Nu kan Reijo Liljendahl titulera sig proffstränare. På den färske Solvallatränarens träningslista finns i dag arton hästar.

Tidigare i år blev det som bekant stor uppståndelse kring att Reijo Liljendahl lämnade sin tjänst som försteman hos Stig H Johansson.

Avsikten var att börja en egen rörelse som proffstränare. I mitten av mars meddelade Svensk Travsport att man skulle bevilja Liljendahl interimlicens, alltså en tillfällig sådan eftersom den ”riktiga” A-licensen kan fås först efter nästa förberedande proffstränarkurs som hålls i september.

Nu, från och med onsdag, är Reijo Liljendahl också officiellt proffstränare. På den initiala träningslistan ryms arton hästar. Samtliga tidigare tränade av Stig H Johansson. Däribland reklamhästarna Formula One och Stormysky. Nio av hästarna är ostartade.

KLICKA HÄR för att se Reijos hela träningslista.

Läs även: Reijo Liljendahl får tillfällig proffslicens

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Beau Mec tvåa i Frankrike – diskades

Beau Mec tvåa i Frankrike – diskades

Timo Nurmos Beau Mec provade hetluften i franska Angers under onsdagen. Men trots att hästen var tvåa i mål fick han inga pengar med sig.

2011 års svenske Derbyvinnare Beau Mec  har inte direkt domarna på sin sida i Frankrike. I dag gjorde hästen sin fjärde start i landet – och diskades för tredje gången.

Beau Mec vann emellertid senast. Det då han startade på Laval i mitten av mars. Under onsdagen äntrade han banan i Angers, sydväst om Paris.

Eric Raffin lotsade svensken som var favoritspelad och gick till ledningen en bit in i loppet. Beau Mec hade fortsatt greppet in över upploppet men fick ge sig mot Ramsay du Ham som spurtade starkast för Bernard Piton.

Men domarna var som sagt inte till freds med hur Beau  Mecs aktion såg ut och valde att diska honom från andraplatsen.

Vinnaren, som erhöll 20 250 euro, klockades till 1.15,0 över 3100 meter.

Med i loppet fanns även Treskool du Caux som slutade trea, Quaker Jet som var sexa i mål samt Main Wise As som också diskades, det efter tidig galopp.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fin i jobb - Fascination snart tillbaka
Nästa nyhet
Fin i jobb – Fascination snart tillbaka

Fin i jobb – Fascination snart tillbaka

Kulldrottningen är snart tillbaka. Fascination gick ett strålande snabbjobb inne på Jägersro och nu hägrar en årsdebut.

Lars I Nilsson-tränade Fascination har i stort sett gjort rent hus i årgångsloppen så här långt.

Super Arnie-dottern vann Uppfödningslöpning som tvååring och i fjol som treåring blev det fullträffar i båda Oaks och Breeders Crown och 3,2 miljoner kronor intravat. Totalt kan Fascination skryta med över 4 miljoner på bankboken och trevliga 13 segrar på 20 starter.

Under onsdagsförmiddagen gick det nu fyraåriga stoet ett snabbjobb inne på Jägersro och tongångarna efteråt är odelat positiva.

– Hon kändes fantastiskt fin och har övervintrat väl. Jag körde 1. 13,5 sista varvet med 1.11 sista 500 och hon löste det på ett mycket enkelt sätt, detta ska bli spännande, sa kusken Johnny Takter till Jägersros hemsida direkt efteråt.

Fascinations senaste start var i slutet av november. Tränaren Lars I Nilsson siktar nu på en årsdebut på Jägersro om knappt två veckor, den 16 april. Därefter är målet att starta i Drottning Silvias Pokal på Åby. Försöken till det loppet går den 2 maj och finalen två veckor senare.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86 - Statistik Solvalla
Nästa nyhet
V86 – Statistik Solvalla

V86 – Statistik Solvalla

Förra veckan fick analysen utgå på grund av en bemärkelsedag, så jag inleder denna gång med några kommentarer om resultaten de två senaste omgångarna. Det skrivs rent generellt alldeles för lite efterhandskommentarer, inte minst i jämförelse med hur mycket förhandsspekulationer det finns.

Först omgången som avgjordes 20 mars:
Att 10-för-10-favoriter förlorar hör inte till vanligheterna. På V75-spelet har det hänt två gånger på tjugo år, senast 2003. När det senast hände på Solvallas onsdagstävlingar (spelformerna har ju varierat) vet jag inte. Hallsta Lotus förlorade som 10-för-10-favorit på V86 i juli ifjol, men det loppet avgjordes på Solänget.

Att New York US skulle åka dit som sådan i V86-1 för två veckor sedan var inte lätt att förutse. Det fanns två jättefavoriter i omgången, och fler minus på förhand hade i så fall den andre (Djali Boko i V86-5, men han infriade ju).

Efter det inledande favoritfallet följde idel väntade resultat. En skräll blev det, men den kom i ett av de två lopp där det på förhand fanns en skrällrisk och där ”alla” garderade. Den andre jättefavoriten Djali Boko vann, och alla övriga vinnare rankades 1-4.

Ändå gav 7 rätt fina 1531 kr och 6 rätt nära en hundring. Anmärkningsvärt bra. Bara 12% av omsättningen går  till sjuorna. V86 är travets allra bästa spel, delvis beroende på att de spelare man möter inte alls är lika skickliga som t ex de som spelar V75. De inlämnade V86-systemen är inte alls effektiva.

V8-spelarna gick det i vanlig ordning bra för. Man omsatte bara 969 000 kr, men två spelare vann och dessa fick 715 000 kr vardera. Totalt fick V8-spelarna 148% av sina insatser tillbaka.
Motsvarande omsatte de vanliga V86-spelarna 16.3 miljoner och fick tillbaka 9.8 av dessa, 60%.
Båda V8-spelarna hade spelat system för ”över 1000 kr” som det heter, och båda hade lämnat in i Sverige.

Motsvarande förra veckan, 27 mars, så hade V8-spelarna omsatt 941 000 kr och de fick 1.27 miljoner tillbaks – 135% av sina insatser. De vanliga V86-spelarna fick tillbaka 61%. Det här mönstret ser man hela tiden. Det skulle löna sig att kopiera alla V8-system och lämna in dem varje vecka!

Första kvartalet av 2013 är redan avklarat. Man kan notera att andelen favoritsegrar på V86-spelet varit anmärkningsvärt låg, 26%. Då man summerar året kan man förvänta sig en notering i intervallet 37-40%. Det innebär att det kommer bli märkbart fler favoritdominerade omgångar under de kommande nio månaderna.

Efter tisdagen var bara 1 016 126 kr omsatt, sällsynt lite. Av dessa pengar låg 2 578,50 kr (2.5 promille) på V8-alternativet. Det genomsnittliga systemet var 285 rader stort. Under onsdagen kommer många fler filinlämnade system in och snittsystemet sjunker till ca 100 rader.

V86-1: Autostart, kort distans, hög klass [sidan 15]
Omgångens största favorit inleder. Denna infriar 6 gånger av 10 inom V86-spelet. Spår 6 har index 0.9, det reducerar alltså infriandechansen. En nedstrykning är kraftigt gynnsam, då spår 5 istället har index 1.4.

Grovt räknat – nu är infriandechansen ca 0.6 X 0.9 = 54%. Vid nedstrykning blir den 0.6 X 1.4 = 84%.

V86-2: Autostart, medeldistans, låg klass [sidan 32]
Ännu en jättefavorit. Hur är det då med spår 8 bakom bilen i sådana här lopp? Trots att det finns ett underlag om närmare 700 liknande lopp under 2000-talet är underlaget för spår 8-favoriter för litet för tillförlitlig statistik. De två ytterspåren (7-8) tillsammans visar dock index 0.9 för infriande.

Motsvarande beräkning som föregående lopp: Omgångens näst största infriar i 46% av V86-omgångarna. 0.46 X 0.9 gör ungefär 41%.

V86-3: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp. Struken: 10. [sidan 52]
Jättelåg klass också, med en maxgräns redan vid 90’ är det ett av de sämsta fyraåringslopp som körts på Solvalla. Bara 30 000 i förstapris också; det är lunchtravsnivå vi möts av här.

Från lunchtravet finns faktiskt en del statistik över sådana här lopp. ¼ vinns av favoriten och ¼ av skrällar rankade 6-10. Hälften av loppen vinns av någon rankad däremellan, 2-5 alltså.

Loppen på Solvalla uppvisar en lite annorlunda statistik, delvis säkert för att även de lågklassiga loppen brukar vara lite bättre än så här. Hursomhelst finner man 48% favoritsegrar (och 47% spetsvinnare). Hästar rankade lägre än 8 har promillechanser.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög mellanklass. Struken: 5. [sid 83-84]
ATG placerar pricksäkert omgångens öppnaste lopp som den fjärde avdelningen, eftersom man här kör triospel. I år har favoriterna förlorat den här avdelningen varenda gång. Man får gå tillbaka 16 omgångar, till den 5 december, för att finna en favorit som infriade i V86-4.

Statistiken säger annars att favoritchansen ska ligga på 25% i det här loppet, med tanke på vilken typ av lopp det är och tagit i avseende att den är tämligen stark på strecken.

Överlagt är hästarna på tillägg en aning gynnade. Bästa spelobjektet är i regel tredjehandaren. Tre hästar – 4, 12 och 14, har chanser mycket nära noll.

15 Kricken CD har resultaten 3-3-2-2 i de fyra senaste starterna för Daniel Olsson. Kanske är han en ”årstidare”? I så fall ska man se upp: För nästan precis ett år sedan vann han ett V86-lopp överlägset. Från bakspår på tillägg är det förstås ingen jättechans, men han kommer från stall i form och är streckad på 1%… chansen är säkert dubbelt så stor!

V86-5: Autostart, medeldistans, lärlingslopp. Struken: 11. [sid 44-45]
Här eller i sista avdelningen kommer omgångens svagaste favoritskap. Den favorit som blir svagast på V86 vinner ”aldrig” – senast var mer än ett halvår sedan.

Statistiken visar annars på 24% grundchans för favoriten i sådana här lopp. Att klassen är så låg gynnar favoritchansen, likaså att det bara är ston. Den senare faktorn ökar även skrällrisken: Stoloppen är kända för sin ”favorit-eller-skräll”-profil.

Lämpligt helgarderingsobjekt. Tänk på att kuskfaktorn är lite extra viktig här, och några av lärlingarna är väldigt orutinerade.

V86-6: Autostart, kort distans, låg klass [sid 11-12]
Ännu en jättefavorit. Statistiken talar om en grundchans om 50/50 för favoriten här. Tredjespåret har ett favoritinfriandeindex på 0.7.

Innerspåret är inte optimalt, men om man ska gardera ”bästa hästen” – som ju favoriten säkert är – ska man inte glömma spetshästen. 1 Adolf Hornline (8%) är meritlös och har tjänat väldigt lite pengar, men är också spetsfavorit och ska tävla barfota och med jänkarvagn. De här faktorerna kan få vilken häst som helst att vinna!

V86-7: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp [sidan 52]
Som avdelning tre, men aningen högre klass och bara för ston. Grundchansen för favoriten är 50%, men infriandeindex från bakspår ligger på 0.8.

2 Digital Media (13%) är väldigt startsnabb och ”jag kör i spets!” säger kusken. En seger på 21 starter imponerar inte, men spetshästen vinner 47% av de här loppen och det spelar mindre roll hur meriterad den är innan eller hur mycket streckad den är.

V86-8: Lopp med två tillägg, stayerdistans. Strukna: 1, 3. [sid 101-102]
6 Claes Boko och 13 Standout är två nyblivna fyraåringar som båda nu gör årsdebut – mot äldre, i ett stayerlopp. I princip en omöjlig uppgift, ändå är de mest betrodda på spelet.

6 är spetsfavorit, och spetshästen kan alltid vinna. I sådana här lopp håller den till mål i 35% av fallen. 13 har en tränare som kan ”trolla”, särskilt med unghästar. T ex tränade han Scarlet Knight, den förste att segra i Guld på V75 som fyraåring (2002). Klarar man det, kan man nog vinna ett sånt här lopp också.

Dessa faktorer gör att man inte ska såga favoritduon helt, men nog ska man gardera vidare i alla fall. En sak som är säker, är att de är överstreckade i förhållande till verklig chans.

Statistiken visar att de på dubbla tillägg är klart gynnade och de på mellanvolten mycket missgynnade.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tingsryd lockar med miljonbouns
Nästa nyhet
Tingsryd lockar med miljonbouns

Tingsryd lockar med miljonbouns

En bonus på mastiga en miljon kronor. Det kan bli verklighet på Tingsrydstravet i sommar – för den som slår världsrekord, det vill säga.

Tack var sponsorer kan den småländska milebanan i Tingsryd nu locka med riktigt fina bonusar i två lopp under säsongen. Inte mindre än en miljon kronor kan komma att delas ut i vart och ett av loppen.

Det enda kruxet är att det då krävs ett nytt världsrekord för att erhålla miljonen.

Tingsrydstravet skriver på sin hemsida att man under V86-dagen den 29 maj ska ha ett lopp öppet för alla hästar där bonusen delas ut för den som kan slå det absoluta världsrekordet som innehas av Enough Talk och lyder 1.08,1*.

Några veckor senare är det stona som får chansen; då man kör en V64-omgång den 16 juni är det Giant Diablos världsrekord för ston på 1.08,5 som ska slås.

*Enough Talks absoluta världsrekord på 1.08,1a (1.49.3) är satt den 11 oktober 2008 på Colonial Downs. En bana som bara har en kurva och mäter en och en fjärdedels engelsk mil (ca. 2011 meter).

tiden 1.08,5 har, förutom av Giant Diablo, även tangerats av Donato Hanover, Muscle Hill, Lucky Jim, Chapter Seven och Arch Madness.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Wishing Stone mot start i USA

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson