det här är en häst som kan avgöra den tunga vägen. Så fin som Brunello Hall sett ut på sistone tycker jag han är det givna förstabudet.

2 Glide Devie kommer också med toppform och två raka. Rejäl efter att ha tagit över spets i Gävle och lämnade fältet vid segern på Åland senast; 14,9a/1640 i Mariehamn är en bra tid. Från ett perfekt spår är det sannolikt att Glide Devie tar spets och sedan kör där. Bra chans att spåra runt om.

11 M.T. Montpelier har gjort det väldigt bra i fyra starter för Magnus Träff vilket resulterat i tre segrar. Båda de senaste har kommit från ledningen och dit hittar han väl knappast den här gången, men det är en häst fortsatt under utveckling som definitivt kan reda ut det här från alla positioner.

Många rysare finns i loppet. 7 Atlas Kronos känns spännande; blev fast med mycket sparat näst senast och kan bli giftig med tempo och klaff. 14 Panama Rags har ett stort fält att runda men det är ett tufft sto som kommer från en stark insats i Leangen, ska passas. 3 Silver Bullit har potential; avslutade fort efter sen lucka senast och hade varit borta ett par månader inför det. 6 O.P’s Fantastic är bättre än vad raden säger och hade mycket sparat senast. 12 Invented Sund formligen flög över upploppet senast, men det är tuffare motstånd i kväll.

Rank: 8-2-11-7


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 8 Brunello Hall till oddset 2.00 hos Unibet.

9 Östersund – Spelstopp 21.26

Spetsstriden:

2 Järvsö Elling är riktigt rask ut och ska inte få problem att ta sig före 1 Kinge Svarten för att sedan köras i spets. Det är inte omöjligt, snarare troligt, att 3 Havglimt i alla fall provar en bit men ska inte kunna ta en längd.


Loppanalys:

Kallblodsderbyt ser också Öystein Tjomsland i en avgörande roll och jag tror att han sitter bakom vinnaren även här. 3 Havglimt imponerade oerhört på mig i uttagningen när han bara lämnade fältet från ledningen över sista bortre och vann med ”halva upploppet”. Segern togs på 1.23,8a/2140 och jag kan lova att reservtanken aldrig var brukad. I finalen möter Havglimt givetvis tuffare motstånd och det är heller inte troligt att kan kommer till ledningen; risken för dödens är överhängande. Men på det intrycket som Moe Odin-sonen lämnade senast tror jag inget stoppar honom.

2 Järvsö Elling är självskriven som huvudkonkurrent. Jan-Olov Perssons häst vann vattentätt från tät i sin uttagning och då hästen besitter ordentligt startsnabbhet talar allt för att det är den taktiken som ska nyttjas även i finalen. Järvsö Elling spetsar och får sedan ta emot Havglimt. Kan bära runt om.

9 Grisleprinsen G.L. är stall Tjomsland andra bidrag och också en riktigt fin talang; åtta starter har blivit till sex segrar (och två andrapris). Kunde inte hinna fram till Järvsö Elling senast, men avslutade vasst och det var nog inte tomt i mål heller. Hästen är lite ”grönare” än övriga två, men skulle det bli körning av där framme kan han kliva in i bilden till slut.

10 Fräcke Prins känns som fältet stora luring. Han har inte gjort många fel hittills i karriären och hade nog kunnat vinna uttagningen senast om han inte unnat sig en galopp på bortre lång. Avslutningen var dock av bästa kvalitet och även här gäller att det behövs lite tempo på loppet (vilket vi får förmoda att det blir), då kan han skrälla.

1 Kinge Svarten överraskade när han vann sitt försök, sedan jättefavoriten Grisle Odin G.L. gjort bort sig. Insatsen var riktigt rejäl och man ska nog inte avskriva honom helt i finalen. Lär knappast ta spets från innerspåret men garanteras en trevlig invändig resa. En rysare.

4 Bäcklös Uriel vann Kriteriet i fjol, är segerlös ännu i år, men visade senast att han har hittat formen. Var utan chans mot Havglimt då, men lika överlägsen tvåa. Det känns dock som att det kan vara väl tufft att begära seger i kväll.

Rank: 3-2-9-10


Spelförslag:

3 Havglimt är släppt till 1.70 vilket är lägre än vad jag hoppats, men å andra sidan tror jag som sagt han kommer vara mycket svårstoppad.

10 Östersund – Spelstopp 21.46

Spetsstriden:

3 Åsens Boggie är väldigt snabbt ut men vill nog gärna släppa. 4 Global Wizard lär vilja överta, men 5 Easy Cash är nog ännu snabbare och måste gälla som spetsfavorit.


Loppanalys:

Klass 1-försök med flera fina hästar där min röst faller på 4 Global Wizard. Valacken har visat absolut toppform på sistone. För två starter sedan kastade han loss över sista bortre, klockade sista 800 i 1.09-tempo och vann med krafter kvar. Efter det fick han jobba i dödens på Easy Cash men gav aldrig riktigt slaget förlorat, mycket fint intryck. Global Wizard är snabb ut och jag tror inte det är omöjligt att han spetsar här, men Easy Cash kan bli för svår att stå emot från början. Vinnarhålet heter så av en anledning, så det kan lösa sig ändå. Ett kul spel som inte är lika betrodd som favoriterna.

2 Pleasure For Cash besitter mycket stor kapacitet men blandar och ger rätt friskt i prestationerna. På Åmål näst senast såg han maffig ut på frammarsch, men slog på en galopp. Senast i ett långlopp blev det enkelt till slut. Valacken har fått ett perfekt läge här och är nästan säkert bästa hästen i fältet, så lever han upp till sitt kunnande blir han förstås inte enkel att brotta ned.

5 Easy Cash såg förträffligt fin ut vid två raka segrar men fick senast i ett MTU-lopp ge sig från spets efter en väldigt tuff öppning. Efter det har hästen fått ta igen sig lite, men är formen likvärdig med vad han visade vid segrarna är han en allvarlig segerkandidat. Easy Cash är blixtsnabb ut och det är troligt att han frontar här för att försöka leda till mål.

10 First Ideal Man har bara en seger hittills, men var i gengäld väldigt bra då. Formen är på topp; i de två senaste loppen har han varit ute i hårda gäng och gick över mål med mycket krafter kvar senast. Kul smygläge nu och blir det överpace kan han överraska.

1 Pane Vino avslutade fint senast, det är toppform. Lite utelämnad från det här läget men med fritt och klaff är han inte borträknad. 7 Gardner Shaw har också mycket kapacitet men hamnade lite för långt ut bakom vingen för att vara stekhet den här gången.

Rank: 4-2-5-10


Spelförslag:

Jag spelar vinnare på 4 Global Wizard till oddset 7.00 hos Unibet.

 


Spelredaktör
Daniel Olsson
daniel.olsson@travnet.se

Spel från unibet

Tidigare travtips

Solvalla 27 september: Double Exposure är svaret!

Travtips
söndag 11.02, 27 september
Efter en lördag med Kriteriet och Oaks öppnar Solvalla portarna för en ny toppklassig tävlingsdag den här söndagen där STL Open-finalen utgör det sötaste russinet i kakan. Loppet ser mycket ut att handla om två stjärnor från Daniel Redéns stall – jag välje...
Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 13.15, 25 september

Solvalla 26 september: Barbro krossar dem i Oaks!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 13.14, 25 september

Bergsåker 25 september: Välkommen tillbaka, Ängsborken

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 11.38, 25 september

Lunch-draget Åmål: Positiva tongångar

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.03, 24 september

Boden 24 september: En finsk flirt som är svår att stå emot

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 11.01, 24 september

Lunch-draget Hagmyren: Här snackar vi nytändning

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:18, 17 september 2020

”Bergharn” gillar grabbar mest

STRÄNGNÄS: Fint väder förvisso denna torsdagmorgon, men ack så kalla nordliga vindar som sveper in mot oss. Hösten är definitivt här. Bergh gillar grabbar mest. Tarzan uppskattar tjejerna. Roade mig att titta på de 10 vinstrikaste tränarna i Sverige detta ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson