Skrällarna duggade tätt i Breeders Crown-finalerna. Den för de fyraåriga hingstarna och valackerna blev inget undantag. Manalapan profiterade på ett ursinnigt inledningstempo.

Gräddan ur den fyraåriga kulltoppen gjorde upp om en miljon kronor i förstapris då årets sista stora årgångslopp avgjordes på Sundbyholm. Ett mördande tempo passade Raoul Engblom-tränade Manalapan prima och Kadabra-sonen fick en efterlängtad storloppsseger.

– Det hade gått väldigt fort men jag trodde ändå inte vi skulle kunna vinna. Det var bra hästar där framme, men som sagt det gick fort, det gynnade oss och de blev väl lite möra i täten, sa Åke Svanstedt som var skrällkusken bakom Manalapan.

När starten släppte blev det också så som de flesta kalkylerat med; favoriten Panne de Moteur höll upp ledningen. I startögonblicket galopperade också Derbyettan Pato bort sig och var aldrig med i loppet. Något som därmed ökade på ledarens segermöjligheter ytterligare.

Men Panne de Moteur fick långt ifrån sitta still. Disco A.E. landade direkt i dödens och efter att ha passerat första 500 efter 1.10 fortsatte tempot att hållas stenhårt. Stefan Melander blev ofrivillig kamikazepilot bakom den kaminhete Disco A.E. som tvingade Panne de Moteur till 1.10 blankt även vid varvspasseringen.

Det ursinniga tempot bidrog nog till att köhästarna fick upp förhoppningarna, och det skulle också besannas. Disco A.E. kastade handduken redan in mot sista bortre långsidan. Drygt 500 meter kvar påbörjades attackerna; allra snabbast gick superskrällen Mr Vida som snabbt som ögat kom fram mot ledaren för Per Lennartsson.

Panne de Moteur var förklarigt märkt av inledningstempot och fick ge slaget förlorat genom sista kurvan. Men loppets minst spelade Mr Vida (120 gånger pengarna) gick fortsatt starkt. Bakom följde dock Åke Svanstedt med Manalapan som med varvet kvar hade haft mycket långt fram till täten placerad i femte ytter.

Nu var läget dock ett annat. Manalapan hade gott om kräm kvar och även om Mr Vida stred som en tiger var han maktlös att värja sig mot Raoul Engblom-travarens finish. Den överraskande segern togs säkert på 1.13,2a/2140.

– Det har inte alltid fungerat för honom och ibland har han varit ofräsch, men i dag funkade allt. Hästen är jättestark och det var väldigt bra för oss att de körde så fort i början, sa en rörd tränare i segerintervjun.

Manalapan tog här 8:e segern in 27:e starten och ökande på intravade slantar ordentligt med en miljon kronor. Mr Vida stor i nederlaget som tvåa medan Global Noble knep tredjeplatsen för Erik Adielsson efter att ha bytt andra utvändigt mot rygg ledaren med dryga varvet kvar.

Läs även: Fascination – i en klass för sig

Barracuda Rivers härliga skräll

Goop skrällde med Miss Beniss

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Goop skrällde med Miss Beniss

Goop skrällde med Miss Beniss

Björn Goop var riktigt i stöten då det vankades Breeders Crown-finaler. Med Miss Beniss iklädde sig han åter rollen som skrällkusk då ekipaget tog hem de fyraåriga stonas final.

Timo Nurmos-tränade Askens Valencia var tillsammans med Vincennes favorit till segern i de fyraåriga flickornas Breeders-final. Men i stället klev en annan Nurmos-travare fram: framförd av Björn Goop skrällde Miss Beniss.

Askens Valencia fick annars en bra inledning på loppet, det då hon höll upp ledningen från innerspåret. Bakom klev totofavoriten Vincennes ner i vinnarhålet för Ulf Ohlsson. Mermaid Ås gick fram i dödens för Johan Untersteiner och strax senare avverkades första 500 efter 10,8.

Ledarinnan fick sedan hållas en bit. Mermaid Ås började pressa på lite lätt på sista bortre och in mot sista sväng började också köhästarna göra sig gällande. Lite drygt 300 kvar kunde så Björn Goop lotsa ut Miss Beniss i tredjespår från sin perfekta position i andra utvändigt. Bakom smög Stefan Söderkvist med Fredrik Persson-tränade Chat Chip.

Det var också de två sistnämnda som skulle göra upp om slutstriden. Det då Askens Valencia signalerade sig slagen om segern in över upploppet. Miss Beniss fick greppet och ägnade resterande meter av loppet att hålla ut ivrigt avslutande Chat Chip. Den Timo Nurmos-tränade Angus Hall-dottern höll emellertid undan knappt om än säkert. Det på fina segertiden 1.12,9a/2140 – en seger som ökat på kontot med en miljon kronor.

– Jag är lika överraskad nu som vid förra segern (med Barracuda River) men hon kändes jättefin hela vägen. Jag såg att Jorma (Askens Valencia) inte hade så mycket att åka med till slut och då började jag tänka att det kanske skulle gå vägen, berättade Björn Goop efter att ha tagit hem ännu en BC-final.

Chat Chip som antytt därmed tvåa medan Parodie slutade trea, det efter att Örjan Kihlström kryssat sig fram från tredje inner mellan hästar över upploppet. Vincennes förblev fast i ryggen på Askens Valencia och fick aldrig se dagens ljus men såg å andra sidan inte lika vass ut som då hon varit som bäst. Galopp i början av loppet blev det för Derbystoet-vinnaren Red Red Red.

Läs även: Manalpan grävde guld i Breeders Crown

Fascination – i en klass för sig

Barracuda Rivers härliga skräll

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Friction först i rafflande slutstrid
Nästa nyhet
Friction först i rafflande slutstrid

Friction först i rafflande slutstrid

En härlig Gulddivision i form av Smedträffen fick också en nervkittlande upplösning som föll Eskilstunapubliken i smaken. Men nosen först över linjen fick Friction – igen.

”Tarzans” grymme femåring Friction, i dag trakterad av Örjan Kihlström har haft en strålande säsong. Under lördagen noterades Scarlet Kinght-hingsten för årets tionde fullträff – det då han avgjorde Smedträffen i sista steget.

Lavec Kronos var rappast från start men fick direkt släppa till I Won’t Dance som var rejält taggad för Erik Adielsson. Något som öppningen på 08 blankt första halvkilometern vittnade om.

Caddie Comet fick finna sig i dödens och bakom placerades Oracle och Friction i andra och tredje utvändigt. In mot sista sväng påbörjades attackerna på allvar och det drog ihop sig till ett verkligt rafflande upplopp.

Örjan Kihlström vred på Friction i fjärde medan Björn Goop anföll än längre ut med Global Investment som nu också ville ha sagt ett par väl varda ord i slutstriden. Mitt på upploppet började I Won’t Dance få ge slaget förlorat. Samtidigt kopplade Friction ett knappt grepp om stallkamraten Oracle.

Global Investment avslutade rykande men då mållinjen skars visade det sig att Friction hållit undan med mycket knapp marginal. Segertiden skrevs till 1.11,6a/1640 och förstapriset för Friction var 200 000 kronor.

Global Investment således tvåa medan Oracle lade beslag på bronsmedaljongen. Saston galopperade bort sina chanser i den första svängen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fascination - i en klass för sig
Nästa nyhet
Fascination – i en klass för sig

Fascination – i en klass för sig

Vilket som är Sveriges bästa treåringssto råder det få tvivel om. Fascination med sin ständige följeslagare Johnny Takter hade inga problem att hemföra segern även i Breeders Crown-finalen.

I fjol vann hon Uppfödningslöpning och i år som treåring har det blivit seger i Oaks och nu även Breeders Crown. Dagens seger lade ytterligare en miljon kronor till segerkontot och landets främsta sto i kullen Fascination kan numera titulera sig fyrdubbel miljonärska.

– Hon är helt grym, ett superproffs. Hon vet precis vad hon ska göra – och hon gör det så gärna, sammanfattade tränaren Lars I Nilsson sin guldklimp.

Någon större dramatik var det heller aldrig Breeders Crown-finalen. Fascination var snabbast direkt och gled bekymmersfritt till ledningen. Sedan var loppet att ses som en tidig segerdefilering.

Kajsa Frick tog ett tidigt initiativ och avancerade fram My Golden i dödens. 500 meter hade då gått efter 12,6 och i spets fick ledarinnan dämpa till 14,8 på kilometern.

Det stöttes i tredjespår över sista bortre; Penny Garline och Mousse provade från andra respektive tredje ytter, men något riktigt allvar blev det aldrig. I stället drog Fascination upp tempot själv genom slutsvängen och kom in över upploppet i glimrande stil.

Sista biten kom Metior Easy ut från vinnarhålet men något hot mot ledaren utgjorde det inte. Fascination stegade undan på lätta fötter och tog ännu en storloppstriumf på 1.13,9a/2140.

– Jag är väldigt imponerad, måste jag säga. Hon känns komplett; jag har kört väldigt många hästar och den här är väldigt begåvad, kommenterade en samlad Johnny Takter.

Det här var Super Arnie-dotterns 13:e seger i 19:e starten. Bakom fick nämnda Metior Easy andraplatsen medan sista pallplatsen gick till M.T. Harmony efter en resa som trea på innerspår.

Läs även: Manalapan grävde guld i Breeders Crown

Goop skrällde med Miss Beniss

Barracuda Rivers härliga skräll

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Barracuda Rivers härliga skräll
Nästa nyhet
Barracuda Rivers härliga skräll

Barracuda Rivers härliga skräll

Breeders Crown-finalen för de treåriga hingstarna och valackerna blev en riktigt mustig uppgörelse. Och det slutade i en ordentlig skrällseger: Barracuda River slog till för Björn Goop.

Säsongen är lång och trägen vinner. När kullens hittills mest lysande stjärnor inte höll klev en doldis fram i rampljuset. Lutfi Kolgjini-tränade Barracuda River tog sin karriärs triumf då han tog hem Breeders-finalen.

– Jag är överraskad, men hästen värmde bra och kändes bra hela tiden, även om jag inte trodde vi skulle kunna vinna. Fast på sista bortre långsidan började jag tro på chans; det hade gått i rejält tempo och det gynnade oss, sa Björn Goop i vinnarcirkeln.

Roger Walmanns Noble Knight var favorit och lyckades också hålla upp ledningen trots Maffioso Face ordentliga uppvaktning in mot första sväng. Samtidigt galopperade också det enligt oddsindikatorn värsta motståndet i form av Increased Workload.

Men Noble Knight var rejält taggad även efter att ha fått behålla ledningen; första 500 gick efter 10,2 och i fortsatt laddad stil passerade han tillsammans med sin kusk Örjan Kihlström varvet på 13,3. Det med Santiago Wibb i dödens och A.Hannibal bakom sig i vinnarhålet.

Mitt på sista bortre långsidan började det röra på sig bakifrån; State of Liberty lämnade fjäre ytter och drog med sig bakomvarande Barracuda River och Dreams Take Time. När fältet gick igenom sista sväng var det oerhört väl samlat.

Ur samma sväng kastade så Björn Goop ut Barracuda River i fjärdespår och det skulle vara inledningsfasen till avgörandet. In mot upploppet såg Noble Knight fortsatt ut att kunna infria favoritförväntningarna men krafterna tröt så småningom, allt medan Barracuda River kom flygande.

Express It-sonen kopplade greppet om ledaren men fick sista biten i stället kämpa mot mycket väl avslutande Dreams Take Time i femtespår och A. Hannibal som sent fick luckan från ledarryggen och sköt till friskt. Barracuda River höll emellertid undan och tog en överraskande triumf på segertiden 1.13,8a/2140.

Det här var Barrcuda Rivers andra seger i karriären (på sexton starter) och ökade på de tidigare insprungna 215 000 kronorna med en jämn miljon på kontot. Dreams Take Time tvåa medan A.Hannibal såg till att Noble Knight fick se sig nöjd med fjärdepriset.

Läs även: Manalapan grävde guld i Breeders Crown

Goop skrällde med Miss Beniss

Fascination – i en klass för sig

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Örebro

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson