Lome Brage gästar Solvalla

Ett starkt startfält för den kallblodiga eliten blir huvudnumret på Solvalla kommande tisdag. I startlistan hittas bland andra Lome Brage.

Väl valda delar av kallblodseliten samlas på huvudstadsbanan nästa tisdag när Verners lopp körs med 100 000 kronor i förstapris att kriga om.

Startfältet innehåller bland andra Lome Brage som här faktiskt gör karriärens 100:e start. Lome Brage vann på snyggt sätt sin comeback i Gävle senast, efter fyra månaders tävlingsuppehåll. En av tisdagens motståndare är Jan-Olov Perssons Kriterie- och Derby-vinnare Tekno Eld som också han har gjort en start efter en längre frånvaro.

Här är startlistan:

Verners lopp, 2140 auto:

1 Sjö Odin – Anders Högberg
2 Ingbest – Erik Adielsson
3 Mino – Elias Strandberg
4 Järvsö Pegasus – Wiktor Kylin-Blom
5 Lome Brage – Erlend Rennesvik
6 Art Kjarvald – Oskar Kylin-Blom
7 Troll Solen – Magnus Teien Gundersen
8 Eldvin – Oskar J Andersson
9 Närby Kalabalik – Emelie Mårtensson
10 Titan Tabac – Kaj Widell
11 Tekno Eld – Ulf Ohlsson
12 Art Nökkve – Torbjörn Jansson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Who’s Who redo för Paris

Who’s Who redo för Paris

Vi har inte sett Who’s Who sedan segern i Jubileumspokalen men mycket talar för att hästen dyker upp på Vincennes i helgen. Då väntar första Prix d’Amérique-testet.

Efter Derby-segern förra hösten har femåringssäsongen gått planenligt för Who’s Who som vunnit fyra av sina fem starter i år – och spurtade hem guldet i Jubileumspokalen. Det är också hästen senaste start; efteråt har fokus varit på att vara en av de arton hästarna i Prix d’Amérique-fältet sista söndagen i januari.

Men det ser ut som att vi får se Who’s Who på kolstybben redan den här söndagen. Maharajah-sonen är en av hästarna som alltjämt kvarstår i Prix de Bretagne, det första av de fyra förberedande B-loppen och från vilket topptrion får plats i Prix d’Amérique.

– Who’s Who åkte ned i söndags och kom fram måndag morgon. Nu är han på plats hos Ron Kuiper på Grosbois och allt har gått bra så här långt. Resan gick bra och hästen har ätit och druckit som han ska. Skötaren Jennie är med och hon kommer att köra hästen liten under veckan. Men som det känns just nu så kommer han att starta på söndag, säger tränaren Pasi Aikio i en intervju med Kanal 75.

”Känns just nu som att han kommer starta på söndag”
Pasi Aikio till Kanal 75

Prix de Bretagne är förstås inte den största uppgiften i vinter för Who’s Who. Före han förhoppningsvis är med i Prix d’Amérique är det första delmålet Prix Ténor de Baune som körs för de femåriga travarna, två dagar före julafton.

– Hästen känns fin och alla förberedelser inför Frankrike har gått som de ska. Men han kommer inte att vara i någon toppform nu i det första loppet på söndag. Det saknas matchtempo eftersom han är så mycket tungt tränad så det är möjligt att han kan vara lite småseg. Vi får ta det här loppet lite som att han är med för att lära och Örjan får lägga upp hur han kommer att köra, berättar Pasi Aikio.

Läs även: Anmält till Prix de Bretagne

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Villiam mot nya äventyr på Vincennes
Nästa nyhet
Villiam mot nya äventyr på Vincennes

Villiam mot nya äventyr på Vincennes

Villiam har inte gjort mycket väsen från sig hittills i år, men nu siktar Timo Nurmos på en vinter i Frankrike med femåringen. Prix Ténor de Baune är det första stora målet.

Villiam var förkrossande när han vann Kriteriet som treåring och efter en trasslig inledning på förra året avslutade han säsongen med storsegern i Grand Prix de l’UET på Vincennes. Snart kan Villiam dyka upp på den franska nationalarenan igen.

Villiam har i år bara gjort tre starter och galopperade senast i EM för femåringar på Solvalla. I en intervju med franska Paris-Turf berättar tränaren Timo Nurmos att hästen efter det behandlats men sedan dess tränats med sikte på några av de största loppen på Vincennes i vinter.

– Han fick en paus på två veckor men sedan har jag ökat hans träning, hästen känns riktigt bra nu. Han är redo att åka till Paris även om jag inte vet exakt när än. Hästen kanske går direkt till Prix Ténor de Baune, precis som Readly Express gjorde 2017, säger Timo Nurmos till Paris-Turf.

Prix Ténor de Baune körs den 22 december och vinnaren får en plats i Prix d’Amérique. Bland de hästar som också aviserar en start i femåringsloppet finns Who’s Who och Vitruvio.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Äntligen fullträff för Custom Cheval
Nästa nyhet
Äntligen fullträff för Custom Cheval

Äntligen fullträff för Custom Cheval

Äntligen blev det fullträff för Custom Cheval. Efter att ha lagt andraplatserna på hög fick den norske tvååringen till slut fira efter att ha plockat hem SHF:s Tvååringslopp på Solvalla.

Custom Cheval (e. Farifant) tränas i Norge av Henry Rorgemoen men har under säsongen tävlat frekvent i de svenska tvååringsloppen – något som fram till tisdagskvällen på Solvalla resulterat i fem raka andrapris. Fast i SHF:s Tvååringslopp som med 100 000 kronor till vinnaren var aftonens clou, kom slutligen den välförtjänta fullpoängaren.

Björn Goop vaktade tömmarna bakom Custom Cheval som i ett galoppfyllt race direkt tog rygg på ledande Sayonara, som närmaste besegrade just Custom Cheval i Svampen Örebro senast. Efter snabba 10,9 första 500 sänktes tempot en bit och Goop valde dödens efter en kilometer avverkad. En portion press över sista bortre långsidan blev för tufft för ledarinnan – Custom Cheval skaffade sig greppet när man nådde upploppet.

Vici Volante, också från Fredrik Wallins stall, ställde en sista allvarlig fråga med en snabb avslutning den sista biten, men den här gången var det Custom Chevals tur. Segertiden skrevs till 1.16,3a/2140.

My New Chapter imponerade stort

Kvällens mest imponerande vinnare kom nog från Timo Nurmos stall. Jorma Kontio klev direkt fram först i andraspår trots en snabb öppning med fyraårige My New Chapter som också tog över ledningen efter ett varv. Chapter Seven-valacken lämnade sedan fältet med åtskilliga längder för att överlägset vinna på 1.13,9/2160 – hästens fjärde seger i sjunde årsstarten.

Den outtröttlige Jorma Kontio också segerkusk bakom Susanne Richters fina M.T. Joinville som i kvällens snabblopp knep årets första seger. Trots en kort galopp tidigt i loppet avgjorde åttaåringen säkert till slut på 1.11,8a/1640.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nurmos i tränartoppen
Nästa nyhet
Nurmos i tränartoppen

Nurmos i tränartoppen

Timo Nurmos har skaffat sig greppet om den svenska tränarligan. Ulf Ohlsson vinner flest lopp i landet, men Örjan Kihlström kör in mest pengar – för tredje gången har han passerat 50 miljoner kronor under en säsong.

Tiden går, det är bara sju veckor kvar av 2019. En tränare som haft, en ny, toppensäsong är Timo Nurmos som numera också har greppet om den svenska tränarligan. Timo Nurmos träningsstall har efter att förra helgen summerats travat in 33,5 miljoner kronor under året och placerar honom för närvarande som landets vinstrikaste tränare.

Ytterligare två tränare har hittills i år tagit klivet över 30 miljoner, Daniel Redén som vann tränarligan förra året, samt Robert Bergh.

Den allsvenska kuskligan går, av allt att döma, återigen till Ulf Ohlsson. Han närmar sig 300 segrar på svensk mark under året och tar därmed sin fjärde raka titel. Han har ett stadigt grepp i toppen, följd av Jorma Kontio och Örjan Kihlström på behörigt avstånd.

Örjan Kihlström är emellertid den som, återigen, kör in mest pengar av svenska kuskar. Efter att ha vunnit två Breeders Crown-segrar i helgen som gick passerade han för tredje gången i karriären 50 miljoner kronor inkört. En bedrift som han är ensam om i svensk travsport. Rekordåret hämtas från i fjol, då Kihlström slutade på drygt 58 miljoner kronor i vinstsumma.

Följande urval av statistik är per den 11 november och är hämtad från Svensk Travsport. Här kan du söka mer statistik.

Vinstrikaste tränare:

1 (2) Timo Nurmos, 193 segrar, 29,5 %, 33 549 703 kr
2 (1) Daniel Redén, 104 segrar, 28,0 %, 31 685 447 kr
3 (5) Robert Bergh, 194 segrar, 19,0 %, 30 564 709 kr
4 (3) Björn Goop, 159 segrar, 17,5 %, 27 026 423 kr
5 (6) Svante Båth, 179 segrar, 24,0 %, 21 997 217 kr


Allsvenska kuskligan (starter i Sverige):

1 (1) Ulf Ohlsson, 289 segrar, 1954 starter, 15,0 %
2 (2) Jorma Kontio, 210 segrar, 1203 starter, 17,5 %
3 (5) Örjan Kihlström, 192 segrar, 1016 starter, 19,0 %
4 (3) Carl Johan Jepson, 189 segrar, 1370 starter, 14,0 %
5 (6) Björn Goop, 171 segrar, 842 starter, 20,5 %


Vinstrikaste kusk:

1 (1) Örjan Kihlström, 52 828 022 kr
2 (2) Björn Goop, 35 989 535 kr
3 (5) Ulf Ohlsson, 32 201 648 kr
4 (7) Carl Johan Jepson, 31 995 681 kr
5 (4) Jorma Kontio, 29 541 431 kr

Siffra inom parentes anger fjolårets placering.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gimpanzee tar sikte mot ny titel

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson