Just nu:
23.16 Ramona Hill gjorde det
19.15 Mäktigt, Moni Viking!
15.35 Tredje raka för Svanstedts löfte
15.18 Efter 2,5 år – segertorkan äntligen över för Alfie
11.23 Hästägarbristen som störst i Skåne?
14.59 Kan Odd Herakles hota världsrekordet?
14.35 Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!
14.34 Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse
08.23 Gotland tillbaka som vinnare
07.45 Inför: Hambletonian

Många slitna topphästar

KOLDING: Några arbetsdagar i Danmark denna vecka står på schemat. Det ser ut som hö/ensilage-skördarna denna sommar är och kommer bli goda. Skönt för alla djurägare som ifjol hade det oerhört tufft med att hitta vettigt hö till sina djur.

Norge

Tittade på stortävlingarna från Oslo i söndags. Har svårt att ta till mig travtävlingarna från Norge. Tycker att det är mycket riv och slit i hästarna från körsvennerna. Detta beror ju naturligtvis på att det inte är tillåtet att få använda körspöet i Norge.

De norska drivningsreglerna är för mig kontraproduktiva.

Storloppen

Hann också med att se några lopp från Vincennes från i lördags. En gemensam nämnare från storloppen i helgen var nog trots allt att redan nu (trots allt är vi bara i juni-månad) så var det många slitna hästar som startade i de högsta klasserna.

En smula oroväckande vill jag tycka att så många aktiva startar fina hästar i tämligen dåligt skick. En trist ”utveckling”

Låt oss hoppas att storloppet Norrbottens Grand Prix (heter det så?) på Boden på lördag blir ett fint lopp.

E3

E3-kval på söndag i Gävle. Möjligt är det så att det aldrig varit så få treåringar som tar chansen att kvala in till finalerna på Sundbyholm sista helgen i juni?

Säkerligen är det klokt av många tränare att välja bort långa E3 för sina hästar. Säsongen är lång och med maxad balans redan i juni så löper de aktiva en stor risk att bränna sin treåring tidigt på säsongen.

Kanske borde det vara läge för centralförbundet att införa vissa utrustningsrestriktioner för våra treåringar, kanske skulle det då bli fler anmälda till försöksloppen av långa E3?

Ecurie D.

En treåring som imponerat på mig är den danskregistrerade Infinitif-sonen Ecurie D.

Senaste segern på Åby förra veckan var minst sagt imponerande. Ecurie D. är sprungen från det urstarka mödernet signerat av travnestorn Jean-Pierre Dubois (som också äger hästen).

Ecurie D. blir intressant att följa under året.

Sverige övertolkar penningtvättsdirektivet

En oerhört trist ”utveckling” av svensk travsport är det obligatoriska registreringskravet av allt totalisatorspel. Tänker främst då på banspelet.

Pratade med en Solvalla-anställd förra veckan som då berättade om att det inte hade varit helt problemfritt under Elitlopps-helgen med bl a de utländska gästerna och även från”vanliga” kunder.

Typiskt att vi svenskar och våra myndigheter ”alltid” måste utmärka oss och övertolka i detta fall penningtvättsdirektivet så som vi gör det.

Hur många penningtvättare finns det i segmentet ”kunder som spelar ett par hundringar under en tävlingsdag”?

Oerhört trist och oerhört farligt för svensk hästsport framgent vill jag både tro och tycka.

Nej, detta kunderbjudande och kundupplevelsen är inget att skryta om för svensk trav och galoppsport.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste nyheterna

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti

Hästägarbristen som störst i Skåne?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
fredag 09:48, 31 juli

Information om Propulsion innan 18 augusti?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:26, 22 juli

Svenska smörgåsbordet öppet för alla

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 14:22, 09 juli

Tre månaders avstängning eller 2000 kronor i böter?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
lördag 15:09, 04 juli

Fullt ös på Tylösand

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
onsdag 15:39, 24 juni

Snart kommer beslut om Propulsions Elitloppsseger

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:26, 16 juni

Bättre kunderbjudande med ljus anmälan

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa krönika
Elitloppshästarna fick snällt vänta

Elitloppshästarna fick snällt vänta

STRÄNGNÄS: Upplevde ett väldigt mycket annorlunda Elitlopp i söndags jämförelsevis mot de andra jag sett på Solvalla.


Readly Express

En märkbart halt Readly Express kom ut till finalen efter sin försöksseger någon timme tidigare.

Efter flera trista provstarter från den totalt genomärlige Readly Express gav kretsen kring honom upp. Det blev ingen sista start, så att säga utan nu verkar det som om Readly Express sista travlopp blev försökssegern i Elitloppet 2019.

”Aldrig sett en lika märklig final”

Har sett många finaler av just Elitloppet men aldrig en lika märklig final som i söndags.

Att en häst avtackas medan de andra Elitloppsfinalisterna snällt får vänta efter sina provstarter är minst sagt ett annorlunda upplägg vill jag tycka.

Proceduren med Readlys alla provstarter och avtackning tog cirka 4-5 minuter. Som sagt jag har aldrig varit med om något liknande.


Dijon

Dijon, denna flyfotade Ganymede-hingst flög till ledningen i finalen. Där fick i princip husera som han ville och segern blev knapp men säker till slut.

Tycker fortfarande inte att det var passgång till slut för Dijon, utan enbart riktigt dåligt trav. Måldomarnämnden handlade rätt enligt mig.


Joseph Verbeeck

Den tredje stora snackisen från årets Elitlopp var givetvis Joseph Verbeecks styrning med Aubrion du Gers. Knappa varvet före mål så kom Verbeeck/Aubrion du Gers ut i andraspår.

”Ger du Verbeeck lillfingret, tar han hela handen”

Kan bara säga så här. Ger du Verbeeck lillfingret tar han hela handen av dig i sådana är ögonblick. Den finländske körsvennen Iikka Nurmonen kunde definitivt hållit emot bättre gentemot Verbeeck vill jag tycka. Det verkar som Solvallas måldomarnämnd tyckte likadant.

Många av de kontinentala (finns även nordiska) körsvennerna kör med väldigt små marginaler i större lopp. Det är inte bara Jos Verbeeck som gör det utan de finns många fler exempel. Tror att vi nordbor får tugga i oss det.

Annars var det som vanligt under en Elitloppshelg. Det vill säga massor av fenomenala prestationer av de deltagande hästarna.

De sista 10 åren har bredden gällande mycket bra hästar markant ökat. Det är inte längre så stor skillnad mellan en Gulddivision-häst jämfört med en Brons-dito.


Solvalla

Solvalla verkar numera ha det kämpigt med sin Elitloppshelg. Väldigt många och väldigt dyra restaurang-koncept skall säljas till förhoppningsvis hugade spekulanter. Just nu verkar den försäljningen inte längre vara lika lätt att genomföra som tidigare.

Många och tidskrävande visiteringar skall genomföras på publiken/restaurang-gäster. Jag vet inte exakt vad väktarna letar efter faktiskt.

Konstigt nog var det ingen visitering vid stallbacksentrén.

Tror att Solvalla behöver ta sig en allvarlig funderare på hur de vill att deras Elitloppshelg skall se ut de kommande åren.

Nu känns det som om Stockholms Travsällskap är ute på ett villospår.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Propulsion vinner nog trots allt på söndag
Nästa krönika
Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Norrtälje
Högsommar i Mälardalen i skrivande stund. Härligt naturligtvis. Dock ser väderprognosen inför Elitloppshelgen bara sådär ut. Regn på lördagen över Stockholm. Söndagen ser en smula bättre ut just nu.


Bra jobb av Malmrot
Tycker att Elitloppsgeneral Anders Malmrot fått ihop på förhand ett slagkraftigt startfält.
Visst saknas det givetvis en vass jänkare, men de kom ju inte ens hit när det gick direktflyg till Norrköping. Det var väl enbart Åke Svanstedt och Resolve som utnyttjade den chansen?

En knepighet från Anders Malmrots sida kan tyckas är att han puttat in alla (3 st) franskflaggade hästar i samma försöksheat. Borde ha varit bättre att skifta plats på Jean-Michel Bazires hästar vill jag tycka.

Ja, det är få träningsstall representerade i årets Elitlopp. Det är naturligtvis synd att inte bredden på stallen där Elitloppshästarna hittas är större. Det kan vi dock inte lasta Solvallas sportchef för.


De tre huvudfavoriterna för mig är i nedanstående ordning:

1 Propulsion, tycker att han imponerat stort i år. Trots att han numera är åtta år och med den långa tävlingskarriär som han haft verkar Propulsion inte alls mätt på att tävla. Tycker han ser riktigt stark ut i år. Det negativa som kanske kan hittas är väl säkerligen att han fortfarande inte är speciellt snabb ut från start. En positiv egenskap som Muscle Hill-sonen har är att två heat inte verkar bekymra honom alls.
Propulsion är min vinnare av Elitloppet 2019.

2 Readly Express, hästen med det enorma löphuvudet. Han startar inte ofta men när han får chansen att göra det tar han den ordentligt. Readly Express kan se ganska tråkig ut innan lopp men när det väl gäller är han en tiger. Det vi inte vet ännu är hur Readly Express tar två heat samma dag. Just att gå två superheat samma dag är få travhästar förunnat.

3 Aubrion du Gers, ”världens bäste valack” Memphis du Rib-sonen har under flera år varit en av Frankrikes absolut bästa hästar. Kan se lite trög ut vissa stunder. Låt er inte luras av det. Tillsammans med den ytterst oberäknelige Joseph Verbeeck kommer Aubrion du Gers sälja sig dyrt i årets Elitlopp.

– Looking Superb är Elitloppets bubblare

Elitloppets bubblare tycker jag definitivt är Orlando Vici-sonen Looking Superb. Hans tränare Jean-Michel Bazire har gjort ett fenomenalt bra jobb med den Norge-födda hästen. Looking Superbs körsven Åke Svanstedt vet hur man vinner stora lopp, och jag tror att detta ekipage kommer bli en obehaglig överraskning för de övriga hästarna/körsvennerna.

Efter att ha sett Elitloppet ”live” mellan åren 1973-2010 och därefter hållit mig hemma blir det nog en comeback på söndag. Stallbacksbiljetterna är fixade och jag ser fram emot söndagen. Årets Elitloppshästar attraherar mig.


Mina tre största Elitlopp genom åren:

1988, som så många andra tycker jag upplagan från 1988 är det vassaste Elitloppet genom tiderna. Att sedan min absoluta favorithäst genom tiderna Mack Lobell vann gjorde inte den dagen sämre. Jisses vilken häst han var Mack Lobell. Den ”storyn” som var med Mack Lobell och delvis John Campbell var alldeles fantastisk.

1985, har något Elitlopp varit varmare än 1985? Och vilka hästar vi fick se då. Franska giganterna Mon Tourbillon och Minou du Donjon gick världsrekord i respektive försöksheat. Meadow Road som kvalade in till finalen trots att han tappade en sko i försöket. Meadow Roads finallopp var alldeles underbart och vilken fin häst han var Meadow Road.

1973, var inte gammal då men minns ju givetvis skiljeheatet mellan Ego Boy och Flower Child. Ego Boy vann ju men jag var helt såld på Flower Child och Joe O’Brien. Det rörelseschema Flower Child hade är fortfarande bland de bästa jag sett (undantaget möjligtvis Victory Tilly). Elitloppet 1973 var min inträdesport till ett livslångt travintresse.

Med hopp om ett fint Elitlopp 2019

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Campo Bahia – en guldkalv
Nästa nyhet
Campo Bahia – en guldkalv

Campo Bahia – en guldkalv

Valdemarsvik

En intensiv arbetsvecka är snart slut. Besöksorterna under den gångna veckan har varit Väderstad, Halmstad, Odense, Stockholm och Västervik. Snart styrs bilen mot hemmet i Strängnäs igen. Skönt.


Campo Bahia är en superstjärna.

Så är det bara. Verkar som att matchningsplanen för Campo Bahia ser tämligen lugn ut detta år. Bra det. Då finns det möjlighet att även räcka till som äldre.

Blir också spännande om det även kan bli några betäckningar till nästa år. Det verkade inte omöjligt på Conrad att så kan bli fallet.

Attraversiamo är även han värd ett hedersomnämnande efter sin tappra insats som tvåa bakom Campo Bahia i lördags.


Skovbo

Passerade den ”gamla” travbanan Skovbo på Själland i Danmark under tisdagseftermiddagen.

Vilka fina träningsbanor de förfogar över på anläggningen. Riktigt fin rakbana och den gamla tävlingsbanan håller hög standard som träningsbana. Väldigt många paddocks. En fin galoppsandbana kunde också ses.

Dock är det kanske lite synd för själen att se läktaren förfalla naturligtvis, men som helhet är Skovbo en riktigt fin träningsanläggning.


Handsome Brad

Apropå Danmark. Handsome Brad vann Danmarks största lopp för äldre travare i söndags på Charlottenlund, nämligen Copenhagen Cup. Detta efter att behållit ledningen från ett knepigt innerspår på Lunden.

Ulf Stenströmer valde denna vecka att tacka nej till Anders Malmrots invit till årets Elitlopp. Säkerligen ett klokt (i alla fall för hästen) beslut av den gode Stenströmer.


Nadal Broline

Yankee Glide-sonen Nadal Broline fortsätter att leverera årsdebuter av rang. I tisdags på Solvalla var det dags återigen för en fantastisk årsdebut av den genomärlige Nadal Broline, nu i regi Björn Goop.

Kronometern stannade på 1.09,1a/1640m!

Snabbaste tiden i Sverige detta år.

Tror dock inte att Björn Goop är speciellt sugen på att starta den Finlands-ägde Nadal Broline (trea i finalen ifjol) i årets Elitlopp. Detta med tanke på att Björn lovat att köra sin tränarkollega Timo Nurmos Readly Express i årets Elitlopp.

Jag tror nog att Nadal Broline skulle duga långt i Elitloppet om han mot förmodan skulle ställa upp. Tror också att Nadal Broline med lätthet tjänar igen dessa förlorade pengar snabbt i andra lopp istället.


Tungt för ATG

ATG får kämpa hårt för stunden för att inte tappa ännu mer travomsättning. Söndagens V75 från Charlottenlund omsatte drygt 20 miljoner kronor. Ifjol var siffran från Danmark 23,5 miljoner kronor.

Blir spännande att följa ATG under sommaren…


Upset Face

Det verkar som Stall Kolgjini har en ny yngre stjärna på gång från Vomb.

Mosaique Face lillebror Upset Face (e.Joke Face) verkar ha fått med sig det mesta från födseln.

Lätt seger i Breeders Course-uttagning på Jägersro i onsdags på snygga 1.13,2a/2140m. Treåringen går nu mot final på Solvalla under Elitloppshelgen.

Där kommer han få möta barfotatravande årskamrater. Gissar och tror att pappa Kolgjini behåller skorna på en stund till på Upset.

Ha det gott!

Björn

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Wow! vilka hästar som startar på lördagen
Nästa krönika
Wow! vilka hästar som startar på lördagen

Wow! vilka hästar som startar på lördagen

FAGERSTA: Ännu ingen sommarvärme i sikte. Förhoppningsvis kommer den till Elitloppet om två veckor.

Knepiga V75-vinster i lördags på Örebro

Var det en mängd så kallade ”robotsystem” från Malta som slog till i lördags på V75? Vinstlistan ser oerhört knepig ut i alla fall. Tyst som graven från ATG och den svenska Spelinspektionen har det varit kring dessa vinster.

Hade hoppats på ett reportage om vinsterna signerat vinnarambassadör Hans G Lindskog.

De svenska V75-spelarna bör nog vara en smula försiktiga med sina V75-spel när det vankas Jackpot för dagen. Eftersom det inte har kommit någon info från ATG om Malta-vinsterna finns det säkerligen en hund begraven vill jag tro.

Vilka lopp idag/ikväll på Åby

Jisses, vilken kvalité på hästarna som startar på Åby under dagen. Dagens höjdpunkter är naturligtvis Drottning Silvias Pokal och Konung Gustav V Pokal.

”Rödluvan” är ju som bekant stor favorit i Drottning-loppet. Det skall hon naturligtvis vara.

Bland pojkarna blir säkert Campo Bahia mest betrodd. Dock är jag svag för ”Tarzans” Andover Hall-son Evaluate. Se upp med honom ikväll. Zephyr Kronos blir också intressant att se igen. Han verkar minst sagt svår, men vilken kapacitet det finns där.

Spännande också med fransyskan Bahia Quesnot och Junior Guelpa i snabbloppet. Henne kommer jag hålla ett öga på.

Spårstatistik från ST

Intressant spårstatistik från ST gällande autostart kom ut för någon vecka sedan. Spår fem är tydligen det spår som är bäst att ha (i alla fall mest vinnare därifrån).

De innersta spåren brukar vara en aning stressiga för många hästar. Det brukar krävas en lugn häst för att lyckas med spår 1 exempelvis.

Kanske läge för ST att ranka om startspåren i alla dessa spårtrappor som numera finns i travsporten? Där får ju alltid den häst med minst prispengar på sig i loppet spår ett, trots allt kanske inte helt rättvist efter att läst dokumentet om de mest lyckosamma startspåren.

Sedan skiljer sig nog statistiken sig en smula om man skulle jämföra bana för bana. Innersta spåren blir alltid knepiga med banor med korta rakor och tvärtom med långa rakor.

Lunden på söndag

Riktigt fina tävlingar även på Charlottenlund på söndag. Köpenhamns-banan är oerhört trivsam att vistas på. Det nya stallfiket som ligger precis i bankanten är en pärla.

Copenhagen Cup är huvudloppet. Cyber Lane får nog räknas som favorit. Tror dock att han måste trava lite bättre än vad han gjorde i sin senaste start om han skall räcka till seger på söndag.

Är svag för Handsome Brad, men spår 1 på Charlottenlund grusar nog segerchanserna ordentligt.

Övrigt

Kan vi hoppas på 6000 personer på Åby idag?

Många tycker och tänker om de italienska drivningarna. Fråga hur ”snygga” är de norska drivningarna?

Ingen ”jänkare” i årets Elitlopp, synd naturligtvis.

Fina Breeders Crown-lopp på Halmstad nu på måndag.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa krönika
Använd avstängning istället för böter

Travtips

Åby 8 augusti: Vi vet vem som är draget i Åby Stora!

Travtips
fredag 14.35, 07 augusti
Bästa vinnaren var så klar som jag trodde i onsdags och Fredric Palema satt tidigt i ledningen och vann enkelt. Vaken insats av Micke både från start och sista 500 då han körde mot den bakom och i spets är han vass Micke. Bra platsspel var Inti Boko som...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 14.34, 7 augusti

Umåker 7 augusti: Hoppet ställs till Djuse

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 15.05, 6 augusti

Åby 6 augusti: Spets och slut receptet för Bodybuilder

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
onsdag 14.11, 5 augusti

Mantorp 5 augusti: En stenklar direkt i inledningen

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 15.34, 4 augusti

Hagmyren 4 augusti: Bröd och vin – en utsökt avslutning

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
måndag 15.33, 3 augusti

Färjestad 3 augusti: Vi spelar Emilia – utan tvekan

Spelredaktör Daniel Olsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
lördag 11:23, 08 augusti 2020

Hästägarbristen som störst i Skåne?

STRÄNGNÄS: Det är tidiga morgnar just nu med tanke på det varma vädret vi har för tillfället. Hästarna släpps ute tidigt för att sedan stå inne några timmar på dagen när det är som varmast och flugor/bromsar är som jobbigast. Hästägarbristen är som störst ...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson