Konflikt i Propulsion-utredningen – lämnar sina poster

Följetongen kring Propulsion-fallet fortsätter. I ett öppet brev meddelar två personer i Svensk Travsport Ansvars- och Disciplinnämnd att de avgår efter missnöje med Svensk Travsports hantering. Nu svarar förbundets styrelse – och är förvånade över beslutet.

På torsdagen publicerades ett öppet brev undertecknat Sari Olausson (ordförande) och Anette Fassl i Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. I det öppna brevet framgår att båda ställer sina platser till förfogande. Anledningen är ett missnöje med hur Svensk Travsport, menar man, har hanterat den pågående utredningen kring Propulsion.

Strider mot objektivitet och opartiskhet

Bakgrunden är ett mejl som ST:s vd Maria Croon har skickat till ledamöterna i STAD den 14 april.

Vecka 20 var det tänkt att förhandlingar skulle påbörjas i STAD angående det största ärendet i svensk travhistoria – nämligen ärendet rörande Propulsion. ST:s vd har vid två tillfällen den senaste tiden kontaktat STAD. Vid det första tillfället ville vd ha ett möte med oss två jurister utan att motparten och dennes ombud skulle närvara. Vi informerade oss om att det är helt uteslutet med ett möte under pågående process. Det strider mot allt vad objektivitet och opartiskhet kräver”, står i det öppna brevet.

I ett svar från Svensk Travsport, publicerat under fredagen och undertecknat ST:s styrelse, uttrycker förbundet sin förvåning över det öppna brevet. I svaret menar att det mejl som åsyftas inte handlade om Propulsion-ärendet utan om frågor som uppstått i samband med det pågående ärendet.

Beklagar att innehållet blandats ihop

Mejlet skickade av vd på uppdrag av oss i styrelsen då det efter mediala uttalanden från STAD:s ordförande uppstått ett behov av att diskutera de rättsliga principer som ska gälla vid ärenden till STAD. Då ett möte inte var möjligt uppdrog styrelsen till vd att, tillsammans med juridisk kompetens, författa en skrivning till STAD med en önskan om dialog för att i framtiden tydliggöra vila processuella regler både STAD och ÖD (Överdomstolen) kan tillämpa när man avgör tvister”, skriver i ST i sitt svar och fortsätter bland annat:

ST:s mejl till STAD handlade således om övergripande principer och inte om det pågående ärendet med Propulsion mer än att frågan uppkommit i samband med detta. Styrelsen beklagar att innehållet i skrivelsen blandats ihop med det pågående ärendet. Att detta tolkats som otillbörlig påverkan och ett misstroende mot ledamöterna är olyckligt och vi anser att det är en helt felaktig tolkning”.

Det öppna brevet i sin helhet.
ST:s styrelses svar i sin helhet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Gocciadoro med svensk licens – kommer med 15 hästar

Gocciadoro med svensk licens – kommer med 15 hästar

Italienske topptränaren Alessandro Gocciadoro lär vi se betydligt mer av den närmaste tiden. Sedan ett tag har han också svensk tränarlicens. Nu har han femton hästar stationerade utanför Stockholm.

Under hösten genomgick Alessandro Gocciadoro utbildning för svensk tränarlicens och kan sedan en tid även titulera sig Solvallatränare. Liksom tidigare år kommer den italienske tränaren till Sverige för att tävla i de nordiska loppen under vår och sommar.

Femton hästar i filialen

Filialen är lokaliserad till Söderby gård strax söder om Stockholm. I en intervju på Solvallas hemsida berättar Gocciadoro att femtontalet hästar anlänt till det svenska stallet. Bland dem finns stjärnan Vernissage Grif, som på lördag tävlar i finska storloppet Seinäjoki-Race.

– Jag har några väldigt intressanta hästar i Sverige. Ska jag lyfta fram några är det Cash Maker som jag går för Breeders Course och E3 med, Allegra Gifont är siktet inställt mot EM för ston, Bepi Bi får ta sig an Fyraåringseliten och så Vernissage Grif som jag siktar riktigt högt med, säger Gocciadoro.

Drömmer om Elitloppet

Och just sjuårige Vernissage Grif är hästen som italienaren hoppas lite extra på. Efter helgens start i Seinäjoki hoppas han på en fortsättning i Finlandia-Ajo och sedan Elitloppet – loppet som han allra helst vill vinna.

– Det var den enklaste frågan. Det finns ett lopp i världen som jag skulle vilja vinna: Elitloppet! Jag hoppas på en inbjudan till Finlandia-Ajo med Vernissage Grif – efter det hoppas jag på en inbjudan till Elitloppet, säger Alessandro Gocciadoro till Solvallas hemsida.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sister Sledge presenterade sig - lätt efter blixtsnabb start
Nästa nyhet
Sister Sledge presenterade sig – lätt efter blixtsnabb start

Sister Sledge presenterade sig – lätt efter blixtsnabb start

Sister Sledge har presenterat sig för den svenska publiken. Daniel Redéns mycket meriterade jänkarsto gjorde comeback, blixtrade till ledningen, och hade inga problem att infria.

Mycket intressanta Sister Sledge (e. Father Patrick) köptes i höstas av Stall Zet på auktion för cirka 2,5 miljoner kronor. Det fyraåriga stoet, som i fjol bland annat utmanade hingstarna i Hambletonian, gjorde under torsdagskvällen debut i den svenska regin och första starten på närmare sju månader. En uppgift som amerikanskan redde ut enkelt.

Blixtrande snabb bakom bilen

Örjan Kihlström skötte tömmarna bakom Sister Sledge i ett försök till Norrlands Grand Prix och fick direkt känna på stoets startsnabbhet. Den åttafaldiga miljonärskan blixtrade till front så fort bilen fällt in vingarna och sedan var loppet över. Efter 13,5 första varvet avslutade man i underkant 1.11 för att på 1.13,7a/2140 säkert hålla undan till segern före fint avslutande Jeppas Unplugged. Förstapriset värt 35 000 kronor.

– Det såg jättebra ut. Hon flaxade så där med öronen som hon gör hemma i jobben och det tycker jag om, då vet man att hästarna tycker det är kul. Hon är en helt egen modell, speciellt som hon är så flegmatisk men ändå så snabb bakom bilen; det är nog inte många som kan ta den här från start. Det blir kul att följa henne, sa Daniel Redén i ATG Live.

Stefan Melander hade också två USA-importer som gjorde årsdebut i loppet. Hollywood Story gick en fin spurt för tredjepriset, medan Maesteraemon galopperade i sista kurvan, då placerad i rygg ledaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Missle Hill är redo
Nästa nyhet
Missle Hill är redo

Missle Hill är redo

Missle Hill var femma i Elitloppet i fjol och plockade flera storloppssegrar. På onsdag inleder Daniel Redéns snabbe jänkare årets säsong när han möter etablerat motstånd i The Onions lopp på Solvalla.

Missle Hill (e. Muscle Hill) var finalist i Elitloppet förra året och avslutade säsongen med fyra raka dit Jubileumspokalen och STL Open-finalen räknas. Sexåringen från Daniel Redéns stall är följaktligen en het kandidat även inför årets Elitloppet – på onsdag väntar säsongsupptakten.

Välmeriterad motstånd väntar

Det är klassiska ”Elitlopps-testet” The Onions lopp över sprinterdistans som ska avgöras. Motståndet håller som sig bör högsta klass. Milliondollarryhme, senast tvåa bakom Ecurie D. i Dartster F:s lopp är med igen, liksom Click Bait som senast briljerade i Carl Philips Jubileumspokal. Ett lopp som han vann på 1.09,8, årets hittills snabbaste tid i Sverige. Startfältet stärks ytterligare med Stefan Melanders nyförvärv Chestnut Hill, Roger Walmann-tränade Forfantone Am och svensk travsports store nestor On Track Piraten. 100 000 kronor är förstapriset.

The Onions lopp, 1640 auto:

1 Chestnut Hill – Stefan Melander
2 Missle Hill – Örjan Kihlström
3 Maxus – Ulf Ohlsson
4 Hachiko de Veluwe – Jorma Kontio
5 Milliondollarryhme – Fredrik B Larsson
6 Forfantone Am – Torbjörn Jansson
7 On Track Piraten – Magnus A Djuse
8 Tycoon Conway Hall – Björn Goop
9 Union Forces – Mika Forss
10 Click Bait – Per Lennartsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Klar för Paralympiatravet - genrepar på Vincennes
Nästa nyhet
Klar för Paralympiatravet – genrepar på Vincennes

Klar för Paralympiatravet – genrepar på Vincennes

Spännande fransosen Gelati Cut kommer till Paralympiatravet. Men redan på lördag är han i hetluften då femåringen genrepar på Vincennes.

Romain Christian Laure-tränade Gelati Cut (e. Coktail Jet) blev första hästen att inviteras till finalen av Paralympiatravet den 8 maj. Den här lördagen väntar genrepet. Gabriele Gelormini sitter i vanlig ordning i sulkyn bakom Gelati Cut som kämpar i fina femårings-loppet Prix Henri Levesque.

Nytt möte med PdA-trean

Fältet håller hög klass där huvudmotståndaren är Gu d’Héripré, årets Prix d’Amérique-trea som senast fick se sig slagen av just Gelati Cut i Prix Robert Auvray. Bland konkurrenterna hittas också de båda välmeriterade stona Green Grass och Goldy Mary. Vinnaren berikas med 45 000 euro.

Prix Henri Levesque, 2175 volt:

1 Ganay de Banville – Jean-Michel Bazire
2 Grand Art – Alexandre Abrivard
3 Gainsborough – Romain Derieux
4 Goldy Mary – Matthieu Abrivard
5 Gala Téjy – Christophe Chalon
6 Gallant Way – Anthony Barrier
7 Gelati Cut – Gabriele Gelormini
8 Green Grass – Mathieu Mottier
9 Gu d’Héripré – Franck Nivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Felix felfri favorit

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson