Läget inför PdA

Prix d’Amérique ligger knappt fyra veckor fram i tiden. Tio hästar är inkvalade till loppet, men ytterligare åtta platser står till förfogande. Så här är läget för närvarande.

Det är den 31 januari som Prix d’Amérique avgörs på Vincennes. Fem av sex lopp, vilka ger möjlighet att kvala in till superloppet, har avverkats och kvarstår gör Prix de Belgique den 17 januari. Även där hämtar de topp tre-placerade hästarna var sin biljett.

Face Time har vunnit två kval

Tio hästar har för närvarande platser i Prix d’Amérique till sitt förfogande. Face Time Bourbon, som ju är titelförsvarare, är förstås den stora förhandsfavoriten och har själv ”lagt beslag” på två platser efter segrar i såväl Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne i söndags. Både Féerie Wood, som segrade i Prix Ténor de Baune och Gu d’Héripré som kammade hem Critérium Conintental, aviseras att också vara med i PdA. Den sistnämnde väntas göra en start i Prix de Croix den 16 januari före.

Förutom de tre hästar som kvalar in via Prix de Belgique, fördelas övriga platser enligt vad de anmälda har på kontot. Billie de Montfort, med över 2,3 miljoner euro, lär till exempel siktas mot en fjärde raka start i PdA. Fjolårets tvåa Davidson du Pont fick förvisso nöja sig med att bli fyra i Prix de Bourgogne, men är också given en plats. I Jean-Michel Bazires stall hittas också italienske stjärnan Vitruvio som ännu inte startat i tränarens regi men är tänkt att vara med i Prix de Belgique. Fjolårets femma är klar för PdA-start på pengar, oavsett resultat.

Ett PdA utan svensktränade?

Bland hästarna ”på gränsen” att kvala in på startprissumma finns Chica de Joudes, som i fjol slutade som överraskande fyra och som varit med i samtliga tre B-lopp den här vintern utan att ha lyckats att knipa en biljett. Pierre Vercruysse, som redan har Moni Viking klar, kan också få med Drôle de Jet. En annan aspirant är Fakir du Lorault som var svindlande nära att kvala in i Prix de Bretagne, men som sedan blev struken ur Prix de Bourbonnais och senast galopperade i Prix Ténor de Baune.

Björn Goop sitter upp bakom den stora favoriten Face Time Bourbon, men svensktränade hästar lyser troligen med sin frånvaro i årets Prix d’Amérique. Det skulle i så fall bli första gången sedan 1986 som loppet körs utan en svensktränad häst. Aetos Kronos spände bågen i Critérium Continental och skulle kunna komma med i PdA på vinstsumma, men tränaren Jerry Riordan avsierar i stället start i det nya femåringsloppet Prix Bold Eagle under samma dag.

Inkvalade till Prix d’Amérique:

Bahia Quesnot (trea Prix de Bretagne)
Délia du Pommereux (trea Prix de Bourgogne)
Diable du Vauvert (etta Prix de Bretagne)
Face Time Bourbon (etta Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne)
Féerie Wood (etta Prix Ténor de Baune)
Feliciano (tvåa Prix de Bretagne)
Gu d’Héripré (etta Critérium Continental)
Moni Viking (trea Prix du Bourbonnais)
Victor Ferm (tvåa Prix du Bourbonnais)
Vivid Wise As (tvåa Prix de Bourgogne)

Potentiella hästar i Prix d’Amérique:

Billie de Montfort, 2,3 miljoner euro
Vitruvio, 1,4 miljoner euro
Davidson du Pont, 1,3 miljoner euro
Carat Williams, 1,1 miljoner euro
Feeling Cash, 1,08 miljoner euro (plus 10%)
Tony Gio, 1,05 miljoner euro
Valokaja Hindö, 0,75 miljoner euro
Chica de Joudes, 0,71 miljoner euro
Drôle de Jet, 0,62 miljoner euro
Fakir du Lorault, 0,52 miljoner euro (plus 10%)
Feydeau Seven, 0,32 miljoner euro (plus 10%)
Valzer di Poggio, 0,28 miljoner euro
Go On Boy, 0,25 miljoner euro (plus 20%)

*Fyraåringar får sin vinstsumma uppskriven med 30%, femåringar med 20% och sexåringar med 10%.

  • vem vinner prix d’Amérique?
Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ron Burke toppade bland tränarna i Nordamerika – igen

Ron Burke toppade bland tränarna i Nordamerika – igen

Nancy Takter hade ett fantastiskt år som tränare när stallet tjänade över åtta miljoner dollar. Men det är fortfarande en långt bit upp till Ron Burke som återigen blev Nordamerikas vinst- och segerrikaste tränare under året som gick.

Det blev stor succé för Nancy Takter under 2020. Stallet som noterades för flera stora segrar travade in över 8 miljoner dollar och Takter blev också utsedd till årets tränare i USA. Hon får dock nöja sig med att bli Nordamerikas näst vinstrikaste tränare under 2020.

Burke överlägsen etta

Norska Trav og Galopp-Nytt sammanfattar förra året och konstaterar att megatränaren Ron Burke fortsatt är överlägsen etta bland tränarna på den andra sidan Atlanten. Stallets hästar sprang in en bit över 17,5 miljoner dollar, eller motsvarande drygt 142 miljoner kronor, under 2020. Burkes stall blev även segerrikast med bred marginal; 883 segrar blev det under 2020, ett år som förstås var starkt påverkat av corona-pandemin då travsporten stod på stand by ett par veckor i våras.

Åke Svanstedt placerade sig som fyra bland vinstrikaste tränare, med 5,2 miljoner dollar medan Marcus Melanders stall travade in strax över 3,8 miljoner dollar. Något som gör honom till den sjätte mest vinstrika tränaren.

Merriman vann mest igen

Flest segrar som kusk brukar Aaron Merriman få. Så också 2020. Världens kanske mest flitiga kusk samlade under förra året ihop 725 segrar efter att under de senaste åren legat runt 1000 segrar per år. Vinstrikaste bland Nordamerikas drivers är emellertid Dexter Dunn, ursprungligen från Nya Zeeland, som styrde in hela 11 miljoner dollar under året som gick.

Dominant blev avelshingstarna i Nordamerika fortsätter Muscle Hill att vara. Hans avkommor toppar alla listor, som vinstrikaste såväl bland två- och treåringar som de äldre travarna.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Raffin vann mest i Frankrike - Bazire i topp bland tränare
Nästa nyhet
Raffin vann mest i Frankrike – Bazire i topp bland tränare

Raffin vann mest i Frankrike – Bazire i topp bland tränare

Eric Raffin försvarade sin titel som den kusk som vinner flest lopp i Frankrike. Bland de vinstrikaste tränarna var dock Jean-Michel Bazire obestridlig etta.

2019 tangerade Eric Raffin det rekord i antal segrar som Jean-Michel Bazire satte 2006 då han vann 345 lopp (285 i sulky) i Frankrike. Fullt så många blev det inte 2020, i synnerhet sedan tävlandet under två månader legat nere på grund av pandemin. Eric Raffin kunde emellertid säkert försvara sin Sulky d’Or-titel – som landets segerrikaste kusk. Totalt noterades han för 254 segrar i sulkyn.

Bazire blev vinstrikaste tränare

Raffin, som också är en framgångsrik montéryttare, tog dessutom 56 segrar under sadel, något som för honom upp som trea i montéligan. Segerrikast i monté blev Mathieu Mottier som med 72 fullträffar under året, för första gången förärades den titeln.

Självklar etta bland tränarna i Frankrike, både sett till vinstsumma och antal segrar, är Jean-Michel Bazire. Hans stall travade under förra året in drygt 6,5 miljoner euro eller motsvarande cirka 65 miljoner kronor och tog 207 segrar. Tvåan på listan, Sébastien Guaratos träningsstall, körde in drygt 4,5 miljoner euro.

Segerrikaste kuskar Frankrike:

1 Eric Raffin, 254 segrar
2 Matthieu Abrivard, 179 segrar
3 Yoann Lebourgeois, 156 segrar

Segerrikaste montéryttare Frankrike:

1 Mathieu Mottier, 72 segrar
2 Alexandre Abrivard, 61 segrar
3 Eric Raffin, 56 segrar

Vinstrikaste tränare Frankrike:

1 Jean-Michel Bazire, 6 521 430 euro (207 segrar)
2 Sébastien Guarato, 4 576 630 euro (178 segrar)
3 Laurent-Claude Abrivard, 4 067 705 euro (165 segrar)

*Siffror från Equidia.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
"Piraten" i Guld
Nästa nyhet
”Piraten” i Guld

”Piraten” i Guld

Dagarna efter jul tog On Track Piraten sin senaste seger, i sin sista start som tolvåring. Men den evigt unge gentlemannen fortsätter att ånga vidare. På lördag gör ”Piraten” första starten som trettonåring – när han går ut i Gulddivisionen på Bergsåker.

Sedan 2019 går inte längre den över åldersgränsen för hingstar och valacker vid 12 år utan 14. Något som kommer väl till hands för On Track Piraten. Evighetsmaskinen med nästan 19 miljoner på kontot segrade förra måndagen på Romme och gör årets första start – i Gulddivisionen. Liksom senast är det Magnus A Djuse som sitter i sulkyn när Zoogins lopp körs på Bergsåker.

Inte fältets enda trettonåring

Högst noterbart är dock att han inte är den enda trettonåringen i fältet, även Going For Gold Zaz, som tränas och körs av Nicklas Westerholm, provar lyckan. Bland motståndet i övrigt hittar vi Zenit Brick, Digital Ink (som förresten är 12 år), samt Disco Volante och Selmer I.H. som både drog tråkiga bakspår.

Gulddivisionen, Zoogins lopp, 2140 auto:

1 Narold Vox – Mats E Djuse
2 Västerbo Grosbois – Rauno Pöllänen
3 On Track Piraten – Magnus A Djuse
4 J.H. Mannerheim – Daniel Wäjersten
5 Antonio Trot – Erik Adielsson
6 Super Zantos – Ante Lisell
7 Digital Ink – Robert Bergh
8 Zenit Brick – Jorma Kontio
9 Going For Gold Zaz – Nicklas Westerholm
10 Grainfield Aiden – Hannu Korpi
11 Disco Volante – Ulf Ohlsson
12 Selmer I.H. – Samu Sundqvist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Två blågula segrar i Frankrike
Nästa nyhet
Två blågula segrar i Frankrike

Två blågula segrar i Frankrike

På Vincennes saknades blågula fyrbenta framgångar under söndagen, men på två andra franska banor blev det seger för svenskarna. Havbergs Knight och Galba Ringeat grävde båda guld.

Fredrik B Larsson-tränade Havbergs Knight (e. Scarlet Knight) gjorde vinterns tredje start på fransk mark och gick segrande ur striden i Cagnes-sur-Mer. David Békaert placerade svensken i tredje par invändigt, men hittade fritt via fjärdespår en bit in på upploppet och det tackade åttaåringen för genom att avgöra väldigt lätt i spurten. Överlägset till slut på 1.12,4a/2150 och 9900 euro plus på kontot.

Galba Ringeat tuffast från dödens

Franskfödde Galba Ringeat (e. Bird Parker) gjorde andra starten i födelselandet och även den andra i regi Jörgen Westholm, när han segrade i Mauquenchy. Och det var en riktigt rejäl insats. Med Franck Ouvrie i vagnen var femåringen, som stod med tillägg, tidigt framme i dödens. Därifrån kopplade han grepp i sista kurvan och gick ohotad ifrån till seger på 1.13,4/2875 meter. Förstapriset var 7200 euro.

Se Havbergs Knight vinna här. Se Galba Ringeat vinna här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ingen stoppar Face Time Bourbon

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson