Lugauer borta tre månader

Efter en olycka på Jägersro väntar nu operation för Conrad Lugauer. Därför kommer han inte att synas i tävlingssulkyn förrän framåt våren igen.

I samband med hemmabanan Jägersros tävlingar på lördagen, blev Conrad Lugauer träffad av en hästspark på ena armen. Tränaren fördes till sjukhus där det kunde konstateras en fraktur vilken gör att en operation är nödvändig. Med anledning av det blir Lugauer borta från tävlingssulkyn i cirka tre månader.

Borta tre månader

– Jag mår bra, men jag behöver bli opererad nästa vecka. Någonting gick itu och vill jag bli fullt återställd behöver jag göra den här operationen. Jag får se hur lång tid det kommer att ta för att bli återställd, men läkarna säger att jag kommer vara borta från tävlingsbanan i ungefär tre månader. Men jag kommer att vara med och hjälpa till hemma på gården så mycket som möjligt, berättar Conrad Lugauer för Travronden.

Stallets stora stjärna Campo Bahia förbereds för en ny start på Vincennes den här lördagen då Prix de Croix ska avgöras. Kusk då blir sonen och stallets försteman Marc Elias.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Svenskhästar prisade i USA

Svenskhästar prisade i USA

Greenshoe vann förvisso inte Hambletonian, men när det skulle röstas om vilken som var förra årets bästa treåring i Nordamerika – blev segern överlägsen.

Tidigare har Marcus Melander tilldelats utmärkelsen årets tränare i USA och Stall Courant utsågs till årets ägare. När vinnarna i flera av klasserna i Dan Patch Awards, motsvarigheten i Nordamerika till vår Hästgalan, presenteras – plockar svenskarna fler priser.

Vem som var årets treåriga travare bland hingstarna och valackerna rådde det inga tvivel om. Med 123 av de totalt 147 rösterna utsågs Greenshoe till vinnare i klassen. Stallkamraten Gimpanzee tilldelades 22 av rösterna, medan Hambo-vinnaren Forbidden Trade fick nöja sig med två.

Nytt pris för Six Pack

Åke Svanstedts Six Pack, som i och med förra säsongens slut lade tävlingsskorna på hyllan, var den som blev årets treåring för 2018. Nu förärades han utmärkelsens årets äldre travare i klassen för hingstar och valacker. Six Pack fick 83 röster totalt, vilket räckte med god marginal före Anette Lorentzon-tränade Guardian Angel Ås med 51 röster.

Vilka som tar hem de ädlaste kategorierna, årets travare och årets häst, avslöjas först den 23 februari då också Dan Patch Awards-galan ska hållas.

Utsedda vinnare i travklasserna:

Treåriga hingstar och valacker: Greenshoe
Treåriga ston: When Dovescry
Tvååriga hingstar och valacker: Real Cool Sam
Tvååriga ston: Ramona Hill
Äldre hingstar och valacker: Six Pack
Äldre ston: Atlanta

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fado du Chêne mot Cornulier
Nästa nyhet
Fado du Chêne mot Cornulier

Fado du Chêne mot Cornulier

Femårige Fado du Chêne seglar upp som den stora utmanaren i Prix de Cornulier om två veckor. Det sedan han i spänstig stil tagit hem Prix Emile Riotteau på Vincennes.

Ingen femåring har vunnit Prix de Cornulier sedan One du Rib tog sin första triumf i loppet för tretton år sedan, men kanske är det dags i år när världens i särklass största montélopp rids om två veckor. Den av Julien le Mer tränade Fado du Chêne (e. Singalo) stärkte sina aktier ytterligare sedan han utan problem hemfört Prix Emile Riotteau på lördagen. Ett lopp som förutom 45 000 euro i förstapris även garanterade vinnaren en Cornulier-plats.

Stor utmanare i Cornulier

Paul-Philippe Ploquin tog liksom tidigare plats i sadeln och såg till att Fado du Chêne inte lämnade något åt slumpen. Femåringen reds direkt till ledningen och höll taktpinnen i jämnt tempo. Sedan ledaren skärpt farten genom sista sväng kunde Fado du Chêne i mycket formstark stil, obekymrad gå ifrån till vinst på 1.13,3/2700 meter.

För Fado du Chêne, som gjort samtliga sina 22 starter i monté, handlade det här om karriärens 12:e seger. På meritlistan finns sedan tidigare de båda Grupp 1-segrarna i Prix de Vincennes och Prix d’Essai som treåring.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Disco från dödens
Nästa nyhet
Disco från dödens

Disco från dödens

Disco Volante är tillbaka som vinnare. Stefan Melander-valacken inledde året genom att ta en läcker dödensseger i Arvid Stjernswärds Minne på Jägersro.

Disco Volante har funnits med i flera av de stora racen under säsongen, men inte fått njuta segersötma sedan försökssegern i Lotteria i våras. När årets första start gjordes på Jägersro under lördagen var den av Stefan Melander tränade trippelmiljonären tillbaka i segertagen. För Ulf Ohlsson togs vinsten den tunga vägen – i anrika Arvid Stjernswärds Minne.

Pilsnabbe Star Advisor Joli stack till ledningen, medan Disco Volante lugnt tog sig fram för att landa i dödens sedan första halvvarvet klockats efter 10,6. Efter tryck genom sista sväng var ledaren ett slaget byte mitt på upploppet. Shogun D.K. hittade loss från vinnarhålet och West Wing levererade en pigg avslutning – men utgjorde inget hot om segern. Disco Volante tog välförtjänt hem pokalen på 1.12,0a över 1640 meter.

Harran Boko – utan Lugauer

Ken Ecce fick hoppa in som kusk bakom betrodde Harran Boko i Silverdivisionen, sedan tränaren Conrad Lugauer fått lämna sent återbud då han blivit sparkad av en häst tidigare under dagen. Hur länge Lugauer tvingas bli borta återstår att se, men han kunde i alla fall glädjas åt att se stallets häst bli miljonär. För Ecce gjorde inga misstag; Harran Boko gick direkt till spets, kunde dämpa farten en bit och höll efter ett ryck ur sista sväng säkert undan på 1.13,7a/2140.

Kihlström stod för skällarna

Örjan Kihlström tog en dubbel på Jägersro och iklädde sig vid båda segrarna rollen som skrällkusk. I Diamantstoet rattade han in Dacing in the Rain, tränad av Håkan K Persson, till hästens andra raka efter en lång frånvaro. Femåringen avgjorde efter en sylvass spurt i femtespår över upploppet. I Klass 2-försöket använde Kihlström den av Johan Lejon tränade Sunday Sonata som segervapen. Stoet fick en angenäm resa i andra utvändigt och tog på linjen ned den i dödens tappert stridande Carlos Ken.

Hector Boko imponerade

Jaap van Rijn gästade ”Jägers” med tyskägde Hector Boko som imponerade stort i Klass 1-försöket. Valacken tog fjärde raka segern sedan han tagit sig fram utvändigt om ledaren med varvet kvar, fått greppet redan i sista sväng och säkert hållit ifrån sig vasst spurtande Volare Gar.

Dansk seger blev det i Diamantstoets försök för den högre klassen. Från fjärde utvändigt följde Jeppe Juel i ryggar för att vrida på för fullt 400 kvar med Dusty Shadow. Danskan vann före en duktig Seven Karats som gjorde Untersteiner-debut.

Just Peter Untersteiner ordande dubbelseger i Bronsdivisionen. I en mycket jämn avslutning var det Peter Ingves som lyckades sätta dit Eldorado Mearas till segern, före stallkamraten och tränarkörde Randemar R.D.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
2019: De blev kungarna i Norden
Nästa nyhet
2019: De blev kungarna i Norden

2019: De blev kungarna i Norden

I både Norge och Danmark var gamla bekanta tillbaka överst i respektive lands kuskliga. Men i Finland blev det en ny herre på täppan under 2019.

För fjärde året i följd blev som bekant Ulf Ohlsson allsvensk kuskchampion, en titel han säkert kunde bärga efter att ha vunnit 310 segrar på svenska banor under året som gick. Men hur gick det i våra nordiska grannländer?

I vårt västra grannland blev det också ”som det brukar”. Eirik Höitomt plockade hem flest segrar under 2019 i Norge. Med 228 segrar totalt blev han norsk champion före Dag-Sveinung Dalen som tog hem 197 lopp under året. Det var därmed sjätte året i rad som Eirik Höitomt vann den norska kuskligan – och den trettonde gången totalt. Något som gjorde att han tangerade legendariska namn som Ulf Thoresen och Gunnar Eggen.

Jörgensen för 32:a gången

I Danmark var Birger Jörgensen tillbaka på toppen. Det efter att de två senaste åren fått se sig slagen av René Kjär och Steen Juul. 62-årige Birger Jörgensen med Århus som bas är inte direkt ovan att bli dansk champion – det här var 32:a (!) gången som han lyckades med den bedriften. Med 248 segrar tog han en överlägsen seger i danska kuskligan.

Raitala ny etta i Finland

Mika Forss hade varit champion i Finland de senaste nio åren, men kusken som allt mer satsar på att tävla i Sverige fick 2019 ge sig mot det yngre gardet. 28-årige Santtu Raitala blev för första gången etta i Finland – efter att ha vunnit totalt 279 segrar under fjolåret. En titel han tog före den ett år yngre Hannu Torvinen som nådde upp i 261 fullträffar.

Läs även: De var bäst 2019

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Starkt genrep inför Prix de Cornulier

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson