Nu börjar vintern i Paris

Den här veckan börjar vintern i Paris. Åtminstone vintermeetinget på Vincennes. I drygt fyra månader framöver spelar den franska nationalarenan huvudrollen i travvärlden. Allt kulminerar förstås i Prix d’Amérique den 31 januari.

Den här onsdagen startar officiellt Vincennes vintermeeting upp. Paris-banan genomför ett intensivt program med närmare hundra tävlingsdagar fram till början av mars. En uppsjö av förstklassiga lopp ska avgöras på kolstybben de närmaste månaderna, men den absoluta höjdpunkten är självklar. Den här vintern är datumet för Prix d’Amérique den 31 januari.

Jakten börjar i Prix de Bretagne

Jakten på platser i Prix d’Amérique påbörjas dock tidigare. Precis som vanligt avgörs de fyra så kallade ”B-loppen” där de tre främst placerade får garanterad plats i jätteloppet. Prix de Bretagne som körs den 22 november är först ut.

Bland huvudnumren på Vincennes i vinter finns förstås också Prix de France, som körs två veckor efter Prix d’Amérique, och styrkeprovet Prix de Paris, ytterligare två veckor senare. Montésportens största slag rids i år den 24 januari när Prix de Cornulier avgörs.

De tre största loppen:

31 januari: Prix d’Amérique (900 000 euro i samlad prissumma)
14 februari: Prix de France (350 000 euro i samlad prissumma)
28 februari: Prix de Paris (350 000 euro i samlad prissumma)


Loppen som kvalificerar för Prix d’Amérique:

22 november: Prix de Bretagne (tre främsta till PdA)
13 december: Prix de Bourbonnais (tre främsta till PdA)
27 december: Critérium Continental, fyraåringar (vinnaren till PdA)
27 december: Prix Ténor de Baune, femåringar (vinnaren till PdA)
3 januari: Prix de Bourgogne (tre främsta till PdA)
17 januari: Prix de Belgique (tre främsta till PdA)


Andra storlopp under vintermeetinget:

20 december: Critérium des 3 Ans (för franska treåringar)
21 februari: Critérium des Jeunes (för franska treåringar)
6 mars: Prix de Sélection (för franska fyra-, fem- och sexåringar)


De största montéloppen:

27 december: Prix de Vincennes (för treåringar)
24 januari: Prix de Cornulier (650 000 euro i samlad prissumma)
7 februari: Prix de l’Ille-de-France (för den äldre eliten)
14 februari: Prix des Centaures (för fyra-, fem- och sexåringar)

  • vem vinner prix d’amérique?
Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tomas Malmqvist till tusen som tränare

Tomas Malmqvist till tusen som tränare

Tomas Malmqvist är det senaste tillskottet till den exklusiva klubben av tränare som tagit tusen segrar. Jubileumssegern togs dock redan i september.

Tomas Malmqvist är den 54:e travtränaren med licens i Sverige som tar plats i tränarnas tusenklubb. Det kan konstateras sedan Nordiska Travmuseet i Årjäng sammanställt Jägersrotränarens samtliga segrar och gjort avstämning med flera andra länders travförbund. Totalt har Tomas Malmqvist 1014 segrar som tränare, den 1000:e togs med Hector Eck i Halmstad den 21 september.

En stor milstolpe att nå

– Jag visst att jag närmade mig men att jag var förbi tusen hade jag ingen aning om. I min släkt har vi jobbat med travhästar i generationer och att då nått en sådan här milstolpe känns stort, säger Tomas till Svensk Travsport.

Drygt 200 av tränarsegrarna har kommit i Danmark där Tomas Malmqvist vunnit samtliga av de största årgångsloppen. Bland karriärens största framgångar hittills bör också nämnas både Drottning Silvias Pokal och Breeders Crown med Backfire, E3-final med Uncertain Age, Breeders Crown med Sillochnubbe samt segern i Critérium Continental 2014 med Tumble Dust.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Blé du Gers slagen i spurten
Nästa nyhet
Blé du Gers slagen i spurten

Blé du Gers slagen i spurten

Blé du Gers gjorde comeback för Jean-Michel Bazire och stod för en bra insats i Grand Prix du Centre-Est men fick ge sig för Cash du Rib. Den senare tog en efterlängtad första seger på över två och ett halvt år.

Franske Blé du Gers hade stora framgångar på nordisk mark i sommar då han i regi Frode Hamre bland annat vann Oslo Grand Prix. Nu är valacken tillbaka i Frankrike hos sin tidigare tränare Jean-Michel Bazire och på söndagen fanns han med på startlinjen i Grupp 3-loppet Grand Prix du Centre-Est som avgjordes på ovalen Lyon-la-Soie.

Tog första segern sedan 2018

Blé du Gers, körd av sin tränare, stod med 25 meters tillägg men tog sig förbi hela fältet och övertog täten med varvet kvar till mål. Genom sista kurvan uppvaktade favoritspelade Alcoy ivrigt och fick för en bit övertaget. Blé du Gers kontrade emellertid över upploppet – men mot Cash du Rib fanns inget att sätta emot. Jean-Loïc-Claude Dersoir hade lotsat ut Cash du Rib från vinnarhålet och var tveklöst hästen med mest krafter kvar till slut.

Segern, som var den första för Cash du Rib sedan mars 2018, blev lätt på 1.13,8/2700 och belönades med 33 750 euro i förstapris. Blé du Gers tvåa, klockad till 1.13,2/2725 meter. Alcoy fick nöja sig med bronset, på linje med Bazire-tränade Dreambreaker. Med i loppet fanns också Jörgen Westholms Apollon de Kacy som kom i mål som åttonde häst.

Här kan du se loppet:

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Very Kronos i Müllers
Nästa nyhet
Very Kronos i Müllers

Very Kronos i Müllers

Färske svensk mästaren Very Kronos är ute efter sin tredje raka seger. Men i Müllers Memorial på Jägersro väntar tuffa motståndare i form av Moni Viking och Cyber Lane.

Svante Båths topptravare Very Kronos har visat härlig stil på sistone och segrade i SM efter en stark insats för drygt två veckor sedan. På lördag jagar sexåringen en tredje raka seger när han finns med i startlistan av C.L. Müllers Memorial på Jägersro. Tillsammans med sin kusk Erik Adielsson inleder han från spår sju i stayerloppet.

Moni Viking är tillbaka

Motståndet håller hög klass. Åby Stora Pris-vinnaren Moni Viking, som är tillbaka i Norge hos Jan Lyng, gör första starten på två månader och utgör en tuff konkurrent. Utmanar gör med säkerhet också Cyber Lane, den regerande mästaren Velvet Gio, Elitlopps-finalisten Racing Mange och formstarka stoet Wild Love som dock fick en jobbig uppgift med nummer tolv på vojlocken. Förstapriset är fina 400 000 kronor.

C.L. Müllers Memorial, 2640 auto:

1 Antonio Trot – Peter Ingves
2 Velvet Gio – Ulf Ohlsson
3 Kick Off Classic – Christoffer Eriksson
4 Alone – Örjan Kihlström
5 Moni Viking – Björn Goop
6 Cyber Lane – Johan Untersteiner
7 Very Kronos – Erik Adielsson
8 Harran Boko – Marc Elias
9 Racing Mange – Joakim Lövgren
10 Pacific Face – Giuseppe Lubrano
11 Floris Baldwin – Torbjörn Jansson
12 Wild Love – Kevin Oscarsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
BC-semi: Så gick det
Nästa nyhet
BC-semi: Så gick det

BC-semi: Så gick det

En heldag med läcker sport för tre- och fyraåringar kördes på Solvalla. Så gick det när finalfälten i Breeders Crown utsågs. 

Fyraåriga hingstar och valacker

Semi 1: Inga bekymmer för Power

Hemkommen från sin seger i Grand Prix de l’UET var Power (e. Googoo Gaagaa) fortsatt segersugen. Det blev säkert för Robert Berghs kulltopp som tog sig fram till ledningen redan efter ett halvvarv och därefter kunde vinna ohotad. Rackham stod för en mycket bra insats som klar tvåa, efter att ha gjort sista varvet utvändigt om ledaren.

Segertid: 1.12,0. Till final: Power, Rackham, Fort Knox och Bythebook.

Semi 2: Hail Mary imponerade stort

Robert Bergh igen med sin Derby-vinnare Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) som såg ruskigt fin ut när han lattjade med ledande Brother Bill. Bergh satt lugn i dödens fram till ingången av sista sväng då Hail Mary hittade en extra växel – och bara blixtrade förbi ledaren. Ultion Face, som gått i vinnarhålet, avslutade snyggt men utgjorde ingen fara mot en toppfin vinnare som nu tog femte raka.

Segertid: 1.12,0. Till final: Hail Mary, Ultion Face, Brother Bill och Jareth Boko.

Semi 3: Guzz Mearas vägrade ge sig

Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Ready Cash) var nyligen trea i Grand Prix de l’UET. Nu har han en ny stor final att se fram emot. Från ledningen var Guzz Mearas obeveklig. Admiral As utmanade tufft utvändigt, men fick aldrig rätsida på den tappre ledaren som blev kvalens snabbaste vinnare.

Segertid: 1.11,4a. Till final: Guzz Mearas, Admiral As, Gulfstream Am och Global Adventure.


Fyraåriga ston

Semi 1: Mahma Lane spårade hela vägen

Mycket övertygande seger för Mahma Lane (e. Maharajah) som är klar för en ny årgångsfinal. För Peter Untersteiner sprintade Mahma Lane till spets och såg till att hålla favoriten Ganga Bae på behörigt avstånd, utvändigt. Ledarinnan gick mycket enkelt undan till seger och bakom spurtade Orlando vasst för att bli trea bakom Ganga Bae.

Segertid: 1.12,7a. Till final: Mahma Lane, Ganga Bae, Orlando och Dontlooseallmoney.

Semi 2: Promenadseger för Mascate Match

Finska monstret Mascate Match (e. Muscle Mass) var tung favorit i sin semifinal och kunde för sin tränare Pekka Korpi bolla med motståndet. Efter 1.14 första varvet i ledningen lättade det finska superstoet undan genom sista kurvan och var efter en snabb avslutning helt i sin egen klass. Gina Mearas nöp andrapriset från vinnarhålet, före Milady Grace som travade i dödens.

Segertid: 1.12,1a. Till final: Mascate Match, Gina Mearas, Milady Grace och Global Allegiance.

Semi 3: Rejält besked från Grande Diva

Per Nordströms Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) hade inte startat sedan Derbystoet men var på tårna direkt och visade också att hon funkar fint från spets. Grande Diva Sisu tog ledningen direkt när bilen fällde in vingarna och såg därifrån till att hålla en duktig Ghostintheshell hela vägen utvändigt om sig. Hårt om platserna bakom där Groupie Doll var trea, medan Golden Tricks var fyra på linje med Ies Elisabet.

Segertid: 1.12,2 Till final: Grande Diva Sisu, Ghostintheshell, Groupie Doll och Golden Tricks.


Treåriga hingstar och valacker:

Semi 1: Selected News hann dit på linjen

Armani Degato rusade återigen i spets och fick tomt i tanken. Segerstriden skulle i stället handla om Selected News och Revelation som möttes jämsides över mållinjen. Men det var Hans-Owe Sundbergs Selected News (e. Maharajah) med Torbjörn Jansson som fick nosen först efter en rykande avslutning. Revelation svarade för en stark debut i regi Robert Bergh.

Segertid: 1.12,2. Till final: Selected News, Revelation, Gilmore Trot och Custom Cheval.

Semi 2: Bandido Gar efter rykande avslut

Grymt fin insats av Susanne Richter-tränade Bandido Gar (e. Maharajah) som överraskade lite för Jorma Kontio. Trots att Bandido Gar länge sladdade sist i fältet, avslutade talangen rykande för att på linjen fånga in Manny Muscle som också svarat för en kraftig avslutning. Favoriten Elegant Ima orkade inte till slut från spets, men fick sista finalplatsen. En sådan blev dock Kriterie-vinnaren Brambling utan efter att få ge sig från dödens.

Segertid: 1.12,4. Till final: Bandido Gar, Manny Muscle, Hector Sisu och Elegant Ima.

Semi 3: Lekande lätt för San Moteur

Björn Goops San Moteur (e. Panne de Moteur) fick sin segerrad bruten som tvåa i Kriteriet men tog omedelbar revansch, körd av Per Lennartsson. Tempot blev högt där framme där Henry Flyer Sisu pressade på ledande Head Run, något som blev bådas fall. Men det passade perfekt för San Moteur som avgjorde åkande över upploppet före Mister Hercules som temporärt skaffat sig greppet.

Segertid: 1.12,5. Till final: San Moteur, Mister Hercules, Hulken Sisu och Big Top Lindy.


Treåriga ston

Semi 1: Global Brilliance kontrade tillbaka

Strålande insats av Global Brilliance (S.J’s Caviar), körd av sin tränare Peter Untersteiner. Global Brilliance spetsade från bricka åtta och fick favoriten Hill’s Angel utvändigt om sig när det var ett varv till mål. Hill’s Angel utmanade ordentligt över upploppet, fick greppet en kort stund – men blev utkontrad. Mycket rejäl vinnare. Fabulous Pellini gick en stark avslutning för att bli trea.

Segertid: 1.12,9a. Till final: Global Brilliance, Hill’s Angel, Fabulous Pellini och Maggiore.

Semi 2: Eagle Eye Sherry den tunga vägen

Björn Goops Oaks-vinnare Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) svarade för en riktigt stark prestation när hon för Stefan Persson synade dödens med varvet kvar och därifrån såg till att göra det jobbigt för den ledande Beauty Kronos som inte räckte till final. Eagle Eye Sherry kopplade greppet in över upploppet och höll säkert ifrån sig en starkt avslutande Loaded Maria som fått jobba först ute i tredjespår.

Segertid: 1.13,1. Till final: Eagle Eye Sherry, Loaded Maria, Crashed Eggs och Florist.

Semi 3: Bank Wise As förvisade Barbro

Reijo Liljendahl-tränade italienskan Bank Wise As (e. Muscle Hill) pressade sig för Örjan Kihlström till ledningen efter knappt 700 meter och det visade sig vara det vinnande draget. Loppets favorit Barbro Kronos fick därmed göra arbetet utvändigt, stod för en fin insats men var aldrig i närheten att ta sig före. Lätt från spets för Bank Wise As.

Segertid: 1.13,7. Till final: Bank Wise As, Barbro Kronos, No Business och M.T. Perette.

Så blev finalfälten (häst – tränare):

Breeders Crown, fyraåriga hingstar och valacker:

1 Guzz Mearas – Johan Untersteiner
2 Power – Robert Bergh
3 Hail Mary – Robert Bergh
4 Ultion Face – Adrian Kolgjini
5 Admiral As – Reijo Liljendahl
6 Brother Bill – Timo Nurmos
7 Gulfstream Am – Conrad Lugauer
8 Bythebook – Svante Båth
9 Rackham – Christoffer Eriksson
10 Fort Knox – Björn Goop
11 Global Adventure – Svante Båth
12 Jareth Boko – Micael Broberg

Breeders Crown, fyraåriga ston:

1 Mahma Lane – Peter Untersteiner
2 Mascate Match – Pekka Korpi
3 Grande Diva Sisu – Per Nordström
4 Gina Mearas – Johan Untersteiner
5 Ghostintheshell – Timo Nurmos
6 Groupie Doll – Jörgen Westholm
7 Orlando – Fredrik Wallin
8 Dontlooseallmoney – Jim Oscarsson
9 Ganga Bae – Stefan Melander
10 Milady Grace – Daniel Redén
11 Golden Tricks – Daniel Redén
12 Global Allegiance – Mattias Djuse

Breeders Crown, treåriga hingstar och valacker:

1 Mister Hercules – Daniel Redén
2 Selected News – Hans-Owe Sundberg
3 Bandido Gar – Susanne Richter
4 San Moteur – Björn Goop
5 Manny Muscle – Reijo Liljendahl
6 Revelation – Robert Bergh
7 Hulken Sisu – Jerry Riordan
8 Custom Cheval – Henry Rorgemoen
9 Hector Sisu – Petri Salmela
10 Gilmore Trot – Mattias Djuse
11 Elegant Ima – Geir Vegard Gundersen
12 Big Top Lindy – Stefan Melander

Breeders Crown, treåriga ston:

1 Eagle Eye Sherry – Björn Goop
2 Bank Wise As – Reijo Liljendahl
3 Global Brilliance – Peter Untersteiner
4 Barbro Kronos – Svante Båth
5 Hill’s Angel – Björn Goop
6 No Business – Oscar Berglund
7 Crashed Eggs – Roger Walmann
8 M.T. Perette – Mattias Djuse
9 Loaded Maria – Markus B Svedberg
10 Fabulous Pellini – Svante Båth
11 Maggiore – Conrad Lugauer
12 Florist – Jim Oscarsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fick Face Time på fall

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson