Magisk Tekno Jerven

Alf Jonsson lär nog sent glömma sin 1000:e tränarseger. Tekno Jerven bjöd på en utomjordisk insats då han vann överlägset trots stor markförlust. Femåringen gav ett tydligt besked om att han kan vara svensk kallblodssports nästa stora fixstjärna.

Bergsåkers hedersman Alf Jonsson, 73, kunde från TV-soffan följa när Jimmy Jonsson körde Tekno Jerven (e. Tekno Odin) till segern i Andungens Minne på Bollnästravet. Segern var speciell; Alf tog sin 1000:e som tränare. Insatsen är svår att radera ur minnet även för alla som bevittnade den.

Tappade mängder i en galopp

Tekno Jerven, andrahandsfavorit i loppet, kom förvisso iväg bra men föll snart över i galopp och tappade ”allt”. Hästen placerades allra sist i fältet och de flesta trodde kanske att han i bästa fall skulle få en matlapp med sig hem. Jimmy Jonsson vid tömmarna tycktes dock ha en annan plan – och det hade definitivt Tekno Jerven.

Med knappt 700 meter kvar, fortfarande sist i kön, sändes jättetalangen på till attack och vad som där efter följde var spel i den absolut högsta klassen. Tekno Jerven fick motståndet att stå still när han kastade loss och hade kopplat segergreppet redan vid utgången av sista sväng. Segermarginalen skrevs slutligen till åtta längder, medan Tekno Jerven ordnade förstapriset värt 110 000 kronor på 1.26,2/2640 meter. Det här var hästens 12 seger i den 22:a starten.


Disco Volante grejade favoritskapet

I Gulddivisionen, Bengt Ivarssons Minne, blev det något mindre dramatiskt. Även om Disco Volante (e. Scarlet Knight) faktiskt inte kunde hålla spets, grejade Stefan Melanders klippare favorituppgiften ändå. Västerbo Grosbois var allra kvickast ut men överlämnade välvilligt ur den första kurvan. Därefter hade Ulf Ohlsson bakom Disco Volante händelserna under kontroll – säker seger på 1.13,3/2140. Sorbet gjorde här comeback, men blev fast i andraspår och slutade oplacerad.


Välförtjänt för Remarkable Feet

Välförtjänt får man säga att det var när Remarkable Feet (e. Andover Hall) tog hem Silverdivisionen. Efter en rad av fina prestationer på rikstoton, fick Jörgen Westholms sexåring nu njuta segersötman. Från innerspåret höll Remarkable Feet säkert upp ledningen och även om Merritt utmanade starkt in till mållinjen, kom ingen förbi. Seger på 1.12,9a/1640.


Lupin Håleryd gick runt hela fältet

Lupin Håleryd (e. Nu Pagadi) är ett tufft sto från Robert Dunders stall. Segern i Diamantstoet togs på ett riktigt rejält sätt. Placerad i de bakre regionerna följde man i ryggar med varvet kvar och tog sig säkert framåt för att mitt i sista kurvan kliva fram och koppla greppet. Bakom kom inget som utgjorde något hot mot det sexåriga stoet som stack undan lätt på 1.14,8/2160.


Power Blaster ensam på målfotot

Klass 2-försöket till Mika Forss som satt bakom Roni Paldan-tränade Power Blaster (e. Conway Hall). Fyraåringen kördes offensivt från start och tog sig till ledningen vid passeringen för första halvvarvet. När främste utmanaren Certainly felade i dödens i sista kurvan, avgjordes loppet definitivt. Power Blaster var ensam på målfotot då han segrade på 1.13,7a/2140.


Daysofourlives anförde varje meter

Ledningen var segermelodin så även i Klass 1. Erik Adielsson prickade springspåret perfekt med Daysofourlives (e. No Frosting) som också såg till att stanna där till mål. Valacken, som tränas av Gävles Anna Näsman Lindberg, fick förvisso press under resans gång men stack säkert undan igen över upploppet. 1.15,0/2140 var segertiden.


Mas Capacity hade sparat krafterna

Bronsdivisionen kördes över långa 3140 meter och såg favoriten Västerbo Pokerface bli pigg i spets och öppna första varvet efter 1.12. Ledarens krafter sinade förklarligt till slut, men krafter sparade hade Jorma Kontio bakom Mas Capacity (e. Conway Hall). När väl luckan kom invändigt på upploppet, sköt Katja Melkko-träningen till kvickt och vann till slut säkert. Det på 1.15,3a/3140.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Per Lennartsson tillbaka i sulkyn – efter olyckan

Per Lennartsson tillbaka i sulkyn – efter olyckan

Per Lennartsson var i mitten av december involverad i en olycka vilken ledde till operation. Tidigare i veckan testade han träningssulkyn igen. Kusken har som målsättning att vara tillbaka i tävlingsdito om några veckor.

Det var den 15 december som Per Lennartsson blev omkullkastad bakom en häst under ett träningsjobb. Kusken ådrog sig en fraktur på bäckenet och tvingades till operation. Under onsdagen kunde han återvända till träningssulkyn efter en fem veckor lång frånvaro – ett första test som föll väl ut. Per Lennartsson har som målsättning att kunna vara tillbaka i tävlingssammanhang inom en månad.

”Inte alls säkert jag klarar det”

– För min egen skull har jag inte velat tänka så mycket på det, men jag har en målbild om V75-mästaren den 16 februari dit jag kvalat in. Det är det kortsiktiga målet, men sedan är det inte alls säkert att jag klarar av det. Jag måste bestämma mig inom en till två veckor, säger Per Lennartsson i en intervju med Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Yonkers Trots ska köras - men på nytt datum
Nästa nyhet
Yonkers Trots ska köras – men på nytt datum

Yonkers Trots ska köras – men på nytt datum

Förra året fick Yonkers Trot ställas in på grund av pandemin. I år kommer treåringarnas klassiker tillbaka – men vid en annan tidpunkt. Loppet ska nu utgöra inledningen av amerikanska Triple Crown.

Med orsak av den ännu pågående covid-pandemin fick förra årets upplaga av Yonkers Trots ställas in. Under 2021 planeras emellertid det stora treåringsloppet att köras – fast vid ett nytt datum. Det är Yonkers Raceway som i ett pressmeddelande berättar om året.

Blir först ut i Triple Crown

Yonkers Trot, som är ett av de tre loppen som ingår i Triple Crown, har körts sedan 1955 och har de senaste åren avverkats i slutet av augusti eller början av september. I år har banan schemalagt loppet till den fredagen den 2 juli, med eventuella uttagningar den 25 juni. Loppets samlade prissumma är 300 000 dollar

Yonkers Trot blir därmed i år den första anhalten i Triple Crown. Övriga två, Hambletonian och Kentucky Futurity, avgörs första helgen i augusti respektive i början av oktober.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tragedi på Bergsåker - hästen dog under loppet
Nästa nyhet
Tragedi på Bergsåker – hästen dog under loppet

Tragedi på Bergsåker – hästen dog under loppet

En tragisk händelse lade sordin på Bergsåkers tävlingar på torsdagen. Åttaårige Real Masterpiece segnade ned under loppet. Hästens liv gick inte att rädda.

Åttaårige valacken Real Masterpiece (e. Ready Cash) avled i samband med kvällens åttonde lopp på Bergsåker under torsdagen. Hästen, som tränades av Bollnäs Joakim Reiser, kördes i loppet av Tomas Pettersson. Real Masterpiece galopperade i invändigt läge på sista bortre, togs ur loppet och föll ihop vid ingången av upploppet. Hästens liv stod inte att rädda.

Väldigt tråkigt för alla

– Hästen felade på långsidan och när han kom till 200-pinnen gick han omkull. Det fanns inget att göra. Hästen var nog redan död när han stöp. Det är väldigt tråkigt för alla inblandade. De som jag har pratat med tror att det rör sig om en inre blödning, säger Bergsåkers sportchef Thomas Almqvist till Travronden.

Tomas Pettersson ska ha klarat sig helskinnad ur den tragiska händelsen. Real Masterpiece vann 9 av sina 55 starter och travade in 530 300 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför: Prix de Cornulier
Nästa nyhet
Inför: Prix de Cornulier

Inför: Prix de Cornulier

Två svensktränade finns med i världens tuffaste montélopp. Galactica och Unique Juni försvarar de svenska färgerna mot den franska sadeleliten när Prix de Cornulier avgörs på Vincennes i helgen.

Startlistan till söndagens Prix de Cornulier på Vincennes är definitivt och rymmer två svensktränade hästar. Jörgen Westholm-tränade Unique Juni finns med och ska ridas av Guillaume Martin. Även Malin Bergströms Galactica fick plats och får som vanligt Anna Erixon i sadeln; hon blir därmed den första svenska ryttaren i loppet.

Tuff dubbel för Bahia Quesnot

Förstapriset i Prix de Cornulier är 315 000 euro och i frånvaron av de två senaste årens mästare Bilibili är loppet en relativt öppen historia. Mest meriterad i fältet är den för sulkyn mycket framgångsrika Bahia Quesnot, som dock inte tävlat i monté på över tre år. Hon rids av Matthieu Abrivard med fyra tidigare segrar i Cornulier. Bahia Quesnot har också kvalat in till Prix d’Amérique nästa söndag.

En av favoriterna lär Fado du Chêne bli, sexåringen har haft stora framgångar i monté och kommer med två raka segrar, senast i Prix du Calvados från vilket även Freeman de Houelle och Daïda de Vandel kvalade in till Prix de Cornulier. Årets stora uppstickare är femåriga stoet Gladys des Plaines som segrade i Prix du Président de la Republique i somras och som inför söndagens lopp har plockat fyra raka segrar. Med i diskussionen är också fjolårets runner-up Etoile de Bruyère och Richard Westerink-tränade Etonnant som visat fin form under vintermeetinget.

Prix de Cornulier, 2700 volt:

1 Freeman de Houelle – Yoann Lebourgeois
2 Galactica – Anna Erixon
3 Flicka de Blary – Camille Levesque
4 Dynamite Marceaux – Christopher Corbineu
5 Flamme de Goutier – Antoine Wiels
6 Crêpe de Satin – Charlène Callico
7 Dayana Berry – Jean-Yann Ricart
8 Gladys des Plaines – Mathieu Mottier
9 Jerry Mom – David Thomain
10 Unique Juni – Guillaume Martin
11 Daïda de Vandel – Alexandre Abrivard
12 Carla du Châtelet – Francois Lagadeuc
13 Etonnant – Anthony Barrier
14 Bilooka du Boscail – Damien Bonne
15 Etoile de Bruyère – Adrien Lamy
16 Fado du Chêne – Paul-Philippe Ploquin
17 Feeling Cash – Eric Raffin
18 Bahia Quesnot – Matthieu Abrivard


Senaste vinnarna Prix de Cornulier:

2020: Bilibili – Alexandre Abrivard
2019: Bilibili – Alexandre Abrivard
2018: Traders – Yoann Lebourgeois
2017: Bellissima France – Matthieu Abrivard
2016: Scarlet Turgot – Alexandre Abrivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vitruvio siktar mot Prix de France

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson