Månprinsen A.M. är död

Sveriges största kallblodsstjärna Månprinsen A.M. är död. Under fredagen framkom uppgifter på att hästen lämnat jordelivet. Något som bekräftas av ägaren på sociala medier.

Det var Travronden som på fredagskvällen först kom med de chockerande och tragiska nyheterna att Månprinsen A.M. vandrat vidare. Tidigare samma dag befanns hästen registrerad som död på Svensk Travsports hemsida. På Facebook senare under kvällen bekräftar ägaren AnnaMaria Öberg att den stora kallblodsstjärnan inte längre finns i livet.

Kallblodssportens största stjärna

– Älskade underbara häst du finns inte mer men du kommer alltid att leva i mitt hjärta och min själ. Har aldrig älskat någon eller någonting som dig. Nu finns bara tomhet och saknad kvar. Längtar tills vi ses igen på andra sidan regnbågsbron, skriver Öberg.

Hästen gjorde sin sista start på Bergsåker i slutet av juni. Stjärnan uppgavs då att ha drabbats av en skada som beskrevs som lindrig. För Kanal 75 bekräftar på fredagskvällen uppfödaren och delägaren Anders Bodin att hästen är död. Månprinsen A.M. fick tas bort, sedan han de senaste veckorna helt ändrat sitt beteende.

– Det gick inte att ha kvar hästen längre. Gunnar ringde mig i onsdag och berättade att hästen hade blivit helt annorlunda. Han var rent farlig som gamla hingstar kan bli. Det är klart att det här inte går att berätta om så lätt för Gunnar, förklarar Anders Bodin.

Månprinsen A.M. har varit svensk travsports största kallblodsstjärna de senaste åren. Han travade in över 9 miljoner kronor och tog 71 segrar på 112 starter. Bland publikfavoritens otaliga meriter märks bland annat fem SM-segrar och han har blivit utsedd till årets kallblod vid fem tillfällen. Månprinsen A.M. blev 13 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Championat-kollen: Kontio och Djuse tog varsin titel

Championat-kollen: Kontio och Djuse tog varsin titel

Inga problem för Jorma Kontio att försvara sin titel i Örebro. Magnus A Djuse ordnade årets första när han tog revansch i Östersund. Två nya kuskchampions blev klara under torsdagen.

Jorma Kontio ångar på i sedvanlig stil. Årets andra kuskchampionat, och det 42:a på svenska banor i karriären, grejades på torsdagen. Jorma blev förvisso utan seger när Örebrotravet avslutade säsongen med lunchtävlingar, men ledningen var redan före ointaglig. Totalt tog kusken 22 segrar på banan i år och försvarade därmed för fjärde året i följd titeln.

Djuse tog sin Östersunds-titel

Senare på kvällen var det Östersundstravets tur att köra sin sista omgång för året. Magnus A Djuse var i fjol tvåa på sin gamla hemmabana, besegrad av brorsan Mats med blott en seger. Nu kom revanschen då Magnus A avslutade med två segrar på banan och totalt kom upp i 24. Det var fyra fler än Rikard N Skoglund plockade. Magnus A Djuse tog därmed sitt andra championat i karriären. Första titeln kom på Umåker i fjol och där leder han för närvarande en jämn strid inför avgörandet på juldagen.

Alla banchampions 2020:

Arvika: Björn Goop
Bollnäs: Ulf Ohlsson
Dannero: Jimmy H Andersson
Hagmyren: Mats E Djuse
Kalmar: Stefan Persson
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: Ove A Lindqvist
Oviken: Mats E Djuse
Rättvik: Ulf Ohlsson
Solänget: Mats E Djuse
Tingsryd: Jim Oscarsson
Vaggeryd: André Eklundh
Visby: Claes Sjöström
Åmål: Carl Johan Jepson
Årjäng: Björn Goop
Örebro: Jorma Kontio
Östersund: Magnus A Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kan Goop ta tredje raka i franska treåringskriteriet?
Nästa nyhet
Kan Goop ta tredje raka i franska treåringskriteriet?

Kan Goop ta tredje raka i franska treåringskriteriet?

Björn Goop har vunnit Critérium des 3 Ans två år i rad. På söndag har han chansen igen med Sébastien Guaratos Handy Bourbon. Philippe Allaire är i huvudrollen på förhand med sina båda toppar Helgafell och Hohneck.

Den här söndagen är det Critérium des 3 Ans, det franska treåringskriteriet, som är höjdpunkten när det tävlas på Vincennes. Landets kulltopp kämpar om prestigen och ett förstapris på 76 500 euro. Björn Goop är på plats – och kan faktiskt vinna loppet för tredje året i rad. För två år sedan var det med Face Time Bourbon och i fjol lotsade han in Gunilla d’Atout. Också den här gången är det en häst från Sébastien Guaratos stall som är vapnet; Handy Bourbon (e. Kaisy Dream) har sju segrar på nio starter men ställs nu för det stora eldprovet.

Philippe Allaire med favoriterna

Philippe Allaire har fyra hästar i loppet och favoriterna. Helgafell (e. Charly du Noyer) har varit den som utmärkt sig mest hittills men fick i senaste starten se sig slagen av stallkamraten Hohneck (e. Royal Dream) som uppvisat ett imponerande resultat i höst. Jean-Michel Bazire har givetvis inte gett slaget förlorat heller. Han bidrar med Hooker Berry (e. Booster Winner) som i sin tur besegrade just Hohneck i genrepet. Jean-Michel Baudouin-tränade stoet Hirondelle Sibey (e. Gazouillis) är en annan utmanare; hon har övertygat i två raka in för söndagens lopp.

Ett svensktränat inslag finns också i årets Critérium des 3 Ans. Tomas Malmqvist tränar Humble Stance (e. Repeat Love) som är fältets minst ruinterade deltagare med tre segrar på sina tolv starter. Adrien Lamy tar plats i sulkyn.

Critérium des 3 Ans, 2700 volt:

1 Humble Stance – Adrien Lamy (Tomas Malmqvist)
2 Handy Bourbon – Björn Goop (Sébastien Guarato)
3 Hatchet Man – David Thomain (Philippe Allaire)
4 Hokkaido Jiel – Pierre-Yves Verva (Jean-Luc Dersoir)
5 Hede Darling – Gabriele Gelormini (Jose-Antonio Hernandez Navarro)
6 Helboy d’Alesa – Mathieu Mottier (Alexis-Philippe Grimault)
7 Heart of Gold – Francois Lagadeuc (Philippe Allaire)
8 Havanaise – Franck Nivard (Francois-Pierre Bousset)
9 Hanna des Molles – Alexandre Abrivard (Laurent-Claude Abrivard)
10 Hohneck – Yoann Lebourgeois (Philippe Allaire)
11 Hirondelle Sibey – Tony le Beller (Jean-Michel Baudouin)
12 Hooker Berry – Jean-Michel Bazire
13 Helgafell – Eric Raffin (Philippe Allaire)


Senaste vinnarna Critérium des 3 Ans:

2019: Gunilla d’Atout – Björn Goop (Sébastien Guarato)
2018: Face Time Bourbon – Björn Goop (Sébastien Guarato)
2017: Erminig d’Oliverie – Franck Nivard (Franck Leblanc)
2016: Diego du Gueliere – Mathieu Mottier (Dominique Mottier)
2015: Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois (Philippe Allaire)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Per Lennartsson: "Ett dygn av fruktansvärd smärta"
Nästa nyhet
Per Lennartsson: ”Ett dygn av fruktansvärd smärta”

Per Lennartsson: ”Ett dygn av fruktansvärd smärta”

Per Lennartsson skadade sig efter en olycka tidigare i veckan. Nu skriver han själv på sociala medier efter operationen på onsdagen. Någon prognos om kusken kan vara tillbaka finns inte ännu.

Per Lennartsson blev omkullkastad av en häst vid en träningsrunda på tisdagen. Det förorsakade att kusken fick en fraktur på bäckenet. Av den anledningen fick en akut operation genomföras under onsdagen. Efter ingreppet kunde Per Lennartsson på torsdagen lämna rapport kring läget via Twitter.

– Efter ett dygn av fruktansvärd smärta är jag nu ihopskruvad och uppe och rör mig försiktigt. Har ingen prognos på konvalescensen men det får ta sin tid. Tack för all kärlek och stöd!, skriver han.

Läs även: Per Lennartsson i olycka – opereras

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hästgalan i ny form
Nästa nyhet
Hästgalan i ny form

Hästgalan i ny form

Det ska hållas en Hästgalan även den här vintern. Men på grund av pandemin blir förutsättningarna en aning annorlunda. Årets främsta prestationer i trav-Sverige kommer hyllas och prisas i en extra tv-sändning.

I början av varje år hyllas alltid föregående års främsta fyr- och tvåbenta aktörer inom travsporten. Så kommer det bli också den här vintern. Hästgalan avhålls lördagen den 6 februari. Men på grund av den rådande situationen i samhället med coronapandemin, blir det den här gången under andra former.

Galan ska följas genom tv-sändningen

Hästgalan ska den här gången i stället avhållas i en extra lång tv-sändning i TV12 och senare TV4, i samband med att STL-finalerna på Solvalla körs. Sändningen pågår klockan 14.30 till 20.00. Hästgalan arrangeras av Svensk Travsport och SHK, Svenska Hästsport-journalisters Klubb. Som vanligt är det SHK som utser de fyra kandidaterna till kategorin Årets Häst och det svenska folkets röster utgör femtio procent. De nominerade till Årets Häst tillkännages den 16 januari, medan det i övriga klasser nomineras 15:e respektive 17:e januari.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire ska köra Aetos Kronos - i Critérium Continental

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson