Commander Crowe är omöjlig att slå. I Hugo Åbergs Memorials upplaga 2012 stod nioåringen för en närmast overklig prestation då han segrade på monstertiden 1.08,9!

Olympiatravet. Oslo Grand Prix. Elitloppet. Kymi Grand Prix. Forus Open. Och nu Hugo Åbergs Memorial. Det är Commander Crowes otroliga segerrad. Kvällens prestation på Jägersro var bland det grymmaste som skådats och den forne Derbysegraren tangerade världsrekordet då han vann på 1.08,9.

– Han var verkligen bra. Det blev ingen rolig inledning men det här är en fantastisk häst, så här kan ingen normal travare göra. Det här är fantastiskt för hela sporten och jag är så lycklig, kommenterade tränare Fabrice Souloy efter segern.

Men från början kunde inte Commander Crowe inte vara med. I stället var det de två senaste årens segrare Lavec Kronos med Lutfi Kolgjini som svarade upp ledningen i kamp med Oracle, körd av Erik Adielsson. I tredjespår hamnade Tamla Celeber som hade med sig Commander Crowe i ryggen. Efter att första femhundring öppnats efter 07,2 kom Tamla ner i dödens men ännu längre ut kom ”Commandern” och avlöste strax därefter utvändigt om Lavec Kronos.

Men körande Christophe Martens nöjde sig föga med att komma ner i dödens. Nej, han fortsatte skoningslöst att pressa på ledaren och in på sista bortre långsidan kunde han komma ner i ledningen. Ett sus gick genom Jägersropubliken då varvspasseringen klockades till 07,9.

Då skickade Åke Svanstedt ut nyförvärvet Sebastian K. i tredjespår, fick temporärt Tamla Celeber framför sig, i jakt på Commander Crowe som nu bara pumpade undan i front med ett par längder.

Fuxen hade fortsatt en ordentlig ledning när upploppet nalkades men nu var det tydligt att den ruskiga inledningen hade satt sina spår. Sebastian K. närmade sig kraftigt men omöjlige Commander Crowe plockade fram sina sista krafter och svarade ut all uppvaktning och höll undan säkert på magiska vinnartiden 1.08,9a/1609. En seger som betydde ytterligare en miljon kronor in på kontot och drygt 9,5 miljoner total under året.

Segertiden var inte bara en utskåpning av löpningsrekordet med åtta tiondelar utan även en förbättring av Commander Crowes eget svenska rekord från Elitloppsförsöket i år. Dessutom var 08,9 en slipning av Varennes världsrekord för äldre travare över tusenmetersbana och en tangering av treåriga Googoo Gaagaas totala världrekord från tidigare i år.

– För mig var det här den bästa prestation som hästen någonsin gjort. Att vinna Elitloppet var fantastiskt men det han gjorde i dag, det var bara underbart. Jag tror inte någon annan häst i världen kan göra något sådant här, sa en rörd segerkusk Christophe Martens i segerintervjun.

Andrapriset tillföll alltså Sebastian K. som gjorde en grym insats i sin första start för Åke Svanstedt medan Caballion fick en fin skalp som trea efter en stark avslutning i kamp med likaledes starkt spurtande Sanity.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ny utsökt vinnare från Hamre och Jansson

Ny utsökt vinnare från Hamre och Jansson

Frode Hamre var det, ja. Med hyperkapabla treåringsstoet Xquisite Chocolate kom tredje segern under Åbergs-kvällen. Stoet vann lekande lätt för Torbjörn Jansson.

Treåriga USA-födda Chocolatier-stoet Xquisite Chocolate har tjusat den norska publiken under säsongen och i kväll fick hon även visa upp sig för den svenska diton då hon mycket enkelt bärgade 300 000 kronor i Premio Going Kronos på Jägersro.

Torbjörn Jansson, igen, satt upp bakom Frode Hamre-träningen som direkt pyste till ledningen och öppnade 500 meter efter 11,7. Då kom Lutfi Kolgjini fram till dödens med Mosaique Face.

Tempot fortsatte i jämn hög fart och kilometern passerades efter 11,8. Strax före fältet vek in i sista kurvan lyfte Björn Goop ut Valley Ivan (Hamre det också) i tredjespår till attack men ingen hade något att sätta emot ledarinnan.

Med retfull enkelhet stack Xquisite Chocolate undan över upploppet för Torbjörn Jansson och vann överlägset på 1.12,1a/1609. Det, på avstånd, före Kolgjini-duon Mosaique Face och Paparazzi, den senare loppet igenom i vinnarhålet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
I'm The Answer gav svar på tal
Nästa nyhet
I’m The Answer gav svar på tal

I’m The Answer gav svar på tal

Frode Hamre har en trevlig kväll som tränare. Prix Cagnes-sur-Mer för fyraåringseliten så I’m The Answer och Torbjörn Jansson som överlägsna segrare – på 1.10,5.

Tio vassa fyraåringar tampades om 300 000 kronor i Prix Cagnes-sur-Mer på Jägersro. Men när allt kom till kritan visade sig Frode Hamres USA-import I’m The Answer överlägsen.

Och Credit Winner-sonen I’m The Answer statuerade exempel direkt då han blåste till ledningen för gästkusken Torbjörn Jansson och öppnade halvkilometern efter snabba 07,7. Favoritspelade Occhione Jet började med att ligga kvar i ledarryggen men Erik Adielsson bestämde med varvet kvar att syna dödens och bjuda Oasis Bi andra ytter.

På sista bortre långsidan sändes Orione Spin iväg i tredjespår och bakom klev Kungapokalsvinnaren Fawkes med. Men ingen skulle ha med segerstriden att göra ; I’m The Answer enbart tänjde på stegen genom slutkurvan och bara länsade undan över upploppet. Seger blev smått överlägsen på toppnoteringen 1.10,5a över en engelsk mil. Det här var valackens tredje seger för året och första seger.

Tvåa slutade överraskningen Poppy Hills från vinnarhålet medan Orione Spin knep bronspengen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Winmedcredit snuvade Raja Mirchi
Nästa nyhet
Winmedcredit snuvade Raja Mirchi

Winmedcredit snuvade Raja Mirchi

Raja Mirchi gjorde förnyad comeback och stod för en mäktig insats – men kunde inte rå på Winmecredit över upploppet.

Femåringsloppet Prix Montecatini bjöd på en härlig fartfest som försmak av Åbergs-kvällens stora drabbning. Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi gjorde första starten sedan mitten av maj och höll strålande till andrapriset.

Ledningen höll Alabama K. och Peter Strooper från innerspåret. Det ekipaget fick sällskap i dödens efter 500 meter, som öppnats på 09,9, av favoriten Raja Mirchi. Det bjöd Winmecredit och Erik Adielsson en läcker resa i andra ytter.

In mot sista sväng hade Raja Mirchi pressat slut på ledarens krafter och Viking Kronos-sonen övetog ledningen. Raja Mirchi kom in på upploppet i klar ledning men sista hundra tröt krafterna och utvändigt Winmecredit kunde arbeta ner Kolgjini-travaren till säker och imponerade seger på nya rekordnoteringen 1.11,0a/1609.

Winmedcredit, som tränas av norske Frode Hamre, belönades med 150 000 kronor och vann före Raja Mirchi och bra avslutande Amour Rapide.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
26 gör upp i försök till Kallblodskriteriet
Nästa nyhet
26 gör upp i försök till Kallblodskriteriet

26 gör upp i försök till Kallblodskriteriet

De bästa treåriga kallbloden visar på måndag upp sig på Dannero. Då ska försöken till årets Kallblodskriterium avgöras.

Tre försök med sammanlagt 26 treåriga kallblod körs under Danneros lunchtävlingar på måndag. Finalen körs, också den på Dannero, söndagen den 19 augusti och bjuder då 600 000 kronor till sin vinnare. Startlistorna till försöken:

Försök 1, 2140 auto

1 Kvickers Kaxe – Ulf Ohlsson
2 Tangen Odin – Öystein Tjomsland
3 Don Viking – Göte Windelås
4 Blixtsnabb – Hanna Olofsson
5 Lome Prins – Mats Gällerstedt
6 B.W.Modde – Jan-Olov Persson
7 Tintin Viking – Leif Witasp
8 Nygårds Bolinder – Stig Jarle Röste

Försök 2, 2140 auto
1 Stumne Scott – Bo Eklöf
2 Sterkar – Björn Garberg
3 Åstas Viking – Leif Witasp
4 Tand Tuff – Jan-Olov Persson
5 Karlängs Filip – Rikard N Skoglund
6 Kolbu Twist – Jan Ove Olsen
7 Monster Monsun – Fredrik Fransson
8 W.S.Malte – Robert Wilhelmsson
9 Jo Pelle – Sören Lennartsson

Försök 3, 2140 auto
1 Järvsö Rasmus – Jan Norberg
2 Myr Faksen – Ove A Lindqvist
3 Håksätter Svarten – Håkan Wallberg
4 Guli Storm – Gustav Andersson
5 Pliggfaksen – Jan-Olov Persson
6 Hibo Faksen – Therese Hyllsjö
7 Järvsölotus – Ulf Eriksson
8 Rappo – Tor Wollebaek
9 Höstbo Lukas – Tomas Pettersson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Klart för Svenskt Kallblodsderby - här är startlistan

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson